Pozita e Shqiptarëve në Mal të Zi më keq sot se dje!!!

Me vëmendje të plotë jemi duke përcjell situatën dhe rrjedhat politike shqetësuese te shqiptarëve në
Mal të Zi. Ne si Diasporë edhe më parë me mënyra të ndryshme kemi shpreh pakënaqësit tona dhe ia kemi
paraqit instancave kombëtare shqiptare dhe ndërkombëtare situaten jo të mirë të shqiptarve në atë shtet.
Prandaj edhe në të ardhmen do të vazhdojmë dhe do të përdorim cdo mjet juridik, demokratik dhe të drejtë
ndërkombëtare kundër politikës diskriminuese të Malit të Zi, deri në realizimin e të drejtave tona qytetare
dhe kombëtare.. Shqiptarët në këtë shtet as në shekullin XXI nuk po arrijnë të realizojnë as minimumin e të
drejtave elementare si popull autokton në tokat e tyre shekullore, të drejta këto të parapara edhe me
kushtetutën e Malit te Zi dhe te garantuara me të gjitha standardet dhe konventat ndërkombëtare për popujt
autokton. Kjo padrejtësi më së miri u dëshmua kohëve të fundit dhe vazhdon edhe sot, kur Parlamenti i
Malit të Zi, me shumicë votash, miratoi disa ligje me të cilat drejtpërdrejtë cenohen të drejtat e shqiptarëve,
popull ky autokton qe sot jeton nën administrimin e shtetit malazez. Me te drejte munde te konstatohet se
shqiptarët ne Male te Zi kane pasur më shumë të drejta ligjore para disa kohe se sot.

Ja disa ligje të reja qe bien ndesh edhe me ligjet e deritashme të këtij shteti.

– Ligji për regjistrimin e popullsisë;

Falë mënyrës së regjistrimit të popullsisë, që u bë në Male të Zi, me qëllime të caktuara, rezultoi se
në këtë regjistrim pat më pak shqiptarë se ne regjistrimin e fundit. Realiteti konstaton të kundërtën.

– Ligji për zgjedhjen e këshilltarëve dhe të deputetëve;
Me këtë ligj domosdo bie numri i garantuar i deputetëve shqiptarë në Parlamentin e Malit të Zi. Me
parë njësia e dytë zgjedhore, që përfshinte territorin ku kryesisht jetojnë shqiptarët në Mal të Zi,
jepte pesë deputetë, kurse tani tërë Mali i Zi është një njësi zgjedhore, kurse tani 3 përqindëshi është
minimumi për të fituar të drejtën e hyrjes në parlament.

– Ligji mbi rendin dhe qetësinë, si dhe Ligji për simbolet kombëtare – Flamuri;
Ky ligj parasheh qe për përdorimin e Flamurit Kombëtar Shqiptar nevojitet leje e
posaçme nga organet kompetente te shtetit, përndryshe parashihet gjoba.
Flamuri Kombëtar është simboli më dashur për çdo popull.

– Ligji mbi ndarjen territoriale ne Male të Zi, ose Ligji për komuna.Ky ligj nuk parasheh komuna te reja,
do te thotë se Malësia mbetet pa Komunë të Plot.

Këto, dhe te tjera ligje janë goditje e rëndë për popullin shqiptar në ato troje. Këtij populli po iu mohohen
edhe të drejtat me elementare të tije. Sa për ilustrim po cekim te drejtën per vetadministrim dhe
vetëqeverisje lokale. Në shtete demokratike kërkohet vetëm plotësimi i kushteve për formimin e
Komunave të reja. Malësia këto kushte i plotëson me pare se shume komuna tjera ekzistuese ne Mal te
Zi. Por ne këtë raste mungon vetëm vullneti politik i qeverise malazeze.
Konstatimi i qeverise malazeze se Komuna e Malësisë nuk do te qëndronte ekonomikisht është
hedhe poshtë me Elaboratin e punuar nga ekspertët shqiptarë, si dhe me Elaboratin e ish ambasadorit te
Malit te Zi ne Washington Z. Miodrag Vllahoviq.
Zvarritja e mosdhënies se komunës se plotë ka për qellim realizimin e asimilimit të Malësisë, duke
vazhduar ndërtimin e vendbanimeve te reja jo shqiptare, gjë që ka bërë që viteve të fundit struktura e
popullatës të ndryshoje 35% ne dëm të shqiptarëve.
Sipas parimit të juristit të Austrisë, i njohur botërisht– Hans Kelzen, hierarkia e normave fillon nga
Kushtetuta, marrëveshjet politike, te drejtat ndërkombëtare, si dhe nga ligjet. Kjo nënkupton që çdo ligj i
nxjerrë nga Parlamenti i Malit të Zi, duhet të jetë në përputhje të plotë me Kushtetutën dhe te drejtat
ndërkombëtare, te parapara me Konventën Evropiane dhe te ratifikuara nga shteti malazez, ne këtë raste
për ligjet e lartpërmendura.
Ligjet e reja të sipërpërmendura, të miratuara në Parlamentin e Malit te Zi, janë në kundërshtim
absolut edhe me kushtetutën, aktin më të lartë juridik të atij shteti, si dhe bie ndesh plotësisht me
Konventën Evropiane për Popujt Autokton, siç jemi ne shqiptaret në Mal te Zi . Prandaj këto ligje duhet tė
shfuqizohen dhe te shpallen të pavlefshme, sepse janë në kundërshtim me te drejtat ndërkombëtare.
Këto ligje të miratuara, janë ligje shoviniste, asimiluese dhe diskriminuese, duke treguar edhe
njëherë qartë se politika e Malit të Zi, si qëllim kryesor të saj, ka asimilimin përfundimtar dhe të plotë të
shqiptarëve në Mal të Zi.

Ne si diasporë u bëjmë apel partive dhe deputetëve shqiptare, që sa më parë:
– t’i dërgojnë këto ligje në gjykatat përkatëse vendore dhe ndërkombëtare;
– te bojkotojnë dhe pezullojnë pjesëmarrjen në Parlamentin malazez derisa të mos
shfuqizohen ose të mos ndryshohen këto ligje;
– kryetari i Komunës Urbane të Tuzit të shpall Komunën e plotë të
Malësisë.

Përndryshe do te mbeten ne histori si shërbëtorë të pushteteve sllave në dëm të interesave shqiptare.
Çdo akt tjetër i marrë nga politikanët tanë do të jetë në kundërshtim të PLOTĖ më vullnetin dhe
interesat e qytetarëve të Malësisë, shqiptarëve ne Male te Zi dhe Diasporës ne përgjithësi!!!

