Dr. Pashko Camaj: COVID-19, kur dhe si tek Imuniteti dhe Vaksina

Nga Pashko R. Camaj, Dr. i Shkencave Shëndetit Publik

Para pak shumë se një muaj, edhe SHBA, si shumë vënde tjera botës, filloi përhapja e Pandemisë se COVID-19.  njëjtën kohë, u hap dhe platforma përrrafshimin e kurbës” me qëllim , pari ngadalsojmëngritjën e infekitimëve, mos bëjmë vërshimin e sitemitshëndetsorë, gjë është vendimtare, për mundësuarshërbimet mjekësore për infektuarit; dhe se dyti, ngadalsojmë shpërndarjen e virusit, duke “blerëkohën përinstitucionet shkecore, kërkojnë ilaçe dhe profilaks për sëmurit, por edhe bëjnë kërkime për vaksinën do parandalojë virusinShifrat e ditëve fundit, veçanti epiqëndrën e pandemis SHBA, New York-un me rrethe, tregojnë rënje graduale shifrave, si numër infektimëve reja dhe hospitalizuarëve, por dhe mortaliten. Me “rrafshimin e kurbësështë reale bëhet pyetja çka taniÇka do ndollëme COVID-19 dhe si parashihet fitorja ndaj këtij armiku padukshem pothuajse e qiti botën ne gjunj. Megjithse, situata ka gjasë përkeqësohet para se përmirësohetshumica e ekspertëve thonë se ne kemi kaluar pikën e përmbajtjes virusit. gjithë botën, shpresa për një rikthim normalitet mvaret nga një vaksinë, osearma e fundit,” siç e quan Dr. Anthony Fauci, Drejtor i Institutit Kombëtar Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive.  Por janë akoma shumëgjëra paqarta për dijë se sa e suksesshme mund jetë njëvaksinë kundër virusit shkakton COVID-19.  Suksesi ivaksinës varet shumë nga mënyra se si virusi ndryshon apo bënmutacione. Për kuptuar suksesin potencial vaksinës, duhet kuptojmë mënyrën se si virusi bën ndryshime përgjithësi, botën e viruseve ekzistojnë dy mënyra se si mund bëhenkëto ndryshime. Ia vlen ceket se thjeshtësia organzimin e këti mikorganizmi parazit, i bënë lehtë këto ndryshime, mutacione.  

Se pari: Dihet se një vaksinë e suksesshme do ndalojëvirusin dhe pandeminë, por vetëm nëse virusi nuk ndryshon. Vaksinat funksionojnë duke e nxitur trupin tonë zhvillojëantitrupa. Antitrupat ( cilësuar dhe si luftare mbrojtësë), e neutralizojnë virusin duke u lidhur me një mënyrë shumëspecifikeKjo e ndalon hyrejn e virusit qelizat tone, dhe me këtë neutralizimin e tij.  Por si gjithë viruset, dhe SARS-CoV-2 po ndryshon ndërsa kalon nga personi person. Njëmutacionështë thjeshtë një ndryshim kodin gjenetik virusit. Por shumica e mutacioneve nuk ndryshojnë, dhe kjo gjëështë e mirë për njerziminPër ta kuptuar dhe mirë, ky virus bën atë bëjnë gjitha viruset: kur ekspozohemi, hyn qelizat tona, rrëmben makinerinë tonë qelizore dhe e përdor atëpër bërë shumë kopje vetvetes-pra për tu replikuar dhembijetuar. Ndonjëherë, gabime voglaose mutacionemund shfaqen gjat replikimit te materialit gjenetik te virusit. Këtogabime gjat replikimit grumbullohen me kalimin e kohës, parikur virusi përhapet nga qeliza qelizë, por dhe nga personi person. Kjo është ajo ndodh me gripin sezonal: Antigjenet e virusit ndryshojnë aq shumë sa evoluojnë forma ndryshme, ku secila kërkon një vaksinë paksa ndryshme ngaajo e vitit parëShkencëtarët ne mbarë botë po shikojnë për parë nëse mutacionet do ndikojnë ndonje ndryshim apo nëse nuk e bëjnë këtë, atëherë ka shpresë se vaksina nuk do ketë nevojë për reproduktim vazhdueshëm.

