Nju Jork : Ekipi i Kosovës në Karate shkëlqeu në Grand Champion International cup 2008

Besim Murati fitues i kupës “Kampioni i Madh”

New York City : Besim Murati ne garen e fundit ndoshta edhe gara e fundit per kete vet e mbylli me sukses shume te madhe qe jo vetem qe e fitoi vendin e pare pore edhe e fitoje titullin e krejt tournamentit qe quhet “Grand Champion International cup 2008”. Kjo fitore patjeter se nuk ka qen edhe pune e leht te vihet deri ketu, por vete puna dhe experienca e tij flet vet dhe e ben te veten qe te tregoje nje shkalle te larte te karates dhe ti tregoje se jo qe edhe jemi shtet i ri – Kosova, por Kosova eshte e gatshem te hyje ashtu si edhe e meriton ne Evrope edhe ne garat boterore, sikure edhe shtetet e tjera. Fitorja e Besim Muratit, karatestit nga Kosova ne SHBA-s, i cili perfaqeson flamurin me te ri botes ne garat e karates ne Amerike,ne aktivitetet nderokombetare ka qen nje gezim shume i madhe, ashtu sic eshte edhe per sportin e karates ne Kosove. Pasi ky fakt duket se e ka bere te veten – qe Kosova ne Amerike te shifet se sa jemi te afte ne karatestet kosovar.
Në garën e karates, e menduar si e fundit për këtë vit(2008), ku morën pjesë edhe karetistë të njohur nga vende të ndryshme të botës, dhe ku si gjithnjë mbahen gara shumë të fortë dhe interesante, edhe kësaj rradhe ka marrë pjesë duke përfaqësur ngjyrat e flamurit të Kosovës garuesi kosovarë, në Amerikë, karetisti i mirënjohur tashmë, për rezultatet e tija të suksesëshme Besim Murati.
Para garës Murati tregoj se është shumë optimist me gjithëse kurë kemi parasyshë se në kompeticion merrnin pjes edhe shtete mjaft të forta në sportin e karates, siç janë : SHBA – Egjypti – Japonia – Meksika -Franca -Maroku – Algjeria – Kina – Italia – Spanja- dhe Kanadaja-.

Murati, thotë se ndjehej shumë mirë dhe kjo fal një forme të shkëlqyer, të paraqitur vitetet e fundit

Gjithësesi ka shtuar ai se nuk i “trembet” fare tashmë me kondicionin që ka krijuar asnjë lloj gare – për të sjell suksese të ri përsëriturave kudo shqiptarëve të Kosovës, shkollës kosovare të Karates që e mesojë me këtë lloj sporti, mjfat popullor tashmë në botë. Shpresa më e madhe, rrefehet karatisti kosovar në Amerikë, pas suksesit është tek përegaditjet që kam bërë deri tani për këto gara . Por, jam shumë optimist se do të tregojë edhe herë të tjera eksperiencën dhe përvojën time edhe në gara të tilla në nivel ndërkombëtar, ku konukrenca dihet se është mjaft e madhe dhe interesante”, ka deklaruar karetisti kosovar Besim Murati, i cili po jeton në Nju Jork, së bashku me gruan e tij dhe dy fëmijët.
Si gjithmon, para garave të tilla kam nderin dhe kënaqësin, theksoi karatisti kosovar, i cili ka ngritur flamurin e ri të Kosovës, dhe sportisti që e ka bërë të njohur këtë lloj sporti edhe për Kosovën në “mejdanet” e SHBA-së, të përshendesim së bashku me familjen time, të gjithë medijat shqiptare, në Kosovë, Shqipëri viset shqiptare dhe diasporë, që para garave, gjatë garës dhe pas tyre, po na i bëjn të munder t’i njohim shqiptarët, kudo që janë se ne po bëjmë të gjitha përpjekjet të ngrem me anë të këtij lloj sporti; lart e me lart emrin e Kosovës, Shqipërisë e të shqiptarëve në botë.
Besimi e pershendet edhe bashkpunimin mjedis Kryetarit Olympic te Kosoves z.Besim Hasani dhe per perkrahjen qe e ben per ne sportistet jashte Kosoves.