Gjergj Ivezaj – Shoqata Atdhetare “Malesia e Madhe” – Michigan
Mark Berishaj – Fondi Humanitare “Malesia” – New York
Naser Cobaj – Shoqata Shqiptaro-Amerkane “Ana e Malit” – New York
Sander Sinishtaj – Shoqata “Dede Gjo Luli” – New York
Dr. Palok Camaj – Levizja “Atdheu na Bashkon” – New York

 

 

46 Comments

 1. Kur I lexoj keto lloj deklaratash nga diaspora jone sinqerisht shqetsohem dhe mendoj valle a thua sinqerisht keta njerz poshte te nenshkruar din cfare eshte politika.
  Pse te nderuar komunikoni me ket lloj gjuhe me vendlindjen tuaj ? A e dini se shume fajin per keto te parealizuara e keni fajin disa nga ju te nenshkruar.
  ju te nderuar permes sateliteve tuaj ne vendlijndje na organizuat protesta 50 veteshe qesharake ku vendoset flamurin malazez (per here te pare flamuri malaze ne malesi )
  Keto aktivitete tuaja te pa analizuara mire me duket se shkojne direkt ne damin e Malesis dhe qytetareve te saj por pse mos t thuhet edhe ne favor te pushtetit ne mal te zi. Sa I takon pikave qe keni shenuar me larte nuk keni nevoj te shqetesoheni se mandatin e deputetit do ta marr Anton Lulgjuraj dhe krejt keto do te realizohen . Hahhahaahhahahahahaahaha se me vjen te qeshi per aktivitetet tuaja politike te pamenduara mire.
  Kaloj koha e patriotizmit romantik te nderuar , e di se keni mall per malesin por me e dasht nuk e doni me shume se neve qe jetojme ketu.
  Ju pershendes duke u deshiruar cdo te mire ne punet tuaja.

 2. Përshëndetje burra,
  po e shoh se sindromin e ndarjeve e keni bartë edhe në Amerikë,katër shoqata nga Malësia dhe njëra nga Ana e Malit.Po, ju keni resurse njerëzore dhe kadrovike të bëni një qeveri.Katër shoqatat nga Malësia kërkojnë Komunën e Malësisë.Kjo është ide fisnike, por ky status kërkohet e realizohet në Tuz.Po, Naseri kërkon edhe ai Komunën e Anës së Malit me qendër në Katërkollë.
  Të nderuar,e mbështes idenë tuaj, por Komunën e plotë nuk e duan malësorët.Ta kishin dashur e kishin votuar edhe ky statsus ishte definuar që në kohën e Gjergj Dakut.Podgorica nuk ka asnjë faj se malësorët janë të përçarë.E shihni ju atje sa shoqata dhe fondacione jeni?Vetë nuk jam në politikë,Është shumë lehtë të dërgosh nga Amerika “mesazhe” edhe instruksione se si duhet të veprojmë na këtu në Malësi.
  Ju, si edhe politikanë shqiptarë, e bëjnë një gabim të pafalshëm.Statusi i Komunës së Tuzit nuk është as një e 10 e problemeve shqiptare në Malin e Zi,pse nuk pemendet DHEU I ZI,asimilimi në PLavë e Guci, Tivar.E shihni se kush e ka pushtuar Shtojin edhe bregdetin e Ulqinit?Pse Prishtina nuk hap ambasaden ne Podgoricë,ose Tirana Konsulaten në Ulqin?Respekt Fondit humanitar “Malësia”, ju të tjerat sa keni investuar këtu në Malësi që të punësoni ndonjë të ri edhe ta largoni nga bredhjet deshpruese neper rrugete Tuzit..Pse me aq entuziazem erdhet ne vitin 2006 edhe votuat kete shtet? Çfarë përftimi keni që ndihmoni ndërtimin e Shtpisë malazeze?Pse nuk paraqisni një listë në zgjedhjet parlamentare të tetorit?

 3. Ne deklaraten tuaj te perbashket, te nderuar perfaqsues te shoqatave…., ju mungon berthama e problemit. Shqiptareve ne Mal te Zi u duhet uniteti dhe vetem uniteti. Unitet, atje nuk ka aspak. Ka vetem percarje neper grupe te ndryshme te interesit dhe persa kohe te jete keshtu, dhe persa kohe te ecet pa dijte drejte cilit qellim…., atje nuk do te kete perparim. Ju, nuk e trajtuat kete ceshtje ne deklaraten tuaj dhe nuk bete asnje apel per bashkimin dhe forcimin e faktorit politik shqiptar! Une nuk mundem ta kuptoj peshen qe mundet te kete nje apel i juaji ose i cilitdo subjekt shqiptar, qe i drejtohet qeverise malazeze, per te pase konsiderate per ceshtjet qe jane pasoje e organizimit te brendshem te subjektit etnik shqiptar ne ate republike!
  Pra, ajo qe u mungon shqiptarve ne Mal te Zi, dhe qe do te ishte premise per ndryshimin e statusit te tyre eshte UNITETI. Nje thirrje per unitetin dhe bashkimin e te gjitha partive e asociacioneve tjera, do te mjaftonte dhe do te ishte e tera qe u duhet shqiptarve ne Mal te Zi dhe jo vetem atyre, por kujtedo qe eshte i percare sikur ata. E tille eshte edhe mergata e ketushme. Cdogje tjeter eshte “bishti” i problemit.

  • I nderuar profesor ,
   Me t than sinqerisht ne ty gjithmone kam vrejte njeriun qe flet haptazi dhe te gjitha ua thot ne sy njerzve.
   Keta te shoqatave kan treguar nji papjekuri totale ne raport me politiken shqiptare ne mal te zi . Imagjino I nderuar prof I shume gjeneratave te malesoreve sot keto shoqata perkrahin per deputet nji djalosh 22 vjec I cili as qe ka shancen as me t vogel te behet . Krejt kjo qe bejn shoqatat n lidhjwe me politiken aktuale I shkon ne favor DPSit , e pse e dim te gjithe.

 4. Kishin me ba mire keto shoqata me bashku nji fond edhe me angazhua mesues qe femive te tyre tu mesojne gjuhen shqipe (nese duan t”ua mesojn). Edhe ti mesojne mos ti amerikanizojne emrat por ti ruajn shqip si I kan.

  • z.njohuri ceshtjen e femive pere emra e pere me fole shqip ne americe keta i kene fjalete e mdha pore me ta thane te drejten nuk i dvete kushe se jane ene shpi a pake e ne tjeter ane na shesin met pore te lutem mose u cudit se kane vojte si keshtu se ne shpi te vet nuk tihen ase pak se nuk jave mane e mramja e neve kha ne malsi na shesin met tung