Se dyti: E dimë me kalimin e kohës dhe mutacionet ibëjnë vaksinat pak efektiveNëse virusi ndryshon njëmënyrë parandalon lidhjen e antitrupave, ai mund ta bëjë njëvaksinë qëndrueshme, universale, vështirë për t’u krijuarAntitrupat, cilët trupi i prodhon përgjigje një vaksinë osenjë infeksioni, funksionojnë duke u lidhur me njolla specifike një virus quajtur antigjen. Nëse mutacionet e rastësishmevirale ndryshojnë formën e një antigjeni, ajo mund ta bëjëvaksinën pak efikase kundër virusit. Nëse kjo do ndodhëme koronavirusin, studiuesit dhe shkenca do duhet , vit mas viti, nxitojnë për prodhuar dhe administruar vaksina rejaper neutralizimin e virusit tendryshuar“. Është e ditur se përnjë virus krejt ri sikurse SARS-CoV-2, nuk ka imunitet përhapur.  Por si duket se një numer i konsideruashem njerzishjanë imune ndaj ketij virusi dhe kjo mund luaj rrol esencial ndalimin e përhapjes tijMeqenëse virusi nuk ka nevojë ndryshojë për mbijetuar, mutacionet mund modifikojnëformën e antigjeneve te virusitnëse ato ekzistojnë fare – mund janë rralla dhe do qëndrojnë rralla, çka prap është e mirë per njerziminPra nëse njerëzit bëhen imunë ndaj formësaktuale te virusit, qoftë duke luftuar virusin permes imunitetit tekrijauar ose përmes vaksinimit, loja ndryshonShteti i New York, javën vjen do fillojë kryerjen e testeve antitrupavepër ndihmuar përcaktimin e numrit personave infektuar nga kjo sëmundje, New York (por pa simptome te dukshme).  Kjo sipas Governatorit Cuomo “do jetë pamja e parë e vërtetë e saktë se sa njerëz u infektuan nga COVID-19.  Testimi, tha Cuomo, “do na ndihmojë rihapemi dherindërtojmë pa rrezikuar atë ne kemi realizuar deri tani.”  njëtën kohë, Beaumont Health, Southfild, Michigan, studimin madh ne SHBA për antitrupat gjakun e njerëzve janë rikuperuar nga COVID-19. Me mbledhjen e mostrave gjakut nga 38,000 punonjës sistemit shëndetësordhe mijëra bashkëpunëtorë, studiuesit e shpresojnë përcaktojnë se sa prej tyre kanë antitrupa COVID-19, por kurrënuk kanë raportuar simptomeinformacione nevojshme për mësuar shumë se si virusi përhapet dhe se a krijojnëimunitetë qendruashëm ndaj virusit COVID-19.

Konkludim: Te presim dhe shohim. Shkencëtarët e dijnë SARS-CoV-2 po ndryshon. Midis mijëra mostrave fijes gjatë acidit ribonukleinik (ARN) ë përbëjnë koronavirusin, 11 mutacione janë bërë mjaft zakonshme. Por, me sa dimë, është i njëjti virus infekton njerëzit gjithë botën, do thotë se ekziston vetëm njëlloji virusit.  Nga keto 11 ndryshime, vetëm një nga ato mutacione zakonshme ndikon thelbët e proteinit kan pamjën e thumbave, cilatmundësjonë virusi infektojë qelizat fyt dhe mushkëri. Përpjekjet për prodhuar antitrupa bllokojnë këtë proteinëjanë themelore përpjekjet e shumëta për zhvilluar njëvaksinë efektive, do neutralizonte virusinMeqenëse kyprotein ka ndryshuar pak deri tani, besojmë se kjo është njëshenjë virusi nuk mund ndryshojë shumë dhe vaksini do ta neutralizoje atë. Te gjitha këto te dhene tregojnë se COVID-19 ka mundesi jetë këtu për qëndruar, dhe pandemia do përfundojë vetëm me vakcinin dhe me imunitetin e tufës. Imuniteti i tufës përshkruan se çfarë përqindje e një popullateduhet jetë imune ndaj një sëmundje qe ajo jet mbrojtëse e shpërthimeve për popullatën tërësi. Për disa sëmundje, 40% e imunitetit është adekuatë, por për disa tjera, imunitete 80-90% është i nevjshëm për ndaluar shperthimet.  

Nga natyra jam optimist, dhe gjitha shkrimet dhebisedimet e mia jam munduar jam real, por gjithnjë duke u permbajtë shkences dhe analizes mirëfidhtë si udhëzuesPraende ka shumë për virusin nuk e dimë. Studiusit nuk janë as te sigurt dhe nuk e dinë nëse njerëzit behën imunë ndaj virusitnëse infektohën, dhe se sa mund zgjasë ky imunitet, por falanagzhimëve mëdha kërkime shkencore vazhduashme jane duke u zhvilluar, mësojme ditë për ditë shumë. Këtoanagzhime do vazhdojnë pa ndalim deri atherë kurë te gjejmëmënyren qe fund mbijetojmë dhe dalim fitimtarë.