Sinishtaj: Malësia është Amerikë për Petnjicën e Gucinë

Vaselj SinistajPartitë shqiptare nuk kanë një qëndrim të unifikuar për pjesëmarrjen në zgjedhjet lokale në komunën urbane të Tuzit tha funksionari i Iniciativës Qytetare Vasel Sinishtaj, dhe kërkon nga kolegët e tij që të bien një vendim dhe deklarohen në lidhje me qëndrime e tyre, raporton RTCG.

Ai tha se më nuk beson në premtime. “Malësia është diçka më shumë se Petnjica dhe Gucia, ne jemi Amerikë kundrejt tyre, por vullneti i Parlamentit është ndryshe,” shprehet Sinishtaj.

Ai tha se në mesin e popullit shqiptar ka një pakënaqësi të përgjithshme në lidhje me punën, punësimin, gjuha. “Dhe ne nuk do të ndalim.”

“Unë kam ftuar kolegët që të bojkotojnë këto zgjedhje, se nuk do të legjitimojnë komunat urbane. Ky është qëndrimi im. Në qoftë se ne duam të dëshmojmë faktorit ndërkombëtar dhe Malit të Zi se ne nuk jemi të kënaqur, duhet të bojkotojmë zgjedhjet, por jo në nivelin e kryeqytetit, për shkak se mund të ndodhë që këshilltari ynë të jetë në pozitë të kushtëzojnë” tha Sinishtaj.

Komisioni Legjislativ, vendosi se projekt-ligji për Kryeqytetin, në të cilin propozohej që Tuzi të jetë Komunë e Kryeqytetit, nuk është në përputhje me Kushtetutën dhe sistemin juridik të Malit të Zi.

Sinishtaj theksoi se Kushtetuta e Malit të Zi njeh veprime afirmative (diskriminimin pozitiv) dhe ka dispozita dhe mekanizma për krijimin e barazisë të qytetarëve.

“Kur ne të jemi të barabartë me të gjithë të tjerët, këtë dispozita pushojë nga aplikimi. Nuk mund të jetë jo-kushtetuese diçka që parashihet në kushtetutë,” vlerësoi Sinishtaj.

Ai tha se modeli i ri i Komunës së Kryeqytetit nuk ishte një zgjedhje ideale por e pranueshme dhe sqaroi se Komuna urbane është vetëm një bashkësi lokale e Kryeqytetit, pa buxhet, territor të përcaktuar dhe pa kompetenca.

“Ne duhet të shkojmë në drejtim për të marrë një komunë të plotë. Kjo ishte një mundësi për të bërë një hap të madh përpara. Nëse nuk ka vullnet, ne mund të bëjë asgjë kundër tij, por ne duhet të punojmë në gjetjen e zgjidhjeve,” shprehet Sinishtaj. Siç tha ai, nuk mjafton vetëm të kritikohet e për të njëjtën mos të bëhet asgjë. /MALESIA.ORG/