Korrigjimet në tekstet e historisë

Pse duhej të ndodhte?

Akademik Mehmet Kraja
Akademik Mehmet Kraja

Historia krijon vetëdije dhe botëkuptim, prandaj sulmet ndaj historisë së një populli që prej kohësh konsiderohen si sulme ndaj identitetit dhe qenies kombëtare. Politika, regjimet dhe ideologjitë vazhdimisht kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të kujdesshme ndaj historisë, sepse në shkrimet për kohën e shkuar gjithmonë janë fshehur paralajmërimet për të ardhmen. Asnjë histori deri më sot nuk është shkruar pa përzierjen e pikëpamjeve politike në diskursin historik, madje, në disa raste, shkrimi historik ka mundur të shërbejë si pararendës i zhvillimeve të mëvonshme politike. Prandaj, nuk ishte e rastit që më 2002-3, në situatën e një krize të përgjithshme të ideve për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, atëherë kur në bashkësinë ndërkombëtare u rifuqizua ideja e kthimit te Kosovës nën administrimin e Serbisë, u shfaq edhe kërkesa e Këshillit të Europës, në formë të rekomandimit, që në tekstet e historisë për shkolla tetëvjeçare dhe të mesme të Kosovës të bëhen disa korrigjime, të vogla, të parëndësishme në dukje të parë, por esenciale në substancë. Në pamje të jashtme korrigjimet kishin këtë synim: që nga tekstet tona të historisë të mënjanohej diskursi i ashpër nacionalist, në mënyrë që te fëmijët shqiptarë të Kosovës të mos krijohej urrejtja ndaj popullit serb, sepse, sipas një parimi të përgjithshëm, për atë që kishte ndodhur në Kosovë nuk mund të ishte fajtor populli serb, por regjimi, pushteti, pra Millosheviqi. Prandaj, kudo që veprimet negative të Serbisë në Kosovë ishin identifikuar si “serbe”, u zëvendësuan me “shtetërore”, ndërsa në shumë vende “pushtuesi serb” ose u hoq në tërësi, ose u zëvendësua me “pushtetin”. Këto korrigjime, në substancë, kishin implikime të mëdha për historinë mbi njëqindvjeçare të Kosovës në raport me Serbinë, por, mbi të gjitha, në luftën e vitit 1999. Tani dilte se Serbia nuk kishte qenë asnjëherë pushtuese në Kosovë dhe se luftërat e shqiptarëve të Kosovës kundër Serbisë, përfshirë edhe luftën e UÇK-së, nuk kishin qenë luftëra çlirimtare, por më shumë një konflikt i “shqiptarëve etnikë” me pushtetin, i cili ua shkelte liritë dhe të drejtat. Këshilli i Europës desh ta sillte situatën në këtë pikë dhe për këtë qëllim tregoi gatishmëri të financonte korrigjimet e teksteve dhe ribotimin e tyre. Shumë më e rëndë se historia e shkruar, ishte historia që përgatitej të jetohej: nëse shqiptarët e Kosovës kishin luftuar kundër pushtetit dhe jo kundër pushtuesit, atëherë ndryshimi i pushtetit në Serbi (me një garanci eventuale ndërkombëtare) vetvetiu nënkuptonte kthimin e Kosovës atje ku kishte qenë para vitit 1999. Do vërejtur se grupi i historianëve që i propozoi ndryshimet në tekstet shkollore më 2003, njësoj si edhe strukturat e Ministrisë së Arsimit, vinin nga provenienca politike e LDK-së, së cilës, në kontekstin e zhvillimeve politike të atyre viteve, i shkonte përshtat minimizimi ose një paraqitje sa më inverzive e luftës së UÇK-së, sepse trashëgimia e kësaj lufte e bënte kundërshtarin e saj politik tepër të fuqishëm.

Dhjetë vjet më vonë…

Dhjetë vjet më vonë situata në Kosovë paraqitet krejtësisht ndryshe: Kosova është shtet sovran me shumë njohje ndërkombëtare, loja me statusin e saj ka marrë fund dhe nuk ka rrezik që ajo të rikthehet nën Serbi në asnjë rrethanë, në pushtet tani nuk është LDK-ja, por PDK-ja etj. Përdorimi politik i historisë nuk vazhdoi aty ku mund të pritej dhe të supozohej, në valorizimin folklorik të UÇK-së, sepse ky valorizim tashmë mund të quhet i përfunduar, pa gjetur ndonjë kundërshtar aq të denjë dhe të fisëm. Por, papritmas u shfaq në horizont një kërkesë tjetër: Qeveria e Turqisë filloi një trysni të paparë mbi institucionet e Kosovës, për të spastruar tekstet e historisë të ciklit parauniversitar nga përmbajtjet që denigrojnë Perandorinë Osmane, në këtë fushatë u angazhua kupola më e lartë e shtetit turk, duke filluar nga kryeministri, ministri i Jashtëm, ministri i Arsimit dhe, natyrisht, ambasadorja në Prishtinë, e cila tashmë ka marrë në dorë kryerjen e punëve operative. Ngjashëm me rastin e dhjetë viteve të shkuara me rekomandimet e Këshillit të Europës, Ministria e Arsimit e Kosovës përsëri bëri një komision, për të identifikuar pikat nevralgjike ku duhej ndërhyrë, tani komisioni nuk përbëhet vetëm nga historianët, por përfshin edhe gjeografë, albanologë, osmanologë etj, pra, një spektër të gjerë të “dinjitarëve” kosovarë, të angazhuar pa hile që nga kjo lojë të dalë e fituar Turqia dhe shteti i Kosovës të nëpërkëmbët sa më fort. Themi kështu, për shkak se planet dhe programet mësimore janë çështje të shtetit dhe ndërhyrjet nga jashtë në përmbajtjet mësimore mund të konsiderohen si shkelje e sovranitetit. Më anë tjetër, përfshirja e pashembullt i kupolës më të lartë politike të shtetit turk në këtë çështje, bën të ditur se trashëgimtarja e sotme e dinastisë së dikurshme të selxhukëve, Turqia bashkëkohore, krahas fuqizimit ekonomik, në programin e vet kombëtar e ka ndryshimin e imazhit të pushtuesit të dikurshëm të Ballkanit. Që në vitin 2009, në një konferencë për çështjet e Ballkanit mbajtur në Sarajevë, ministri i Jashtëm turk, Ahmet Davutogllu, pasi u shpreh me fjalë mallëngjyese “për sundimin e lavdishëm osman”, i cili “i solli dritë dhe emancipim Gadishullit Ballkanik”, “u bëri thirrje popujve ballkanas, e në radhë të parë Bosnjës, Shqipërisë dhe Kosovës që t’i kthehen prapë asaj kohe të artë” (citimi sipas Kadaresë, “Mosmarrëveshja”, faqe 35). Për të realizuar këtë program kombëtar, Turqia e sotme ka gjetur terren të përshtatshëm në tre shtetet e përmendura të Ballkanit, njësoj si në dy ose tre shtete të Azisë së largët: paqëndrueshmërinë ekonomike, trashëgiminë historike dhe mentalitetin anadollak. Kriza ekonomike në Europë i shkon përshtat kësaj rrethane, sepse në shtetet e Ballkanit mungojnë ndjeshëm investimet perëndimore, ndërsa Turqia paraqitet prijëse në eksportimin e kapitalit në këtë rajon, duke krijuar një atmosferë biznesi krejtësisht orientale në këto vende të përfshira nga transicioni i mundimshëm. Pra, thënë ndryshe, Turqia e sotme e ka vendosur të mos bëjë investime vetëm për leverdi ekonomike, por duke imponuar edhe synimin e saj për një rol të ri në këto hapësira, i cili shkon deri te projeksioni fantastik i rikthimit në skenë të Perandorisë Otomane, natyrisht me një pamje të re dhe me veshje të re botëkuptimore dhe doktrinare.

Bashkëpunimi në gjenocid

Tani mbetet çështje e diskutueshme se cilat janë interesat e shqiptarëve në këto aspirata të Turqisë dhe se me çfarë çmimi duhet ta paguajnë mbështetjen politike dhe ekonomike që ky shtet ua bën klasave politike shqiptare. Çmimi më i rëndë dhe më i papërballueshëm do të ishte krijimi i një amalgame identitare joeuropiane, një mallkim ky që u ka qëndruar mbi kokë shqiptarëve, së paku njëqind vjet para se ta bënin shtetin dhe njëqind vjet pasi e bënë shtetin shqiptar. Përgjatë gjithë periudhës së Rilindjes Kombëtare, përfshirë edhe Lidhjen e Prizrenit, Lidhjen e Pejës, kryengritjet që i patën paraprirë formimit të shtetit shqiptar, pra përgjatë gjithë këtyre zhvillime me parashenjë të qartë kombëtare, në lëvizjen shqiptare ka vepruar e pandarë një rrymë proturke, e cila në disa çaste vendimtare arriti ta devijonte çështjen shqiptare, qoftë duke u bërë zë i fuqishëm vetëm për një autonomi shqiptare në kuadër të Turqisë, qoftë edhe më vonë, duke synuar ta bënte shtetin shqiptar “një Turqi të vogël në Ballkan”. Ishte meritë e një klase politike dhe një klase intelektualësh properëndimorë, të cilët, gjatë viteve njëzet dhe tridhjetë të shekullit të kaluar, përfundimisht e shkëputën Shqipërinë nga trashëgimia anadollake. Mirëpo, në Kosovë, për shkak të zëvendësimit të një pushtuesi me një pushtues tjetër edhe më të egër, nuk u zhvillua procesi i shkëputjes emancipuese nga orientalizmi dhe turqizmi, madje, sikundër dihet, ruajtja e trashëgimisë otomane në të gjithë përbërësit e jetës shoqërore u stimulua nga programi nacional serb. Çuditërisht, jo Turqia e sulltanëve, por Turqia e Ataturkut u bë aleate e fuqishme e njërës dhe tjetrës Jugosllavi për shpërnguljen e shqiptarëve nga Kosova. Asgjë nuk ndihmoi që kjo të mos ndodhte, as lidhjet tradicionale shqiptaro-turke, as minoriteti i madh shqiptar në Turqi, as prania e madhe e shqiptarëve në nivelet më të larta të administratës civile dhe ushtarake të shtetit turk. Kosova u lëndua rëndë nga marrëveshjet e fshehta dhe traktatet e mbetura në tentativë ndërmjet Mbretërisë Jugosllave dhe Turqisë, apo të Titos me Kypriliun në vitin 1953 në Split. Që të mund të ndërronte imazhin e saj negativ, tashmë jo otoman, por modern, Turqia do të duhej të kishte kurajë t’i kërkonte falje popullit të Kosovës për këtë gjëmë të madhe që i shkaktoi, duke u bërë aleate e programit nacional serb në gjenocidin e hapur ndaj popullit të Kosovës. Po kaq lëndues për shqiptarët është edhe një fakt tjetër: në njërën anë, arroganca me të cilën ajo kërkon t’i avancojë të drejtat e minoritetit turk në Kosovë, ndërsa, më anë tjetër, minoritetit shqiptar në Turqi nuk ia njeh asnjë të drejtë. Nxjerrja si pengesë e zgjidhjeve kushtetuese që aplikon Turqia ndaj minoriteteve kombëtare është justifikim i paqëndrueshëm, sepse, kur Erdogani ka interes të fuqizojë pushtetin civil mbi atë ushtarak, ndryshimet kushtetuese i bën pa hezitim.

Diskursi apo përmbajtja?