 5. Bishtuk, per kta eshte faji yt qe nuk me ke kallxua . Flm tash po e di se atje nuk pyeten per brek te veta.

 6. Jam edhe un i cuditur nga disa propozime qe bejn disa shoqata nga diaspora.Disa nga keta individ ne zgjedhjet e fundit paten dhan apelin qe mos tu jepet vota partive shqiptare, bilesw edhe nje vot sikur tu jepej do te ishte e tepert. Apeluan ma von qe te perkrahet vetem Cungu dhe partia e tije FORCA dhe te shkaterrohet me cdo kusht LD dhe UDSH, dhe tani po nathirrin per unitet. Keto shoqata kan pesuar FIASKO politike dhe esht turp qe te paraqiten ma me propozimet e tyre. Ta shpallin theksojn komunen e plot ne parlamentin urban te Tuzit. Sa qesharake, kush do te na e pranojn ate komun, komuna fitohet me propozimin e popullit, dhe ate parlamentit ja sygjerojn deputetet shqiptar ne parlamentin malazez, se jo nga Amerika shoqatat shqiptare atje.Ju ka marre vetja ne qaf he te grat ju per vetin. Po ju nese doni me u marr me politik hecni ktu ne Malsi dhe Ulqin e angazhonju sikur ky far Vasel Camaj qe e cuet kha, njeher me FDI deri sa e detyruaen me u largua, e tani hyri ne partin e re per MALIN E ZI POZITIV, he thafti krahi ne politik edhe keti gjoja historjani qe na gezoj me prezencen e tije ne politiken shqiptare allamalazeze ne Malsi. Dr Palok Camaj dhe Naser Ciba ishin promotoret e Cungut tani qe aje beri kualicjon me deputetin Sinishtaj ja kthyen shpinen Cungut. E ju politikanet e STEKAVE te Amerikes shum problemet na i keni sjedhe ne politiken shqiptare ne Mal te Zi me prenancimet tuaja jo te pjekura. Doni tash me na mesue edhe kan me perkrah Malsia per deputet, rrini more rahat atje se per ner spo ja qedhoni aspak, por dam se dobi spo na sjedhni. Per me e dit se cfar behet ne keto troje duhet me jetua ketu, sepse gjerat prej se largut edhe nuk shifen aqe mir, prandej behen gabime. Ne nuk kemi dyshim ne atedhetarin tuaj, ju qoft aferim per ate qe beni per vendin tuej, por disa gjera serjozisht nuk i dini dhe sduhet te futeni andej. Me respsek edhe nje her per shoqatat dhe individet qe kan kontribu dhe kontribojn nga diaspora, si ne ngjarjet e Kosoves dardane, qe dhat nje rezultat dhe per kontributin tuej jemi krenar edhe neve, por ne trojet etnike shqiptare nen Malin e Zi, punet qendrojn krejt ndryshe, dhe ska dyshim se ajo u pa edhe me akcjonin e fluturimt te shqiponjes. Ne nen Mal te Zi vetem me organizime dhe kerkesa politike permes Tiranes zyrtare dhe shtetit te ri te Kosoves, dhe ne kordinim dhe marreveshje me ata mund te bejm dicka. Jemi te vegjel edhe keshtu nese mungon bashkepunimi ateher puna behet jo mir. Duhet te bashkohemi sa me teper qe ne keto zgjedhje te fitojm se paku 3 deputet shqiptar dhe te kemi klubin e deputeteve shqiptar ne parlamentin malazez. Jo se esht kushedi se cfar por se paku ata kan te drejt debatash e diskutimesh aty ku dikush se paku te ndigjon, pa marr para syshe sa veprohet per te miren ton. Po ndegjoj qe dikush po thot te mos dilet ne keto zgjedhje une nuk dakordoj aspak. Ma mir le te jet dikush aty qe tua thon malazezve per dite ata qe na takon. Kalaja shuhet nga mbrenda dhe jo mga jashte, nga rruga pa perfaqsues sdo te arrihet asgje, keshtu kemi shansa me te medha, megjithese thom perseri malazezet vetem nga presioni i jashtem, qe te hyjn ne rrjedhat euroatlantike se per ndryshe sdo te jepte asgje fare per shqiptaret. Le te urojm qe ti merrni tre deputet dhe te bani pake zhurme ne ate parlament te shurdhet per ne shqiptareve.

 7. I Njohuri kush te tha se ne SHBA nuk ka Shkolla ne gjuhen Shqipe Shkolla ne gjihen Shqipe ka ne Massachusetts – Michigan – illinois -Philadelphia – Connecticut edhe disa Shkolla ne New York

  • pere ju vetvendosje.une nuk di ku jetoni ju pore ne amerik fakti ashte se eggjistone ni klase shqip ne amerik pore jo tjera si po e cfaqni ju ajo ashte ne NY ku jane 18 nxanca te ardhune nga viset shqiptare ne kohen e fundit pra ju ci po thoni se ne shume qytete ku jane ato ! !! se dytit na ne americ po bahna potriota pa baza pore me shite met ashte kodhaj atyne ne vendelindje pore faktet jane se 99% te malsorve femija nuk u dine shqip se dytit emrat jav japine ne menyre te amerikanve si P.sh nichols jacob e tjer pra nuk u bjene mire me fise shiptare e emrat amerikan pore koha e ben te veten se nuk te dvet kush se ije gjadh per noj gja ketu te sunojn ty e mua sistemi american ke shume shemuj ci muni me ti tregua pore nuk jem ketu me sqarua jeten personale por mose me nencmua ata ne vandlindje se me ken na aq patriota kishim me u kthye mrapa e jo rrim ketu ni fjal popudhore (me qite peshen e me pshe doren ashte kodhaj )ose pe kshidhua tjert e ne shpi te vet se kuxone me cil gojen tung kaloshi mir

 8. Mark Gjonaj esht lind ne Amerik por per cdo vid vendos mbi 200 flamuj shqiptar ne per qytet ku esht lind Bronx pa flamur te Ameriks por ket e ban edhe Nikola Gegaj e Franjo Lulfjuraj ne Pogoric

 9. Ne Podgoric esht dasht me ken Univerzitet ne gjuhen shqipe e ju se kini as nje klas ne gjuhen Shqipe

 10. Vetvendosje . Une kam ken ne usa 90% e fmive malesoreve tan nuk dishin shqip, tye nis prej t familjeve tona. Po din me I dvet kush a je burr ? T thon po

 11. diasporen ton nuk ka kush drejt me e sha e perul por duhet me e respketua. Ata kan ba shum per Malsi e per ceshtje kombtare gjithmon.
  e vertet se ata nuk e din realitetin mir prej atje, edhe kan gabua tash sa her se haptas direkt e indirekt kan perkrah njarin apo tjetrin. ata duhet me u kujdes qe me u bashkua e jo kshtu se ne ket mnyr bajn percamje. Por kto shoqata nuk perfasqojn diasporen. Ata bile nuk perfasqojn as shumicen e antarve te shoqatave por jan 2-3 nga cdo njara qe i bajn kto pun. Jam i bindun se nuk e bajn me qellim te keq por prej padijet. Bela ka edhe asish qe kan qellime tkqija dhe i shtyjn me ba kshtu, por kta nuk jan diaspora.
  Respekt per vllaznit e motrat ton ne Amerik.

 12. Rrespekt per vellezrit tone ne Amerike, por jo aq per disa individ qe dalin me deklarata te pa matuna dhe shtyjne disa persona qe nuk i don populli.
  Shume te mira na vine nga diaspora, por besa edhe shume te kqia. nga te mirat mund te numrohen kontributet e fondacionit qe ndihmon stuenteve, por kemi edhe ksi kalibashash qe perkrahin percharjet. Kam keq qe nuk ka Dinshian ne kto levizje jo me kta por me krijua ndo nje shoqat dhe me perkrah ate pjese se Malesoreve qe keta nuk i perkrahin,

 13. MALAZEZET E BARDHE ME SHQIPTARET E ZI

  Shqiptaret e Diaspores cdo here kane qene ne krahe vllezerve dhe Vendlindjes se vete. Gjate gjite luftrave qe shperthyen tash e nje shekull te shkuar dhe gjate robrise dhe diskriminimit qe behej ne troje te ndryshme etnike ndaj popullsie shqiptare Diaspora gjithhere ishte zeri dhe kushtrimi i kumbueshem i ATDHEUT.
  Kerkesat e Diaspores Shqiptare ne tre kater dekadat e fundit te shekullit te kaluar ishin gjithehere MAKSIMALE sepse mergimtaret as enderr nuk mund te shihnin trojet e veta te mbesin nen zgjedhen dhe duart e gjakosura te armikut.
  Ne demonstatat e shqiptarve tash e dyzete vite te shkuara nuk kishte ASNJE sllogan me: “Duam te drejta ne Kosove””Duam Autonomi” Duam drejtsi” “Enver liroje popullin” Enver ushqeje popullin tand” etj etj.
  Mergimtaret ne demonstrata nuk ishin as te droguar dhe as te dehur por ishin te vetedijshem e vendosur te zjarrte dhe me kurreshtje e krenari mbanin ne duart e veta SLLOGANET e fuqishme dhe me emocine thirrnin zellshem”SHQIPNI ETNIKE, POSHT SERBIA, POSHT JUGOSLLAVIA, KOSOVA RREPUBLIK, POSHT MAQEDONIA, RROFT REPUBLIKA E ILIRIDES, POSHT KOMUNIZMI, POSHT ENVER HOXHA, POSHT MILLOSHEVIQI etj.
  “They Never Settle For Less”( Ata Kurr Nuk Pranuan Me Pak ).

