Martin Shkreli, një 29-vjeçarë anëtarë i revistës Forbes “30 under 30” në Financë

BEQIR SINA, New York

Deri tani Retrophin- a, theksonë Forbesi i ka ngritur të ardhurat e saj vjetore deri në 4.000.000 dollarë në vit në një seri prodhimesh farmacuetike. Shkreli, thotë se ai nuk mund të “zbulojë” se sa kompania ka në bankë, por thotë se kompania është e financuar kryesisht në një “fitim të madh” dhe me bazë

NEW YORK : Duke iu referuar revistës prestigjoze Forbes, numëri i fundit i saj thuhet se :”Martin Shkreli, një 29-vjeçarë shqiptaro amerikan, është një nga themeluesit e parë i kompanisë MSMB Capital me bazë në New York. Ai është i njohur mirë si një investitor dhe aktivist që ka “luftuar” me miliarderët dhe drejtuesit e industrisë së prodhimit të ilaçeve nëpërmjet blog posts, në stackmarket si shareholder letters, regullator për aksioneret, dhe madje edhe ka pasë një tentativë për marrjen e kësaj kompanie.

Por, si Forbes, tani Shkreli thotë se ai është duke i dhënë paratë përsëri fondit për investitorët që të përqëndrohen në një përpjekje të re: në një fillim të ri, të quajtur Retrophin, për të cilën ai është shef ekzekutiv. Kompania është duke u përgatitur për të filluar një gjykim klinik të ilaçeve të saj më të përparuara, me emrin e koduar RE-021, në tremujorin e parë të vitit 2013.

Shkreli është optimist, bazuar në bisedat me Administratën Federale të Ushqimit dhe Ilaçeve, se ky studim i vetmë mund të jetë e mjaftueshm për të marrë miratimin e përshpejtuar për mjekësinë në SHBA

“Unë do të doja, thotë Shkreli të përqëndrohem në jetën time në krijimin e ilaçeve të reja për njerëzit që vuajnë nga sëmundje të rralla”. Pra, Shkreli, i cili tani është një anëtar i revistës prestigjoze amerikane Forbes në klasifikimin vjetor 30 nën 30 në njerëzit më të sukseshëm në botë në industrinë e Financave.

Si pjesë e planit të tij për prodhimin e ilaçit Retrophin, kompania është duke shkuar sot përmes kundër-bashkimit, të kompanisë – blerjen e saj nga Gateway Desert, në mënyrë që të rrisi tregtinë mbi- simbolin OTCBB: RTRX. Shkreli, thotë se ai planifikon të futetet shumë shpejtë në listën e kompanisë në Nasdaq në fillim të vitit 2013, me Retrophinën.

Kundër bashkimit për kompaninë e tij – janë parë zakonisht si një shenjë paralajmëruese për investitorët, edhe pse ata kanë qenë duke përdorur më parë produkte farmacuetike nga kompanitë bioteknologjike që citohen në tregun e pafavorshëm për ofertat fillestare publike.

Më së shumti kompania Farmaceutike Infinity, një nga më të mirët-performuese në rezervat Biotech për këtë vit, doli në publik nëpërmjet një shkrirje mbasi të gjithë ishin kundër bashkimit, të saj.

Sipas revistë Forbes, thuhet se Shkreli e filloi karrierën e tij në vitin 2000 në kompaninë Cramer & Berkowitz. Ai është i njohur mirë për investitorët e superkompanisë farmacuetike Biotech dhe është dalluar për një përpjekje të “egër” për të marrë kontrollin e saj Farmaceutikë në AMAG, në vitin 2011.

Forbes komenton se ai “Këtë e ka bërë për qëllimin specifik, me një “goditje” për menaxhimin e kompanisë dhe ndalimin e e saj në një shkrirje të propozuar më parë. Kur bashkimi i planifikuar u ndalu, të gjithë e dinin që e këtë e bëri Shkreli. Ai gjithashtu paraqiti një peticion në Food and Drug Administration FDA duke argumentuar se një insulinë e prodhuar nga Mannkind, firma Biotech drejtuar nga miliarderi Al Mann, nuk duhet të miratohet. Dhe kështu ndodhi “Ajo nuk ishte miratuar!”. Në atë kohë, ai ishte pjesë në aksionet Mannkind. Ai publikisht kritikoi vendimin e kompanisë farmacuetike Pfizer për të zëvendësuar shefin ekzekutiv Jeffrey Kindler me Ian Read , duke argumentuar se kompania kishte nevojë për një perspektivë të re.”

Një grup i cili quhet Qytetarët për Përgjegjësi dhe Etikë në Uashington, një grup që synon të ketë interesa të veçanta në Beltway, ka akuzuar, Shkrelin se ai “përpiqet të fusë pikëpamjet e tij mjekësore në Food and Drug Administration FDA .”

Revista Forbes shkruan se Shkreli i lodhur është duke u përpjekur për të riformuar zhvillimin e industrisë së ilaçeve në SHBA. Ai është duke punuar për të gjetë një mundësi në një serë sëmundje të veçanta. Njëra prej tyre është e quajtur focal segmental glomerulosclerosis (FSGS). Sëmundje, kjo e cila ka si shkakun kryesor atë të dështimit të veshkave, dhe është një sëmundje që prek rreth 50.000 njerëz në SHBA për çdo vit. Shumica e atyre që janë diagnostikuar janë fëmijë.

Forbes nënvizon duke iu rferuar studimit të Martin Shkreli :” Se kjo ka qenë një arsye shkencore për të besuar se një medikament që është i kombinuar me veprimin e dy llojeve të ndryshme të barnave atë të hipertensionit mund të ndihmojë edhe në mënyrë të ngadalshëme për të ndërtuar-zhvillimin e proteinave në urinë dhe mosdëmtim të veshkave nga sëmundja.

Shkreli e dinte se Ligand Pharmaceuticals dhe Bristol-Myers Squibb kishte qenë duke punuar në një gjë të tillë të prodhimit të ilaçeve dhe për të licencuar atë.

“Është me të vërtetë mbresëlënëse se ata janë të gatshëm për të parë që FSGS është si provë e tyre e parë për të parë suksesin. Por, unë thotë Howard Trachtman, drejtor në pavionin pediatric nephrology të spitalit New York University Hospital, qendra mjeksore Langone Medical Center – mund të flas për përvojën personale me kompanitë e prodhimit të ilaçeve të tjera – kur ata kanë qenë në përpjeke për të shëruar këtë sëmundje. Është e vështirë që të ketë sukses dhe kemi nevojë për ide të reja dhe unë mendoj se është mjaft mbresëlënëse, ideja e re e Martin Shkrelit me Retrophin-ën . ”

Në shtator Retrophin-a emroi Stephen Aselage, si shef ekzekutiv i marketingut nga BioMarin, ku ai ishte oficer – shefi ekzekutiv i saj. Por, Shkreli nuk ka lëvizur duke mbajtur një vend në CEO. Megjithatë Aselage mbetet i përfshirë me kompaninë, thotë Shkreli .

Deri tani Retrophin- a, theksonë Forbesi i ka ngritur të ardhurat e saj vjetore deri në 4.000.000 dollarë në vit në një seri prodhimesh farmacuetike. Shkreli, thotë se ai nuk mund të “zbulojë” se sa kompania ka në bankë, por thotë se kompania është e financuar kryesisht në një “fitim të madh” dhe me bazë.