Promovohet në Tv-Blue Sky (Shkodër) kënga- Baladë kushtuar Sali Manit

Perg.  Ndue  BACAJ

Ma daten 3 qershor (2016) në sallen moderne të Tv-Blue Sky , promovohet kënga-baladë kushtuar kantautor it malësor , artistit të madh e të merituar Sali Mani. Balada  është  realizuar nga këngëtarët e mirnjohur të trojeve shqiptare Ilir  Shaqiri  dhe Nikollë Nikprelaj në bashkëpunim me Tv-Blue Sky . Promovimi i këngës baladë kushtuar Sali Manit  ishte konceptuar shumë më shumë se një promovim  nga Tv-Blue Sky  , shoqata kulturore-artistike “Sali Mani” dhe revista “Fjala” , ajo ishte një natë e “gjatë” In Memoriam  per artistin e madh që ndonse nuk jeton më fizikisht , jeton vepra dhe kënga e tij e paharruar në perjetsi. Në ketë natë promovuese kishin ardhur dhjetra miq ,dashamires , shokë , ish bashkëpuntor  , adhurues të kenges e vepres së Sali Manit ,kishin ardhur të aferm e familjar të tij , kishte ardhur nga  SHBA bashkeshortija  e tij  Feti  Mani , kishte ardhur nga Kosova ku jeton familjarisht  djali i tij Artan Sali Mani – ish ushtar (vullnetar) i ushtrisë çlirimtare të Kosoves .

Sali Mani (in memoriam)Në ketë natë promovuese  perveç autorëve të kënges baladë  Ilir  Shaqiri dhe  Nikollë  Nikprelaj  ,kishin ardhur nga Kosova kengëtarja e mirnjohur  Mihrije Braha me  bashkëshortin e saj kengëtarin Naim  Abazi . Nata promovuese filloi me fjalet pershendetëse të moderators së njohur të  Tv-Blue Sky  znj. Adelajda  Tukaj  e cila prezentoi edhe “panelin”  e kesaj nate  promovuese , panel që perbehej nga njera anë kryesia e shoqates kulturore –artistike  “Sali Mani” , që kryesohej nga drejtori i saj ,gazetari , poeti dhe botuesi i revistes “Fjala” z. Gëzim  Vuçaj  dhe nga ana tjeter paneli që perbëhej nga krijuesi dhe pronari i muzeut etnografik të Malesisë Shtjefen Ivezaj , kompozitori  Zef   Çobaj  , profesori i folklorit  Prekë Mrishaj , poeti  Ramazan  Çekaj etj.  Të pranishmit fillimisht panë e degjuan kengën-baladë  të  interpertuar me mjeshtri nga kengëtaret Ilir Shaqiri dhe Nikollë  Nikprelaj. Kjo baladë perveç zerit dhe fjaleve të mrekullueshme të autorëve  sjellë edhe pamje të vlerave natyrore dhe civilizuese-ndertimore  të historisë të autoktonisë të trojeve shqiptare , gjë që e benë baladen një hymn shpirtëror  të amanetit të  kantautorit ,  artistit dhe atdhetarit të madh Sali Mani. Pas Baladës u suallen mjaft kujtime e vlersime per Sali Manin dhe vepren e tij. Fillimisht fjalen e moren autoret e balades  Ilir Shaqiri dhe Nikollë Nikprelaj të cilet folen per realizimin e balades dhe vepren frymzuese të artistit të madh Sali Mani. Gjithashtu folen edhe kengetarja Mihrije Braha me bashkeshortin e saj Naim Abazi. Per vepren e Sali Manit dhe vlerat e saj folen edhe regjizori Zef Çoba dhe  prof. i folklorit  Prekë  Mrishaj. Ndersa per  idenë dhe historinë e krijimit të shoqates kulturore-artistike me emrin e Sali Manit foli drejtori i saj Gëzim  Vuçaj , N/drejtori  dhe specialisti  i njohur i folklorit  Kadri Fikaj i cili kishte qenë ndër vite njeri nga bashkëpuntoret e Sali  Manit. Në ketë natë promovuese fjalë të bukura tha edhe ish inspektorja e kultures per rrethin e Shkodres znj. Valdete Kraja , si dhe shoket e artisit kantautor ,  lahutarët  Jonuz Delaj  e Pretash Nilaj , kengëtari  Skender Xhafa , kantautori Fran Kodra dhe kengëtari  Ndue Shytani . Në ketë natë  In Memorian per Sali Manin fola edhe unë autori i ketij reportazhi të vogel , si njohes i mirë i artistit dhe vepres së tij ,  dhe si autor  i një portreti të mjaft të vlersuar , të publikuar në mediat e shkruara dhe online . Ndersa fjala më e bukur dhe më emocionuese ishte ajo e bashkëshortes të Sali Manit, Feti Manit  e cila plot emocione solli mjaft kujtime nga bashkeshorti i saj  si artist  dhe si këngetar ,por solli edhe momente nga ditet dhe oret e fundit të bahkeshorit të saj që luftonte me sëmundjen dhe nuk i ligështohej vdekjes…  Gjatë promovimit të balades   fjalet e kujtimeve dhe vlersimeve per Sali Manin si  artist , kantautor , poet ,rapsod , folklorist e mbi të gjitha si atdhetar , u alternuan me kengë live nga kengetaret e  mirnjohur ; Ilir  Shaqiri , Nikollë Nikprelaj , Mihrije Braha , Nimet Abazi , Fran Kodra , Ndue Shytani dhe lahutari Jonuz   Delaj. Në fund të kesaj nate promovuese dhe In Memoriam per Sali  Manin ,të drejtuar  mrekullisht  dhe me mjeshtri  nga moderatorja e njohur e Tv-Blue Sky znj. Adelajda  Tukaj , shoqata kulturore –artistike “Sali Mani” ndau çertifikata mirnjohje  per realizuesit  Balades kushtuar Sali Manit , z. Ilir  Shaqiri  ,Nikollë Nikprelaj , Gëzim  Brahusha (pronar e drejtues i tv-Blue Sky) , Feti Manit –bashkeshortes të Sali Manit , si dhe nipit të artistit të ketij madh , z.Xhevdet  Bajrakurti si mbeshtetes dhe sponsorizues i aktiviteteve të  shoqates kulturore-artistike “Sali Mani” . Kjo natë promovuese e Balades dhe In memoriam  kushtuar  artistit  dhe kanautorit  të madh Sali Mani  u transmetua  Live nga Tv-Blue Sky..

Shkodër  me  03 qershor 2016