SHBA-të fuqia më e madhe ushtarake në botë, Kroacia në Ballkanin Perëndimor

060618-N-8492C-212 Philippine Sea (June 18, 2006) - An Air Force B-2 bomber along with other aircrafts from the Air Force, Navy and Marine Corps fly over the Kitty Hawk, Ronald Reagan and Abraham Lincoln Carrier Strike groups during the photo portion of Exercise Valiant Shield 2006. Valiant Shield focuses on integrated joint training among U.S. military forces, enabling real-world proficiency in sustaining joint forces and in detecting, locating, tracking and engaging units at sea, in the air, on land and cyberspace in response to a range of mission areas. U.S. Navy photo by Chief Photographer's Mate Todd P. Cichonowicz (RELEASED)

Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) janë forca më e madhe ushtarake në botë, ndërsa Kroacia më e forta në rajonin e Ballkanit Perëndimor, bëri të ditur portali Global Firepower, që merret me analizimin e të dhënave për fuqinë dhe aftësitë ushtarake të vendeve.

Në analizën e detajuar që përfshinë 126 shtete të botës, konstatohet se SHBA-të janë forca më e madhe ushtarake në botë, ku më pas vijon Rusia. Në vendin e tretë qëndron Kina, ndërsa India e katërta, Britania e Madhe e pesta. Pozita e gjashtë i takon Francës, e shtata Koresë së Jugut, e teta Gjermanisë, e nënta Japonisë, ndërsa lista e TOP 10 vendeve përfundon me Turqinë.

Sipas fuqisë ushtarake, konkretisht pajisjes dhe armatosjes, me përbërje aktive dhe rezerve të forcave të armatosura, Izraeli është në vendin e 11-të në botë.

Në rajonin e Ballkanit Perëndimor më së miri qëndron Kroacia, që Global Firepower e vendosi në vendin e 62-të. Serbia është në pozitën e 70-të, Bosnja e Hercegovina 89, Sllovenia 99 ndërsa Shqipëria rënditet e 100-ta nga 126 shtetet e përfshira në listë. /AA/MALESIA.ORG/