Ndryshimet, për të cilat këmbëngulë administrata e lartë e shtetit turk, në dukje të parë nuk janë të papërballueshme, sepse ngjajnë disi kozmetike, sikur prekin dizajnimin e historisë, pra shkrimin dhe jo substancën, jo përmbajtjen, jo faktet historike. Pavarësisht nga mjegulla që mund të krijohet rreth kësaj çështjeje, qëllimi mbetet po ai: të bëhet “ç’mitizimi” (siç do ta quajë këtë proces njëri nga mbështetësit e këtyre ndryshimeve) i rolit negativ të Perandorisë Osmane në historinë shqiptare, jo sa për sy e faqe, por duke i krijuar favore Turqisë bashkëkohore. Pra, sipas mbështetësve të këtij procesi, historiografia shqiptare e ka mitizuar rolin negativ të Perandorisë Osmane dhe, duke e quajtur atë “pushtuese të egër”, përçon mesazhe negative edhe për Turqinë bashkëkohore. Prapavija është politike, nuk është aspak shkencore. Si në rastin e Këshillit të Europës, kur synohej që, duke zëvendësuar “pushtuesin serb” me “pushtetin serb” të krijohej një klimë e favorshme për kthimin e Kosovës nën Serbi, po sipas këtij modeli, historiografia shqiptare që e quan Perandorinë Osmane “pushtuese të egër”, bëhet pengesë që doktrina e Davutogllusë të gjejë hapësirë me të gjerë veprimi ndër shqiptarët. Më anë tjetër, pavarësisht kamuflazhit, korrigjimet dhe ndryshimet nuk janë aspak periferike, jashtësore, por prekin esencën e trashëgimisë kulturore shqiptare, prekin vetë konceptin e historisë sonë, kuptimin e saj, vlerën e saj. Për shkollarët shqiptarë, të Kosovës apo të Shqipërisë, ç’kuptim mund të ketë Skënderbeu me krejt historinë dhe krejt literaturën që i shoqëron bëmat e tij, nëse përball nuk ka sulltanët pushtues, por ca përhapës të emancipimit? Ç’kuptim mund të kenë letërsia dhe dijet humane të Rilindjes Kombëtare, nëse përball tyre nuk qëndronte një pushtues që ua kishte mohuar lirinë shqiptarëve, por dikush që rrezaton kulturë dhe civilizim? Idetë se shqiptarët kanë marrë pjesë aktive në ndërtimin e Perandorisë Osmane dhe se i kanë shfrytëzuar favoret që ua ka krijuar ajo, janë kryekëput ide të historiografisë serbe. Fundja, historia e popujve të botës asnjëherë nuk është shkruar duke madhëruar vasalët dhe kolaboracionistët e pushtuesve, sado të shumtë që mund të kenë qenë ata, sikundër që as e drejta e popujve për liri nuk përcaktohet nga ky ves i shëmtuar njerëzor. Për më tepër, çdo shtet normal dhe çdo komb i emancipuar, prekjen nga dikush i jashtëm në gjëra kaq esenciale, siç është vetë kuptimi i mësimit të historisë, do ta konsideronte shkelje të dinjitetit, përçmim dhe fyerje.

Kush janë mbështetësit?

Idetë për një rol tjetër të Perandorisë Osmane në zhvillimet historike në botën shqiptare, në historinë e Kosovës në veçanti, kishin një mbështetje edhe para se të shfaqeshin në formën e tanishme. Që në vitet shtatëdhjetë të shekullit të kaluar në Prishtinë, në periudhën e liberalizimit të dijes historike, në mesin e historianëve tanë (me gjasë, nën ndikimin e historianëve të Turqisë) ishte shfaqur teza se islamizimin e shpejtë dhe masiv të shqiptarëve të Kosovës nën Perandorinë Osmane duhej parë në një këndvështrim pozitiv, sepse, sipas kësaj teze, ka qenë pikërisht ky islamizim që i ka ndihmuar ata të ruajnë identitetin dhe kombësinë, kundrejt sllavizimit, i cili i asimiloi në masë të madhe shqiptarët e krishterë në Kosovë dhe në viset përreth saj. Sesa është e paqëndrueshme kjo tezë, mjafton të sjellim në vëmendje faktin se ishte pikërisht myslimanizmi sllav ai që hoqi përgjithmonë nga posedimi shqiptar Tivarin, Plavën, Tutinin dhe Pazarin e Ri. Më vonë, po këta zëra, ose të ngjashëm, hodhën idenë se Skënderbeu e ka dëmtuar substancën shqiptare me luftërat e tij kryeneçe kundër një perandorie të madhe, siç ishte Perandoria Osmane. Këto shqyrtime, ndonjëherë pseudoshkencore dhe ndonjëherë krejtësisht të përhanta, nga qarqet e disa historianëve u zhvendosen pak nga pak në rrethe fetare ose gjysmë fetare dhe gjysmë shkencore apo intelektuale. Duke ndjekur mënyrën e ndërtimit të doktrinave ideologjike, ligjësia historike shartohet me dogmën, në këtë rast me dogmën fetare, duke deformuar kështu jo vetëm perceptimin e historisë, por edhe krejt kuptimin e luftërave për liri, te shqiptarët dhe te mbarë popujt e botës. Ky është insturmentalizimi më i keq i historisë për efekte joshkencore. Por historia nuk mund të quhet e vlershme, nëse në interpretimin e saj nuk projektohet e ardhmja. Për mbështetësit kosovarë të doktrinës së Davutogllusë, rikthimi në skenën ballkanike të një perandorie turke në kufijtë e Perandorisë Osmane, nëse jo me kufij politikë, atëherë gjithsesi me kufij ekonomikë, fetar dhe kulturor, së pari, do të fuqizonte faktorin shqiptar në Ballkan, madje duke arritur ta bashkojë atë, siç ishte i bashkuar në kohën e asaj perandorie (si alternativë e bashkimit të paarritshëm europain); dhe, së dyti, bërja e Kosovës republikë islamike, sipas tyre, do të shkonte më lehtë përmes një islami të moderuar, të tillë çfarë e kultivon Turqia moderne. Shqyrtimet e këtilla mendjelehta, të cilat fshehin brenda ca dredhi primitive, nuk besoj të krijojnë hapësirë më të madhe në botën shqiptare të ideve, sikundër që edhe kjo trysni politike e radhës mbi historiografinë, kulturën dhe mendimin shqiptar do të dëshmohet si një recidivizëm tragjik, i frikshëm për nga egërsia, por me parashenjën e qartë të dështimit pa alternativë.

111 Comments

 1. Pash besën a pom kallzoni,sa dadhim ka dërshe Islamizmit e Slavinizimit? Sa e dij vet,90% Shqiptar jân Islamizua e belda 1% jân Slavizua.Kush kje mai Rrezikëshêm për komin Shqiptar? Pse me ik prej Slavizmit e meu këthye prap nga Islamizmi e majau fal krimin çi nae kan bâ 500 vjet? Pse mos mei lân ata t’dy anmiq e meu këthye prej Europet se atje asht arrdhmja e Suqiptarit.

  • dod gjek vulaj, ka shum dallime si dita me nat , nuk esht ashtu sic thua ti i nderuar dhe mos te rrej mendja, islamizmin mos e beni armik i botes, po e shoh qe nuk e din mir historin , ben mir qe te mesosh pak me shumper histori. te pershendes.

  • Ded Gjeka Vulaj, ti njeri je radikal, dhe kush po te nadal mu bo Sllav, futja me sllav sa te don, se jeni sllavizuar para 500 vjetve, para Osmanit e para Islamit, Puna jote e problemi jot, por mos shti percarje ne mes shqiptarve musliman more ….

 2. Dod Gjeka Vulaj po me befason se nuk din aq???
  Shum thjesht more burr, Shqiptart qe kan pranua fen muslimane kan mbet Shqiptar. Ata qe kan pranua sllavizmin, nuk kan mbet Shqiptar. Pra dallimi ne mes fes dhe kombit. Fen mundesh me ndrrua por mbet Shqiptar. Kem shqiptar katolik, ortodoks, protestant, jahovas, musliman, bektashjan etj. E ata qe jan sllavizua gjithcka tjeter mujn me ken por jo shqiptar, dhe nuk flasin shqip. Shkurt e Shqip kjo pun.

  • Nuk dua mei hî tepër thell diskutimit se po drua, pona çon lark,por ajo pik ujit nuk i bân gjâ detit.Aq sa e nânçmojm na fen e Komit,edhe siç thot z.Kraja Turku nuk kapa shfrytzim ose nuk jan kên favor, Shqiptart nga Turqija nuk muni me kuptua,si ka mujt mena pajt t’okupuom 500 vjet pa nime tona.Kosova e ka shtetin e vet ater pse mos mepa edhe historin e vet.Sot a nesër kan me trrnua edhe historin edhe nga Beogradi

   • Dod jekto qe i thach jan FAKTE me argumenta, sic ke qef ti me than. Ti tash munesh me u fut diku tjeter e me hap polemika sat duesh, por jekto nuk munesh me i rrzua sepse jan tverteta.

    Turku, Shkjau e Greku jan ken pushtues, e pushtuesi e dim se cka tmir bjen.
    Por shqiptart qe kan ndrrua fen prej pushtuesit turk, kan mbet shqiptar. Ata qe jan sllavizua e greqizua, nuk kan mbet shqiptar.

    Kjo asht si 1+1=2

    • I neruoshimi Rroku,ni mos pritosh lexoje artikulin ën Malesia Forum “Kur periferija dikton politikën Komtar”,por mos thuoj se jân pak asish.Z. Kraja poe përmêt edhe Shqipnin,por Shqipnija nuk po don me trrnua Historin nga Turqija.Vet pot thom prap,Kosova asht shtet ën veti e muj me bâ me histori çka t’don por sot a nesër kur t’bashkohen me Shqipni,nuk dij se t’cillën histori kan me mësua fëmija e Shqiptarit.

     • Nuk dij prej ka je ti, por kur shkoj vet ën Malësi, kûvêset jân t’ndryshme.Kto dit po lexoj edhe komentat e Nikoll Camaj se sa t’rrezikshim po bâhen Boshnjakët për Malësi e deri tash nuk kam tije se Katolikt po bâhen Boshnjak.Nuk dij se sa thell muni jektû me muhabet,por qysh se e pa mêt vet hala nuk asht sllavizua as i Malsor e boshnjakizmi pona merr Shqiptar përdit e mashum.

  • bash njashtu shqiptaret me besim musliman kan mbete shqiptar, shqiptaret qe kan rruajt besim krishtere,, e qe eshte plotesisht ne regull, nuk kan mbete shqiptar por jan asimilua ne Shkije-Serbe dhe Shkije-Kroate, nuk jan martua me shqiptare por me shkina. Kjo jo qe ka ndodh gjat perandorise Osmane, por edhe para Osmanit, dhe mbas Osmanit, edhe ne kohene e Ish-Jugosllavise, dhe sot e asaj dite shqiptaret krishtere martohen me shkije per shkak fes krishtere, kjo po ndodh shume tash me femna te Shkodres, ka martohen me katundar Serbe neper katunde te Serbise dhe Maqedonise

 3. Qe shembull konkret, MEHMET KRAJA, musliman nga feja, por shqiptar dhe po na shkrua shqip e po vepron shqip. Sikur tishte sllavizua pat me shkrua se si duhet me i zhduk shqiptart, kqyri shkijet e Kuchit, qe jan shqiptar te sllavizuem, jan mat mdhejt nacionalista radikal sllav.
  Pra Mehmeti nuk pat me u marr me ceshtje shqiptare. Ky po asht kunder ndrrimit te historis, Pushtues Turku, Pushtues Shkjau. Ata po thot nese nuk e ke kuptua

  • Sllavizmi asht qysh me t’shtetin shekull n’tokat tona e Islamizmi ka arrdh pas sllavizmit.Boshnjakizmi i ka 23 vjet e mashum kan kalua Shqiptar atje se n’Sllavinizam,ater nuk dij se kush i ka faktet mat rrepta.

