Letër dërguar Këshillit të Evropës dhe raportuesit special të Komitetit të OKB-së për popujt autokton – Joseph Dedvukaj

Joseph Dedvukaj Letra e dërguar Këshillit të Evropës dhe raportuesit special të Komitetit të Kombeve të Bashkuara për Popujt Autokton nga avokati i mirënjohur shqiptarë Joseph Dedvukaj nga shteti amerikan i Michigan-it. Në fund mund të hapni edhe origjinalin e kësaj letre dhe përgjigjes nga KE

Unë kam shkruar këtë artikull për të informuar qytetarët e Malësisë që ne kemi qenë duke punuar shumë gjatë vitit të kaluar, për të sjellë vëmendjen ndërkombëtare dhe institucionale për të drejtën e Malësisë ndaj autonomisë komunale si popull autokton dhe fisnorë Shqiptare. Kemi shkruar dhe hulumtuar këtë përmbledhje të plotë ligjore, së bashku me disa ekspert nga shqiptarët në Malësi dhe  ne Shtetet e Bashkuara.

Për hir të shkurtësisë, unë nuk do të përkthej krejt dokumentin, por besoj se një përkthim i pjesës hyrëse të këtij dokumenti i rëndësishëm juridikisht do t’i japë lexuesit dhe të interesuarve një pasqyrë të argumentit faktik ligjore për autonominë komunale te Malësisë. Nëse lexuesi do të donte të përkthejnë matej dokumentin ata janë të lirë ta bëjnë këtë.

“Ndoshta pengesa më e madhe për evolucionin, në disa raste, është realiteti i paralizës të evolucionit, të tilla si paaftësia ose refuzimi për të parë përtej modeleve aktuale te të menduarit. Është e përshtatshme për t’u theksuar qe pothuajse të gjithë shqiptarët që jetojnë në komunitete kompakte në vende të ndryshme të Malit të Zi përbëjnë një minoritet autokton.

Popujt fisnor të Malësisë, për një kohë të gjatë kane arritur të jetojnë mjaft të pavarur nga shtetet-kombet që ishin të  rrethuar ata. Fiset shqiptare të Malësisë në Mal të Zi, ndajnë malet veriore të Shqipërisë, dhe janë midis popujve të pakët fisnore që jetojnë në Evropë sot.

Përveç kësaj fiset sot kanë ende funksione të rëndësishme ekonomike, ata ndajnë tokat e tyre për kullotë, pyjet ujërat komunale. Edhe sot, ka raste kur fise të tëra mblidhen për ngjarje të rëndësishme, qoftë për të marrë pjesë në një funeral, ose për të festuar një festë fetare apo kombëtare, duke kënduar, vallëzuar dhe duke pirë raki rrushi tradicionale (Raki) në një grup të madh shoqëror përzemërt.

Joseph Dedvukaj Ajo në këtë kohë është ku mund të ndjejnë ekzistencën dhe praninë e unitetit fisnore shumë direkt në këtë rajon. Malësia e sheh gjuhën e vete si një karakteristikë përcaktuese, një farë e identitetit të tyre. Gjuha e Malësisë është ajo që gjuhëtarët e quajnë “Ghegë” dialekt nga gjuha Shqipe.

Kur komunitetet e vogla braktisin gjuhët e tyre dhe  kalojnë  në një gjuhë dominuese, ekziston një përçarje masive në transferimin e njohurive tradicionale gjithë brezave – rreth bimëve mjekësore, kultivimin e ushqimit, teknikat e ujitjes, sistemet e navigimit, kalendarëve sezonale, etj. Populli i Malësisë  është një dritare në një botë te humbur të njerëzve malore, të lidhur  gjuhësisht përmes grupeve që dikur të banuara familjen gjerë të popujve Ilire në rreth Liqenit të Shkodrës dhe detit Adriatik. Shumë të tjerë janë zhdukur, përpara çka mund të dokumentohet.

Një fakt i mbetur për kulturën e zhdukur është Malësia. Pa dyshim këta njerëz, në mënyrë eksplicite, mbajnë një ndjenjë të solidaritetit drejtuar drejt ruajtjes së kulturës së tyre, traditat, fenë dhe gjuhën.

Në perspektivë është e nevojshme, qe duke integruar aspektet e sociologjisë dhe historisë, fesë dhe ekonomisë, antropologjisë, dhe shkencat e tjera në mënyrë që të identifikojnë përfituesit të drejtat ligjore ose përmbajtjen e këtyre të drejtave. Të drejtën e tokës ose të drejtat pronësore janë thelbësore për njerëzit vendës apo fisnore, si të drejtën vetëvendosjes ekonomike dhe kulturore. Çdo rast apo situatë kërkon një qasje multi-disiplinore për të ardhur në rezultate konkrete ligjore dhe politike.”