  Kta nuk ishin intelektual,kta ishin zeri i popullit qe sakrifikonte dhe kerkonte me cdo kusht lirine totale te popullit te vete te roberuar.

  A jemi ne nje populli i roberuar po se po !

  Po a jemi ne te roberuar edhe ktu perktej oqeanit te Atlantikut ?!
  Sa mjerim jetojme ne demokracine me superiere Globale dhe ketu jemi te roberuar dhe dirigjuar dhe me koken tone nuk mendojme shqip por sllavish, ky eshte “Perparim” ky eshte “Prosperitet” sa pranojme te jemi ne pranga te armikut ketu ne Ameriken Super Planetare te shekullit 21.

  Edhe ketu mbrrijti roberia jone ne token e lire te George Washingtonit ne Amerike, prej ku fillojne kerkesat dhe lirite e te gjithe popujve te shtypur dhe te robruar te Globit.

  Ketu dhe keta ne emer te Diaspores po kerkojne permirsime dhe arnime dhe lutje te shteti i Malit te Zi qe te na i ktheje ato te drejta qe i kemi pase perpara.
  Zdhedhjet e reja ne Mal te Zi po vezhgohen e dredhohen prej kety permes disa personazheve sherbetor te krisur te armikut, me “Krizanteme” (Lule e verdhe vjeshte) po mundohen te kullosin kopene e vete te”Vogel” e te “Vjeter” me “Coban” te “Ri” tye mos pas as shtruge as vathe per to.

  Vellezer te dashur vetem te ju beje me dije se keta nuk jane ZERI I DIASPORES por vetem disa individ qe as nuk i pyesin anetaret e ketyre shoqatave per kto komunikata te lartepermendura.

  Ky nuk eshte Zeri i Diaspores ky eshte vetem Zeri i Robrise ky nuk eshte ze eshte vaj eshte mjerim, ky nuk eshte tjeter ze vetem ZERI I QYQEVE.

  Nje pjese e ketyre (jo te gjithe) kurre nuke kan marre pjese ne aktivitete shqiptare ne Mergim,nuk kane marre pjese ne demonstrata dhe nuk kane ndihmue as me xhep Atdheun neper kaperceje te roberise,prandaj nuk presim ma shume prej tyre as demonstrata Anti -Malazeze as SLLOGANE Kombtare.
  Nese “Atdheu na Bashkon” eshte Atdheu i Shqiptarve do te duhej te na organizoj dhe thrras demonstrata ku prej aty mund te shprehim paknaqesite tona dhe te behemi ne zeri jehues i popullit dhe tokave te pushtuara nga Mali i Zi,te zgjojme ata Lider me ate popull nga gjumi i roberise dhe mos te pajtohemi assesi me asimilimin qe po na troket shpejt te dera e shtepise.
  Te behet “Atdheu na Bashkon” i tille atehere gjithe diasporen e ka me vehte dhe jo te shetisim neper kancelarite malazeze ketu ne New York.

  Partic Henry, Avokat amerikan dhe governator i shtetit Virginia para Konventes se Virginia’s me 23 Mars 1775 u shpreh “Give me Liberty,or give me Death”( Me jep Lirin ose me jep Vdekjen ) me kte aj kerkonte qe populli te marre guximin te clirohet nga Kolonia Britaneze.

  Neve kte liri mund ta fitojme vetem nese bashkohemi e te lidhemi me bese Shqiptare me bese te Zotit,ku Diaspora perseri do te behej Gurra e Pashterrshime e Vendlindjes.

 14. O njeri i madh: “Greche Trieshi”. Paraqitesh nganjehere si kermilli pas shiut. Beso se ja ke merzite edhe dreqit te mallkuam. Po pse shkrove fjale kaq te trishtueshe. Ini studious madhor i George Washingtonit. Po si ai Malesori qe ka dale ne provim per te marre shtetesine dhe ne pyeteje kush ka qene George Washington, ashte pergjegje: “George Washington Bridge”. Por te kalojme ne temen tande. Me keto fjale aq te bukura, aq trishtuese, aq te permadheshme, aq emocionale , aq madheshtore, por edhe aq fraza boshe, na ke ngacemua aq rane qe nuk mundemi me shkua me ra me fjete. Neser do te me kesh te futun ne thes tua me demonstrua para ambasades Serbe, pasneser do te futem ne thes me ngjyr te kuq e te Zi e do te shkoj te demonstroj para, konzulates malazeze, pasneser para VATRANEVE, tepasneser para ILIRIANEVE, pas-pas tepasneser, para NAAC i cili prej shqipetareve te Malit Te Zi ka ftua vetem Dashamirin e ish, ish puntorit te “Voice of Amerika”(ndoshta dikush edhe u ka dorezua listen e te ftumeve, nji dite tjeter do te demonstroj para BOTES SOT. Per gjana madhore, madheshtore, me permasa biblike, tue mos me me ndal as oqeanet e as detnat, as ajri i vullkaneve ne mes te Europes dhe SHBA, nuk do te kurrsej as jeten.
  Me aktivitetet tua ke shkaterrua Bashkimin Sovjetik, Jugosllavine, komunizmin, ke zhduke Enverin mga faqeja e dheut, ke formua Kosoven . E shume e shume vepra te tjra madheshtore. Tash te ka mbete vetem Plave e Gucia, Malesia, Ana e Malit, Kraja, Ulqini dhe te gjitha trojet shqipetare nen, te okupuare nga anmiku i jone shekullore.
  Keto te gjitha e ka ba, per popull, me popull, ne emen te popullit. Vete ke kene financues, botues, luftar. I ke dashte dhe i don ata e vetem ata qe nuk dine mire me e shkrua emnin e vet. Ata ke mujte me i rrejte, me i tradhetua, me i plackite. Me u bisedua per Washingtonin, Lincolnin, Russon, Bismarkun dhe persona tjere madhore, por jo madhore sa ti.

  Po o njeri i madh na tregoni kush jeni. Nese jani gjadhe, te ju zgjellim udheheqes, nese ke vdeke e ke fuqi biblike, kryetaret e ketyne shoqatave te bjene kunoren ne varrin tand heroik. Ne varrin e nje anonimi te madh, qe per disa vite udheheqi Malin e Zi: Shqepan Mali.

  Nuk dijme si te ndjekim rrugen tande, e njeri i madh, por pa emen.

  ME POPULLI, PER POPULLI DHE NE POPULL… ne fitime dhe disfata, ne dasma dhe ne dreke: nese ashte nevoja edhe financat te i ndajme dhe shperndajme.

  Shamine e zeze ne koken tende, per Malin e Zi qe po e qan.

 15. Harrova te ju pershendes. Dhe beso nuk kam diskutim ma me ty. Ashte veshtire te komunikosh me njerze te medhej. E sidomos kur na drejtohesh pa emen. Keta u drejtuam me emen e mbiemen.

  U pafshim ne Shqipenine Etnike.