 4. e pergezoj akademik Mehmet Krajen per kete shkrim kaq domethenes ne kete kohe turbullirash per ne shqiptaret nga disa fundrrina te kombit te tipit Krasniqi, kelmedi dhe disa talibaneve te tjere… Kjo analize e shkelqyer e z. Kraja eshte nje goditje ndaj personave proislamik antishqiptare dhe padyshim do te ndikoje ne kthjellimin e shume mendjeve te prekura nga sidromi fundamentalist.. Te lumte z. Mehmet, vertet tregon se je kranjan i vertet

 5. Une nuk jam ne pzicion te beje polemike me akademikun e shquar,se vet kam vetem 8 vite shkolle ne gjuhen shqipe dhe 3 ne gjuhen serbe.As nuk e lexova kete materijal me rendesi,vec ia holla veshtrimin.Do ta lexoj me vemendje.Populli shqipetare s’ka pas alfabet,dhe sipas hitorijanit dhe nji nder patrioteve me te medhenj qe ka qite poulli shqipetar i nderuari Abaz Ermeni ne vellimet e shkruara te tij historike thot;kur turqit dojshin me u talle me shqipetaret u thoshin; – alfabetin tuaj e ka hanger kau! – une mendoj se sundimi osman per ne nuk ishte edhe aq rrenim i madh e katastrofe?Perandoria osmane ishte edhe vete e mbrapambetur ka zhvillimi,arsimi dhe kultura,- e jo me me kulturue Shqiperine.Ata na kane prezervue si komb,fakt,se na kishte hanger dreqi krejt!

 6. Nuk due te mundohem ta shlyej demin qe na ka bere Turqia jo! por pyes se cka do kishte ndolle sikur te kishte sunduar perandoria e car dushanit per 400 vjet ne Shqiperi? ishim sllavizue fare.Vetem per disa vite sundim te car dushanit 1/3 e shqipetareve u bene ortodoks.Turqia i ka ruajt kufite e Shqiperise dhe shume e shume here ka vu “Veto” ne konferencat e atehershme evropjane qe mos te coptohet Shqiperia.Vetem ne fundin e viteve te 1800-tave kur Turqia filloi te dobsohet vete,hoqi dore nga protekcioni ndaj aleatit me besnik,Shqiperise.
  Asambleja e ligjevereseve te turqise dhe vete Turqia e mesjetes,ishte “hyrrjet” demokraci e kohes!ne se e krahazojme me pushtetet evropjane te tmerrshme te popujve te vet te asaj kohe.

 7. Turqia nuk e ka zhvillue Shqiperine ne kurrnji aspekt,ka lejue besimet fetare.Kisha e Shkodres nuk eshte ndertue dje,por ne kohe te turqise.Ma ka thene baba im si dhe Lek Prel Dushi 112 vjec,vdeke ne vitin !979 (ish kordum e suhari) se Turqia ka pas bese e burrni,Turk e Trim,ata e kane sjelle besen e burrerine nder shqipetare.Perandoria turke e ka pas fitue mirebesimin te shqipetaret,qofshin ata kristjane apo muhamedane.Nder malesoret tane,ne kohen e Turqise nuk ka patur turp me te madh se me marre para e grada nga shkjau.Fakt.Une Kosove Rexha Bala,jam krenar qe jam shqipetare musliman.

 8. let@let.com
  po pse i kini muslimant hal në sy po ju vet thoni se na jemi prej jush do të thot se ju katolikt ata trathtart çi jemi ne prej jush

 9. Kosove Rexhe Bala, shqiptaret duhet te jene krenare per identitetin, historine, gjuhen, traditat dhe kulturen e vet te mirefillte. Kurse ceshtja e besimit eshte kryekeput ceshtje personale, shpirterore. Perkatesia jone islame na ka sjelle shume deme kombetare ne kontekstin historic gjate shekujve ne raport me Europen. Pra mos e persiejej ceshtjen kombetare me ceshtjen fetare. Kombi eshte shtylla, bazamenti, nuklesusi i nje populli.

 10. Milla nga Gjermania
  Katoliket nuk ishin tradhetare se u kthuen musliman me dhune nga okupatori Turk.
  Kurrkush nuk po akuzon shqiptaret qe jane musliman, dhe ne e pranojme me plot sinqeritet dhe dashurin ndervllezerore muslimano-katolike, dhe problemi nuk qellon aty,problemi eshte se disa musliman pro turk duan qe te gjithe muslimanet shqiptare ti kthejne kah feja dhe Turqia e te harrojne kombesine e vete shqiptare.
  Ketu zonja Milla duhet te jemi te qarte se ne qe jemi katolik nuk duhet te thirremi Italian e as ata qe jane muslimanet te thirrem Turq.
  Feja e cdo personi duhet rrespektua, por permes saj nuk duhet te shitet kombesia shqiptare.
  Kombet le te mbeten kombe e feja le te mbetet fe.
  Te edukohehemi me mire kombtarisht qe ta kuptojme se sa te vlershem mund te jemi per Atdheun…

 11. tone, e kurrsesi te shesim(falim) kombesine tone te nje shtet armik.
  Une nuk due te jem as Serb as Malazez e as Italilian por dua te mbetem Shqipetare edhe bile shqiptare i keq.
  Rrespekte

 12. Edhe besimet shqiptare duhet te jene ne sherbim te ceshtjes kombetare, dhe asesesi te luajne rolin e kunderte, duke mos fut gjuhen shqipe ne sherbimet dhe ritet fetare. Kleriket fetare, te cfardo besimit qofshin, nuk duhet te prdorin retoriken e urrejtjes dhe te percarjes kombetare. Zoti I bekon te gjithe ata qe predikojne bashkimin dhe afrimin gjithekombetar.

  • Indruari komentues me nofken Rrok.
   Pajtohem me shume konstatime qe ju i beni ne komentin tuaj.por jo me sugjerimin se feja myslimane i ka be shqiptaret te mbesin shqiptar. Ju zotri duket se harroni se gati te gjithe boshnjaket qe jetojn ne MZ kan prejardhje shqipetare por asni prej tyre se flet gjuhen shqipe,dhe pak jan ata qe pranojn rrenjet e veta shqiptare. Ama perkatesia e tyre fetare dihet. Ne te kunderten shqiptaret te konfesjoni katolik dhe ortodoks mbeten shiqptare elle pse numerikisht shum pak ne krahasim me besimin islam. Un pajtohem se asni pushtues i huaj nuk na beni nder dhe nuk na pruni gje te mire, Se po mos te kishin sundue te huajt me ne aq kohe te gjat qofshin slav apo turq

   dihe ku do te ishim ne sot si komb, sigurisht me kombet me te advancuara te evropes

   • Lexoje me vemendje edhe niher shkrimin. Nuk kam than se feja muslimane i ka ruajt shqiptar te mbesin shqiptar.
    E vertet se rreth 90% e shqiptarve jan te fes islame por vetem nje pakic shum e vogel kan ndrrua kombsin. Kurse me sllavizimin asht ndrrua kombsia.
    Shqiptart e boshnjakizuar ne numrin e pergjithshem te shqiptarve jane perqindje shum shum e vogel. Por edhe kjo lidhet me sllavizimin, pra ata jan sllavizua. Boshnjak-sllav.
    Sllavizimi VS Islamizimi.
    Sikur 90% e shqiptarve tishin sllavizua, a kishte pas Shqipni, gjuhe e kombsi?

    • ska fjal, pushtuesi asht pushtues, nuk ka te mire. Perandoria Osmane na ka lan gati 1 shekull pas botes perendimore, sepse na ka sundua 5 shekuj.
     Per ata kombi duhet tjet ne vend te par. Fen mundesh me ndrrua dhe me mbet shqiptar, por po e ndrrove gjuhen dhe u sllavizove, nuk mbetesh shqiptar.

 13. O Kosov Rexhe Bala sikur te tane shqiptaret te kishin marre gjana nga pushtuesit shekullor ashtu si parardhesit e tu kane marre fene muslimane ateher pak kush kishte met shqiptar.
  Une perkundrazi jam ma krenar qe nuk jam ne fene e armikut por vetem Shqiptar.

 14. Per ty Milla nga Gjermania nje sqarim, eshte e vertet se katoliku ka tradhtua, por ta dish se i keqi tradhton,pra une mbeta katolik se nuk kjeç i keq si ata vellezerit e mi.
  Por e ke mundesin tja u permirsosh stergjyshavet gabimet,dhe ti kthehesh besimit te pare.
  Mbetsh mire Milla nga Gjermaia

 15. Kosove rexha bala si nuk te vjen marrejme than se turqit kan siedh bes e burrni nder shqiptar,kur besa egziston nder fiset ilire qysh ne koherat mitologjike dhe besa apo fjala e dhane ishte nder pellazget edhe para kohes se kadmosit dhe harmonis pellazgjike ..turp per ty dhe ata qe mendojn si ti

  • Te gjithe ata qe komentoj sa i takon besimit e kan gabim se besimi se ban shqiptarin te mire apo te keq, thjesht besimi esht ushqim shpirtnor. KOMBI DUHET TE JET MBI TE GJITHA. Njeriu duhet te krenohet per kombin qe i takon e jo fen se ne fe besojn me milarda nierz por dallohen nga kombesia qe i takojn. Un si prind i besimit katolik ni qind her ma fort deshroj qe femijt emi te martohen me shqiptar apo shqiptare pa marr para sysh fen, se me cdo komb tjeter ne bot.Deri sa te vazdojm me dallime fetare ne si komb kurr nuk do te perparojm ashtu si duhet.

 16. Milla, vec ta kesh te qarte se ai i pari jot, gjaku jot, rrenja jote, AI TRADHETOJ.
  Te paret e mi qendruan ballelarte para shekujve te sundimit otoman. Te lutem fole per gjakun tend e jo timin.

 17. Ju Pulatika na qenke krenarqe je shqipetar.Te lumte,pirolla te qoft,por jam biramel,kurreshtar se ciles fe i takoni zoteria juaj? a mos je ateist,agnostik ose i takon fese “pllumbave te Krishtit”,italijaneve ashtu si i kemi quajt gjate luftes se Dyte boterore ne ne Malesi?
  Lusy,
  Ti paske jetuar ne kohen e Labeateve,Pellazgeve dhe fiseve tjera Ilire! dhe paske rrotullue e ringjalle perseri ne shekullin 21,te na rrefesh dhe vendos lidhjet me iliret antike.Te lumte qe po i hollon me makinacion,thjesht e qarte,me shifer te plote,sifatet,dokat dhe zakonet e Ilireve.Jam me se i gezuar qe i paske dale perqark nje pengese per ta zbarlle ate periulle te zymte,qe nuk e zbarllen dot as…

 18. ….historianet me te spikatur boteror!? Tani e ndiej vehten te lehtesuar dhe faleminderit qe me ke qite ne pah.
  Nje popull qe nuk eshte i mbledhur rreth nje vatre kulturore te brendshme nuk mun te formoje nje bosht kombetar dhe politik te tij,sepse ndodhet si nje grup qe i mungon qendra e gravitetit,prandaj i duhet te drejtohet drejt qendrash kulturore e politike te jashtme,ky ka qene rasti i shqipetareve gjate gjithe historise se tyre.Kulture e politike lidhen bashke.Dhe mbasi deri vone kulturat cfaqeshin nepermjet te fese,fe e politike lidhen bashke.Prandaj cdo fuqi politike e madhe a e vogel,perdorte fene si mjet propagande kundra popujve te pakulture.Turqit me ane te fese,ashtu si edhe greket,serbet e bullgaret u munduen nepermes fese ti shkomtarizonin shqipetaret.

