Të fshihën shqiptarët nga Kushtetuta – Kerkese Radikale e Partisë Demokratike të Malazezve të Kosovës

Partia Demokratike e Malazezve të Kosovës (CDS) i bëri thirrje Qeverisë së Malit të Zi për të zhdukur shqiptarët etnikë nga Kushtetuta, per ta detyruar Prishtinë zyrtare për të zgjidhur çështjen e minoritetit malazez në Kosovë.

Deputeti dhe kryetari i Lidhjes Demokratike në Mal të Zi, Mehmet Bardhi argumenton se një parim i tillë është i papranueshëm për të ushtruar të drejtat themelore njerëzore dhe politike të malazezëve në Kosovë dhe shqiptarëve në Mal të Zi.
Duke kujtuar se malazezët, pavarësisht nga premtimet e zyrtarëve,nuk janë të regjistruar ende në Kushtetutën e Kosovës, Nënkryetari i CDS Aleksandar Gjokiq beson se ajo duhet të jetë e kufizuar për shkak të të drejtave të pakicave për shqiptarët në Mal të Zi.
Gjokiq argumenton se nuk ka asgjë kundër shqiptarëve në Mal të Zi dhe duhet për t’u angazhuar për zhvillimin e marrëdhënieve miqësore me të vërtetë. Gjokiq argumenton se autoritetet e Kosovës vetëm deklarativsht thonë për barazi e të gjitha pakicave, duke paralajmëruar se malazezët në Kosovë, ka vetëm formalisht.
“Malazezët në komunitetin e Kosovës janë më të padëshiruarit bashkësi kombëtare, e cila është fakti më ilustrativ që dëshmon për shkallën më të madhe, thjesht nuk lejojnë ata të kthehen në Metohi, ku numri më i madh, dhe ka jetuar tha,” Gjokiq.

Bardhi beson se në Kosovë, pavarësisht nga ajo që është larg nga popullata shumicë shqiptare, ka pranuar bindshëm shumicën e etnicitetin, duke shtuar se minoritetet duhet të gëzojnë të gjitha të drejtat kombëtare dhe të tjera. Ai tha se malazezët në Kosovë nuk mund të krahasohen me shqiptarët në Mal të Zi, sepse ata jetojnë në vatrat e tyre të lashta.

“Shqiptarët në Mal të Zi janë popull autokton me shekuj në shtëpitë e tyre të vjetra, ndërsa malazezët në Kosovë kanë ardhur si kolonistë, emigrantët, ku absolutisht nuk thom që duhet të jetë arsye për (mos) realizimin e të drejtave,” tha ai.

Bardhi tha se ajo ishte interesante që malazezët në Kosovë “u zgjuan” në dy apo tri vitet e fundit, duke deklaruar se deri atëherë pothuajse nuk jan reklamuar.

Përkhyer nga e përditshmja Vijesti

Reagon Mehmet Bardhi: Malaziasit në Kosovë nuk mund të krahasohen me shqiptarët në Malin e Zi

Deputeti dhe kryetari i Lidhjes Demokratike në Mal të Zi, Mehmet Bardhi e ka quajtur të papranueshëm sugjerimin e Partisë Demokratike të Malazezve të Kosovës, aplikimin e parimit të reciprocitetit me shqiptarët në Malin e Zi.
Bardhi thotë se malaziasit në Kosovë, në asnjë mënyrë nuk mund të krahasohen me shqiptarët në Malin e Zi, sepse shqiptarët jetojnë në trojet e tyre autoktone, ndërsa malaziasit në Kosovë kanë ardhur si kolonialistë.

Ai thekson se mirëfilli dihet se çfarë ka qenë roli i malaziasve në krijimin e pavarësisë së Kosovës, ashtu siç dihet kontributi i shqiptarëve për pavarësisë malazeze. Kontributi i shqiptarëve ka qenë vendimtar për pavarësimin e Malit të Zi ka thënë Bardhi. /rtk/

KOMENTOJE