Përkrahësit e listës për Shqipërinë Natyrale , së shpejti do ta themelojnë këtë organizatë edhe në Mal të Zi

Këtë e bëri të ditur nismëtari i kësaj ideje dhe themeluesi i organizatës Lëvizja për Shqipërinë Natyrale Koço Danaj, i cili tha se fillimisht organizata që do të themelohet në Mal të Zi do të ketë rrolin kulturor ndërsa do të merret me mbrojtjen e simboleve nacionale.
Organizata do të mbaj emrin “Shqipëria Natyrale”, njeriu i parë i kësaj organizate tha se kjo organizatë ka përkrahjen edhe në MZ dhe ata sipas tij më së shumti ndër intelektualet e këtushëm shqiptar.
Sipas Danaj përkrahje ka edhe nga radhët e subjekteve politike shqiptare, sidomos në atë të Unionit Demokratik të Shqiptarëve dhe të Forcës.
Danaj u shpreh së në mbledhjen themeluese në Tiranë morën pjesë disa persona, aktivistë të këtyre partive politike shqiptare por nuk dëshirojë ti emërojë ata, ai përsëriti se me këtë rast në Tiranë ishin rreth 45 shqiptarë nga Mali Zi dhe theksoi se ata vinin si nga Tuzi, ashtu edhe nga Kraja , Tivari, Ulqini, Plava e Gucia. Nga partitë tjera shqiptare Danaj tha se nuk mori pjesë askush. Ndërkohë nga ana tjetër liderët e UDSH, Ferhat Dinosha dhe ai i Forcës Nazif Cungu, deklaruan se askush nga kolegët e tyre partiak nuk ishin në Tiranë, madje Dinosha ka thanë se këto deklarata të Danaj janë biletalizëm politik derisa Cungu u shpreh se bëhet fjalë për spekulim.

“Iniciativa për formimin e Shqipërisë Natyrale është jo serioze e dëmshme dhe e pa realizueshme”. Agjensioni i lajmeve Mina njofton se këtë njoftim e dhanë Ministri Shqiptarë i punëve të jashtme Edmond Haxhinasto dhe Ministri Malazez për të drejtat e njeriut dhe pakicave Fërhat Dinosha. Kjo iniciativë sipas Haxhinastos e Dinoshës në rënd të parë është kundër interesave të shqiptarëve në rajon .
Haxhinasto e Dinosha njoftojnë të jenë takuar në Tiranë, ku biseduan për çështjet rajonale , sipas tyre Shqipëria Natyrale do të jenë ajo Shqipëri që do të kenë bashkëpunim të mirë me Brukselin dhe Washingtonin dhe me të gjithë fqinjët. Haxhinasto e Dinosha më tejë shkëmbyen mendimet për çështjet aktuale në dy vendet, si dhe në rajonin e ballkanit perëndimor, ndërsa theks të veçantë vunë në bashkëpunimin bilateral mes Shqipërisë dhe Malit të Zi. Ata edhe me këtë rast shfaqën gatishmërinë e vendeve të veta të intensifikojnë bashkëpunimin sidomos në fushën e industrisë, turizmit, kulturës dhe arsimit, çka sipas tyre do të ishte i interesit të ndërsjellët si dhe do të shërbente si shembull i bashkëpunimit të mirë fqinjësorë.

Ndërkohë Lideri i Lidhjes Demokratike në Mal të Zi, Mehmet Bardhi , për iniciativën e Danaj shprehet se duhet analizë e gjatë. Bardhi thotë se për të bërë një konkludim në lidhje me këtë ide duhet që të njohësh historitë, të kaluarën dhe ngjarjet e ndryshme. Megjithatë sipas Bardhit këto ide duhet të merren parasysh dhe të studiohen mirë, para se të vendosën nëse ti jepet përkrahja ose jo.
Mehmet Bardhi edhe në këtë rast thekson se Lidhja Demokratike në Mal të Zi në programin e vet ka: mbrojtjen e identitetit, kulturës dhe traditave, trashëgimisë dhe të drejtave nacionale të Shqiptarëve. Ne jemi popull autokton dhe Lidhja Demokratike këtë çështje e sheh si parimore në veprimtarinë e vet politike.
Bardhi thotë se Danaj është person që duhet respektuar dhe cek se ai ishte këshilltari i 3 presidentëve por edhe njohës i mirë i rrjedhave politike në trevat shqiptare dhe autor i disa librave. Kështu që edhe ideja e tij, është ide që thelbësisht duhet respektuar.
Ajo që cek Bardhi është fakti se shqiptarët janë një, një popull dhe në komb prandaj as ide të tidha nuk duhet çuditur shumë, por ato duhet të shqyrtohen mirë para se të merren çfarëdo lloj vendimesh. /TV Boin/

KOMENTOJE