 16. Me befason fondacioni I Malesis qe ka merit te jashtezakonshme qe leshohet ne keto aventura.

 17. I lexova komentet e ditëve të fundit në Malesia.org. Është mirë që ka reagime dhe debate sepse kështu sadopakë sensibilizohet opinioni për gjërat që kanë të bëjnë me interesat jetike të Malësisë. Edhe sot dhe në të kaluaren më kanë pelqyer komentet e Gjokë Gojçajt, sepse kanë elokuencë, logjikë, shije dhe një estetikë gjuhësore që i ka hie një itelektuali.
  Dua t’i drejtohëm Anton Lulgjurajt me një këshillë dashamirëse pa pretenduar t’i cenoj të drejtën e tij demokratike për të kandiduar në një shoqëri pluraliste. Por duke marrë parasysh mundësinë reale për të fituar, këtë rradhë le të terhiqet që mos t’i djegin 200-300 vota sepse janë vlefshme për Malësinë. Fuqinë e vetë le ta testojë në zgjedhjet lokale, ku mund të fitojë disa këshilltarë në Komunën Urbane.
  Tani le të kthehemi tek deklarata e pesë shoqatave nga Diaspora e Amerikës. Në demokraci liria e fjalës është elementi parësor sidomos në shoqërinë amerikane. Kjo deklaratë që ju drejtua Malësisë thuajse disi erdhi nga Maja e Olimpit apo vetë Zeusi. Këshillat janë të mirëseardhura derisa ato janë qellimmira. Kur ato shëndrrohën në prepotencë efektet janë negative. Këto shoqata të cilat kanë dhënë një kontribut bukur madh kanë obligim kombëtar t’i ndihmojnë financiarisht partitë shqiptare në Mal të Zi, në veçanti ato parti që kanë mundësinë reale për të fituar atë që mund të fitohet në kushtet e atmosferës ekzistuese. Partitë shqiptare ballafaqohen me intrigat, pëngesat dhe sabotimet më të llojllojshme nga makineria politike e pushtetmbajtësve të Podgoricës, pa patur nevojë që edhe ne shqiptarët të bëhëmi pjesë e kësaj loje destruktive.

 18. Kete, qe Ju DIASSPORA po kerkoni me kete DEKLERATE eshte teper modeste edhe per perfaqsuesit e subjektit politik shqipetar ketu ne Mal te Zi!!!!!

  Nga Ju pritet qe te jeni me radikal ne kerkesat tona legjitime qe na takojn!

 19. Te nderuar vllezer ne vendlindje mos pritni gja prej mergimtareve se ne kemi interesin material mbi te gjitha prandai mos u lidhni me njikta te siperpermendurit por shiqoni punet tuaja se nuk jemi ba ma lokalista se ju atje por e keqja ma e madhe eshte se milloja ka shti dhe percharjen fetare ma zi se ju atje por bashkohuni per te miren tuaj

  .

 20. Pershendetje bishtuku nuk jam vet aj qe duel jasht temet i pari vetem deshta ta informoj komentuesin i Njohuri se mergata Shqiptare po punon fort per hapjen e shkolle Shqipe sidomos 10 vitet e fundit ato shtete si permenda jan disa shtete si di vet si kan shkolla ne gjihen Shqipe por noshta ka edhe me shum per keto 6 shkolla mundem meti siell edhe adresat dhe numrat kontakti mua me interesojn shum Shkollat jasht troje Shqiptare se vetem keshtu ruhet gjuha e bukur Shqipe

  • ti ci po thua se ne michigen ka po ku aste ajo ti coje elle vet femite e mi a ajo ashte . pere deri sote nuk e di se ka, mune te ijen shkodha private te pa vleshme pere sistemin shkollore ni vend e di ne 16 mile e thirret ballkan kulture center prer me mesua te gjthe te ballkanit domethan kjo ashte elle shqip pore pere kulture prap se prap eshte ni sukses ma trego tjetren

 21. Vrojtuesi , rrespekt per ty dhe mendimin- shkrimin tand. Megjithse nuk e.di kush je.

 22. Shume i nderuar Vrojtues,

  Kishte me kene e udhes qe partite politike, si subjekte te persosura qe jane nga pikepamja organizative, perkrahja e shtetit, biznismeneve dhe mbare elektoratit te tyre, te mbeshtesin keto Shoqata financjarisht per riorganizimin e tyre me te mire etj.

  Mbetsh me shendet!

  Deda

 23. Si pik e pare jekta emna chi jane nenshkrua ne ket deklarat nuk perfaqsojn diasporen, por i numer shume te vogel. Shoqata Malsia ne detorit a i ka 20 antar a jo, se kryetari nuk thret zgjelle per me zgiell kryesine e re tash disa vjet, dhe aty jane tre kater vet chi per inade e mene te madhe venosin me tana kto pune a jo komuniteti. Levizja atlleu na bashkon nuk egziaton as pak as nuk ka as ni antar pervec Palok Camen chi e perdon emnin e saj. Per Shotat Ded Gjon Luli dhe Funsacioni, ato kan pak antar por edhe atyne ja largua shume antar. Pra kto deklarata jan kot, edhe asht tyrp me dal ne emen te diaspores.

 24. PENTAGON

  Une jam nje person si te gjithe te tjeret qe shprehi mendimet e mija ketu ne kete Forum simbas logjikes dhe mendimit tim. Njerzit mund te mose kene edhe njohurite dhe afinitetet e duhura per kohen, por te duash Atdheun tand eshte nje obligim jetike moralo-kombtare, mbi keto ndjenja dhe shprehje veprojme dhe funkcionojme.

  Zakonisht keto veti tek njerzit nuk vine as permes parave e zanatit dhe as permes titujve shkencor por nga dhuntia e Zotit dhe edukata familjare.

  Keto shkrime dhe mendime nuk I paraqita ketu as nga smira as nga gjelozia por pershkrova rrjedhjet e ngjarjeve te mergimtarve tone qe bene revolucion ketu per vendlindjen e tyre. Kot me drejtohesh mue se asnjehere nuk thura lavdata per veten time por per shqiptaret PATRIOT te Amerikes prej nga ku shpetuan nje pjes te Atdheut te tyre Kosoven.

  Kto mendime aspak nuk I kisha drejtuar nga ti qe duket se te kane goditur rende ne “Seder“qe po me jep te kuptoj se gjithe ky mllefe qe po shfry ndaj meje nuk te vjen as nga kultura as nga atdhedashuria dhe as nga nacionalizmi qe ke per Atdhe ne brendsine e shpirtit tand, por thjesht nga joshja dhe servilizmi qe ka kapercye edhe ketu ne mesin e Amerikes.

  Ndoshta ti je njeri nga ata endacaket e kancelarive malazeze qe hape propagandat e para ketu ne komunitet qe njerzit te gjithni pershperisin per ty.

  Aspak nuk me shqetsojne kto sharje dhe fyerje te tua, aspak nuk I marre serioze duke qene I vetedishem se personi qe mu drejtue mue eshte ne gjendje HALUCINACIONI dhe ndoshta nen konsumin e larte te Alkoolit ne ora 1:25 te mengjesit kur me percolle keto te hallakatme.

  Per keta “Shqiptare te Zi”e pata edhe fjalen qe thirren Shqiptare por qe jane sherbtor te “Malazezve te Bardhe”.

  E fole vete, vete u paraqite I pari.

 25. Deklarate pas deklaratet, cka u muer vesh, cka lypin keta kryetar te perjetshem te shoqatave “patriotike” shqiptare?
  Si pas kuptimit tim kjo deklarate ka per qellim percarjen… percarja esht nena e disfatave tona!!

