A po shtiremi si shumë në këtë Nëntorin e madh

Garë  se  kush  po dukët më shumë e po flet më bukur

Nuk po bëhet dasmë, konagjegj ,syneti  as  pagëzim i  një fëmije e në dollinë e ngritur të mos thuhet  nga folësi  se ky aheng po zhvillohet në  kuadër të 100 vjetorit të Pavarësisë. A po shtiremi si shumë në këtë Nëntorin e madh ? A nuk po zhvillohet garë se kush po dukët më shumë e po flet më bukur ?

Këtyre dy pyetjeve po ia shtoj  një pyetje shtesë se  a kanë çfarë të përgjigjen  këta që po turren në këtë Nëntor  kur dikush do pyes se  a kanë bërë diçka për kombin   në 10 muajt  e kaluar të këtij viti  jubilar për kombin e mos të kthehemi në vitet e shkuara ?!  Përgjigja do të ishte e varfër dhe do të kërkonte hulumtime e dënime për kameleonët që nuk e bën as këmbën e miut për  kombin në gjithë këto muaj e vite e tani janë në vrap dhe  me “zjarrin”në zemër  për atdheun e  kombin duan të mbesin në analet historike  të këtij Përvjetori të madh .  Po  janë  të mençur këta se me vite kanë  heshtur  dhe tani kur janë ndezur kamerat i kanë herifat paratë dhe bëjnë e çka nuk bëjnë për t’u parë  e për të treguar “atdhedashurinë”  e tyre. Flamurin,kombin ,gjuhën dhe atdheun e kishim obligim ta donim e dëshmorët t’i nderonim gjatë gjithë kohës dhe  dihet   sa e kemi kryer këtë obligim .Për bashkimin e kombit është dashur të punojmë gjithmonë e dihet  se sa e  kush u angazhua. Dihet edhe se sa kush u ndihmua e u pengua. Angazhimet me aq ngulm të  shumë njerëzve e ca institucioneve në këtë Nëntor po m’i ngjasojnë  ca individëve që për 11 muaj nuk lënë gjë pa bërë  e  kur vjen  muaji i shenjtë i Ramazanit shkojnë në xhami, mbajnë  tespi  e flasin fjalë  të bukura nga Kurani.

Nëntor  i madh  dije  se disa po të mashtrojnë  sepse edhe  në 100 vjetorin tënd të madh, jo që nuk u bë gjë për bashkim e unifikim, por u punua shumë për  të  injoruar angazhimet  e individëve  e shoqatave që mundoheshin  të bënin,qoftë  edhe një hap,drejt Bashkimit.

Po vazhdojnë shtirjet edhe   në këtë Nëntor dhe dhjetori do të dëshmojë se ishte kjo  një garë  se  kush  po dukët më shumë e po flet më bukur e Malësia, Kosova Lindore e trojet tjera  etnike  do të vazhdojnë  për të frymuar vështirë. Do të vazhdojnë të ndjehen të pambrojtur edhe pse ky Nëntor  shqiptarët i gjeti e po i lë më dy shtete. Mos  më besoni  mua lexues të dashur po pyesni  ata që u burgosen e u torturuan  nga Podgorica e Beogradi  me fajin vetëm pse ishin shqiptarë. Reagoni  e më thoni  çfarë t’u  vjen në gojë  pasi të flisni me ta. E deri atëherë Ju lus  mos të shtirmi si shumë në këtë Nëntor të madh .

Rrahman Jasharaj