Festim me rastin e 106 Vjetorit të Kryengritjes së Malësisë së Madhe në Bratilë

 Me rastin e 6 Prillit, Ditës së Kryengritjes së Malësisë së Madhe, të udhëhequr nga kryeprijësi legjendar, Dedë Gjon Lulin, Shoqata që mban emrin e Tij, organizoi një program artistik në Bratilë, në vendin ku u ngrit flamuri kombëtar për herë të parë që nga vdekja e Gjergj Kastriotit-Skenderbeut.

Pas inotnimit të hymnit kombëtar, Shoqata Dedë Gjo Luli u prezentua me një kangë për krye krahu, nga Llesh dhe Marash Dushaj, ndërsa grupi tjeter improvizuan ngjarjen e ngritjes së flamurit kombëtar nga Nik Gjelosh Luli.

Në program, me një recital mori pjesë edhe Shoqëria Kulturore Artstike “Rapsha” si dhe këngëtari Arben Delaj.

Të pranishmit, ne emer të organizatorit i përshëndeti Fran Dedvukaj nga Shoqata Dedë Gjo Luli, i cili theksoi se 6 prilli i vitit 1911 për ne malësorët dhe gjithë shqiptarët shënohet dhe përkujtohet me shumë krenari dhe emocion të posaçëm duke ditur peshën që ka kjo date historike për rriedhjen e ngjarjeve deri atëherë dhe më pas. Në këtë mënyrë ne u bëmë një gurë i çmuar i Kalasë së bukur dhe e historisë së lavdishme të mbarë kombit shqiptar u shpreh Dedvukaj.

Ndërsa në emer të Lidhjes Demokratike, subjektit i cili tash 27 vite pa ia nda, del në Bratilë çdo 6 prill, të pranishmit i përshëndeti Nikollë Camaj. Ai i falënderon shoqatat pjesmarrëse që dolën dhe e organizuan këtë manifestim kulturor në këtë vend, si edhe të gjithë pjesëmarrësit në këtë shtegëtim pelegrinazhi. Ai shtoi se perfaqeson “subjektin i cili tash 27 vjet, për çdo mëngjes del këtu, del këtu se ndjen nevojë, del këtu se dëshiron që ta përtri amanetin e të parëve, amanetin për çka u derdh gjaku në këtë vend të shënjtë për ne Malësorët. E gjaku u derdh ketu e gjetiu, që malësorët këtu, jo vetem të flasin e të frymojne shqip, por edhe të veprojnë shqip.

Të permendim se LD, për nder të kësaj dite të madhe per Malesinë, shtroi një koktei modest,  në Restorantin “Verdi”, për aktivistat e vet dhe dashamiret e tjerë që ishin në Bratilë. Të pranishmit në këtë koktei i argëtoi këngëtari nga Malësia Lekë Dedvukaj.

Albert Camaj