Pas 34 vjet burg për vrasje të shumëfishtë, nga Amerika mbërriti Zef M. Lulgjuraj (67) vjeçar

Nga burgu në atdheun e tij

Pas 34 vjet në burg në Amerikë, dje mbërriti në Malin e Zi Zef M. Lulgjuraj (67)vjeçar. Ai mbërriti në aeroportin e Golubovcit rreth orës 16, i shoqëruar nga nëna dhe djemët e tij, ku e mirepritën më shumë se 150-të kushërij miqë, dhe të afërm. Në Amerikë ka qënë në burg për vepra penale për vrasje të më shumë njerëzve, apo nënshtetasve amerikanë. Lulgjuraj pas daljes nga aeroporti nuk ishte i disponuar për të dhenë deklarata, por të afërmit e tij na kan than se ai nuk do të kthehet më në Amerikë, por do të vazhdojnë të jetojnë në vendlindjen e tij në Malësi.
Lulgjuraj para më shumë se 30 vjetëve ka vrarë disa njerëz në Amerikë dhe atje gjykata e dënoi atë me burgim të përjetshëm. Sipas disa tregimeve që janë ndëgjuar në atë kohë ai ka qenë i dënuar më 300 vjet burgim.

Njëri nga bijtë e tij kishte vetëm 11 vjet kur e gjithë kjo ndodhi. Ai pastaj bëri një premtim babait të tij, Zefit që do të mbarojnë fajultetin e drejtësis në Amerikë dhe do ta rifillojë procedurën për të provuar pafajësinë e tij në këtë rast – na tha një nga të afërmit e tij Lulgjuraj, i cili dëshironte të mbetet anonim.
Vëllazeria Lulgjuraj kanë mënduar se nuk do ta shohin më të gjall në liri, por ndolli e kundërta. Djali i tij e ka përmbushur premtimin e tij – ai e ka mbaruar fakultetin, siç i kishte premtuar babait të tij. Kohët e fundit, kur u fituan kushtet ligjore, nisi procedurën për lirimin e tij. Procedura zgjati shumë gjat por më në fund e arriti qellimin.
Simbas të gjitha të dhënave në proces ishte e përfshirë edhe Ambasada e Malit të Zi në Shtetet e Bashkuaratë Amerikës, e cila siguroj të gjithë asistencën e nevojshme dhe i dha garancitë e duhura për të dalë Zefi nga burgu dhe të udhëtojnë në vendlidjen e tij – na tha njeri nga folsit aty.
Sipas tij, Zef i ka bërë 34 vjet në burg në Michigan, ndërsa familja e tij jetonin në Detroit. Një Gjysmë ore para uljes nga aeroplani në aeroportin e Golubovcit ishte shumë i gjallë. Në ndërtesën e aeroportit, u mblodhën një numër i madh i fqinjëve të tij, miqë dhe të afërm për ta mirëpritur dhe përkrahur familjen Lulgjuraj. Mes të pranishmëve ishin dhe Nikollë Camaj, Kryetari kuvëndit të Kumunes Urbane të Tuzit, Vasel Sinishtaj, një nga udhëheqësit e Koalicionit shiqptar perspektiva, dhe Kolë Lulgjuraj, një ish-keshilltar i SNP-së.

Ne jemi të kënaqur që është kthyer gjallë për të jetuar në vendlindje. Shumica e këtyre njerëzve që erdhën për ta pritur kanë dëgjuar për Zefin dhe kanë dëgjuar për historinë e tij, por kurrë nuk e kan parë. Në këtë mënyrë, ata dëshironin të tregojnë se ai është i mirëpritur në vendin e tyre – na tha kushëriri i Zefit. Kur Zefi mbërriti në ndërtesën e aeroportit me nënën dhe djemt e tij pasoj një duartorkitje e malle. Më shumë se një gjysmë ore ai pati një bisedë me miqtë dhe të afërmit, dhe pastaj shkuan në një nga restorantet në Tuz, ku e kin përgatitur per ta mirëpritur të afërmit e tij.

Përkthyer nga e përditshmja DAN

KOMENTOJE