Alla-shqiptarçe, luje vallen luj, koronavirusin mos e druj

Nga Gjekë  Gjonaj 

Titulli i këtij shkrimi, aspak afirmativ përshëndetin to,  m’u imponua  pasi  para disaditësh shikova   njërin  nga televizionet  gjuhën  shqipe   Mal Zi,  një koncertmuzikor, ku ishin pranishëm qindra   njerëz.  Edhe pse  koncerti zhvillohej ambient hapur , kohë pandemie, paraqiste një rrezikpotencial infektimi  me virusin korona. këtërast , fituam përshtypjen,  se askujt prej  pranishmëve, nuk u shkonte ndërmend , apo për momentin e kënaqësisë   vetvetes e kishinharruar atë.   gjithë sa ishin,  i madh e i vogël, tërë kohën,  këndonin, vallëzonin, kërcenin, luanin, përqafoheshin  e kënaqeshin  me zërin e ëmbël këngëtarit i cili me stilin e tij veçantëe mrekullueshëm këndimit e  kishtendezur”” atmosferën si gjithmonë. Këngëtarisolli për artdashësit e Malësisë  këngë njohuranga repertori i tij , duke dhuruar spektakël dheemocione shumta për qytetarët e mbledhur atë ambient.  Nuk është ky koncerti i vetëmmuzikor   u mbajt   Malësi   këtë sfidë madhe  dhe këtë situatë  shumë kritike përshëndetin tonë gjënë shtrenjtë kemi.

Përveç  koncerteve muzikore gjatë dy muajve fundit, sidomos gusht, jemi dëshmitarë organizimeve darsmave  me qindra ftuar  jo vetëm Komunën e Tuzit, por edhe atë Ulqinit.  Gjithashtu edhe organizimeve   gëzimeve tjera tradicionale .  Dhe   gjithakëto raste përmendëm, por edhe tubime tjera, për hirë realitetit dhe për shkak  vërtetës duhet thënë se  nuk u treguam kujdesshëm dhe nuk respektuam   gjitharekomandimet dhe udhëzimet e autoriteteve shëndetësore  dhe mjekëve tanë. Nuk e morëmseriozisht këtë pandemi. Rrezikuam  jetën tonëdhe atyre me cilët komunikojmë. Nukkuptuam se askush   nuk mund na mbrojë mirë nga kjo sëmundje atipike, s’ka rregulladhe standard shërimi,  se   ne vetveten.  Nuk u bindëm respektojmë  rend dhe rregulla,  as pas shumë vdekjeve shkaktuara nga ky  virus  i   afërmve, shokëve, miqëve  e komshivetanë.  Nuk hoqëm dorë nga ahengjet, darsmat  masë  e tubimet tjera, shtojnë rrezikun e përhapjes virusit. Nuk arritëm ndërtojmëkulturë dhe ndërgjegje   respektimit absolut masave. Nuk u bëmë mjek vetvetes, e duhej bëheshim. Sepse është kjo luftë për shpëtuarjetën tonë dhe tjerëve.

U bënë deri 300 ftesa darsma , ndërsavarianti Delta i koronavirusit, për cilin kishteparalajmëruar e gjithë bota,  ka gjetur terrenideal edhe këtë vend vogël Ballkanit. Dasmat   cilat i organizuan disa familjeshqiptare, rezultuan fatkeqe edhe për  shumëprej tyre, cilët nuk i shpëtuan koronavirusit. Numri i vdekurve si pasojë e infektimit vetëm një dasmë   shkoi deri 5 veta.  dhënat    nga  Instituti Publik i Shëndetësisëtregojnë se Ulqini,   raport me numrin e banorëve, radhitet i pari me shumti raste reja  njëqind mijë banorë.Edhe Tuzditëve fundit po rritet numri i infektuarëve.

I gjithë ky realitet i hidhur nga rritja  dhe vdekjae frikshme e vëllezërve dhe motrave tona  ngaCovid-19  tregon se ne  edhe rast  kësajpandemie po u japim   shumë rëndësi  vesevetona tradicionale sesa jetës njerëzore. Allashqiptarçe, luje vallen luj, koronavirusin mos e druj.   Çuditërisht,  përse   akoma  nuk  po e kuptojnë  se këshillat e mjekut janë  shenjtapër secilin,  edhe këtë betejë vështirëkundër kësajmortaje” e cila e ka vënë botënpërpara!?