 19. ..Te popujt e zhviluar te popujt me kulture,fete rrallehere mund te sjellin percarje,mbasi te gjitha fete e medha mbeshteten ne te njaqjtin parim moral dhe filozofik.Por te popujt e prapambetur,fete transformohen ne fantazma budallenjesh dhe propaganda politike.Prandaj tek shqipetaret te ndare ne tri fe te ndryshme ishte krijuar ajo gjendje qe Vaso Pasha vajton ne vargje aq te prekshme;”Ca thone kemi fe,ca thone kemi din,…..njani thot jam Turk,tjetri Latin;….Do quhen Greke,e Shqeh disa t’tjere,…..po jemi vllazen t’gjith,more t’mjere!…..Priftnit dhe hoxhet ju kane hutue,….per me ju ndamun,me ju vorfnue!

 20. Une gjithnje rri prane parimit tim se shqipetaret i ka shpetua Turqia nga shuarja ne Ballkan,nga zhdukja totale pa shenje as pa nishan.Albanistani ishte per Porten e Larte si Izraeli sot per Ameriken.Shqipetaret i dhane Turqise 40 gjenerale dhe udheheqesa te larte ushtarake dhe me qindra politikane te tjere,si Qemal Ataturkun,Sami Frasherin qe as sot nuklejon Turqija qe eshterit e Samiut te varrosen ne Shqipreri.He’s a holy man for them….Kete fenomen e pranon edhe kral Nikolla ne memoaret e tij,veprat,”Djela” ku ne faqen e librit 1107 e thekson qarte;”E kam veshtire ta shikoje ate ushtri aq te bukur……

 21. (gjate vizites se ti ne Stamboll)….Artilerine turke te renditur mire e qe parakalon me perpikshmeri.Marshimi i batalonit te marinareve turq me ka pelqye shume.Kam mbete i mahnitur,merehem e me goje hapte gjate parakalimit te divizionit te ushtrise arrnaute.Nuk u kam besue syve te mije ti shof ata njerz si marshojne me taktin e muzikes duke mos i prishur,as per nje cast,rendet e veta.CKA! ARRNAUTET E DICIPLINA SEBASHKU! KUSH DO TA IMAGJINONTE ATE?” shkruen kral Nikolla.
  P.S. arrnaut ne gjuhen turqishte dmth.”spec djeges”
  Rrini me shendet,i juaji,Kosove Rexha Bala

 22. komentet e Kosove rexha bala, jane ne nje binar me shkrimet e Shefqet Kreasniqit, depuetetit Kelmendi e shume antishqiptareve te tjere, te cilet duen te na kthejne tek turqia pas 100 vjet pavarsie. Po si nuk te vjen turp o Kosova_Anadodhako Rexha Bala te thuash se besa burreria dhe te gjitha vlerat dhe virtytet tona me te larta i paskemi trasheguar nga osmanet.. Athua kete e thua nga injoranca apo vertet nga se te eshte infektuar truri nga sindromi antiprendimor…

 23. Kosove Rexhe Bala,
  Kam pase nje bindje tjeter per ty, tue konsiderua shume komente tuat me vlere ne shume ceshtje tjera. Vlersimi yt se Turqia e ka shpetuar kombin shqiptar eshte katastrofik. Cilet shqiptar, thua?! A nuk po i llogarite te fares sone edhe rreth 60% te tjera te kesaj fare qe u asimiluan pershkak Turqise?! Ca u bene shkje, ca boshnjake, ca greke, ca shkuan ne republikat italjane, Kroaci, etj. Te lutem, dij cka flet! Ti nuk po e qan hallin e miliona shqiptareve qe kane humbur identitetin prejse erdhen turqit ne trojet tona. Sa shqiptare ose arbnore u asimiluan me perpara?! Asnje. Ashte genjeshter pohimi i gjithe atyre qe shprehen se shpetoi raca jone me ardhjen e turqve dhe islamit. Ne te vertete, shqiptaret u krijuan me vone- gjate sundimit osman, por fara jone arbnore…

 24. Simbas qendrimevet te Rexh Bales,as Serbia nuk paska qen okupator ne Kosov.
  Çudia lind çudin nje dit do te ndegjojm nga kesi shqipfolsash se edhe serbet i paskemi pas shpetimtar!
  O Rexh Bala po çka duem me keta herojt ton kombetar qe luftuen kundra osmanvet,si do ti quejm tash, a thue vjen koha tu them Tradhtar?
  Po malazezet a e okupuen Shkodren Rexho a shkuan ta perzan Turkun?
  Po krenohej me gjenerala qe i dham armikut e ne anen tjeter kritikon Fran Lulgjuraj,Nikoll Gegaj e tj se jan ne pozita shtetrore,po na gjithmon armikut i paskemi sherbye more Rexho,
  Por duket se ty te penguaka tu sherbesh kristianvet se ti sherbesh turkut qenka krenari,per ju.

 25. Nuk cuditem pse disa Shqiptare te besimit Musliman e duan shume Turqine .
  Si duket , ne trupin e tyre qarkullon edhe gjaku ii turqve !
  Ka pas thene nje historian italian : “vetem shqiptaret e besimit katolik te cilet sot jetojne ne veri te Shqiperise (Malesoret e besimit katolik) jane Shqiptare – ORIGJINAL!
  Te tjeret aq u perzien ne te kaluaren me kombet tjera (me martesa mes njani tjetrit) , sa ci sot nuk mundet te garantohet per gati asnje familje qe ka gjak te paster Shqiptari , dhe kjo vlen sidomos per shqiptaret e besimit Musliman” .

 26. Kosove Rexhe Bala, sa mjerisht po te rrijne nishanat.

  Cdo gje, cdo element i armikut ne substancen shqiptare asht e huaj, e damshme, degraduese, vajtuese, poshtruese, tyrp i madh per kombin. Keshtu pra asht feja islame te shqiptaret.

  Feja e krishtere te iliret e te shqiptaret nuk ka ardh prej romakeve, nuk ka ardh prej sllaveve, nuk ka ardh prej bullgareve, italianeve e gjermaneve. Ajo nuk ka ardh me pushtuesit dhe nuk lidhet me ta ne asnje periudhe historike.

  Keto jane faktet, pastaj se cila me asht me e mire e ma e perparueme jane shpekulime te cilat cdo kush mund te kete te drejt.

  Turqia jo vetem se na futi islamin, por na la pa shkolla e pa universitete, na la te robnuem e te prapambetun per 500 vjet me radhe.

  Asht tyrp e faqe e zeze me i thane ndonje fjale te mire…

 27. Gjithicilli trrnim,edhe i germ,n’fis,êmën,fe e histori,për mua asht trrnimi i identitetit.Vet nuk e besoj se munetz meu zânvêt ma trrnimi i Historis Kosovare nga Turqija se, po thon,librat e historis po shtypen.Nuk asht both veç z.Kraja meu kudrashtua por duhet meu çua n’kâmtan intelekti i Shqiptarit.

 28. Rexhe, atehere qe nga Kastrioti e deri te Hasan Prishtina, Isa Boletini, Jakup Ferri, Sulejman Batusha, Mehmet Shpendi, Azem e Shote Galica e deri te Ded Gjo Luli, Smaj Martini e Tring Smajla, Baca Kurti etj paskan luftua ne ane te gabuar! E ata ti duhet ti quash tradhetare!!!

 29. Kosove Rezhe Bala,

  Pata fillue te fitoje simpati per shkrimet tua!
  Me zhgenjeve! Nje pyetje per ju: Sa kohe duhet te kaloje dhe ju ne shkrimet tuaja do te deklaroni se Shefqet Krasniqi, Fuad Ramiqi, Hoxha qe i quen femrat shqiptare kurva, Deputeti i kosoves Kelmendi qe thote se Skender Beu nuk eshte hero i shqiptarve te fes islame jane patriot dhe shqiptar te mire??????
  Ka ardhe kohe e keqe o Kosove Rezhe Bala! Sote munde te jeshe tradhetar pa kurre fare pasojash!!!!!!!!!

 30. Perandoria Osmane pati ardh per me na krijua shtetin, me na zhvillua ekonomikisht dhe per turizem!!! Ata promovuan kulturen dhe gjuhen shqipe. Ndihmuan dhe hapen shkolla Shqipe, deri te Universitete dhe Akademi Ushtarake. Krijuan ushtrine shqiptare dhe e armatasen ate. Administrata ne 4 Vilajetet ishte shqiptare dhe u punua ne gjuhen shqipe. Shqiptaret gjate atyre 5 shekujve lulezuan ne cdo aspekt. Ishim me te zhvilluar dhe me te forte se Franca dhe Anglia, e mos te flasim per Mini shtetin Mali i Zi.
  Shkenca lulezonte ne ato kohra. Ishim ne gjendje qe me kuadro dhe armatime te pushtojme Ballkanin.

 31. Edhe ashtu ndodhi, pushtuam Ballkanin. Krijuam shtetin nga Preveza deri ne Tivar, Nish e Pazar te Ri, Shkup e Tetove. Pasi i realizuam kto, turku iku.

 32. Mos harro dhe Halil Mehmetin, Idriz Seferin, Bajram Currin, Abdullah Hoxha, Zeqir Halili, Shaban Binaku qe udhehoqen Kryengritjen e Kosoves te 1910 kunder turqve. Ata i shkaktuan deme perandoris osmane dhe duhet shpalle tradhetare apo jo? Tgjitha ato te mira nga Perandoria Osmane e keta burra ta luftojne!!!!!!!!!!!! Paaaaaa me te plas zemra.

 33. Bravo Turgut pasha , athua do te te kuptoj ky anadollaku Rexha Bala….

 34. Pulatika,Llesh Tuzi,Sinqerisht,Lucy,Toronado,Mark,Cudi!Turgut Pasha e Prek Pasha,nuk me ka mbet tjeter vec tju shtrij doren,e kini fitue davane me mue e ju shtrij doren.Arsyeja pse pajtohem me ju do tua them mbrama mbasi te kthehem nga koprativa.

 35. O kosove rexha bala une si shqiptare e fes muslimane kam keto fjal per ty….o lshomi trojet emia se me ke flliq boll per 500 vjet he i mallkuar..Heu more …. e ….. o…….. i pa bes e i pa fe.ik dhe hupu ne anadolli se ti si meriton kto troje te shenjta….

 36. Rexhe Bala, kam bindjen se pohimet qe bere kohen e fundit nuk jane bindjet e verteta personale. Ate pune e bene per te irrituar malesoret, per tu hakmarre ndaj atyre qe komentuan mbrapshte kur u arrestuan vellezerite tane nga Martinajt. Te kesh me shume meshire,sepse Turku i irritoje, torturoje, i vrau, syrgjynosi, u mori token, u mori lirine, i ckombetarizoje, etj. “Do not rub salt into the wound”. Perndryshe do ti tregoj Ismail Gjonbalajt.

 37. O Rexh Bala: ne qofte se ti ije K…., B….. H….., me zhgenjen vertet per keto qendrime qe po i paraqet ketu!
  Pasardhesi i H….. H….. s’ka mundesi ti ket keto qendrime e ket simpati ndaj kancerit anadollak qe na myti per pes shekuj!