Si rezultat i kësaj përmbledhje të shkurtër ligjore, unë jam krenar për të njoftuar se Këshilli i Evropës ka pranuar  punimin tonë dhe kjo është referuar shkurtër Këshillit të Evropës gjegjësisht nën-komitetit për të adresuar këtë Malit të Zi, në pranverë 2013.

Unë kam bashkangjitur një kopje të letrës “përgjigje të datës 22 shtator 2012”, nga Këshilli i Evropës, Kryetares te nderuar Margarita Gega, për të cilën unë mendoj se është vetë-shpjeguese, dhe unë do të ofrojë një përkthim të plotë shqip të letrës, këtu, për lexuesit e këtij artikulli:

“I nderuar Z. Dedvukaj:

Ju falënderoj për letrën tuaj të 7 Shtatorit 2012 dhe dokumentin  e bashkangjitur ligjor. Unë kam përcjellë atë në zyrën e Komisionarit të Drejtave të Njeriut në mënyrë që ajo mund të marrë parasysh atë në punën e tij.

Unë kam transmetuar dokumentin edhe sekretarit të Sekretariatit të Komitetit Këshillimor të Konventës Kuadër për Mbrojtjen e Pakicave Kombëtare, në kuadrin e vizitës që komisioni do të bëjë në Mal të Zi në pranverë 2013.

Të dy organet kanë qenë të informuar për disponibilitetin tuaj për të siguruar ndonjë sqarime të mëtejshme, nëse duhet të jetë.

Sinqerisht,
Margarita Gega
Kryetare e Zëvendësministrave”

Kjo analizë ligjore ka qenë gjithashtu i paraqitur me profesor James Anaya Raportuesi special i Komitetit të Kombeve të Bashkuara për Popujt autokton dhe Fisnorë. Përveç progresit që kemi bërë me Këshillin e Evropës, Komisioni Special i Kombeve të Bashkuara për popujt autokton analiza ligjore është ende në procesin e vlerësimit dhe konsideratës. Unë dua të theksoj Komitetin e Kombeve të Bashkuara për Popujt indigjene ose autokton pranon vetëm disa nga këto raste. Unë do takohem me profesor Siegfried Weisner në St. Thomas University, në Miami, Florida, i cili është një ish-raportuesi i posaçëm i OKB për Kombet e Bashkuara.

Në dhjetor të vitit 2012, unë do të diskutojë me profesor Siegfried Weisner në Miami, Florida, çfarë mund të bëhet për të lëvizur këtë çështje nëpërmjet Komitetit të OKB-së mbi popullsinë autoktone.

Kjo është me rëndësi kritike për institucionet shqiptare që funksionojnë në Mal të Zi për të kuptuar dhe për të theksuar në bazë te kësaj analizë ligjore dhe faktike të përfshira të Këshillit te Evropës ti  shpjegohet Hetuesit Repporteurs, i cili do të vizitojë Malësinë në pranverën e vitit 2013.

Këshilli i Evropës ka një rol të veçantë në përcaktimin nëse një vend kandidat, si Mali i Zi, është e përgatitur për të hyrë në Bashkimin Evropian. Prandaj, unë do të inkurajojmë fuqimisht institucionet shqiptare, duke përfshirë te gjitha pa kufizime, Komunën Urbane të Tuzit, Këshilli Nacional Kombëtar Shqiptare Ne Mal Te Zi, institucionet fetare, etj, sidomos ato themeluara në Mal të Zi dhe në mbarë botën, për të dërguar një letër Këshillit të Evropës në mbështetje të kësaj kërkese ligjore që kemi ngritur.

Unë besoj se ne mund të fitojmë autonominë komunale duke zbatuar ligjin në bazë fakteve ekzistuese. Unë do të jam i gatshim për të diskutuar këtë çështje në një telefonatë konferencë me ndonjë institucion në mënyrë që të jemi të sigurt përpjekjet tona janë të koordinuara dhe ne të gjithë kemi njohuri të mira të punës në lidhje me procesin e përfshira këtu. Roli i Malësisë në këtë proces të vlerësimit është thelbësisht e rëndësishme dhe unë shpresoj se ata do të punojnë së bashku në përgatitje për  hetuesin e Këshillit të Evropës.

