Rusia – Serbisë: Do ta njohim Kosovën nëse hyni në NATO

Nëse Serbia angazhohet në drejtim të hyrjes së saj në NATO, atëherë do të duhet të heqë dorë nga Kosova, pas të cilës gjë edhe Rusia do të jetë e detyruar të rishqyrtojë qëndrimin e vet ndaj Kosovës, sepse “nuk mund të jemi ne më serbë se serbët”, tha për të përditshmen serbe “Blic ambasadori i Rusisë pranë NATO-s, Dimitrij Rogozin, në përgjigje përkitazi me polemikën mbi hyrje e mundshme të Serbisë në NATO.
“Nuk e kanë njohur Kosovën të gjitha vendet anëtare të NATO-s. Siç dihet, këto janë Spanja, Rumania, Greqia dhe Sllovakia. Por, edhe sipas të drejtës ndërkombëtare, edhe sipas statutit të NATO-s, situata tillë është barrierë për hyrje e Serbisë në Aleancë. Pasi qëndrimi i shumicës së vendeve të NATO-s nuk do të ndryshojë, kjo do të thotë se Aleanca mund ta pranojë Serbinë në radhët e veta por vetëm me kufij të rinj – pa Kosovën. Beogradi do të detyrohet ta njohë zyrtarisht sovranitetin e Prishtinës, kurse kjo do të ndryshojë edhe qëndrimet e Madridit dhe Moskës. Ne thjesht nuk do të kemi argumente të jemi serbë më të mëdhenj se serbët”, sqaroi Rogozin.
“Për shkak të gjurmëve ende të dukshme të bombardimit t para 10 vjetëve në Beograd nga ana e NATO-s, pastaj problemit të Kosovës, pavarësinë e së cilës e kanë njohur shumica e vendeve të NATO-s, atij të demonizimit të popullit serb, kuteve të dyfishta të Perëndimit ndaj pjesëmarrësve në luftën në (ish) Jugosllavi …. A thua gjitha këto janë harruar. Rusia thjesht nuk do ta kuptojë zgjedhjen e Serbisë në dobi të NATO-s, në dritën e asaj që përmenda më sipër, tha Rogozin. /Koha Net/