 38. Kosove Rezhe Bala,

  Kam edhe nje pyetje per ju qe nuk eshte per sot por ne 100 vjetet e ardhshme.
  Sikur te ishe gjalle sot i 100 vjete dhe ne ate kohe do te dalin shqiptar qe do te thone se Serbija nuk ka qene okupuese por vetem administruese dhe bile ne kohe te saje kemi lulzue me perparim, edukim, shkollim, punsim e shume gjera tjera dhe do krenohen me te dhe do ta kerkonin kthimin e saje mrapa ne kosove, te lutem me trego cka do te mendosh dhe te thash per ta????????
  Une jame i bindur se edhe tani ka te tille, por ata jane ata te cilve serbi ne nje menyre ia ka perzie gjakun!!!!!!!

 39. Turqia sot i ka korrigjua gabimet e se kaluares, sepse sot shqiptaret qe banojne ne Turqi i gezojne te gjitha te drejtat: kane shkollat ne gjuhen shqipe prej ciklit me te ulet deri me te larte. Kane univresitetet ne Stamboll, Ankara dhe Izmir. Kane kateren ne gjuhen shqipe ne shume qytete te Turqise. Pa asnje droje e shprehin perkatesine kombetare. T’na rroje Turqia dhe Rexhe Bale Turqia! Hahahahahahahaha!

 40. Hajde, hajde t’na rroje partia! Teza e re: per te ruajt kombin nga asimilimi, tjetrsimi, zvenitja, tkurrja, na u dashka t’na pushtoje nje perandori e huaj.Te gjithe ata qe mendojne keshtu do ishte e drejte te inernoshin ne kampet e perqendrimit.

 41. Bashkeatdhetare te nderuar sot eshte dita e babave.Prandaj gezuar e per shum mot te gjithe juve!
  O Perendi,bashkoi zemrat tona qe ti frigohemi Emerit Tend! na mba ne distance nga gjerat qe Ti i urren,dhe afer gjerave qe Ti i preferon,dhe mbaj nje qendrim perdellestare ndaj neve,per hire te Emerit Tend.#1Zoti #2Kombi.

 42. Erdha he mos ardhesha.Pulatika Llesh Tuzi,Sinqerisht,Lussy,Toronado,Mark Cudi,dhe Preng Pasha i markagjonajve….une mendova u pajtuem per mos u pajtue? Megjtheate me qellim te keq ndaj kurrkuj! Ju lutem,ju lutem mos mi njollosni “heronjet e dites time” Shevqet Krasniqin as Kelmendin! se as une nuk i njollosi illujte tuaj kushdoqofshin? Dikush mori guximin ekstrem e me quajti edhe “Anadollak?”qe kjo per mue eshte nje goditje e shurllet!kjo me erdhi si rrufe e Jupiterit e me la me gishta ne goje!?kjo fjale aq e sterperdorur,anadollak,anadollak,anadollak.Nuk jam more anadollak,more te mjere! por sinqerisht enderroj te shkoj ne Anadoll e ti pyes turqit e atij vendi,se si kane mujt me e kaluar sebashku per 460 vjet ne Shqiperi me ciftat e Llesh Tuzit,Pulatikes,Sinqerishtit,Toronados,me…

 43. …Markun,Preng Pashen e Cudin? Javash,shterngoni kuajt!Po ju na qenki rrembye si me vulg e ne menyre skandaloze per dekleratat e Krasniqit e te Kelmendit se,Skenderbeu na paska luftue vetem per katoliket! korrekt,cka kini ju?valle a mos u kane hyre mizat e gomarit ne pantallona?ju mire e dini,atehere s’ka patur muslimane.Me siguri qe Krasniqi e Kelmendi jane krenar qe Skenderbeu ka luftue per stergjysherit e tyre.Ata na e paskan prishe pazarin duke deklaruar se Skenderbeu e kishte nenen shkine!dhe kjo deklerate ju paska nxierre nga fokusi,se gjoja Krasniqi,Kelmendi,e Rexha Bala i a paskan asgjesue certifikaten e datelindjes se eshte shqipetar!Jo more burra,mjfon qe Skenderbeu e kishte baben shqipetar,dhe luftoi per Shqiperine.

 44. …ky faktor eshte i dukshem edhe ditet e sodit,si ne mergim ashtue edhe ne atdheun tone.Ketu ne Detroit,shefi i shoqates jugosllave “besa” N…. B….haj ishte i dy kombsive,shqipetare e malazeze.Edhe atje ke ju ti Llesh Tuzi,a e njef Zagarin,op me falni Z….. e G… M……? D…. e D……,F…… e M….. etj etj e ne na duhet “unfortunitely”me jetue me ta.
  Une pajtohem me ju,qe nga dy okupatoret e keqi,Shqiperia e ngrate si te kishte patur mundesi me zgjelle,duhej te zgjellte okupatorin me pak te demshem.E ai patjeter si pas juve ishte Greko-sllavi,apo? a jo?Turku nuk celi shkolla as univerzitete,fakt.Shkollat e univerzitetet ne teritoret e Shqiperise ethnike i celen grekerit e sllavet.Leri shkollat greke ne Korrce,Kelcyre,Permet,Memaliaj,Tepelene……

 45. ….Por veshtro Camerine,sot ne Cameri ka edhe univerzitet.Ne Cameri flasin shqip si ne mes te Tiranes.Bajrakut te Trieshit,ne veri,Kral Nikolla i hapi shkollat.Trieshjanet shkrueshin e lexonin,dinin galgjeber e gjeometri,kurse ne Hot hama dreq se e dinte kush nje shkronje te abcedes.Llesh Tuzi a je aty?Isa Boletini,Ded Gjo Luli,Mehmet Shpendi,Cerciz Topulli etj i mbushen nga 70 vjet e nuk i vrau as nuk i ndoqii Turku,por ishin ata “demokratet tuaj”qe hapnin shkolla e univerzitete neper troje tona qe i ekzekutuen te gjithe nje nga nje.Mos ju versulni keshtu Kosove Rexha Bales,o burra! “ka brena” thot Gjergj Mullisi!
  Dikush tha se fene e Krishtit shqipetaret se paskan marre as nga ky as nga ai,por drejt persedrejt nga apostulli Krishtit,Shen Pali?

 46. …Shen Pali duke udhtuar nga Judea per ne Rrome ndalet,darkon e flen ne godinen e Imzot Rrok Mirdites ne Duracikum,dhe ne mengjez per cudi,Iliret,qe nga Pirro e Mollosit,ne grykat e Gjerdapit,ne puset e Kalemegdanit,fushat e Panonise,brekdetin dalmat deri ne gjirin e Triestes dhe Ilirska Bistrica (ku jeton sot DodGjeka) te gjithe Iliret gjelline katolike!Shen Pali e kreu misjonin me sukses ne tere Ilirikum dhe vazhdoi udhetimin per ne Rome.O more te mjere i kam ra Shqiperise kryq e terthuar,Butrint,amfiteater ne Durres,Apolloni te Fierit,per cudi kurrkun nuk e pava nje kishe te vjeter katolike Ilire?Le ti bejme edhe njehere muhamedanet shqipetare,katolike!kushtrim Kadarese,benje si bAbrahamin jepjani shkopin e tij,Llesh Tuzi le te jete;Gjon Pagezuesi Kryeprem,Lucy,Maria Magdalene e me…

 47. …e me tere apostuj te tjere bini Albanistanit kryq e terthuar e shumezonje fene katolike”shpetonje kombin nga rreziku.Cudi?Kadareja akoma nuk eshte bere katolik,akoma lutet 5 here ne dite me fytyr ka Xhida e Arabise Saudite.O more Llesh Tuzi me ata shoke qe i rendita,ju po ishit armiq mortal te DPES-it,shkaut e malazesit,dhe kurdohere te gatshem nese eshte nevoja me rroke grykehollat kundra tyre? Perse atehere kure qe konflikti me vellezerit muslimane te Dinoshes,u qite kushtrimin Speciallcave te crnagores e DPS-it me ju ardhe ne ndihem e me i shtrue nen dajak vellezerit tuaj shqipetare muslimane ne Dinosh?Krishti i thot nje burri ne Unille;Lere lemoshen ne tok,hajt separi pajtuju me vellain tend,ateher merre lemoshen e ma fale mue,se perndryshe s’dota marr.A dini si FUND,KAPAK.

 48. E pse nuk merreni me të sotmën, por zbaviteni me chka ka ndollur para mija vitesh ???

 49. E dij mir se kaher kem dal prej temet e Stafi nae ka lshua ullarin e po shkojm ka t’dum na.Mua ma dha Cudi i ide e tash dua meu dvet tanvet:A ka jetua e xhvijellua Shqiptari mamir e mafort nar Jugoslavi a nar Shqipni,a i kapa drejtat mat mira nar Turki,e Shqipni a nar Jugoslavi. ARD-Gjermane e ka prû i emision pas pavarsije t’Kosoves,kû e ka kallzua Kosovën pas lufte t’dyt botnore e kur ka dal prej Serbijet.Gjithashtû e ka kallzua Shqipnin me 1945 e 1990,i kan kallzua Prishtinën e Tiranën,Prishtina si i katun i math, me ’45 e si metropoll me ’90.Rankovići ka bâ shum krime,ka vra e burgos shqiptart e pafajshim por kurr nuk ka bâ pa dije e nime t’politikanvet Kosovar

  • Udba âkên edhe ën Kosov me Kosovar,Sinan Hasani âkên Kryetari i shtetit Jugosllav,Ali Shukrija,Azem Vllasi e nuk dij se si u kan tha tanvet.Siç tha dikush jektû Turqija i kapa 40 gjenerala Shqiptar,kapa pasha ,bega e aga,por tan kan sherbua Turkut.E dij e mos ëm merrnivesh keq,por Kosova kurr nuk kameu xhvijelua aq sa asht xhvijellua nar Jugosllavi,veç ni e shesin gjithëçka kan pas shpirtit e ater kan me kên prap t’robnuor e t’okupuom siç asht sot Kroacija pa gjâ pas shpirtit.Kur ka dal prej Jugos i kapa 3miliarda dolar borxhe e sot i ka 40 miliarda Eura,bankat fabrikat hotelet i kan shit.Kû asht pavarsija e lirija?????

 50. O rexha Bala , sic duket te paskan ik pellumbat nga kafazi, por lus zotin qe te kthehen sa me pare , se perndryshe me keto mendime qe paske vetem keq i ben kauzes shqiptare. Fati do ishte qe sa me pak te kishim kesi njerzish. Ti mund te jesh i vlefshem vetem per talibanet e anadollaket, por jo edhe kombin. Ndoshta zemra te thote se je shqiptare, por ndoshta fajin e kane bletet qe ta kan leshua kosheren… Dashte zoti e te kthjellon dhe nga ky udhekryq qe ndollesh tani, ta gjesh rrugen e duher… sinqerisht nga sinqerisht-i

 51. E more Rexh Ba…la, po pyet si kan kalua sunduesit me Llesha e Kola e Nikolla,besa edhe jo fort kollaj se ne u beme rezistenc.Keta qe u ben Rexha e K…. e B….. e A…. e H….,ata po i paskan pranue si çlirimtar e shpetimtar!Po ku dreqit ishit tash 50 vjet qe si deklaruet keto te mira qe na i paska sjedh miku juej nga anadolli?
  Po a din ti more Rexh Stamolla se ne Shqiperi me shum ka ndertua Italia “Armike”per 4 vite okupim se Tuqia jote “mike” per 460vite.
  Kam pytje per ty zoteri,ne te cilen deshiroj te me pergjigjesh.
  Çka mendon per kryengritjen e Malsis ne vitin 1911 a u deshti te behej,dhe si i perjeton festimet e pervjetorit te saj?
  A thu ushtria osmane pat ne ndihem shqiptar te islamizuar?