Unë mbetem i Juaji sinqerisht,

Joseph Dedvukaj, Juris Doktorat
Bloomfield Hills, Michigan
SHBA

Indigenous_Ethnic_Albanian_Tribes_of_Malesia_Legal_Brief

Correspondence from Council of Europe

 

53 Comments

 1. Do kishte qene mire qe bashkangjitur te na kishe derguar edhe nje leter ku kerkon falje per veprimet tua, gafat qe ke bere gjate fushates elektorale, duke u bere shume qesharak per opinionin publik. Gjithsesi per sa u perket ketyre iniciativave urime dhe suksese.

  • Asht qesharak komenti juaj. Ndoshta te paska humbur kandidati juaj? Ahahaha. Asht ma mir pa asnje deputet kur nuk veptrojn per te mir te popullit vet. Z. Dedvukaj ka bere ket pun qe asnje deputet nuk mund te bejn. Ai nuk ka asnje pergjegjesi per popullin e Malesis sepse ai jeton ne SHBA. Mali i Zi e ka pergjegjesine per te ushqyer, vesh, dhe me punesua popullin se bashkut me perfaqesuesat qe i ka zgjedhur populli. Me duket se per festen e 100 vjetorit te Shqipnis Z. Dedvukaj asht ken folsi i nderuar apo jo?

   • Shihe nivelin tend, nuk ka thua asnje pergjegjesi se jeton ne Amerike. A e shef veten se sa qesharak je. Po kush po i kerkon ketij burri pergjegjesi, spo i kerkon askush buke, se ka pas raste me ndihmua e nuk ka ndihmua. Por thash se duhet te kerkoj falje per veprimet e tija qesharake qe ka bere gjate zgjedhjeve me ato video humoristike. Deputetin? vetem kandidati i Josephit edhe i Ferhatit mbeten pa fituar, te tjeret kaluan. Lamborgini, paska nis me te bllokua motori. Kush a kene “folsi” i nderuar per 100 vjet, ku? se spo te kuptoj? per 100 vjetorin e pavaresise ku ka fol se nuk e kam par…

 2. O Zefo (Joseph), cka na ke dale me ate makine luksoze me i shite mend popullit te Malesise qe jane te ngulfatur nga problemet ekonomike dhe politike, dhe shume familje vuajne edhe per buke te gojes. Duket se po mundohesh me josh edhe ate pake rini qe ka mbetur ne Malesi qe edhe ata te leshojne ate vend per te ardhe ne Amerike me ble makina luksoze. Ne Michigan gjysma e shqiptareve jane te papune, e ata qe kane fatin te kene nje pune, shumica paguhen me nje pagese minimale. Ate leter e ke shkrua me ndihmuar Malesine apo me reklamua veten me ato fotografi?

  • kur vjen avokati ne kish me makina te shtrejta parkohet para hymjes ne vende ku eshte e caktume per persona me mundsi mjeksore te kufizura pra va zen parkingun sakatave vetem me reklamua veturat.

   • Flaka je gabua avokati e parkon Lamborghini at makinen e verdha. Jo ferrarin. Ai nuk ka asni makin te lirë. Parkingu i sakatave asht maj gjer dhe ja zen makinen mir. Pse nuk po flasim per punen e ti qe paska ba te mrrekulushim. Makina vjen me sukses.

    • Puna e ti kame dal si gjithmone: NO RESULT. Nuk perkrahet kur kush me ate leter. Dedvukaj asht 1 person, Nuk representon malesien as Diasporen. As i shoqate nga Nju Jorku ose Detroiti pajtohet me ket shkrim. Pse? Ska substance per Chka meriton Malesia e MADHE.

     • Tuzi. Lexoje dokumentin ather fol per gjojet dhe jo per b*****. Ishte dokument suprem. pse nuk e keni shkruar ket dokument ju me mar pergjigjen prej Këshilli i Evropës Z. Tuzi? Ku asht dokumenti si kjo leter derguar prej Këshillit Te Evropës?

 3. Asht gzim e knaqsi kur sho te ri si Zt Dedvukaj ci jan te edukuam ekan perparua e skan harua Patriot shqiptar ka both elle anti Shqiptar trathtar e shpiuna elle asish chi kritikojn pa nevoj ka both Por komit attheut i lupen si Zt Dedvukaj chi din e duan me punua per komb e ishalla ubashk angjiten elle tjer te edukuam si juve e u nimojn Zt Dedvukaj chdo te mir ne punen tuej e vazhdoni e mosu lollni chdo te mir ne jeten tuaj chdo te mir per festat juve elle familes tate mos harro prej ka ije

 4. Uroj z.Dedvukaj per punen qe ka nderrmare e gjithashtu me shpresen se ka msua nga gbimet qe i ka ba para zgjedhjeve te fundit.
  Cdo perpjekje e ktill mund te japin sadopak fryte.

