Gjonaj: Mrekullia e bukur e marsit në Malësi

Nga Gjekë Gjonaj

Tre marsi i vitit 2019  do mbetet i shënuar si një ditëfeste jo vetëm për Malësinë, por  edhe për gjithëshqiptarët.  Pse?  Për faktin se atë ditë zgjedhësit e kësajtrevë shqiptare, e njohur për historinë e saj lavdishme larë me gjakun e bijave dhe bijëve saj, me burrërinëe saj,  me  atdhedashurinë  e saj, me nderin e saj, me dinjitetin e saj, me vizionin e saj  dhe me shumë vlera tjera njerëzore saj  votuan shqip   zgjedhjet lokalepër fitoren   Komunën e Tuzit.  Votuan për  njerëzit e vet zemrës, për përfaqësuesit e tyre politik  bashkuar për herë parë jetën parlamentare politke Mal Zi    rrethForumit Shqiptar”   përbërje cilit lidhënBesën e MalësoritShqiptarit) për fitore Alternativa Shqiptare,  Lidhja Demokratike Shqiptaredhe Unioni Demokratik i Shqiptarëve.

Pas numërimit dhe rinumërimit votave KomisioniKomunal Zgjedhor  konfirmoi  fitoren e ForumitShqiptar me sloganinMalësia na Bashkon”,   i cili përbërjen e re pushtetit vendor Tuzit do ketë 16 këshilltarë, pa cilët nuk mund formohet pushteti iardhshëm këtë komunë.  

Fitorja   zgjedhjet lokale Tuz, erdhi  pikërisht  mars,   për shqiptarët  është muaj  i veçantë e kuptimplotë. Rëndësia dhe pesha e këtij muaji   përshqiptarët rritet edhe shumë   për  këto  ngjarjehistorike   cilat sollën erën (aromën)  e lirisë   tyre kombëtare dhe shtetërore:

1. 5 mars 1998, sulmin tri ditësh   UshtrisëJugosllave dhe forcave policore,   u vra komandantilegjendar, Adem Jashari,  familja e tij dhe Jasharajt   e tjerë Prekaz Drenicës ( Kosovë). Sakrifica e tijheroike u  simbol i pavarësisë Kosovës.

2.Më 24 mars  1911 filloi Kryengritja e Malësisë Madhe, e cila rezultoi me ngritjen e Falmurit  Shqiptar  Deçiq, duke u bërë kështu  krahina e parë  shqiptare, e  cila  mbolli rrënjët e lirisë   dhe Pavarësisë Kombëtare.

3.  NATO-ja, 24 mars 1999, nisi “Operacionin e Forcave Aleate”  ndaj Jugosllavisë për t’i dhënë fund presionit dhe masakrave ndaj popullit shqiptar, me syniminserbët jashtë, ndërmjetësuesit brenda, refugjatët kthehen”.

Atmosfera  e festimit fitores  filloi   Tuz   dy-tri orëpas mbylljes kutive votimit.  Shqiptarët e veshurkuqezi  gëzimin e tyre e shprehën   formën e vet. Përmes  këngës dhe valvitjes Flamurit Kombëtar  – simbolit shenjtë tyre. Njohësit e çështjeve politikevlerësojnë se fitorja Tuz, i ka prekur emocionet e gjithë shqiptarëve kudo janë. Jehona e saj   u përjetuapothuaj gjitha qytetet shqiptare jashtë shtetit, duke përfshirë këtu edhe  diasporën ( mërgatën )  shqiptarenëpër vende ndryshme Evropës dhe Botës.

Kjo fitore e shqiptarëve Mal Zi dëshmoi se bashkëpunimi dhe bashkimi sjellë sukses. Si e tillë   tërhoqi vëmendjen   edhe Tiranës edhe  Prishtinëszyrtare.  Gjithashtu edhe   shumë  intelektualëveshqiptarë   nivelit lartë shkencor. Ata  deklarimet e tyre publike  u shprehën me krenari  përnjë fitore madhe shqiptarëve   këto zgjedhje.  

Akademik Rexhep Qosja, duke komentuar zgjedhjet Tuz, është shprehur se ky vend duhet jetë një mësimpër politikanët Shqipëri dhe Kosovë. Malësia e Madhe u tregua e madhe me virtytet dhe vlerat e sajedhe kësaj here: u tregua e madhe me bashkimin e forcave politike shqiptarëve Malin e Zi. Bashkimi e siguroi fitoren. Por me këtë Bashkim ajo u dha mësimedhe qytetarëve shqiptarë Shqipëri e Kosovë. I ftojpushtetarët Shqipëri e Kosovë mësojnë çkaduhet mësuar, prej shqiptarëve Komunës Tuzit, prej shqiptarëve Malësisë Madhe”, shkroi  Qosja ndër tjera përmes një statusi llogarinë e tij Facebook.

Edhe anëtari i Këshillit Bashkiak   qytetin e Nju-Jorkut, Mark Gjonaj, me prejardhje  nga fshati Reç iUlqinit i cili ditën e zgjedhjeve deri vonë pasmesnate     ishte i pranishëm Tuz u shpreh shumë entuziast se pas shumë dekadave kjo komunë do udhëhiqet ngashqiptarët.

Kurrë i gëzueshëm dhe kurrë zemrën plotë se kam pasur se sot. Është një energji. Është njëentuziazëm me vërtetë populli shqiptar  është bashkuar Malësi, për mirën e kombit tone, dhe jo vetëm për një komunë. Sot nuk është pyetje vetëmnjë komunë, por kombi jonë dhe detyrimi e borxhi kemi ”, i tha  Gjonaj “  Zërit Amerikës”.

fundmi , por jo për nga rëndësia,  fitorja e  zgjedhjevelokale Malësi  përcolli mesazhin e  qartë  bashkimit shqiptarëve dhe u vlerësua shpresëdhënëse   përshqiptarët rajon.