 26. besa gati jini ken sllavizua mose tine kjen jekta diasporae tash kritikoni elle detu chojne doj dollar se ju atje kini me krye keto gjana politike

 27. Po more vllezer jashtu asht
  Por mua me duket se ma Komunizem asht sot ne Malesi dhe Mal te zi se para 30 viteve shif kush udheheq dhe kush asht ne krye te detyres ata komunista te cilt kan kenun per para cka pret prej tyre ata duhet perjashtuar nga malesia edhe diaspora duhet ber dic qe mos te ken te drejt te vin ketu ne SH B A por det shkojn ne rusi atje ose ne shtete Arabe e kan vendin pershendetje.

 28. populli i pushtuar qe deshiron te fitoj lirin seperi duhet krijua unitetin mbrenda vet vetes kurse ni pushtuas qe deshiron te mbaj ni popull te pushtuar aj duhet krijuar perqamje ne at popull . duke u nisur nga kjo fillozofi qe asht e verrtetuar neper shekuj ne popujt e pushtuar ne mbar bote aterater duke e par gjendjen qe gjindet populli shqiptar nen mal te zi munt te vim te ni kokluzjon se malazezet jakan arit qedhimit te vet 100% per 100% por nuk e kuptoj spetrin politik tonin a jan aq shkurt pames qe nuk shohin apo jan te shitur dhe punojn per anmikun se une nuk besoj se nuk din se duhet krijua uniteti politik qe asht hapi ma i rendesioshem per te ec perpara drejt qedhimeve tona si popull i pushtuam prandaj pajtohem me komunikaten e shoqatave qe e leshuan ne form apeli drejt perfaqsuesve politik te trojeve tona qe gjinden te pushtuar nga mali i zi . une mendoj se ju qe e kini voten e popullit duhet perdorur ashtu si duhet e jo ashtu si i konvenon anmikut vetem bashkimi ban fuqin e duhur per te shpetuar nga ky pushtuas shekullor u lutem bashkohuni se nuk ka zgjedhje tjeter dhe perfaqsuesit politik te ni vend te pushtuar nuk ka hapsin per frigacak por don burra qe nuk frigohen me shtrua kerkesat dhe mos te jen te luhatshem nga to

 29. I ndruari “agjent” me duket se ke pikepamje te sinqerta patriotike,por,pash buken hiqe at pseudonim qe ia ke dhane vehtes e merre nji tjeter,se nuk e meriton.! – Zoti “agjent” une ne Malesi nuk e shof si problem “komunizmin” por e shof si problem kerrcenus e te rrezikshem “antishqiptarizmin”.Nji malsuer mund te jete komunist ateist por patriot,dhe ne anen tjeter mund te jet antikomunist e shkerllat i kombit te vet.Cdo malesuer qe ne gjoks i rreh nji zemer e madhe shqipetare duhet me u bashkue sot edhe me dreqin e madhekuar ne bige kundra malazezeseve dhe politikes se tyne ckomtarizuese antishqipetare,te cilen e perdorin ne menyra te ndryshme kundra nesh.A lexove si shkruan bukur ai “Greche Trieshi”! shkrimet e tij jane flori me tendenca patriotike liridashese.Amerikanet thot ai u ngiten ne rrevolucion kundra okupimit anglez! – ata,pra amerikanet i gezoshin te gjitha te drejtat,as mos te permendim se me anglez jane edhe vellazen,pothuejse te nji kombi te nji feje,e te nji gjuhe.Por amerikanet kerkuen pamvaresine,pavaresisht se kush ishin anglezet.Edhe ma ne fund e fituen me lufte.Ma ne fund a lexove se cka shkruen ai kokeshkjau me pseudonimin “pentagon”,ai me paturpsine ma te madhe ven ne tadhje edhe emrin e shenjte te “Shqiperise Ethnike” duke thane me ironi “u pafshim ne Shqiperine Etnike”.Ai sa me perket mue nuk asht shqiptar,por nji “rrobot” i telekomanduam nga Podgorica.Ata shqipefolesa qe tadhen me kete emer jane nesoja ropit qe meritojn plumbin shtegu ballit.Shqiperi Ethnike asht anembane tojeve shqipetare ku flitet shqip.Shqiperia Ethnike asht deshira dhe objektiva e cdo shqipetarit me zemer dhe qellime te pastra kombetare.Pe te u martirizuan Heronj si;Ded Gjon Luli,Mehmet Shpendi,Isa Boletini,Cerciz Topulli etj.Kur kral Nikolla i ftoj malesoret ne janar te 1911 per diskutim ne pallatin e tij ne Podgorice per ti ngrite malesoret kundra turkut,dihet per qellime te tija aneksioniste ai per ti lavdue malesoret u tha; “Crna Gora ima shest Gora a sedma je Malisora”. por plaku dinak Ded Gjo Luli u ngit ne kambe dhe i tha kralit; “Une do te jam i lumtun kur tju them – naten e mire – do te jam edhe aq ma i lumtun kur te gjithe malesoret te kene mundesi e tju thone; – naten e mire – dhe faleminderit per aheng dhe kunoren bashkeshortore ci kem pas me ju e qe na e kane lidhe keta majora e kapidana.Shpresoj se edhe Ju ketu ne Podgorice do te ini te gezuam kur ne mesin tuaj mos te kete ma shqipetare”.Kur dolen nga mbledhja nji “major” nga rranxa e Sukes hoqi topcen malazeze me vra Ded Gjon Lulin.I doli para dhe e kapi Tom Gjo Smaku. Si perfundim deshiroj te them se,armiqet tone serbo-malazezet apo sido quhen? nuk do na e dhurojn lirine as Malesine.Per te duhet luftuar.Rruga asht e gjate e me therra e cila sjelle edhe flijime,por nuk ka dot armik qe mund te na vras te gjitheve.Per ata qe flijohen ne fushen e nderit,dhe qe do te flijohen,atdhetari i madh dhe arkitekti i Shqiperise Ethnike Midhat Frasheri ka thane;”Per jet le te rroje ai qe vdes me ndere”. E shof me logjikshmeri se per ne nuk ka as nuk mund te kete liri pa Malesi,Ulqin ,Kraje e Guci te lire.E shofim dhe e ndijem peshen e kamxhikun qe na meshon e na shprish.E dijm se per kete asht fajtore ajo “kllanica” e dikureshme dhe e tashme me emerin Crna Gora e cila na rrin ne rruge te lirise.Per kete arsye na duhet edhe me me vendosmeri,ma me rrembim,me te permbledhun e ma te bashkuar se kurre,me shpejtesi te punojme karrshi clirimit tone te drejt.Me i clirue trojet shqipetare do te thote per popullin shqipetare me qene i “Yni” ne token tane,ne qetsi e liri.Me dale nga kthetrat e crnagores dmth,heqeja e prangave poshteruse Malesise Madhe e cila renkon nen presjonin malazias dhe banditave te tyne.Ata fizikisht mund te na godasin,rrehin e perplasin,mund te na shajn e provokojn,por shpirtin,synimin dhe aspiratat tone per liri,kurrkush i gjadhe ne kete bot nuk mund t’na i asgjesojne…..Ju pershendes me;”Ja volim sve shto je albansko a merzim sve shto je crnogorsko….I to je sve..!’