 5. e une kam nje pyetje per ju z. dedvukaj: Ken perfaqeson autoriteti juaj??? pyetjen jua bej sepse ne fund te letres shkruan: Joseph Dedvukaj, Juris Doktorat..Mendoj se do ishte me mire sikur te dergohej ne emer te dikujt; subjekti, shoqate, organizate, etj. qe perfaqeson dikend e jo individualisht, pasi kam bindjen se qendrat vendimmarrese apo ato qe trajtojne keso problemesh nuk merren me individe!! apo mos ndoshta edhe kjo leter eshte vetem edhe nje deshmi nga ju se sa te afte jeni per te ndihmuar Malesine?!?!..po me cudit PSE nuk u dergua ne emer te FDI??? apo e kuptove kush jane!!!

 6. Malsis don me i ndihmua,me siguri
  Po a i pat ndihmua kushririt te vet Rrokut Dedvukaj qe e paten burgos ne akcjonin famekeq “fluturimi i shqiponjes”

  • R***** e ka pa shtire me i nimue se i ite da me ja gjalle Enverin te paren gja per me mujt me ja ba qefin, se per bese per tjera trimni nuk e njohim.

  • Pyetni avokatin Kole Camaj ne lidhje me ket pyetje me pa a ka ndihmua me mbrojtjen si ashtu materiale dhe financiarisht. Ajo cestje asht ne Strasburg me duket. Por Jozefi nuk ka pas me detyr me ndihmua kushrinin megjith se Malesort noshta e kan burgos- lexonjeni ditarin per ket pik. Kam degjuar kur Rroku erdhi perseri ne SHBA Jozefi ja ka dhan atij paret per me blere nje restorant. Çka keni bere ju per kusherinjt tuaj?? Pyetni Rrokun dhe Kole Camaj per ket se ju po flitni pa fakte me poshtnua ket advokat te nderuar dhe te respektuar. Gëzuar Krishtlindjet të gjith!

 7. Sa interesant si muj ni person me dal individualisht e mu reklamua keshtu. Tyrp per Ty se po shihet ku asht interesa e juve.

 8. Pasha zotin … Mire e ke, pse nuk punon ky njeri me lidera dhe intellektual te Diaspores? Letra nga J. Dedvukaj ska force si Letra nga shoqates. Duke se spaska ky perkrahje me shok nga Detroitit.

  • O Malet Tona, Pasha Zoti, dhe L** L******* (Leka i Madh) – duket se ku nuk ka nevojen per kurr kan sepse ai e paska ba nje pun te mrekullueshme duke marr vemendjen e Keshillit te Evropes. Askush nuk e ka bere ket pun deri tash. Pse nuk e arriten me ba ket pun shoqatat ose politikant nga Malesia? Pse jo ju tre qe pshihi pas emra fals? Puna e Z. Dedvukaj asht Fantastik!!! Duket se ju po plasni prej xhelozijt. Mos te jeni xheloz sepse asht tyrp me rrefuzua kot. Ju nuk e paski lexua dhe kuptua artikullin qe ai e paska shkrua? Nuk shoh ndonje gabime.

   • Askush deri tash? A e din mire? Xhelozi? Nuk a kuptua artikulli? Jan provua kto pun Elle tjera ma me ransi, nga shoqates e Jo individa qe plasin mu reklamua gjith ashtu si thac.

    • Ne e dime ate shum mire. Ti dhe keta te tjeret postoni artikujt informativ ligjore si Z Dedvukaj qe paska ber. Ky artikull esht 29 faqe i gjat. Kliko maposht per artikull origjinal ather pastaj po flasim per punen e tij ne nje menyr konstruktive. Tung!!!

     • nuk ka rëndësi në qoftë se letra është 100 faqe. Shqiptarët në Malësi dhe në diasporë kanë argumentuar me argumente të njëjta, kjo është vetëm një përsëritje e njëjtë. nuk ka nevojë për të përsëritur problemet e dukshme kemi në Malësi

   • Zotri Hotjan me vjen shume mire qe ma paske shkruar edhe emrin tim edhe pse e paskan ba me ****. Xhelozia! Per ke?eshte e tmerrshme ta mendosh qe je xheloz per dike qe ska pike vleret. Une e perkraha iniciativen e tij, por thash se duhet te kerkoj falje per ato komedi qe ka bere gjate fushates, duke luajtur rolin e Presidentit te SHBA me disa video qe eshte marre te publikohen, se na e ulin shume vleren. Edhe cfar eshte Keshilli i Europes, nje institucion qe marrin pjese te gjitha shtetet Europiane, edhe Shqiperia, edhe eshte i njejti institucion qe aprovoj rezoluten e Dick Marty,

