Nëntori dhe shqiptarët

Nga Hajrullah Hajdari

Jemi Nëntor. Shqiptarët, padyshim, kudo janë festojnëditën madhe kombit, 28 NëntorinDitën e FlamuritKombëtar.Këtë ditë duhet ndërojmë, parasegjithash, sakrificënsublime rënëve popullit shqiptarë gjitha kohërat, qindra e mijëra djemve dhe vazave, burrave dhe grave, u flijuan, ne shqiptarët kemi shtetin e lirë e pavarur, përgëzojmë  me flamurin tonë kombëtar, me te identifikohemipara gjithë botës, se ka dhe jemi shqiptarë.

Jemi nëntor, vijmë nga nëntori, presim e shkojmë nëntor.Ky është muaji përcaktues i simbolikës sonë historikee cila vazhdon, nëntor pritetÇdo shqiptarë, besoi, se e ka përnderë mësojë për nëntorin shkoi, për nëntorin jemi, përnëntorin ndoshta po vjenë. Dhe prandaj po i përkujtoj disanga datat e ndritura këtij muaji.

* 28 Nëntor vitit 1443, Skenderbeu çliroi Krujën dhengriti lartë flamurin vjetër Europës, flamurin kuq e zi, nderësa në nëntorin e vitit 1462, Pal Engjelli shkroi Formulën e pagëzimit, datë historike e shkrimit shqip;

* Më 1 nëntor të vitit 1878 në Dibër të Madhe u mblodh Kuvendi i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit i cili kërkoi autonomi administrative për të gjitha trojet shqiptare, nderësa më 1 Nëntor të vitit 1908 në qytetin e lashtë shqiptarë të Manastirit u mbajt Kongresi për njësimin e alfabetit të gjuhës shqipe;

* Më 28 Nëntor të vitit 1912, në Vlorë, nën kryesin e Ismail Qemalit, u ringrit Flamuri Kombëtar i Skenderbeut dhe botërisht shpallet shteti i pavarur shqiptar;

* Më 28 Nëntor të vitit 1944 nga Shkodra dhe mbarë territoret shqiptare u larguan pushtuesit fashist, nderësa më 8 Nëntor 1968, shqiptarët nga të gjitha trojet etnike shqiptare në ish-Jugosllavi u ngriten ne demostrata të fuqishme e masive kundër padrejtësirave shekullore të krijuara nga pushteti serb; Më 25 Nëntor 1972, në Tiranë u mbajtë Kongresi Kombëtar për Unifikimin e Gjuhës Shqipe;

* Në muajin nëntor 1990 filloi lëvizja e madhe e studentëve, minatorëve, qytetarëve dhe intelektualëve për demokraci, për përmbysjen e regjimit diktatorial komunist në Shqipëri;Po në nëntor 1990, era e demokracisë dhe identitetit kombëtar i kaploi zemrat e mendjen e shqiptarëve etnik në Mal të Zi, filloi fushata e parë elektorale për zgjedhjet e para pluraliste;Në Vatikan, më 27 nëntor 1994, Papa Gjon Pali i II-të shuguroi Kardinal, Imzot Mikel Koliqin;

* Në nëntor 2000, Kuvendi i Malit të Zi aprovoi Ligjin për përdorimin e simbolëve kombëtare dhe kështu flamuri i Skenderbeut u rikthye në trojet etnike shqiptare në Mal të Zi, në Ulqin, Anë Të Malit, Krajë, Malësi, Rozhajë, Plavë e Guci. Përdorimi i flamurit ishte restriktiv, ai nuk valonte i lirë në të gjitha institucionet publike. Shqiptarët kërkonin një nëntor tjetër, shpresonin….

Dhe përseri histori. Flamurmbajtësi shqiptar, në një ditë manifestimi në Krajë, e banuar 100% me shqiptarë, denohet me para dhe debohet nga Mali i Zi?! Fajësohet për prishjen e rendit dhe qetësisë publike! Mungon ligji, thanë! Shqiptarët mbetën të habitur, u ndien të gunjëzuar. Kranjanët mbetën të zhgenjyer dhe pyesnin? Po pse vetëm në Krajë të denohet flamurmbajtësi i cili vite me radhë, me veshjën e bukur kombëtare valvitete krenarisht  flamurin kuq e zi në të gjitha trojet shqiptare, por edhe në Krajë! Kujt ia prishi qetësinë publike? Kranjanëve? Jo,jo! Ata e duan flamurin kombëtar. Jo sot, por që kur mësuan për ngritjen e tij të parë në trojet shqiptare. Kur me 14 janar 1914, në Kalanë e Shkodrës për herë të parë u ngit flamuri shqiptarë, Kranjanët vendosën që patjetër në Rozafa të marrin pjesë nga një mashkull për çdo shtëpi !. Dhe, vërtetë, ashtu vepruan! E pra ata nuk kanë përse t’a urrejnë flamurin, prania e tij nuk ju prishë as rendin e as qetësinë. Flamurin ju u lanë amanet të parët e tyre.

Nëntori vazhdon e vazhdon. Është prezent edhe këtë vit. Këto ditë mësova se Qeveria apo Kuvendi i Malit të Zi kishte miratuar Ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për simbolet kombëtare. Thuhet se tani më ai do të valojë më lirshëm se gjer me tani, për faktin se, si thuhet, do të mund të vënodoset edhe në të gjitha institucionet publike në vendbanimet shqiptare në Mal të Zi. Flamurmbajtësi, mbase, nuk do të denohet më.

Po nëntori është i madh, ai po kalon një rrugë të stërgjatur, është nisur, do të vijë….

Skenderbeu është gjallë, ai rron e mbretëron. Ai kishte porositur shqiptarët: “ Shtini duart në brez shoqishoqt, që të mbani njëri tjetrin, mos t’u hyjë dikush në mes e të mos u çajë bota”. Ah, sa domëthënse është kjo porosi, sot e përgjithmon. Shqiptarët në Mal të Zi, sot, kanë më shumë se kurr nevojë të jenë të bashkuar.

A ka fund nëntori? Shqiptarët shpresojnë, sigurisht.

Por gjithësesi këtë nëntor t’a festojmë të gjithë sëbashku me denjitet e më një gojë të këndojmë “ RRETH FLAMURIT TË BASHKUAR…” Pra Gëzuar 28 Nëntori – Dita e Flamurit Kombëtar.