 52. K.R.B.
  Mos u byrylek si teroc! Mbidhi mendet e mos e humb llogjiken, se per mbare e mbrapsht, here ne nje skaj e here ne nje tjeter, here ne Rugove e here ne Kraje…, po te mbaj me muhabet deri me 29 Nentorin tend. Ti pohove se Turqia ka shpetuar kombin shqiptar, bashke me fene qe solli! Une po te them se pohimi i tille eshte pohim taliban dhe sikur taliban nuk mundesh te flasesh ne syte e shqiptareve per vlerat e kombit tone. Nuk kam tjeter te flas me ty, sepse nuk ia vlen investimi. Tani kthehu ne oborrin e koperatives, ku ishe!

 53. Rroku pom vje keq qe realitetin nuk e pake drejt sepse ndoshta jaan asimilua Shqiptart ne Sllav por krejt pak ne krahasim me kta qe kan marr besimin Islam vetem 300 mi nga Sebia von qe sot jan Turq masandej me perpara pra sipas statistikave cdo i 10 banor i tuqis ka gjak shqiptarit e kqyre sa banor ka TURQIA sot e llogariti pak ne krahasim ne asimilimet ne popuj tier Shqiptart me se shumti jan Ba TURE

 54. Turq pa me pa pasojat tjera qe na ka siell Perendoria Osmane te kqiat ktu po shihet qart edhe sot kulturen na e shkatrruen jo ne po te te gjithe popujve te regjionit mirpo si SERBET SI GREKET SI BUGARET SI MALAZEZET qen te vetdishem dhe shkruen realen dhe ja arriten qelimit duket ne SHIPTARET SPO MSOJM MET pa na dieg edhe i her flaka …. pershendetje …

 55. Kosove Rexhe Bala shkrua: Dikush tha se fene e Krishtit shqipetaret se paskan marre as nga ky as nga ai,por drejt persedrejt nga apostulli Krishtit,Shen Pali?

  Kjo asht ma se e sakte Rexho Balo. Deri ne vitin 313 feja kristjane ishte e persekutuar dhe ka vazhdua te pereskutohet edhe pas ketij viti kun ka mundur. Roma asht kene qendra e perendorise dhe Ilyria ma larg prej saj duke pasur mundesi te pranoje dhe perhapi kete fe me lirshem ne menyre paqesore sesa vet Roma. Sllavet e kane gjete kete fe ne vendet e pushtuara. Ata nuk e sollen aty. Feja e krishtere ne Ilyri nuk asht perhap as nga Roma as nga Sllavi por nga misjonaret e kesaj feje.
  Rexhe Bala me bind ndryshe nga kjo dhe une do te thirrem i pafe, ma mire se ne fe dhe krim me pushtuesin.
  Shqiptaret musliman duhet te flakin…

  • Fakta nga WIKIPEDIA:

   Në vitin 229 PAK sulmuan romakët Ilirët dhe 168 PAK Illyria mbozotroheshin nga romakët të cilët atëherë sunduan zonën për gjashtë shekuj të ardhshëm.Kultura romake ndikoi fuqimisht ne kulturën ilire, sidomos në pjesët jugore. Nëpërmjet pushtimi romak u krijua besimi i krishterë. Pasi Perandoria Romake u nda në vitin 395 PAK vendi ishte i ndarë në mes të njerëzve/fiseve, por shumica e vendit ishte pjesë e mëtejshëm të Perandorisë Lindore Romake Bizantine

 56. Shqiptaret musliman duhet te flakin kete fe te pushtuesit qindravjecar ose te identifikohen ndryshe. Une nuk kam problem me boshnjaket, me arabet, me turqit etj etj. Ata jane si cdo popull tjeter.
  Problemi asht me llojin tend qe me dukesh se ke dale si zog qyqeje (qyqja vendos vezen e vet ne fole te huaj ku edhe cel).

 57. O Rexho o Djallo:Pssst mos e permend Dinoshen! Barrja rrin e i zoti nuk e len.
  Sikur ti kishin dal para medreses per mos ta ndertojn ne malsi,e kishin pas nje far te drejte ata dinoshjan!Ops he mu thaft goja po çka po thom, po si te drejt? Po kush mund te ma mbroj ceremonin mortore, e ku ne vorrezat e mija,e kush don te ma mbylli, apo levroj rrugen per te shkue ne kishen time qe aty e kam tas shtat shekuj te cilen kurr se tradhtova moreRexho!
  Po ne te cilin shtet ne bot, mundsh dikuj me ja mbyll rrugen,jo Rexho jo!
  Provo ne Amerik e mbyllja rrugen ose levroja dikuj Rexho, çka mendon si do te reagoj policia?Po kush e ka me mike qeverin e policin malazeze se Ferhat Dinosha?

 58. Ngadele nje popull mund te shuhet. Te formohen kombe te reja. Shembell me i ri eshte Indija. Deri sa ishin nen Britani tere e konsideroin vehten Indian. Pastaj u formuan dy Pakistane. Pastaj Bangladeshi. Karakteristike kryesore e ketyre kombeve te reja ishte dhe eshte gjuha. Cka u ba me Ballkan. Te sunduem ishin edhe Serbet, Kroatet dhe Malazezet (nese i konsiderojme si komb). Pasoja e sundimit Otoman tek keta sllav ishte formimi i nje kombi te ri. Kombi Musliman apo Boshnjak. Pera, nga kroatet, serbet, malazezet te fese krishtere u formuan nje komb ri. I vetmi komb ne Europe qe karakteristik ka fene dhe jo gjuhen. U ndane nga kombi i vete dhe formuan nje komb te ri ku identitteti kryesor eshte feja. Pra te vetmit ne Europe. Te mire apo te keqije, trup i huaj ne Europen kristiane. Te…

 59. Shqiptaret shumice prej tyre kishin marre fene muslimane. Kryesisht identifikohej feja me kombin (apo etnosin). Ata, se bashku me turq ishin te fundit ne Europe qe mbronin Turqine (islamizmin). Se te tille, ishin objekt sulmi i Europes kristiane. Kishte ndonje levizje per autonimi. Nga te krishteret dhe shqiptare te fese islame qe kishin sherbye ne perendorine osmane dhe ne fund, mundoheshin te fitojne ndonje pozite edhe ne formimin e mundeshem te shtetit te ri ne Ballkan (Azem Vllasat e asaj kohe). Jemi te vetmit ne Ballkan qe ata qe i sherbyen Perendorise Otomene mundohemi te i bejme si themeluas te kombit dhe shtetit shqipetare.
  Europa na trajtoj ashtu sikurese ishim, mbrojtesit e fundit te perandorise osmane ne Ballkan. U mundua ( me sukses) te na zvogeloj aq sa kishin mundesi, tue…

 60. Lufta e Deciqit nuk duhej te behet!ngado qe te shofesh ishte gabim.Waste of human life e lekeve te malesise pa nevoje!duhej te ishte veprue me mend! “mishi te piqet e helli mos te digjet!”Turk halldupi ne fun te fundit ishte duke e thye qafen drejt Bosforit, – dhe armikut ne nxitim per te ikur duhet me ia punue rampen arit,e jo me luftue me te.Te njejtin gabim e perseriti fetishuesi im Enver Hoxha duke ndjekur gjermanet ne ikje neper jugosllavi,dhe luftetaret shqipetare rane rrah e krah.Tani edhe une e kam nje pyetje per ty Llesh Tuzi;1.Kush ishte komandanti i Luftes se Deciqit?Me te kuja arme luftuen malesoret ne Deciq?se hamadreq se ua ka dhene Turku me vra vehten me pushke te vet!2.Kush ishte arkitekti,chairmani i Memorandumit te Greces? Ka njehere per hir t’interesave kombate te…

 61. keto shtete as nuk mund te eksistonin. Ne keto rrethane, ishte e zakonshme se kleri katolik dhe vetem kleri katolik, per 500 vite ruajti karakteristikat e kombit, sikurese eshte gjuha. Per fat te mire shqipetaret nuk muaren rrugen e boshnjakeve e te identifikojne fen me komb. Shqiparet musliman nuk formuan, sikurese boshnjaket nje komb te posacem psh. Arnautet, sukurese sot eshte rasti i Kelmendit me shoke.
  Mu per kete shqiptaret njifen edhe per tolerance fetare.
  Edhe shqiptaret e krishtere, pa marre parasysh religjionin, me te gjitha karakteristika kemi ruajte identitetin e pushtuesit turk.
  Cdo rruge qe te marrin shqiptaret, qe eshte ne kundershtim me parimet e Euro-Atlantikut por ne drejtim te Azise , do te thote perdorim i shqipetareve per interesa ditore,dhe jo per te miren e tyre…

 62. Sot, si gjithmone ne histori, malazezet, serbet, greket, maqedonasit dhe te tjeret, do mundohen me i perdore keto ndryshime per percarje. E keto do perdoren me lehte jashte shteteve shqipetare sesa mbrenda shteteve. Rasti me i mire eshte me “teroristet katolik” ne Malesi (ku malazezet duan te “shpetojne” muslimanet), rasti i Dinoshen (ku malazezet duan te “shpetojne” katoliket), apo demonstratat famekeqe te Shkupit, ku shqipetaret se bashku me Turq duane te shpetojne Erdoganin. E raste te ketilla as nuk do mungojne .Sherbetore gjithmone do gjinden. Prandaj, eshte e rendesishme te i kethehemi kombit, dhe, mbrenda mureve te shtepise, rri me koke apo me bythe perjete sa te duash. Derisa te merren mendet.

  Mu per kete Nena Tereze dhe Rugova jane shqiptaret e shekullit te 21
  Sa me…

 63. perbashketa,shoko,e “veteta”duhet lene ne harraq.Sot eshte dite e Diele,dita e babave,prandaj me nevoitet pak intimitet,afersi,e ju akoma po me goditni me brryla e shatrapatrat tuaja.Uladi me kane mbeshtjedhur rreth e perqark,jane duke thurur urime e lavdata per babebythin

 64. Kosove Rexhep Bala
  I lexova dhe percilla me kujdes shkrimet e tuaja ne portal te malsie dhe metvertete u cudita mbasi keto keto qendrime tuaja bien edhe ndesh me shkrimet e tuaja te perparshme, dhe krejt keta komentues qe kundershtohesh me ta i kishe simpatizues ne kete portal.

 65. Anadoll Rexha Bala, keshtu e ka emri e vertet ky injorant qe smeriton me te humbet kohe me komentet e tij… Ky e ka humbur arsyen sa kur flet per ceshtje kombetare, pervec vnerit tjeter sdin te thot… Ky injorant, ne vend te skenderbeut,Hasan Prishtines, Ded gjon Lulit, I.Rugoves, A.Jasharit e qindra rilindasve e poatrioteve shqiptare, idol ka Shefqet Krasniqin, Gezim Kelmendin dhe Bin Ladenin….. Por uroj qe edhe keta dhe te gjithe qe perkrahin ideologjine e tyre, ta kene fatin e ketij te fundit….

 66. Osama Bin Rexha Bala: Pergjigju nje her Llesh Tuzit ne pyetje qe te beri,se besa edhe ky ty do te pergjigjet ne pyetjet tua????
  Me padurim po pres!