   • Dmth ky veprim eshte i bukur, per me u permend te dielave ne kishen e detroitit, por nuk ka asnje gja konkrete, asnje rezultat konkret pas kesaj. Gjithsesi teksti sido qe te jete mjafton se ka marre mundimin ai me e permend, vetem prap se prap, me gjithe kete tekst kaq serioz fotografia me makine nuk ka vend ketu.
    Ok se une me nuk u fshehkam pas emrit Fals Hotjan, se ma shkrove emrin publikisht, por pse akuzon dike kur edhe ti vete e ke emrin Fals. Apo e ke emrin Hotjani i Malesise se Madhe. Thueje edhe ti emrin tand, se te tjeret i akuon e vete emrin nuk e tregon.

    • Hotjani e ka mire L**** sepse ti je ken ne Parlamentin e Malit Zi. Çfare keni permbushur ju si deputet ose politikan? Sot ti je portier ne Meijer apo jo? Ku jane dokumentet qe jane shkruar gjoja ne lidhje me kete çeshtje? A kan punue lideret e dyshuar ne erresi​​? Ky dokument eshte e shkelqyer, sepse ajo e ven gjithçka ne emnyr te hapur dhe publike. Shendet!!! Makina ishte e bekur por puna e tj dhe ma e bukur. Kjo artikull fton bashkpunim prej shqiptarve ne Mal Te Zi dhe Diaspor.

 9. Ahahahahaha …. Amateur shkrimi i ti. Doktor nuk ije. Fitoje Ph.D ater nenshkroje “doktor”. Nice Ferari. Hahahahhaha

  • G***** (Dushanbe) “Ferari” shkruhet “Ferrari.” Shko pso shkol ather fol. Ahahaha. Pse nuk shkruat ju??? Por i leni malazezet me luajet me ju gjith si duan ata. Nuk duket se ju njohni ket avokat te suksesshem dhe te pashem. Aj e ka doktoraten juridike. Nuk ekzizton “PHD” ne SHBA per avokat. Urime Zotri Dedvukaj per punen tuaj. Duket se jan shum xheloza ne ket malsi. Vazhdo!!!!

   • Mire bane qe ja permiresove gabimet drejtshkrimore atij larte. Po shihja pak vetes gabimet. E meriton me kene ne klas te pare. Biles me sukses te dobet.

 10. Jo nuk jan xheloza as nuk ja kan z. Dedvukaj i nad. Pse as ni intelektual nga Malesia ose Diaspora nuk nenshkruet ne keto “letra”? Sepse z. Dedvukaj asht ni egotist qe deshron vetem ni objekt: FAME!

  • Tuzi. Je gabim. Jam plotsisht me Hotjanin nuk e paski lexua dokumentin qe ai ju dha me link posht artikullit. Atu kemi te nenshkruar:
   Z. Kole Camaj, avokat nga Malesia-Tuz
   Z. Gjergj Ivezaj, nga Shoqata Malesia Madhe
   Z. Ndue Ivanaj, Shoqata Intelektuale
   Z. Nikoll Juncaj, Shoqata Ded Gjo Luli Nga New Yorku
   Z. Dr. Angjell Gojcaj, nga Malesia-Tuz
   Z. Anton Lulgjuraj, ish kandidati per Deputet nga Malesia Madhe
   Kjo ishte shum me vend per mendimin tim. Rezultati asht xhelozia sepse po flisni per makin dhe pasuri te Z. Dedvukaj teper. Tyrp..Tyrp…Tyrp. Z. Dedvukaj nuk ka nevoj per Fame prej…

   • PUSHKA — Ju jeni gabim. Z. Dedvkaj ka punuar në këto çështje ekskluzivisht nga vetë. pas kësaj, ai insiston që të tjerët të nënshkruajë emrat e tyre për të dhënë unanimitet të punës e ti. Ai refuzon të punojë me njerëz, ai refuzon të pranojë pikat alternative të punes e ti, dhe ai nuk ka kapacitet për të vlerësuar problemet më të mëdha përballen Malësinë tjetër përveç çështjes së komunës. Ai është një avokat amerikan, nuk është një analist politik.