 30. Se parit due me thane se “Titulli” i ketij artikullit qe ne fillim eshte disi me vonese shqiptari si shtylle u qindroje lufterave e genocidave si shqiponja “si luanj e luanesha” . Kur flitet a jane shqiptaret me d.m.th. nen Male te zi “mire sot apo dje”?
  Kjo eshte nje pyetje qe gjithekush e dine kishte duhej ta dinin shqiptaret ijshin me mire tesh 1000 vjete qe u zhgaterrue qyteti jone “Dukla” nga bandat grabitcare sllave, ijshim me mire 100 vjet perpara kur sundonte Turku! Kurre skemi qene me mire se sot shqipetaret ne cdo pjese te tyre pervec tek Ne dhe ne Cameri gjindemi me keqe se 100 vjete me pare.
  “Shqiperi Ethnike” kjo eshte dicka e shpikur se Shqiperia eshte vetem “Shqiperi” nuk do doja me be argumenta me ata qe e quajne “Shqiperi Ethnike” por kishem me u lutur qe te thirreni Shqiperine “Shqiperi” tjeter eshte vendi jone nen okupim nga Malazezet “faqe zes” sikur i quen aj pa emer shqipetaret “faqe zes” shif shkrimin “Pentagoni”, nuk po e zgjase me shume por donja ti them pentagonit si titist qe mund te jete dhe ka nuanca sllavo-file eshte nje person i flakur nga rradhet e shqipetareve me ato sjedhje te dyshimta dhe shkrime qe nuk do ti besojne shqipetaret. Nese paguhesh te shkruejshe “keep writing” por zene vendin e nje personi e qe do te flase si shqipetar me emer te tij ti shkruen por e ke kot boshe me shqipetaret.

 31. Vazhdim. Ky materjal asht vetem per argetim! mos e merrni seriozisht…!
  A ke te drejt me vra? Ne kete pyetje pergjegjen do e jap keshtu;Asht e justifikueme edhe nga Zoti me luftue per vatanin,per kombin tand.Hyqymeti i okupatorit ka ushtrine e vet.malazezomedhenjet jane te armatosun gjere ne dhambe,keta vrasin edhe torturojne,skllaverojne e shfrytezojne.A kane ata te drejt te bajne keso krimesh e mixorish?(kujto;akcionin famekeq”Fluturimi i Shqiponjes”).Kurse Ti je ushtari yne,njeri i armatosun,gjindarmi yne,pa shtet,por nga Zoti dhe ropi shqipetar i pranuem si pushtet.Si pushtet i joni,i kombit tand trim e me ndere.Ti ke shume ma te drejt me vra okupatorin dhe tradhetaret qe ate e ndihemojn.Do te ishte gabim fatal me e lejue vehten qe dikush nga te afermit apo te tjere me te furnizue me buke ne bige.Ose me te vizitue familja.Gabimin e tidhe e kane pague me koke shume trima shqipetare fille mbas luftes se dyte botnore dhe gjate luftes clirimtare ne Kosove.Anmiku vehet ne dituni per vendbanimin nga populli ose ilakja jote.Dera e biges te bllokohet me ushtri e polici,atehere dihet,vdekja asht e paevitueshme.Ne kete menyr jane vra shume trima e luftare te paepur shqipetare.Te shitun e te prem ne bese te Zotit.Vetem nji numer i vokel nga ata kane arrijt te shpetojn duke u arratisun jasht.Edhe per cudi thuhet se deri vone kane ekzistue guerile te fshehun ne vendin tone,ose te vdekun nga pleqeria.vellezer te dashtun shqipetar,mbani mend keto rrezhda te shkrueme e mos e humni jeten badihava.10 okupator duhet te vriten per nji gueril shqipetar.Guerilet shqipetare duhet te jane te paisun me gjana perkatse; vegel te perhershme per te ndezun zjarre,dylbi,shigjete,sopate te vogel,lopat,thike dhe matare per uje.Mire ishte te kini edhe zorre gumi me te cilen mund te nxirni uje nga zgavrat e trungut,si dhe per te nxierre benzine nga rezervoaret e automjeteve.Kam thane njhere se cdo fshat i ka spijunat e vet,prandaj mos lueni me arme duke qite ne ajre,sepse krizma e pushkes bahet e dyshimte ke anmiku dhe spijunat e tyne,edhe qitja me pushke nuk asht e nevojshme,asht vetem per sulm dhe mbrojtje.Municjoni duhet kursye.Shume e shume gjana mund te bahen pa pushke.Duke grumbullua gure te vegjel atehere gradualisht ma te medhejmbi binare te trenit,treni mund te permbyset.Telat e telefonit priten kurse shtyllat priten me sopat.Ne kushte ekstreme pa uje e pa buke,guerila duhet te hyje ne fshatra dhe me kercenim armesh me u furnizua me buke.Ske cka ban,ska tjeter alternative.Nganjihere duhet detyrue fshataret me bartjen e xhebehaneve.Mbas me i lirua.tani vjen pyetja;cilat jane armet ma perdorcake? armet ideale jane;rrevolja me silencator,automatiku,pushka e gjate me dylbi e paisun me ifra-rreze te kuqe.Asht e nevojshme me pas barna farmaceutike dhe ilace te ndryshme.
  vijon

  Ne komente te ardhmshe deshiroj te shkruaj per dy gjana; 1) Si Ded Nike Bajraktari dhe Gjo Nike Plluci vdiqen SHQIPETARE.fakte autentike.
  2) Si profesori i landes serbe,Medaca Muminoviq dhe profesori i landes shqip,Fran Lulgjuraj tentuen shkollimin ne gjuhen shqipe ne paralelet e sholles”Mahmut Lekiq” mbas demostratave te pergjakshme heroike te vitit 1981 ne Kosove.(ma ka tregue prof.i marksizem-leninizmit,i ndjeri;Zef Marku Camaj)

 32. per kosova rexha bala po me cudit fakti qe po shkruan keshtu ne internet ku e din se asht shum let te bahet indefikimi i personit qe rri pas cdo nofke jo se nuk po me pelqen shkrimi por pome cudit guximi dhe me ban te dyshoj ne sinqeritetin e juaj se po ti kisha shkruar une menuher me kishin trokit te dera

 33. Ne Mal te Zi edhe mund te ndodhin kjo qe po thot Perkaj se ktu policia e ANB nuk kan nevoj per lejen nga gjyqi per nje gje te tille, por edhe nese e kan nevoj, ate leje nga gjyqi e marrin pa problem, pasi ktu eshte gjyqi i mvarun nga shteti. Por nese shkruan nga amerika apo evropa perendimore atehere kjo nuk shkon aq lehte, pasi flet arrestet nuk merren aq lehte dhe pabaze.

 34. Bravo Pentagon.
  Mir ja bane se ky grecha etrieshit ta chan by…en I ka hi vet ja ne qef e bane se ashte I menchem.

 35. per saranden emer i bukur por shprehesh shum keq grece trieshi asht ni njeri shum i thjesh dhe shiptar i mir por ka shum te drejt ne kto shkrimet qe i poston duke marr parasysh gjendjen qe gjinden trojet shiptare nen mal te zi

 36. gabim e paske ti emrin vetvendosje Po ti a je ne vendlindje aty ne token tone e ti po flet per mergim tash thuaja 40 vite i kane te drejtat te barabarta si tan tjetri popull EE ti po krenohesh me fakulltet ne podgoric tash sa vje ekini te njajten drejtime Ata ashte politika e tyre mos me te lan me perparua mo edukua teper se drun se po bahna teper te ditur ateher asht problemi i tyne Ase kta nuk ta kine dhan pore nuk kan pa rruge dalje prej Eropet ater qych po bejme na per ni popull te vogel

 37. Vazhdoj,argetim e vetem argetim,

  Ne Zharnice Malesia ra,
  vuni pritat per cdo va,
  pse thone shkjau se bese nuk ka.

