Qytetarët e Malësisë duan Komunën

Të lënë pas dore sepse janë votues të sigurt të PDS-së 

Për shumicën e qytetarëve të Malësisë dhe Tuzit, komuna e pavarur e Tuzit është opsioni më real politik që do të mundësojë dalje nga varfëria dhe kushtet e vështira të jetesës, të përshpetësojë rritjen e prosperitetit ekonomik, të iniciojnë krijimin e vendeve të reja të punës dhe të rriten investimet në sport, kulturë dhe të biznesit  privat, shkruan gazeta Vijesti në anketën e tyre.

Banoret e  anketuar të Tuzit kryesisht janë të mendimit se një zhvillim i përshpejtuar është i mundur vetëm pasi që Tuzi të fitojë Komunën e plote, por nuk duhet të ngutemi në vlerësim sepse edhe Ulqini është Komunë por nuk ka zhvillim të pritur thonë ata.

Arton Gojçaj e quan fat mundësin për të vendosur pavarësisht për fatin e vet duke apostrofuar se në Komunën e plotë pret përparim ‘’ Do të kishim se pakut policet nga ky vend dhe nuk do të mund të ndodhë që  në afërsi të shtëpisë sime  të më ndaloje polici  nga Zhablaku dhe  të më kërkojë dokumentet sepse  ai nuk e dinë se unë jetoj aty afër. Në komunën e pavarur besoj se do të  organizoheshim më mirë dhe do të menaxhonim buxhetin në mënyrë  ma kualitative. Komuna  pa ingjirenca nuk na duhet ‘’ ka thënë  Gojçaj për Vijesti.

Jasmin Decevic,  është trajner i të rinjve të Klubit  futbolistik ‘’Deçiq’’ dhe është i mendimit  se shumica e  qytetareve të Malësisë do të përkrahin Komunën e plote  të  Tuzit.  ‘’ Duhet  të jetë  e  pavarur  dhe  ne  të pyetemi në shtëpinë tonë. Taksat  nga sektori privat  dhe nga tregu do të derdheshin në  buxhetin e Komunës e  jo në  Podgoricë. Do të krijonim më shumë vende  punët  për të rij dhe  do të rritnim buxhetin për sport sepse është qesharake sa fitohet  nga Komuna  urbane. Shpresoj se Milo Djukanovic ,  i tyre do tua  plotësojë premtimin dhe do të shpallë referendumin për Komunë’’ ka thënë  Decevic.  Ai ka shtua se prisat fetar  në Malësi nuk kanë  ndikim në vendimet  politike në Malësi dhe se ajo u takon  vetëm politikaneve   dhe ‘’premtimeve’’ të tyre. ‘’ Politikanet  dhe premtimet e tyre të cilat nuk realizohen ndikojnë në  vendimin e  qytetareve  të Malësisë  mbi vehtësimin e Komunës. Ne jemi të lanun pas doret sepse  Djukanovic,  i ka  votat e sigurta në Tuz. Biseda se  njerëzit  do të kthehen nga Diaspora  nëse kemi komunë  të plote është  vetëm një mashtrim politik ‘’ ka thënë  Decevic.

Mëndimin e tij  e ndanë  edhe Damir Gjokaj, i  cili është i mendimit se është më mirë  që të kemi komunën e plotë por nuk  mund të dihet paraprakisht se do të jetohet më mirë apo më keq.

Eldin Rakic, është i mendimit se vitet e para të  mvehtësimit do të jenë të vështira. ‘’ Një lloj sikur fëmijut të vogël  derisa  mëson me   ecë e pastaj  nuk i duhet nevoja e kujë. Do të kemi  buxhet më të mirë për sport e kulturë.  Do të ketë më shumë vende  pune për të gjithë’’ ka thënë  Rakic.