   • 1) Kol Camaj (PAPUNE) paguhet nga z. Dedvukaj, ai shërben interesat personale të z. Dedvukaj-së në Malësi,
    2) Gjergj Ivezaj (BOJAGJI) do të nënshkruajë çdo gjë, ai nuk e ka lexuar as kuptuar dokumentin,
    3) Ndua Ivanaj (REAL ESTATE) i takon asnjë organizate relevante, ai vetëm pretendon të jetë një organizatë,
    4) Nikollë Juncaj (JO-INTELEKTUAL) nuk ka lexuar dokumentin,
    5) Angjell dhe Antoni jane paguar prej z. Dedvukaj

    Është interesante se ai nuk kërkoj nënshkrimet nga intelektualët të cilët e kuptojnë dialogun politik, për shembull: Dr Palok Camaj nga Nju Jorku, dhe tjer …

    • Dr. Palok Camaj nga nju Yorku e paska nenshkrua dokumentin por ti po flet pa vend. Shkoni dhe pyetjeni Dr. Palok Camaj cka mendon per ket dokument.

   • te lumte Pushka Top Tu Baft….ky komnti yt tregon se une per vetin kam dijt cka kam than….kjo deshmon se Jozefi asht i barabarte me kta persona qe permenden ketu!!! Kole Camaj me nji grup te vetin, nji kohe paraqiti nje projekt qe spiu uje dhe kembengulte ne komune te tuzit me emrin Malesia dhe nuk pranoi te bashkepunoje me askend per kete ceshtje, vetem per perfitim personal e fame!!! Gjergj Ivezaj, ka shkatrrua diasporen malesore me veprimet e tij qe tashme i dine edhe femijet, interesoju edhe ti per ta dijte kete!!! Ndue Ivanaj, ma mire te shese ndoj shpi se te perzihet ne gjana gjera…

    • qe si kupton aspak…Nikolle Juncaj, po me cudit paksa, edhepse jo aq shume…Anton Lulgjuraj e Angjellko Gojcaj, jane personat q kerkuan bashkepunim nga IQ por me kusht te behen kryetare komune!!! pasi kjo nuk u dhezi, ata dolen ne fushe dhe humben nje deputet…ne kete pune ju ndihmoi V.C e Marash Nucullaj bashke me disa tjere ne diaspore!!! te keshilloj qe te informohesh pak ma mire kur jane ne pyetje kta persona!!! te gjithe ketu, ndash nga gjelozia, ndash nga qellimi i mire, kta persona i njohim si njerez destruktiv qe punojne ne dem te vendit te vet…e kete e bejne vetem per nje qellim:

     • per FAME e Perfitime Personale dhe per INATE te pabaza!!! te garantoj se sikur te dijshe ti ate qe di une per jozefin, publikisht dhe me emer te vertete do ta shpallshe te luajtur mendesh, sepse i tille eshte, kte nuk e kam nga inatet por perkundrazi nga qellimet e mira qe ja dua kesaj treve….sikur t kish dashte Jozefi te bente dicka te mire ka mundur qe elaboratin ta artikulojne se bashku me te gjithe dashamiresit e malesise por nuk e beri…ju bashkangjiten antoni e angjellku me kta tjeret dhe ju lumte, por te garantoj se kta persona ju ka dale boja dhe nuk i lan asgje ne kete bote ma!!!

 11. Gjoka apo Josephi ka shume per te mesua per Malesine e Malin e Zi, si ka gjerat e qarta as ska per ti pas kurre. Me keto letra sben gje ete keqe por as te mire. Me duket se problemi i tij eshte se i ka hi vetja ne qief, ky eshte problem i madh per te.

 12. EDHE UN shtjefën ivezaj I LINUN NË MALESIN E MADHE, POR NUK U RRITA I MATH POR MBETA I VOGËL, KURR NUK KJEÇ XELOZ NË TË TJERET SE GJITH HERË JAM SHOQNUE ME SHOKE SHUM TË PASHM DHE TË MIRË , SI ME PASANIK SI ME FUKARA. MUE ATA NUK MË KAN PËNGUE ASPAK EDHE TAN JETEN E KAM DIJT SE JAM I VOGËL PËR TA. BESA KURR I MËÇËN NUK JAM KËN DHE MA TASHSH QE I KAM 77 VJET QE SIGURISHSHT ADHE ATA QE E KAM DIT TASH NË KOTO VJETË NUK DI.TË GJITH NA QE SHKRUEJM MOS TË SHKRUEJM KUNDRA SHOQI SHOQIT SE JEM VLLAZEN SIGURISHT DO TË PËNOHEMI DIKURË, DUHET TË KRENOHEMI SE JEM BIJT E MALËSISË SE BËKUEME.

