Presidenti Bamir Topi në Kosovë

VIDEO

Shqiperia dhe Kosova kane vendosur krijimin e nje zone te perbashket Shengen, qe do te favorizoje levizjen e lire dhe te shpeshte, te mallrave, kapitaleve dhe qytetareve te thjeshte.

Ne ditet e pare te vizites ne Kosoves presidenti Bamir Topi ka diskutuar kete marreveshje me presidentin Fatmir Sejdiu dhe Kryeministrin Hashim Thaci, e cila do te simbolizoje renien e kufinjve mes dy shteteve shqiptare ne Ballkan.

Pas takimit, Topi e Sejdiu konfirmuan se vizitat e shpeshta te nivelit te larte deshmojne per marredheniet e shkelqyera mes dy vendeve. Ketij aspekti te rendesishem politik, i shtohen edhe masat konkrete ne favor te levizjes se lire dhe te shpeshte edhe te qytetareve te thjeshte.

Per kete, ne tremujorin e pare te ketij viti do te nenshkruhet nje marreveshje dypaleshe.

“Nje marreveshje e ndertuar me hollesi, do t’u jape mundesi qytetareve qe te levizin pa pengese dhe do t’u krijoje komoditetin e lehtesive te procedurave administrative”, u shpreh Topi.

Homologu i tij Sejdiu theksoi se marreveshja mund te jete shembull per Malin e Zi dhe Maqedonine, madje mund te vihej ne jete edhe ideja e tij e kahershme per ndertimin e nje zone ‘mini-Shengen”, ne Evropen Juglindore.

Por a mund te pasohej ky Shengen me nje treg te perbashket, ku do te leviznin lirisht jo vetem qytetaret, por edhe mallrat, sherbimet dhe kapitalet? Per kryeministrin Thaci, simbolika e integrimit ka nje ngjyrim me europian.

“Duhet te investojme qe te ecim perpara dhe duhet te arrijme standartet evropiane”, u shpreh Thaci.

Qeveria Thaci perballet aktualisht me nje sere problemesh qe shkojne qe nga siguria e perditshme ne veri te vendit e deri te njohja e metejshme e pavaresise. Presidenti Topi i siguroi Presidentin Sejdiu edhe kryeministrin Thaci per lobimin e metejshem te Shqiperise, duke u shprehur optimist per nje njohje ne bllok nga vendet e organizates islamike. /TCH/

KOMENTOJE