Haga shqyrton 'ligjshmërinë e pavarësisë'

Çështja e legjitimitet të shpalljes së pavarësisë së Kosovë të martën fillon shqyrtimin në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë.
Procedimet do të fillojnë me seanca dëgjimore me argumente pro dhe kundër shpalljes së pavarësisë, të cilat pritet të zgjasin 10 ditë.

Në seancat dëgjimore, të dyja palët edhe Kosova, edhe Serbia pritet të ofrojnë argumentet e tyre për ligjshmërinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës.

Fillimisht në orët e mëngjesit, autoritetet e Serbisë, do të kenë tri orë për të paraqitur rastin e tyre para Gjykatës.

Ndërkohë pasdite zyrtarët e Kosovës, do të kenë po aq kohë për të ofruar qëndrimin e tyre për pavarësinë.

Mbi 30 vende të botës, kanë paraqitur kërkesat e tyre për të ofruar argumentet për dhe kundër ligjshmërisë së shpalljes së pavarësisë së Kosovës, nga të cilat një numër më i madh në favor të Prishtinës zyrtare.

Argumente pro e kundër

Autoritetet në Beograd kanë deklaruar se e drejta ndërkombëtare dhe drejtësia qëndron në anën e tyre dhe e kanë cilësuar gjykimin në Hagë si “betejën më të rëndësishme juridike dhe diplomatike në luftë për Kosovën”.

Ministri i Jashtëm i Serbisë, Vuk Jeremiq tha të hënën se Serbia priste ‘një betejë të gjatë e të vështirë’ në procesin për ligjshmërinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës në GJND.

“Beteja do të jetë e gjatë dhe e vështirë, por ne kemi të drejtën ndërkombëtare dhe ligjin në anën tonë,” citohet të ketë thënë Jeremiq.

Por udhëheqës politikë të Kosovës thonë se Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë nuk mund të marrë një vendim që do të binte ndesh me vullnetin politik të popullit të Kosovës.

Sipas tyre e drejta qëndron në anën e Prishtinës, e cila, thonë ata, do të arrijë të argumentojë se ajo nuk ka qenë dhe nuk është pjesë e Serbisë.

Të dyja palët kanë dorëzuar të shkruara argumentet për ligjshmërinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës, në afatin përfundimtar në korrik të këtij viti.

Seancat dëgjimore do të zgjasin deri në 11 dhjetor, megjithëse rasti i Kosovës përpara Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë thuhet se do të mund të shqyrtohet për muaj të tërë.

Një vendim i Gjykatës që do të përligjte pavarësinë e Kosovës, do të mund të çonte drejt njohjeve të reja, megjithëse deri tani janë 63 shtete që e kanë pranuar Kosovën si shtet.

Por autoritetet serbe thonë se në rast të një vendimi në favor të Serbisë, ata do të ishin gatshëm për një raund të ri negociatash për të gjetur një zgjidhje që do të ishte e pranueshme nga të dyja palët.

Kërkesë nga 30 shtete

Kosova ka shpallur pavarësinë e saj në shkurt të vitit 2008, por ajo u kundërshtua fuqishëm nga Serbia dhe një pjesë e serbëve të Kosovës.

Kërkesa për të marrë një mendim këshillëdhënës për ligjshmërinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës, u bë nga Serbia në shtator të vitit 2008 në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, e cila e votoi me shumicë të thjeshtë Rezolutën serbe.

Në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë ndërkaq, në ditën e dytë të seancës dëgjimore, pritet që argumentet e tyre në favor të Kosovës t’i paraqesin Shqipëria dhe Gjermania.

Të 30 shtetet që kanë shfaqur interesimin për të paraqitur fjalën në Gjykatë do të kenë nga 45 minuta dhe sipas orarit nga fundi.

Po në të njëjtën ditë, do të paraqesin argumentet e tyre SHBA-ja dhe Rusia, një në favor të Kosovës e tjetra kundër saj. /BBC/