Vaso Arapoviq, përkrah idenë e  Komunës  së pavarur të Tuzit dhe është i mendimit se për çdo individ  do të ishin kushtet më të mira të jetës  ‘’ Sigurisht  se buxheti do të ishte më i mirë, do të kishte më rregull në shërbimet komunale dhe komunikacion, do të kishte  vende  pune dhe  krejt  çka shkon tash në buxhetin e Podgoricës , do të shkonte në arkën tonë ‘’ ka thënë  Arapoviq.

Arton Gojçaj , ka vlerësuar  se situata shoqërore është shumë e  vështirë dhe se shteti  pothuajse nuk bën kurrgjë  për tu mundësuar njerëzve  që të punojnë. ‘’ Firmat në Tuz, janë duke bankrotuar sepse shteti  i shtynë të paguajnë  taksa   jashtë  çdo logjike dhe gjoba, në vend  që të krijojë sistemin ku do të punohej më lehtë.  Vetëm nëse nga  prodhimi ka rënë etiketa të gjobisin me  500 eura. Inspekcionet  arsyetohen se u duhet të gjobisin edhe  kur për ata  nuk  ka arsye. Mezi  jetojmë kurse ata me ligjin e ri të Policisë dënojnë vetëm për të marrë pare.  Askush nuk mendon për popullin  dhe si të  na ndihmojë   që të jetojmë më mirë.  Nga Tuzi deri në Podgoricë na ndalin edhe nga  5 patrulla  policie. Para do  kohe isha në Amerikë dhe askush nuk më ka ndaluar apo legjitimuar  sepse polici amerikan i ruan njerëzit nga kriminelet ‘’ ka thënë  Gojçaj.  ‘’ Ne  në Malësi nuk shikojmë shumë në dallime fetare,  Kombëtare  e tjera marrina. Edhe pse jam katolik do të martohesha më parë me një shqiptare  myslimane  se me një  katolike nga Kroacija. Polonia apo Italia, sepse këtë e  kam  më afër mentalitetit  tim.  Dikush nxit marrina , por ne nuk duhet të harrojmë se njeriu është njeri’’,  ka thënë  Gojçaj. ‘’ Këtu nuk ka jetë , por mësohesh dhe dëshiron të jesh këtu edhe përkundër të gjithave. Njerëzit tanë në  Diasporë lehte  arrin sukses e këtu është i pa punë nënë  shantazhin e politikanëve.  Në Malësi  të gjithë e dëshirojnë komunën e plote dhe  nuk i napim 5 pare se a do të jete në  krye të Podgoricës Vojslav Sesel apo Miomir  Mugosha.  Nuk ka përparim në ato shoqëri ku qeveria nuk ndërrohet. Në sisteme  të tilla shteti përmbyset’’ ka thënë Gojçaj.

Sipas  paralajmërime  qytetaret e KU të Tuzit  që kanë  të drejtë  vote  deri në fund të shtatorit do të duhej  të dalin në referendum që të vendosin    në çfarë  Komune dëshirojnë  të jetojnë  është vendosur  në Kuvendin e Kryeqytetit.  Ky informacion është kritikuar rënd nga opozita duke e çmuar  si te pa bazë dhe se është ni manipulim parazgjedhore me qytetaret e Malësisë.

Kolë Lulgjuraj  këshilltar  i PSP-së, në Kuvendin  e Kryeqytetit  ka thënë se  çështja e  Komunës së pavarur do të ishte zgjedh  kohë më parë sikur  qëllimet  të ishin qenë  të sinqerta.  Në fund  Arton Gojçaj, vlerëson  se politikanet  nga  Malësia nuk i pyet kush gjë. ‘’ Ata janë   figura të thjeshta  dhe luajnë si u thonë  të tjerët . Kurrë nuk do të pranoja të isha si ata ‘’ ka thënë Gojçaj duke e ftuar  Kreun e KU urbane  të Tuzit Fran Lulgjuraj që të  jap dorëhjekje.

Albert Camaj