Murati tha se ” Gjithashtu, me duhet të përshendes Federaten e Karates se Kosoves, federatës që janë duke bërë një punë të shkëlqyeshme me sportin e karats, posaqerisht e përshëndes edhe Kryetarin z.Nezir Rama edhe gjithë stafin e karates se Kosovës dhe i dëshirojë që të ken suksese në këtë kampionat të grup moshave që janë duke e mbajtur tashë në Kosovë.
Besimi e përshendet edhe trajnerin e vet z.Kadri Elezi ai që i dha hapat e parë Besim dhe Bashkim Muratit duke vijuar se” Jo vetëm që na dha hapat e parë por ky dotë jet edhe trejneri ynë i parë – mësuesi ynë i parë”.
Në garen “Grand Champion International cup 2008”, moren pjes tre garues të tre nga Kosova me në krye “veteranin” e karates kosovare në Amerikë, Besim Muratin. Sportisti i cili sa here qe merr pjes ne gara të tilla po shkëlqen me emrin e flamurin e Kosoves. Murati e bëri këtë garim që edhe “Kosova Karate Association” Team Kosova” ne kete gare, të përfaqësohej si ekip, nga garuesit kosovar David Gazivoda 6 vjeçar i cili mori pjese per here te pare dhe kishte konkurencen e madhe me 22 konkurent ne kategorine e tija. Sukssesi i Davidit eshte entuziast ai arriti te shkoi deri ne vendin e tret, pa lendime e me shume sukses.
Besim Murati i cili kryeson ekipin kosovar në Amerikë, tha se jame shume i gezuare dhe ndihem krenare qe nxensit e mije po e perfaqsojne shkollen time gjithashtu si nxensit e tjeter Semy Muratoviç i cili esht 7 vjeqar dhe ishte nje kategori e madhe ku ne konkurencen e Semit moren pjes 7 dhe 8 vjeqaret, ku ishin 32 garues ne kete kategori. Murati tregon se Semi ishte shume i gatshem per luftera edhe ja arriti qe te shkoje ne vendin e 3 trete. Keshtu pohoi ai ndihem shume i knaqur me keto rezultate sepse ka qen nje gje shume e mire per sportin kosovar, por edhe per mua si trajner si garuse qe nxensit e mije po dijne te tregojne diqka qe e nderon sportin e karartes kosovare.”

Kurse për sa i perket kategoris ku mori pjes kampioni yne i njuohur ne SHBA-së, Besim Murati ne kategorin e rëndë- për moshat e rrritura, ishin 12 garues te nivelit nderkombetare, dhe si gjithmone e me zhdërvjelltësinë e luftimit e cila ndihmone gjithmone Besim Muratin, aftësi të përfituara nga trejneri tij por edhe z.Aziz Khader i njohur si trajneri i Champion Karates, i cili dha edhe nje intervist tek gazeta sportive Jurnalisti- me gazetarin e gazetes se Columbia University, ku edhe ai e ceku faktin se Besim Murati, ka nje aftesi te veçant dhe ka teknikat e veçanta si asnje garues nuk i ka ato teknika aq te bukura.
Besim Murati lufteren e pare e beri me intenzitet dhe me zemer se saher e them edhe kete kure une e fitoje lufteren e pare per dyten e treten vetem vije ne forme gjithmone deri te thej akullin e pare per me vone nuke kae probleme per mua luftera e pare ka qen e bukure qe edhe vet rezulltati te tregone se si esht krye me rezulltat Besim 8-2 kundershtari kurse finalen e kasha me z. Ali Kheir ishte nje lufte shume interesante dhe e cila e beri te shuaje e gjithe sala e sportit sepse ishte nje lufte e forte dhe me koncentrime aqe te forte sepse kjo ishte hera e dyte qe bene duel mjedis Besim murati dhe Ali Kheir kure besimi jam err poenin e pare aliu u demorizua sepse me kishte ber telephone 3 muaje pare qe te pregaditet qe te me merr kete duel heren e pare ali kheir kishte marren nga Besim murati ne Atlanta vendin e tret qe u kualifikua pore kesaje here e ka mrrije ne finale te takohet me Besim Murati dhe edhe kesaj radhe nuke ja doli z. Ali Kheir dhe u kualifikua ne vendin e dyte kjo fitore ishte per kosoven me rezulltat 3 -0 dhe pasi Ali Kheir e kryen garen edhe e pyet Gazetari nga “Columbia University” dhe I drejtohet gazetarit se sikure sishte z.Besim Murati une sisha ne kete pjesemarrje dhe e ceki se I vetmi njeri qe me jepe zemer dhe korajo te vije esht ky njeri dhe nuke dote ndalemi te garoje deri ne fund pore njeriu qe ekam fevurit esht z.Besim Murati.
Kurse ne finalen e dyte ne “Grand Champion Karate Cup” ku luftohej edhe per titullin e tournamentit dhe p çmimin të cilin e meritojë Besim Murati, ishte shume lufte e interesante. Sepse jo vetem qe ishte per Grand Champione – Kampionin e Madh, por ai ishte edhe titulli i gares. Një titull ky i cili tregone nje aftesi te veçantë për tu fituar por duhet të marrësh dhe pikët
e adhurueseve. Edward Nieto ishte ne kategorin e gjysme te rend dhe së bashku me Besim Muratin ishim ne vendin e pare ne kategorit e tyre.
Kurse ne finalen e Grand Champion Kampioni i Madh – kupa e karates ishte nje meç që i takoi më shumë eksperiencës, sepse te dyt garuesit Murati – Nieto, ishin me Breza të Zi dhe me eksperiencë te madhe Në këtë dyluftim vetë eksperienca beri të tregojë se kushë ishte dhe karateja ma e zhvillur mes një garuesi nga Kosova dhe një një nga Amerika Latine, vet suksesi fitimi i çmimit bërii te tregoj se aftesia dhe eksperienca qe ne fevor të kamionit nga Kosova Besim Muratit.
Besim Murati fitoi me rezulltrat 4-0 duke u shpallur kampini i ri. Titulli I ketij kampionati është nder edhe për Kosoven dhe Federaten e Karates se Kosoves dhe sportin në përgjëthsi dhe pa dyshim e karatisitit të mirënjohur tashmë në SHBA-së, duke e përfaqësuar për kaq vjet flamurin e Kosovës, Besim Muratin.

BEQIR SINA, New York

KOMENTOJE