 13. DUHET TË JEM KRENAR ME TË PARËT TAN,QE NË ATË KOHË MA TË SHTIRË DHE TË TMERRSHME EKONOMIKE DHE POLITIKE TË PARËT TAN: MBAJTEN GJALL DHE RUEJTËM FAMILJEN, MIKPRITJEN, DASHNIN NJERZORE ME JARI TJETRIN, BESËN, FËNË DHE KOMBIN. PRA NA NË KETË SHEKULL 21 E KEM MA KOLLAJ ME U KUJDES PER KTO MOS TË NA HUMIN KREJT. MIRË E DI QE TË GJITH NA BIJT E BIJAT E MALËSISË SË MADHE E DUEM MA SHUME, SE NA DUEN NE TË TJERËT. Me falni se ketë shkrim e shkrova në gjuhen tan të MALESISË SË MADHE.ZOTI U BËKOFTË. PERHAJR FESTAT.foto. shtjefën ivezaj MALËSI

  • O i neruoshimi Jalldash Shtjefan Toma,po si ka arrdh koha kur na duhet né Malësorvet me lup t’falun kur duom me fol n’g’jûhën e nânës Malësore çi e përmêti edhe Zefi Dedvukaj jektû.T’tân jâta çi i thon vetit Malësor duhet me kên krenar çi e pëdoron edhe sot Malësorçen.Prej kuj ka lyp t’falun Tom Bishi,baba yt,kur ka thirr vaje n’për Malësin e Madhe,kur ka fol e shkrua historin e Malësis.Jeky nujeri çi i ka shkrua Europës për t’mirat e Malësi nuk ka fitua jekaq kritika negative,por gjithkush e ka mênimin e vet e ata duhet me prênua.

 14. Shtir asht me marrvesh ket Shekull,ater nuk asht gabim me dvet:”Kush jem na”,cka duom e ka duom?

 15. M’vjen keq qe ju Dodgjeka nuk e moret vesh hala. Shko ne ma te aferten kishe e dvet, belda ata te qesin ne rruge. Gezuar festat !

 16. Matematika, nuk e di ti si e ban matematiken,kur thua jato fjale per ate personin me emrin Rr… je krejt gabim, se ai eshte nje veprimtar i kahmotshem ne Detroit. Themeloje shoqerine kulturo-artistike “Bashkimi” ne Detroit, pjesmarres dhe organizator ne shume demostrata kunder Jugosllavise titiste ne Detroit, Cikago, Nju Jork dhe Washington.Ishte ne listen e zeze te Udb-es dhe per ate u arrestua dhe denua nga shovenistet antishqipare malazeze. Prandaj, ti Matematika, te pyes: c’fare veprimtarie kombtare ke be ne jeten tende dhe a te kane arrestuar ty ndonjehere malazezet? Nese jo mos fol…

 17. Nga kjo leter dhe nga komentet me lart vij deri ne perfundim se ne Malsoret jen njerz tkqi,tposhter,tprapametun dhe pa perspektiv.

 18. O jurist, apo bashkmendimtari i atij personit atje nalt me emnin Rr….ju u ka vdeke fama kadit e mot, mundemi me ju shpreh ngushllimet per Xhaxhin qe shkou bashke me veprimtarine tuej. Ate personin x e ke nerue ti me shoke tu ne ate kontinentin tuej, se per bese jane da pa dekorata edhe jata. Fali Zot se nuk dine chka as pse bajn, Poti de det kishin ba dichka. Po prap keni nje ngushllim, nse fiton Rama ne zgjedhjet e ardhshme, kushedi, noshta meshirohet e u dekoron ju dyve si pasardhes i Xhaxhit. O leni marrinat juristo se dime kush jane flamurtart.

 19. Joseph ! Pash besen a ja ke dergua Keshillit te evropes bashke me kete leter edhe fotografit tua me Ferrari ?

  E ******e krahi ty , por edhe ne ci merrna me ty, se emrin tend nuk ja flen as me harrxhua oksigjen ci me e permend, e jo ma me hi ne polemika per nje leter mediokre, e te nenshkruar nga kush? Po kush jeni ju, ke perfaqsoni per te ju drejtuar KE-se.

 20. Deri sa Malesia do’t perdoret si poligon i afirmimeve dhe perfitimeve personale, qe ashte be praktik, do’t intensifikohet tragjedia jone qe vec shifet ne horizont.

 21. Pritni ihere rezultatin e leters ater turrnju me kritika, se sigurisht ska ketu doktora shkencash e akademik chi po e kritikojne Jozefin. Atij bravo i kjofte per sukseset, e per leter tash shohim, nise ja ka per mire e besoj.

