Kujtime të njëzet e tetë miqve dhe dashamirëve për Gjergj Kalajn

Roli i Gjergj Kalajt  në ndërkombëtarizimin e çështjes shqiptare në Nju-Jork dhe SHBA  ishte i shumë i madh . Të gjithë janë të një mendjeje  se Gjergj Kalaj ishte shumë mikpritës.

Shkruan Gjekë Gjonaj

Kur vdiq Gjergj Kalaj , në mars të vitit 2016 ,  komuniteti shqiptar  humbi një ndër veprimtarët e saj  më të angazhuar  dhe më të guximshëm  për çështjen shqiptare,  veprimtaria e të cilit  i tejkalonte kufijt e  fshatit të lindjes së tij  Pikalë ( Grudë) dhe të Malësisë . Për familjen e tij , kjo humbje  ishte dhe vazhdon të jetë e rëndë dhe e dhimbshme. Në mërgatën shqiptare në Shtete të Bashkuara të Amerikës  në  gjysmën e dytë të shekullit të kaluar dhe në këtë fillim shekull  do të radhitet ndër emrat  e paharrueshëm të mërgatës shqiptare, si  mikpritës, bujar, atdhetar , organizues dhe përbashkues në veprimtarinë kombëtare të shqiptarëve në Nju-Jork.

Jam njëri nga ata bashkëkombësit e tij që nuk e kam njohur personalisht, por që e kam respektuar  aktivizimin e tij  në manifestime , aksione politike dhe protesta  që zhvilloheshin në Nju-Jork e Uashington, kundër politikës serbe ,  në mbështetje të luftës çlirimtare që zhvillohej në Kosovë.

Në ceremoninë  e varrimit të tij në Tuz isha i pranishëm. Sikur të gjithë miqtë e dashamirët e tij  atë ditë u përkula para turpit të tij të pajetë në nderim të veprës së tij.  Ndërsa tani, pas dy vitesh e e gjysmë, falë   dhuratës së çmuar të  shokut tim  nga Nju-Jorku Ejll  Berishajt, kam në  dorë  librin “ Gjergj Kalaj  homazh për njeriun dhe patriotin e shquar”  të autorëve  Nasho Jorgaqi dhe Kristina Jorgaqi .

Ky libër , botimin e të cilit e mundësoi bashkëshortja e të ndjerit Gjergj Kalaj, Gjyste Kalaj, e ka prejardhjen në traditën e vëllimeve përkujtimore. Qëllimi i këtij  vëllimi  është modest:   synon që të ndriçojë edhe të vlerësojë në disa aspekte veprimtarinë  dhe punën e Gjergj Kalajt. Brenda kësaj kornize  janë botuar  artikujt në prozë e poezi  ( kujtimet) e njëzet e tëtë  miqve e dashamirëve  me profesione të ndryshme të ndryshme të Gjergj Kalajt  ( nga hapësira mbarë shqiptare, si: Akademik Rexhep Qosja, dr. Bardhyl Reso, Ramiz Llapashtica, Luan Pobrati, Gjergj Uli, Nasho Jorgaqi,  Pal Neçaj, Skënder Duka,  Sadije Agolli, Naim Balidemaj,  Rexhep Vuçetaj,  Indrit Reso, Ndue Sinishtaj, Bruno Selimaj, , Dedë Kolë Miri Dedvukaj, Jorgo Melica, Shpend Haxhaj, Qazim Dodaj, Stephen Kauifman,  Gjeto Sinishtaj, Dilaver Avdiu, Dedë Camaj , Ndue Kalaj,Gjyste Kalaj, Nosh Rrok Camaj, Dedë Dushaj, Luigj Gjokaj dhe  Isa Breçani.

Në librin   me kujtime për Gjergj Kalajn, me dëshirën ( amanetin) e tij ,  është përfshirë edhe  monografia   kushtuar Norës së Hotit , kësaj figure herioike   dhe një fotoalbum .  Po ashtu në faqet e këtij libri është botuar edhe Fjala e mbajtur me rastin e dhënies  së Çmimit të Mirënjohjes së Gjergj Kalajt ( pas vdekjes) si “ Veprimtar i çështjes kombëtare”, ku ndër të tjera thuhet “ … Në diasporën shqiptare të SHBA nuk ka demonstratë apo manifestim me motive kombëtare, që të mos lidhet në një formë a  në një tjetër me  angazhimin e Gjergj Kalajt, e ku të mos ishte i pranishëm…”

Është me rëndësi të thuhet se të gjithë autorët në kujtimet e veta e vlerësojnë lartë , veprimtarinë, kontributin dhe atdhedashurinë  e madhe  në shërbim të çështjes kombëtare.  Ata thonë se roli i Gjergj Kalajt  në ndërkombëtarizimin e çështjes shqiptare në Nju-Jork dhe SHBA  ishte i shumë i madh . Të gjithë janë të një mendjeje  se Gjergj Kalaj ishte shumë mikpritës. Se dyert    e shtëpisë së tij  ishin gjithmonë të hapura.  Se ishte burrëror e i buzëqeshur. Fisnik  e trim i provuar. Bujar i papërsëritshëm. Burrë i fjalës dhe i besës. Shqiptar i pashëm i kulluar i cili  ndodhej përherë aty  ku ndodhej interesi i atdheut dhe i kombit. Aktivist i zjarrtë dhe njeri i papërtuar për të përmbushur çdo nevojë të komunitetit shqiptar në Nju-Jork e më gjerë. Njeri me aftësi të veçanta për të  hyrë në shpirtin e njerëzve. Ishte , siç më tha një bashkatdhetar nga Nju-Jorku, njëri ndër bijtë më fisnik e besnik të Malësisë, një atdhetar i vërtetë.