  I pavdekshmi At Gjergj Fishta

  Hyqymeti i anmikut shkja asht nji aparat i organizuam dhe ne teritoret shqipetare mbahet me dhune e fuqi.Neper qytete shqipetare okupatori asht shume ma i fort,sepse atje ka ma shume qeveritare.Prandaj qytetaret mvaren nga ata.Neper fshatra asht dicka tjeter…! per ta mbajt fshatin nen kontroll,okupatori ka garnizonet dhe ekipazhet e veta policore te shperndame neper komuna dhe zyra te vendit.Okupatori i dergon policine neper fshatra me qellim qe dukja e tyne ti frigesoj fshataret.Patrollat policore jane duar te gjata te okupatorit malazias,duar e shkopi te Podgorices.Ato duar te gjata pra duhen shkurtua…Kur patrollat e tyne policore moste kene guxim me shkua neper katunde vetem me makina te blindueme,atehere atje nuk sunon ma shkjau.Fshati atehere asht ma teper ne duar te guerileve shqipetare.Guerila atehere duhet me hy neper fshatra dhe me emnua keshidhat e veta,ashtu si dhe njerzit sekret per me vezhgue fshatin dhe per cdo eventualitet me lajmerua guerilen.Guerila duhet per ti denue tradhetaret dhe veqilat e policise.Duhet me zbulue se kush jane udheheqesat e celules ne fshat.Antaret e saj duhen detyrua ne bashkepunim me guerilen,kurse udheheqesin duhet denue.Njiqind pare mend,guerila nuk duhet te plackisin.Cdo fshat e shtepi duhet vezhgue nga larg me dylbi.Kush dhe sa persona ne shtepi banojn?tani te gjitha kane telefona e celulare.Kush hyne e kush del neper shtepia.Kur guerila hyne neper shtepia duhet me thane; Na jemi Ushtaret Clirimtare Shqipetare,dhe deshirojm me bisedua me ju! mund tju tregoni edhe armet.Nuk hyhet neper shtepia marrisht e papritun,por ky akcion duhet te bahet ne kohe te duhun,nga pese guerila.Njerzeve duhet thane te tregojn te verteten,se kurregja e keqe ska per tju ndodhe.Ne se genjejne do te dihet.Atehere bahen pyetjet e mirren pergjigjejet.Pergjigjejet e tyne duhet krahazua dhe verifikua me pergjigjeje tjera.Fshataret duhet porosit per mos ti tregue kujt per takimin me guerilen.Keshtu pra duke bisedua kujdeseshem me fshataret mund te zbulohen ato shtepija dhe ato famile qe bashkepunojne me okupatorin shkja.Taman ato famile duhet detyrua te bashkepunojn me guerilen.Voki-toki asht shum i dobishe por aq edhe i rrezikshem,sepse mund te zbulohet vendbanimi i gueriles.Voki-tokin duhet ta perdorni vetem brenda 5 km.radius.dhe ata vetem ne emergjenci te madhe.Vizita neper shtepi te fshatareve nuk duhet te jete frekvente,dhe sa here te hyhet neper shtepija,masat e sigurise duhen marre perpara.Ne kete menyre duhen kontrollua fshatrat katolike dhe ato muslimane.Akcionet neper fshatra kane per ta cmende okupatorin.Tani le te shofim se cka mundet me ba okupatori ne kete situate!? – Ata mund te bajn cka te dojne?ata mund te mobilizojne mbare krahinen apo rrepubliken? le ta mobilizojn edhe nanen Serbi.Mos u shqetesoni;gjakeftofesi,guxim,maturi! Armiku zakonisht ne kete situat bllokon mbare fshatin dhe krahinen.Kontrollojn trafikun dhe popullin,pllambe per pllambe.Ne fshatra do te sjellin forca dhe ushtri te specializuar.Guerilet tane akcionet e tyne duhet ti zhvillojn para nate.Keshtu qe kur ta kryej guerila misjonin,largohet naten larg e larg,pa arrijt ushtrija malazeze ne vendin e ngjarjes.Kur te arrijne ushtrija e anmikut ne vendin e ngjarjes,guerila atehere duhet te jete larg ne bjeshke ose pertej kufinit.Akcioni tjeter i gueriles tani duhet te jete nji tjeter varijant.Ne raste kur guerilen e ndjek policija – dy sokola gueril te paisun me pushke te gjata me dylbi vrasin ca police,keshtu qe plicet tjere nuk do te nguten ta ndjekin guerilen.Shteti malazez kurre nuk do ta dijne se kush jane guerilet!,sepse guerila nuk ka lidhje me kurrekend,as qe mbaren nga kush.Kurnji person nuk duhet te dije per asgja,vetem guerila dine per njani – tjetrin.Keta vetem vdekja i ndane.Neqofte se ndonjani nga guerilat nxehet rob,te tjeret me urgjence shperngulen nga vendbanimi.Guerilet duke udhtue nuk duhet te takohen me popullin.Nganjihere akcione te vlefshme mund te bahen edhe mbi turistet! e sidomos mbi turistet dhe udhetaret malazez dhe tradhetaret shqipetare qe u takojn klubeve tradhetare e antishqipetare neper Amerik e Europe.Automjeti i turisteve ndalet.Pasaportat konfiskohen duke thane se ne teritore shqipetare duhen viza shqipetare,duhet me i gjobit,u merren te hollat,vetem mos plackitni gjana personale;unaza,varq are,sahata etj.

  vjon,

 38. e ke gabim se ushtria e popullit nuk duhet terorizuar popullin e vet as plackit por pushtuesi dhe me trego sa te paguan mali i zi me shkrua kso gjanash ne internet

 39. Komentoj se ky shkrime eshte i vertet nuk esht i UDBes yugosllave as asaje Malazeze.
  Nuk e njo Rexh Balen apo si eshte emeri i tij por ky dokument eshte prodhue po thuej 20 vite me pare nga nje ushtarak i dijshem shqiptar dhe nje here me kishte ra ne dor aj dokument ushtarak i prodhuar nga arkivat e ushtrise Amerikane dhe une e njifshem Tom Berishen xheneralin tuej xheneral i atomit per malesine ! Une i dhashe nje pjese te dokumentit Xheneralit spiun agjent i larte jugosllave dhe u trondit nga t’merri se donte me shkuar mbrapa ke shtepia e tij ne Kroaci.
  Toma qendroj jashta perleshjeve te UCKse nuk ju vesh luftes si oficeret te tjere nuk ndihmoje Kroacin as Kosoven me vone nuk beri si Ceku e te tjeret me lufte kunder jugosllaveve e per Kosove.
  Persa i perket Perkaj se mendon si doli si fantom kjo histori e shkruar, une u jape levdaten e duhur ekipit Malesia.org per botimin e ketij dokumenti.

 40. Bala e Stuhia paski kqyr shum filma akcion dhe u paskan motivua.
  Sa per Tomen mjafton ta shikosh dokumentarin e Radio Televizioni i Kosoves kushtuar jetes se tij. Ose shkon ne Kosove dhe shih cfar respekti kan per te ndjerin.
  Ai ishte ne listen e zeze ne Serbi dhe Mal te Zi nese kjo dini cka do te thot kurse UCK i jep graden Gjeneral, nese edhe kjo dini cka do te thote.

Comments are closed.