 67. Me krijimin e Perendorise Osmane ne vitin 1299 nga Sulltan Osmani i l i cili ishte edhe themeluesi i ushtrise se ashtuquejtur Janicere, dhe me me ardhjen e Sulltan Muratit te l ne pushtet ne vitin 1359 Arberise dhe shqipetareve u fillon e zija dhe e zeza qe edhe sot e asaj dite te ato troje dhe ata shqiptare qe kane mbijetue perplaset tharfmi i keq ne gjakun dhe mendjen e tyre.
  Prej keti pushtimi ogur zi Osman sot te disa shqiptare ka lind(mbet) edhe urrejtja vehabiste dhe ligjet e Sheriatit(e drejta islame sipas shkolles juridike hanefite)qe ishte një kushtetutë e përjetshme e perandorisë së osmanëve.
  Prej kesaj epidemie shperthyen edhe akte terroriste kunder aleateve tone(shpetimtare) ne New Jesey U.S A dhe Gjermani, duke pasue edhe me incidente te ndryshme antishqiptare dhe anti…

 68. humane ne mbare teritoret shqiptare qe sot per fat te keq jane edhe pasqyra e zymte e ngjarjeve ditore.
  Sulmet e ushtrive osmane për pushtimin e viseve shqiptare nisën në mesin e viteve 80 të shek. XIV. Të udhëhequra nga bejlerbeu i Rumelisë, Timurtash Pasha, në vitin 1835 ushtritë osmane, pasi morën Sofjen, u futën në Shqipëri dhe pushtuan qytetet e Shtipit, të Përlepit, të Manastirit dhe të Kosturit. Në dokumente perëndimore dhe osmane të shek. XIV-XV për qytetet e Shkupit, të Manastirit, të Kosturit, të Janinës etj., si dhe për Fushë-Dardaninë shprehimisht është shënuar se ato ishin në Arberi apo në duart e Prijsave shqiptare.
  Simbas dokumenteve qe jane marre neper arkiva e Raguzes dhe Vienes e qe na i siellin Historianet tone dhe te huaj me fillimin e pushtimit otoman trevat…

 69. O Ringjallja!keta ish-simpatizues te mije nuk i kam humbur dot,ne se me kane leshue,nuk i leshoi une ata! jane kapak fanatike shqipetare -katolike,ashtu si edhe une qe jam kapak fanatik shqipetar-musliman! Oh sa me behet zemra male kure e shof kete re stuhije me gjeme e bumbullime,se kush eshte me shqipetare se tjetri.Keto jane vetem grushta te forta te urrejtjes antisllave qe ia cojme armikut shkja ke hunda.Vigjilence maksimale ndaj atyre shqiptaroviqave,qofeshin ata kristijan apo muhamedane qe mishin e shpirtin e kane shite te shkjau i zi e qe rrenat e genjeshtrat e tyre nuk i mban as kandari.Llesh Tuzi,nizam kane qene edhe malesore,katolike e muslimane.Disa i kam njoft personalisht.Malesori Huse Murati ka qene 17 vjecar me 1911,nizam ne maje te Deciqit……

 70. Shqiptare gravitonin mbi 100.000 km2 pothaj 100% etnikisht shqiptare.
  Shkeputja e Bizantit dhe ekspansioni Serb ne trevat shqiptare ishte ne rritje, por e pasuksesshime mbasi koalicioni i prijasave katolik shqiptare mbrrijten me debue serbet dhe te mbyllen ne mbretrine e Rashkes mbasi ata te kene zgjelle mbretin e tyre Uroshin i cili ishte shqiptare por i ritit Ortodoks.
  Megjithe perplasjet e mesjetes qe Serbet ushtroni politik dhe dhune edhe permes pushtuesit osman mbi shqiptaret, keta te fundit edhe perkunder shtypjeve dhe luftimeve ne te kater anet dhe me me se 40 kryengritje te ndryshme mbijetuan deri ne shekullin XlX.
  Simbas marrveshjen se Mbretrise Serbe dhe asaj Otomane po ne ket shekull jane debuar mbi 300 mi shiptare nga trojet e veta te udhehequra nga Mbteria e Obrenoviqe e…

 71. …e kam degjue kete burre me veshe te mije tue bisedue me burra,kemi kecye nga shkembi,kecyesit e pare kane gjete vdekjen e menjehershme,aty per aty,kurse ne qe kemi kercye maje grumbullit jemi ule shendosh e mire ne Tuz.Me siguri plaku i ndewruar Huse Murati nuk ka dale ne Deciq vullnetarisht,ai shtoj edhe keta;”Degjoni burra se rreziku kurre na vjen nga,dhe beri me dore ka Shqiperia,por rreziku na vjen gjithehere,dhe beri me dore ka Mali i Zi.Katolike e muslimane shqipetare,gjithehere syte i kemi sjelle per ndihem ka Turqia,Gjermania,Austroungaria,Amerika,dhe perendimi,e kurren e kurres ka Moskovi as beligradi.Gjate luftes se dyte boterore populli liridashes (musliman) kosovar,i kthej syte dhe zemren ka Gjermania naziste,dhe ne krye me gjen.Xhafer Deven luftuen si luaj kundra serbit

 72. e ekzekutuar nga Kryeministri i Mbretris Serbe Ilia Grashanini i cili kishte hartue programin eme emer te quajtur “Nacertina” qekishte qellimin e krijimit te Serbise Jugore me trevat shqiptare.

  Vetem nga Nahijen e Sanxhakut te Nishit qe ishin te perfshite e vitet 1877/78 ishin debuar mbi 200 mi shqiptare
  Qytetet Nishi Leskovci Novi Pazari Vranja Paraqini Soko Banja.Krushevci,Razhnini, Timoku Negotini,Aleksinci,Kraleva,Toplica, Prokupla etj te gjitha keto Qytete shqipetare me popullsi masive shqiptare ne shek. e XlX te asgjesuara djegura,te vram e prem te ekzekutuar barbarishtnga mbretnia Serbe Obrenoviqjane.
  Te gjitha keto ndollen ne pranine e Perendorise Turke pa ba za dhe pa alarmue askend por me marrveshje te ngushta me okupatorin Osman.
  500 mi shqiptare u vrane dhe debuan nga…

 73. trojet e tyre.
  E jo vetem kaq por me Ikjen e Turqise kjo Perendori qe ne e quajme “Babai Yne” me ikje-terheqjen e tyre u la ne dore sllaveve dhe grekeve Kosoven,Plave Gucine ,Hote e Grude, Triesh e Koje Ulqin e Tivar, Shkup, Tetove,Gostivar, Kercove,Oher,Arte Preveze Pargen,Gumenice e Janine.
  “Per kete duhet te jemi krenare qe Perendorine osmane mos ta quajme armike por mike qe na ruajti robnine dhe teritoret tona qe i kishte marre ne dorzim”
  Herojt tone ne krye me Gjergj Kastriotin Skenderbe do te duhej qe ti shpallim tradhtare e ne vend te tyre te zgjellim herojt e ri te Perendorise keshtu qe me plote merite te shuhemi si komb dhe te marrim plotsisht edukate Turko Aziatike.
  Kishat dhe prifterit do te duhej ti varrosim por jo ne trojet shqiptare qe te humbin edhe gjurmet se kapas…

 74. ndonjehere Shqiptare ne Shqiperi
  Kjo ndoshta do te ishte deshira e vetem atyre shqiptareve qe jane shpirtlig te shitur, per ata qe mendojne ndryshe Shqiperia dhe Shqiptaret lulzofshin dhe u trashigofshin pa Turq dhe Turqi,pa dashte te ju bejme asgje te keqe vtem te na lene te mbijetojme si Kombe me vullnetin tone
  Sakrificat dhe historine ne jemi te Zotet ti mbajme me krenari.

  Pershendetje vellezerore

 75. Ringjallja te lumt ajo goje se kaher kush ma bukur nuk ua ka trregua te verteten ktyre Shqipfolsave qe edhe perkunder fakteve 5 shekullore ende ja lupijn B…n Turkut po sasht cudi se shumica kan rrua pilaf e pite ndersa nji pjes e vogel me gjak e ka hager kafshaten e bukes kjo eshte per zonat malore qe kurr sja nenshtrua pushtimit Osman po kan jetuar te izoluar neper Male te Malsise Dugagjin si dhe Mirdit , pra historia e ka treguar te gjithen se mos tishin qen keta Malsor dhe Klerik Katolik ne sot do ishim totalisht Turq…

 76. Kosove Rexhe Bala po shifet se paske nji lloj simpatiet ndaj Pushtuesit me barbar 5 shekullor Osman ndaj edhe te parve tuaj sepse edhe te paret tuaj ishin rober te pushtimit 5 shekullor , Jam Malsor dhe me takon te nderlidhem aty kur the se edhe Malort ishin nizam te turkut kjo esht me se e vertet por ni pakic e vogel sepse per fat te mir apao te keq 1e 4 e Malsorve ishin islamizuar dhe fakti esht se ata te cilet pranuan Islamin edhe ju dorzuan ati pusheti dhe me deshir i kryen boxhin , me duehet te ceki per hir te se vertetes se i vetmi Malsuer I Besimit Islam qe muar pjes ne ushtrin e Grudes ishte OM HAKU KAJOSHAJ dhe ALI ZEKU PEPIQ te tiert te gjithe ishin

 77. nen garnizonin Osman pra neper pikat ushtarake apo fortifikata osmane si ne DECIQ , SHIPSHANIK , PASPLLATIT , RRANXE TRABOINIT , LEMAJ , PIKAL ETJ te pegaditur qe ti sulmonin Malsort Kryengrites sikurse i shtypen edhe kryengritsit kosovar me 1910 , prandaj kjo dihet mir dhe egzistojn gojedhena se ne malsi kush ka ken pjes e pushtetit osman para 100e me shume viteve e kush i esht kundervu dhe ka siell fitore qe ka triumfua me valvitjen e Flamurit kuq e zi mas Gjergj Kastriotit pra ishin ata burra e burrnesha DED GJO LULI , DED NIK BAJRAKTARI , CUN MULA , TRINGE SMAJLJA ETJ QE FAL KTYRE E SHUME PERSONALITETEVE TJERA Historike ne gzojm nji far lirijet po ne rradh te par gjuhen e tashiguem dhe e ruajm fal ktyre dhe Klerikve Katolik qe nuk kurrsyen as jeten vetem qe te gzojm ne sot…

 78. Kosove Rexhe Bala ti mund ti duash ti afrosh ti nderosh rrepektosh sepse shqiptari e ka ne gjak te pres mik e anmik ama nji anmik dihet ku dhe cfar meriton dhe si duhet te shkruajm per te , permua edhe pse jam i Krishter nuk eshte ma anmik me i vogel Greku SERBI APO MALAZEZI EDHE PSE JAN TE Krishter sesa Osmanet qe jan Iaslamist pse duhet ndodh e kundrta me juve , permua ska lidhe Konfesioni anmiku mbetet anmik , pushtuesi pushtues qoft ai turk serb apo grek …pershedetje

 79. Muslimanet e mije malesore gjate sundimit Osman u islamizuen por nuk u ckomtarizuen.Ruajtme gjuhen e gjakun,dokat e zakonet si dhe perkatesine shqipetare.Mbetem muslimane te thjeshte,nuk u beme Pasha,Vezire,udheheqesa as bylymbasha.Ne te kunderten ju katoliket e mije,me fuqizimin e knjaz Nikolles nga cari i rusise u turret si gjela te pa koke,b…. e breke me knjazin,se kush po merre sa me shume para,pozita e grada.Kete fenomen te shemtuar e pershkren me se miri miku i shqipetareve,Franc Baron Nopca ne memoaret e Tij me titudh;”Udhetime neper Ballkan” ku thot;”Ne vitin 1917 formova brigaden “Skenderbeu”te perbere nga luftare shqipetare e austrijake,dhe ishim e pregaditje e siper me hy mbrenda ne Mal te Zi…..

