Sot,136 vjet nga formimi i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

lidhja shqiptare e prizrenitSot mbushën 136 vjet që nga 10 qershori i 1878, ditë kur nis organizimi dhe themelimi i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

Ajo njihet ende si një ndër Lidhjet më të organizuara politike gjithëkombëtare pas Lidhjes dhe themelimit të Kuvendit të Lezhës të marsit të vitit 1444, nën organizimin e Gjergj Kastriot Skënderbeut dhe udhëheqësve të principatave.

Lidhja Shqiptare e Prizrenit në historinë e popullit shqiptar të kohës së re, është tubimi më i rëndësishëm kombëtar shqiptar.

Komiteti i Stambollit i themeluar nga ajka kombëtare e kohës, më 1877, me qëllim të çlirimit dhe të ruajtjes së territoreve shqiptare nga hegjemonizmi sllav dhe ai grek, pasi Perandoria turke pas Tanzimatit (1848) dhe luftërave ruso-turke më 1875-76, e cila po goditej dhe tronditej nga e ashtuquajtura “Kriza Lindore”.

Shqiptarët që punonin për Perandorisë në fjalë, kishin nuhatur rrezikun e copëtimit të trojeve të tyre. Kjo çoi në themelimin e “Komitetit të Shpëtimit” të trojeve etnike. Komiteti i Stambollit përbëhej nga një plejadë intelektualësh të shquar të kombit në kohën aktuale të krizes lindore.

Pashko Vasa, Jani Vreto, Ymer Prizreni, Zia Prishtina, Sami Frashëri, Ahmet Korenica, Mihal Harito, Iljaz Dibra, Mehmet Ali Vrioni, Seid Toptani, Mustafa Nuri Vlora, Mon Tahiri etj. Këtyre intelektualëve iu bashkohet ideologu dhe patrioti i shquar i familjes së njohur Frashëri, Abdyl bej Frashëri.

Lidhja Shqiptare e Prizrenit, kishte karakter mbarëkombëtar, ndërsa Prizreni nuk u zgjodh rastësisht kryeqytet dhe seli, në të cilin u mbajt Kuvendi mbarëkombëtar shqiptar në 10 qershor 1878. Kjo ngjarje e historisë të kohës së re, edh e pas 131 vjetëve, është e ngulitur thellë në mendjen e çdo njeriu që veten e njeh pjesëtar të kombit shqiptar. /ORA/MALESIA.ORG/