Njoftim – Shoqata Patriotike Malësia e Madhe “Nderi i Kombit” aktivitete me rastin e 100-vjetorit të vrasjes së Dedë Gjon Lulit

ded-gjo-luliNJOFTIM I SHOQATES PATRIOTIKE MALESIA E MADHE “NDERI I KOMBIT ,PER ORGANIZIMIN E AKTIVITETEVE MEMORATIVE ME RASTIN E 100 VJETORIT TË VRASJES TË HEROIT TË POPULLIT DEDË GJON LULI (24 shtator 1915- 24 shtator 2015)

PROGRAMI I AKTIVITETEVE DHE SIMPOZIUMIT:

Shoqata Patriotike “ Malësia e Madhe-Nderi i Kombit ” në bashkëpunim me Kryetarin e Bashkisë Malësia e Madhe z. Tonin Marinaj dhe Administratorin e Nj.A. Kastrat z. Miljan Gjekaj me rastin e 100 vjetorit të vrasjes së Heroit të Popullit Dedë Gjon Luli ditën e dielë datë 27.09.2015 organizon aktivitet memorativë dhe simpozium.

Aktiviteti memorativë në zonën e Tuzit ( Malësia e Madhe):
Nisja nga Kopliku ora 08.00 për tu bashkuar me bashkëmalësorët tanë në Tuz në ora 09.00. Po në këtë orë Homazhe tek Shtatorja e  “ Heroit të Popullit “  Ded Gjon Lulit në oborrin e Kishës Katolike-Tuz.

– Në ora 09.30 nisja për në Bratilë tek Memoriali i Ngritjes së Flamurit të Deçiçit  me 6  prill 1911.

– Në ora 10.30 Vizitë tek Shtëpia Muze e “Heroit të Popullit“ Ded Gjon Luli në Bardhaj të Traboinit.

– Pas orës 11.00 kthimi në Hot ku do organizohet homazh tek Memoriali që i kushtohet Kryengritjes së Malësisë së Madhe 1911.

Simpoziumi me temë: “Ded Gjon Luli është pushkë e ngrehun për Shqipërinë“;

– Do fillojë në ora 13.00 në Hot tek lokali pranë Memorialit të Kryengritjes MalësiaMadhe      
– Hapja e simpoziumit dhe pershendetja e te pranishmëve nga Presidenti i Shoqatës Patriotike “ Malesia e Madhe-Nderi i Kombit ” z. Sytki Ndrecaj .
Pershendetje nga autoritete të pranishëm

Temat dhe referuesit në Simpozium :

1.Figura shumëdimensionale e Heroit të Popullit Dedë Gjon Luli. Nga Prof. Dr. Mahir Hoti –Universiteti “ Luigj Gurakuqi “ Shkoder.   

2.Njëqindë vite më parë vranë Dedë Gjon Lulin , por edhe per mijëra vite nuk mund të vritet vepra e tij atdhetare.. Nga Nikoll Camaj-Tuz.   

3.Një portret i vogël për të madhin atdhetarë Dedë Gjon Luli. Nga Ndue Bacaj –Koplik.
4.
Heroi i Popullit Dedë Gjon Luli në letersinë e kultivuar dhe atë “popullore”. Nga Kadri Ujkaj –Koplik  

5.Kastrati dhe Dedë Gjon Luli ,në kryengritjen antiotomane të Malesisë Madhe. Nga Gjokë Luli -Kastrat

6.Dedë Gjon Luli në Lidhjen Shqiptare të Prizrenit në shpalljen e pavaresisë.- Nga Mark JunçajTuz.

  1. Dedë Gjon Luli në Lahuten e Malësisë sipas Fishtës. Nga Idriz Gjokaj-Tuz.
  2. Ded Gjon Luli në mediat e shkruara e vizive dje dhe sot. Nga Gëzim Vuçaj.

V.O: Kumtesat do të kenë një afat kohor prej 6-8 minutash per tu lexuar në simpozium ,ndërsa per publikim në një libër mund të bëhet më gjatë. 

SHOQATA PATRIOTIKE MALESIA E MADHE- “NDERI I KOMBIT”                                                                    P r e s i d e n t

SYTKI   NDRECAJ