Trumpizmi përfundoi në të njëjtën mënyrë siç filloi – me thirrje për dhunë!

Si shqiptaro-amerikan, i cili ka shprehur mendimet e veta mbifenomenin Trump, edhe parë, nuk mund qëndroj mënjanë sot, e mos shprehem mbi zhvillimet e fundit në Amerikë, përfshirë këtu përpjekjen për grusht shteti, nga terroristët vendas, përpjekjen për rrëmbyer demokracinë amerikane. Si një person jam rritur për dashur gjithçka amerikane, për admiruar gjithçka amerikane, për respektuar gjithçka amerikane, ndihem i shqetësuar për këtë po ndodh, sidomos kur mesin e turmës atakon demokracinë amerikane, shoh kaq shumë shqiptarë mbështesin hyrjen me dhunë tempullin e demokracisë botërore. Fillimisht të potencoj faktin se hera e fundit dikush ka hyrë këtë tempull, pa leje, ka qenë viti 1814, kur forcat britanike tentuan të rrënojnë idenë liridashëse popullit amerikan.

 Derisa po shikoja lajmet, me pabesim, vura re flamurin shqiptar! Flamuri shqiptar valëvitej, para ndërtesës po merrej nga terroristët vendas, e njëjta ndërtesë autorizoi forcat amerikane për  ndërhyrë Kosovë. Nuk mund besoj se kaq shumë shqiptarë do mbështesnin verbërisht një sulm tillë ndaj demokracisë amerikane, do mbështesnin një president i cili nuk ka bërë asgjë tjetër, përveçse ndajë, jo vetëm vendin e vet, por gjithë botën. Nuk mund besoj se po këta shqiptarë kishin  njëjtat bluza dhe kishin njëjtin flamur si ultra-nacionalisti serb, Shesheli. Mendova se e vetmja gjë e përbashkët, mes nesh, si shqiptarë, dhe atyre si ultra-nacionalistë sërbë është se ndajmë njëjtin kontinent. Por, për fat keq, si duket, për disa shqiptarë, ata ndajnë edhe njëjtën ideologji politike. Unë nuk mund ta kuptoj dhe, jam i sinqertë nuk dua të kuptoj, se si kaq shumë shqiptarë këtu Amerikë mund të mbështesin një ideologji mbështetet logjikënpërçaj e sundo”, mbështetet politikën kundër migrimit, e vet migrimi u dha këtyre mundësinë për jetuar ëndrrën amerikane. Për ata shqiptarë, për cilët, lajmet dhe edukimi i vetëm  janë rrjetet sociale, u përkujtoj se fjalimi i Trumpit, sot ne Washington ishte shumë i ngjashëm me fjalimin e Sllobodan Millosheviqit, 1989, Gazimestan, Kosovë. Siç bëri Millosheviqi, Trump tentoi shfrytëzoi nacionalizmin për të marrë pushtetin mbi Amerikën. Nacionalizmi ibardhëi Trumpit dhe nacionalizmi serb i Millosheviçit, janë dy anë njëjtës medalje. Por pasojat nuk qenë njësoj, për faktin se këtu jeton demokracia. Përkrahësit mëdhenj Trumpit, i treguan vendin, duke pohuar se fitorja i takon atij fitoi zgjedhjet, dhe se Trumpi, me këtë gjest antiamerikan, vetëm turpëroi veten dhe tentoi përdhosë postin e presidentit amerikan. Për fat keq, kjolëvizje trapiste” mori jetë njerëzish, cilët do rëndojnë ndërgjegjen dhe shpirtin e tij, nëse ai këto i ka!  

Ne si shqiptarë jemi njerëz kemi luftuar gjatë historisë; me osmanët për disa shekuj, me nacionalizmin serb, po ashtu, me shekuj, luftën e klasave, me dekada. Pastaj, vuajtëm nga papunësia, diskriminimi shoqëror dhe ekonomikdhe mbijetuam. Por duhet pasur para sysh se këtë mbijetuar, aleat patëm SHBA-. Prandaj, them thjesht, ideologjia dhe kuptimi i flamurit shqiptar, nuk i përkasin një tubimi këtillë, qoftë edhe nëse deri dje e kemi pasur idhull Trumpin. Demokracia amerikane mbështetet përqafimin e atij fiton zgjedhjet, bile jo vetëm SHBA, por kudo botë, edhe në shtete me demokraci brishtë. gjitha rastet e deritashme, presidenti shkuarje, ka përkrahur presidentin ardhje, dhe kjo e ka bërë Amerikën veçantë. E pra, asnjëherë ata që humbin, nuk e kanë lehtë pranojnë humbjen. Por kjo e bënë Amerikën veçantë. fund,  edhe Trump do t’i pranojë,  por kjo ndodhi sot, dëshmoi Trampin e vërtetTrampin e shkrimeve mëparshmeTrumpin provoi, edhe me çmimin e gjakut militantëve vet, rrijë pushtet. Këtë skenar ai e kishte paralajmëruar disa herë,  por i  dështoi, dhe fitoi demokracia amerikane.

Ne si shqiptaro amerikanë, duhet t’i drejtohemi njëri-tjetrit, dhe të kuptojmë se Trumpi nuk është parti Republikane, dhe se partia Republikane nuk është Trumpi. Për mungesë një fjale më  mirë, dhe për ta përfunduar këtë shqiptim shkurtër, shqiptaro-amerikanet, thënë thjesht, nuk mund bëjmë pjesë aty ku shprehet urrejtja, diskriminimi dhe marginalizimi. Ne nuk guxojmë te jemi pjesë e një grupi sulmon dhe shkatërron ndërtesën e Kryeqytetit, fener i demokracisë amerikane.

Ne jemi shumë mirë se kaq.

Klement R. Camaj

DoktorantMigracion dhe Diplomaci

Instituti i Diplomacisë Kulturore – Berlin