 80. ..”dhe ju them te verteten se kam has ne pengesa te medha ke malesoret katolike.Une si komandat i asaj brigade kisha bere edhe listen te perbere me me se 20 emera te malesoreve,shaljaneve dhe mirditoreve dhe kisha ne plan me i vare ne litare per trathti kombetare ne liste ne mes tjereve kisha Sadri Luken e Thethit,Gjelosh Gjoken e Kastratit edhe Marka Gjonin e Mirdites.Mbas ekspeditave gjakatare te 1915 nga knjazi me hulldumat e tij,pushkatuen Ise Boletinin,Mehmet Shpendin,Cerciz Topullin,kurse plakun e urte Deden,Marka Gjoni e preu ne buke e ne bese.E priti per darke ne kullat e Markagjonajve,e te nesermet ua qiti ne prite serbeve vetem 2 – 3 km nga kullat.Ne nje rast u takova me burrat e shales dhe per cudi me ta ishte…

 81. ..mbas ketyre ekspeditave vdekjepruse,une Nopca,u zemrova per se tepermi.Nji rast u takova me disa burra te Shales dhe per habi djali i Mehmet Shpendit kishte ne koke shishakun e Malit te Zi!E shava dhe hoqa nagantin me vra…..me kapen bodyguardet e mije.Shteti im Austrohungaria filloj me “implode” me ra,edhe une rac me te dhe planet e mija deshtuen”.I nderuari Franc Baron Nopca ka vdeke i ri ne moshen 40 vjecare.Lexues te nderuar,Turqia ka hipoteka ndaj Shqiperise ashtu si Anglezet kane ndaj Indise,ashtu si anglezet kane ndaj amerikaneve,ashtu si rraca Germane ka ndaj Kroacise dhe Sllovenise te cilet ishin te paret qe i njoften si shtete te pavarura nga serbo-sllavia.Pse nderhyri Amerika ne Kosove shpejt e shpejt,kam lexue,se kishte frige intervenimin e Turqise dhe konflikti te…

 82. Respekt per Akademikun Kraja, ndersa per te gjithe komentuesit nje lutje: nese ka mundesi, veproni si ben bota e civilizuar, qe te debatohet rreth shkrimit te Akademik Krajes, e jo te “theni brinat” rreth gjerave, te cilat po shihet se – nuk i njihni. Disa, ndoshta i njohin, por jane tendencioze. Historia nuk mund te ndryshohet, andaj – cka eshte eshte – e mire e keqe, me e mire me e keqe. Nuk mendoj se dikush po krenohet pse te paret e tyre e kane nderrua fene, por mund te krenohen sepse – megjithate e kane ruajtur gjuhen. Une, mendoj se fatkeqesia qe na ka goditur 5-6 shekuj, megjithate, na ka bere te vecante. Nje popull, 3-4 fe, nje gjuhe, nje kulture, bashkejetese, tolerance te pashoqe… Kjo eshte begati, e jo hendikep. Andaj, mos e shfrytezoni kete portal per te “vjellur”, por…

 83. per te deshmuar debat civilizues, ashtu si ishte edhe artikulli i Akad. Krajes. Gjerat mund te shikohen nga prizme te ndryshme, te debatohen, por jo me tone fyese dhe diskualifikuese. Ceshtja duhet shtruar: cka duhet bere sot, neser qe ky komb kaq i vogel, te deshmoje se e ka merituar perkrahjen e fuqive te medha ne fund te shek. te kaluar dhe ne fillim te kestij shekulli!? Jemi apo nuk jemi civilizim i lashte? Duhet apo nuk duhet te ndryshohet historia? Nese duhet, cka duhet hequr qe ne mendojme se i ben dem historise tone, por jo me diktate dhe dhune, por sepse, ndoshta komunizmi ka shtremberuar qasje per nevoja te atij pushteti paranojak…etj. Shkrimi intelektual kerkon qasje dhe komente intelektuale, e jo brockulla.

 84. e percjella debatin, psotimet dhe reagimet qe nga fillimi. Jam shume e zhgenjyer, sidomos me disa, per te cilet, shpesh kam hyre dhe lexuar komente, konstruktive dhe te mbeshtetura. Lehte eshte me fye nese fsheheni pas nje nofke, por dilni haptas, me argumente, shkruani per gjerat qe mendoni se nuk shkojne, jo vetem ne kete artikull, por ne trendet e qasjes ndaj historise tone. Askush nuk pret nga ne qe te pajtohemi, por se paku te permbahemi nga gjuha e urrejtjes. Une, nuk po shoh se ne mundemi pa njeri-tjetrin, sepse edhe keshtu jemi aq pake. Kishte, ka dhe do te kete nga te gjitha fete margaritare qe i bejne ndere ketij populli, por, mos harroni, kishte, ka dhe do te kete edhe te tjere. Grure pa egjer nuk ka askund, por te mencurit i ndajne e nuk i perziejne ato.

 85. kandal: Deputeti i Kosoves e quan Skenderbeun hero te katolikeve

  Deputeti i Kuvendit të Kosovës, Gëzim Kelmendi, e ka quajtur Gjergj Kastriotin – Skënderbeun hero të katolikëve, dhe jo hero kombëtar.

  Kelmendi, e argumentoi këtë se në shekullin 15, në kohën kur ka vepruar Skënderbeu, nuk kanë ekzistuar kombet.

  “Katolikët e kanë heroin e tyre – Skënderbeun. Në shekullin 15 nuk kanë ekzistuar kombet dhe luftërat janë bërë për çështje fetare”, tha deputeti Kelmendi, në një Show Televiziv, transmeton Express.

  • Ai gjithashtu ka dyshime në prejardhjen e heroit kombëtar për shkak të nënës së tij dhe ekzistencës së shumë kombeve në Shqipërinë e asaj kohe.

   Kelmendi, gjithashtu tha se pajtohet që të ndërrohet historia shqiptare duhet të ndërrohet.

   Ai në këtë Show, pajtohet se Turqia nuk ka qenë okupator i Shqipërisë, por vetëm ka sunduar me këtë vend dhe si e tillë duhet trajtuar si vend mik.

   “Ne kemi bashkësunduar me Turqinë dhe për këtë duhet të ndryshohet historia. Edhe ashtu
   historia që mësohet në shkolla nuk është shumë e vërtetë”, tha deputeti Kelmendi./orainfo

   • Kush e po e bân historin Shqiptare,kuj duhet me besua,Kurrkush nuk din se kû ka nis Shqipnija,A jân Shqiptart Ilira a kan arrdh prej Rumunijet.Njeri i pa informuom duhet me dvet KUSH JEM NA?

    • Pushtimi osman nuk i ka mbrojtur shqiptarët nga sllavët
     Thelbi dhe baza e historisë nuk mund të ndryshohet, ajo mund të interpretohet sipas interesave të ditës, por kurrsesi nuk mund të ndryshojë. Këtë „teori“ që ka dalë tashmë në skenën shqiptare Kadare e quajti “filozofi e robërisë”.
     theksoi Ismail Kadare./dw

 86. Ngadalni o burra se i kaluat 100 komente 3-4 me sqarua njeni tjetrit,cili eshte me i afte e kushe dine me shume,leni radhe edhe dikujte tjeter.Para se te shkrueni mendoni mos shkrueni gabime,po dine e se po dine,eshte mendimi i tije .Permes te komenteve munde te vlersohet cdo njeni,si per kah aftesia sinqeriteti dhe karakteri,ju deshiroje sukesese po disa gabime e kemi.

 87. Kosove rexh bala nuk di chka met than tjeter vetem ma ……. ……

 88. Te lumte goja Rexha Bala. Te kam me te mire sesa te kisha nje turk timin ne Ballkan. Ne demonstrate te Stamboll u drejtova edhe sherbetoreve te mi ne Shkup, Zenice e Mostar. Kemi pase thane dikure, ku shkele kemba e Turkut, aty nuk lind ma bari. Mos me I permende te gjitha, Austro-Hungaria para 600 vitesh hapi universitetin ne Zagreb. Turqia kishte problem me konvertua te krishteret.Po kure intervenuan SHBA ne Kosove, pohoni, se kete e bene per mos te nderhyj Turqia. Po perse nuk intervenoj Turqia te shpetoj vellezrit Boshnjak (Kroatet dhe Serbet e fese muslimane). Me duket zoti Rexha Bala e keni perzie Europen me Azine. Pajtohem se me mentalitet, shqiptaret jami aziatik. Por po mundohemi te I fusim ne civilizimin perendimore.Nuk kam simpati ndaj atyre shqiptareve, qe sikurese Boshnjaket,…

 89. Ti muc me than cfare te duash paske lexuar Baronin po a e ke lexuar FISHTEN , EDITH DURHAMIN ku mes tjerash thote se Malsoret i preu ne bes dhe u muar armet Turku dhe nuk ua plotsoi kerkesat dhe poashtu per te dyten her i preu ne bes Shkjau i cili beri maniverzime me Turqqit dhe bile edhe kur Malsoret e mij pushtuan Shkodren tri dit nejen te rrethuar Turqit dhe Esat Pasha nk ja dorzoi celsat Malsorve po prap Malazezve edhe kjo ishte nji loje mes Shkjaut she Turkut qe qe e pesuan Malsoret shtrejt

 90. Ti Kosov Rexhe Bala thua se Malsoret ndejen ne Mal te zi jo vetem Malsoret po edhe Kosovaret nejen ne Podgoric e pse i preu ne bes Knjazi ata veretoje dhe cmoje si te duesh se nuk i kan than i keq kot njeriut qe te pret ne bes !!! ti po thua se nuk u ckomtarizuan malsoret musliman po cfar ndodhi me ROZHAJ ME PLAV DHE GUCI ME TIVAR ME KRAJ ME MUSLIMANT E MALSISE SE TUZIT VRANES VLLANES , U BOSHNJAKIZUEN more Kosov rexha po me Shqiptaret qe mbeten ne Serbi te gjithe u boshnjakizuen sanxhaku , u debuan dhe sot jan shumica Turq ne turqi etj etj , Vezira ka dhan edhe malsia ne kohen e sundimit Osman bile edhe kan sundua me Siri dhe atje kan vdek (cof) dhe as eshtrit nuk kan deshrua te kthen ne vendi ku linden u rriten dhe u formuan , bile edhe shume jan vezirat qe shqiptaret i kan dhan…

 91. Shfrytezoj rastin ti drejtohem pedagogut te shquar nga Hoti,prof.Gjergj Koles Camaj.Ai gjate vizitave te shumta qe ka bere ne Detroit,ne nje takim me ca mergimtare i kishte vu ne dukje si “shfajsuese”marredhenjet e ngushta te kapetanave te Mirdites me Serbo-malazezet.Ai e kishte quajt si vendim te perligjur,glorifikim dhe “mrrekulli”e ardhur nga vete Perendia per te na shpetuar ne katolikeve nga roberia Otomane!? kapetanat e mirdites na e kane ruajt fene e krishtit si driten e yrit!?”kishte shtuar prof.Gjergj Kola.Zoti Gjergj,po ne vitet 1914,15,16,17,18,kue turqia e kishte thyer qafen,dhe kishte ardhe Austrohungaria katolike,kapetanat e mirdites akoma bashkpunonin me serbet,kundra A-U-S-T-R-I-S-E katolike? Ne vitin 192,krijuen edhe “serpska republika e Mirdites.

 92. ..ne vitin 1921, e jo 192.Ne vitin 1912 ishte terheq Turqia,kurse Shkoder-locja ishte rrethu nga ushtria e kral Nikolles. qe cka shkruen kral Nikolla,me falni s’kam kohe ta perkthej;” moderatori: Postimet ne gjuhe serbe nuk lejohen!

 93. Lucy, Jo ….. por ta ….. at ………! please dont armtwist me to be nasty!
  me falni!

Comments are closed.