Shuhet në moshën 86-vjecare, Ramiz Alia ish-udhëheqësi komunist

Shuhet në moshën 86-vjecare Ramiz Alia. Udhëheqës i dytë dhe i fundit komunist në Shqipëri dhe Presidenti i parë i shteti pluralist, mbylli sytë mëngjesin e sotën rreth orës 7:00 në spitalin e Senatoriumit në kryeqytet.

Alia vuante nga një komplikacion në mushkëri, (trenboembolia pulmonare), dhe për këtë arsye ishte shtruar disa herë në reanimacion, sic shpjegojnë edhe mjekët.

JETA
Ramiz Alia lindi më 18 tetor 1925 në Shkodër dhe u bashkua me lëvizjen komuniste shqiptare përpara se të mbushte 20 vjec. Alia u diplomua në shkollën e Partisë në Moskë për filozofinë marksiste -leninisite (1954) dhe ngjiti me shpejtësi shkallët e karrierës nën patronazhin e Enver Hoxhës. Në vitin 1961 ishte anëtar me të drejta të plota i byrosë politike në pushtet. (Byrosë Politike të Partisë së Punës të Shqipërisë).

Alia është udhëheqës i dytë dhe i fundit komunist të Shqipërisë 1985-1991, dhe Presidenti i Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë 1991-1992, si dhe presidenti i parë i postkomuniste në Shqipëri deri në vitin 1992. Ai kishte qenë i caktuar si pasardhës nga Enver Hoxha dhe e mori pushtetin pas vdekjes së tij.

Më 3 prill 21992 Alia dha dorëheqjen nga posti i presidentit të Shqipërisë pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të 22 marsit 1992, ku në pushtet erdhi koalicioni i djathtë i udhëhequr Partia Demokratike.

VEPRIMTARIA
Detyrat më të rëndësishme të Ramizë Alisë kanë qënë:
Sekretar i Parë KQBRPSH (1949-1955),
Ministër i Arsimit dhe Kulturës (1955-1958),
Anëtar i Byrosë Politike dhe Sekretar i KQ PPSH-së për ideologjinë (1961-1985),
Deputet, Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor (1982-1990),
Sekretar i Parë i KQ të PPSH-së (1985-1991)
Kryetar i Këshillit Presidencial (1991).