 22. Të gjitha këto përpjekje të pasqyrojë punën e njëjtë që ka qenë kryer nga shqiptarët dhe organizata të tjera në 15 vitet e fundit, si në Detroit dhe Nju Jork. Z. Dedvukaj beson se ai është i shqiptarëve të Parë që ka shkruar dhe argumentuar në lidhje me çështjet e Malësisë. Ai është injorant (nëse ai vazhdon me besua keshtu). Kjo po ndodh për shkak se ai refuzon me bë pyetje, dhe në qoftë se ai ka punuar me njerëzit e duhur, atëherë ai do të kuptojë se çdo gjë që ai ka shkruar deri tash është ekzekutuar. Çfarë prisni ju nga një njeri cili shkujdesur publikon një video YouTube mbështetur një…

  • Alberti, Leka i Madhe, Tuzi e tejr, po pse nuk i merrni institucionet apo njerezit me autoritet per te derguar Jozefit dhe diaspores nje leter per te terhequr nga ksaj çeshtje. Une jam ma se i sigurt se ata do te respektojn deshirat e Malesis. Besoj se Jozefi ka shpenzua mbi $100.000 dollare dhe shum kohe per pa asndonje lek kompensim per ket çestje. Nuk e sho si ka perfitim personale. Ka punua per Kishen e Shen Palit atje ne Detroitit sa asni shqiptar ne bot pa asni lek kopensim. Ai ka dhan financiarisht ne çdo rast fondesh. Jozefi ka pas te drejt me mbeshtetur çdo kandidat qe ai t deshirj

 23. O Matematike, pse nuk e merr nje kurs te mesosh gjuhen shqipe se drejtshkrimi yt eshte katastrofe.Kur ke drejtshkrimin ashtu atehere imagjino si i ke punet tjera dhe cfare niveli intelektual posedon me replikua ne kete portal. Une s’kam pas asnje lidhje me “xhaxhin Enver”as me botekuptimet e tija ideologjike,por edhe sikur te kisha pas,ai ne fund te fundit ishte shqiptar.Ti, sipas logjikes duhet te jesh nje titist i ulet,nje projugosllav i dikurshem dhe nje promalazez i tanishem. Per ndryeshe nuk do te shprehesh pa aq dinjitet kunder atyre qe kane perjetuar torturat me te tmerrshme ne…

 24. burgjet malazeze.Nese ti s’ke respekt as ndieshmeri ndaj ketyre qe perjetuan terrorin dhe torturat me lemeritese, atehere ose je sadist, ose je i pashpirt qe te ka ngulfatur posesioni satanik. Sa u perket dokoratave qe i permende, patriotet e vertete, kur bejne dicka per kauzen e shenjte kombetare, ata nuk presin shperblime dhe dekorata. Inshallah! Ato do t’i varin ne gjoks ty padronet malazeze.

 25. O mos ta hane medja se din gjichka more Jurist, edhe i gja, nuk jem ne ore te ghuhes e letersise, randesi ka qe mkeni marre vesh, bile mire. Vone asht tash te terhiqeni nga Xhaxhi se u muer vesh. Une fola ate qe e dij une dhe tjeret, ndersa ti po flet ne ajre sa u perket Titit e Malazezve. Ata enveristat qe i perkrahe ti, noshta nuk i perkrahim na tjeret, edhe kemi 1000 shkaqe te largohemi prej tyne. Po po, mire e ke ishte Enveri shqiptar, per ju hero, por per njerzit normal, ishte njeriu me gjakpirs ne glob i cili vrau popullin e vet dhe i la pa Zot ate dit e sot si puna juej. Urime Jurist !

 26. Te nderuar ,
  Pse gjithe kjo polemike.Eshte fjala vetem per nje leter derguar ketyre istitucioneve.
  Pra nuk eshte platforme plitike.
  Per te shkruar nje leter , ku paraqiten shqetesimet e shqiptareve autokton qe jetojne ne Mal te Zi , nuk ka nevoje qe te behet ndonje referendum.
  Edhe pse nuk jam jurist , mendoj se z. Dedvukaj ka bere mire me kete leter derguar ketyre dy institucioneve.
  Ne qofte se dikush nga ju mund ta beje me mire dhe do te kene perkrahje me te gjere kurrkush nuk ju del para.Letra e z. Dedvukaj nuk do ju prish pune dhe as nenshkruesit e kesaj letre nuk ju zene rrugen.

Comments are closed.