Gjonaj:Trieshi ka nevojë për bustin e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut

Nga Gjekë Gjonaj

Lavdia e figurës meritore   popullit shqiptar, i cili për 25 vite arriti t’i mbajë gjithë shqiptarët një shtet, aq mirë organizuar, saqë   gjitha luftërat dheofensivat arriti t’ fitojë me sukses, nuk kanevojë për asgjë. Por për mua  si nxënësdhe mësimdhënës i Shkollës FilloreGjergj Kastrioti-Skënderbeu Triesh është e pakuptimtë dhe jo    normale  bustin  e  heroit tonë kombëtar nuk e shohim para ndërtesës kësaj shkollë, emrin e cilit e mbanë me krenari  tash se një gjysmë shekulli.  

Jam dijeni se shumë mërgimtarëtrieshjanë Amerikë, janë interesuardhe biseda kanë kërkuar me ngulmë këtë vit, me rastin e 550 vjetorit vdekjes Skënderbeut vendoset busti i tij Triesh. Mërgimtarët pyesin shpesh  a do vendoset sivjet truporja e kësaj figure nëkëtë trevë shqiptare e mbushur me histori mëdha e paharrueshme.  Ata janë  vendosur se paratë për ngritjen e këtijmonumenti  do t’i sigurojnë vetë , pa iudridhur dora. Pse atëherë zvarritet (mos )  realizohet kjo dëshirë e tyre , dhe jo vetëm ?  

Nëse aparati shtetëror ( regjimi) kohëne komunizmit  para 50 vitesh e ka pranuar kërkesën  e guximshme    kolektivit atëhershëm   kësaj shkollë dhe kamiratuar vendimin ky institucionedukativo-arsimor pagëzohet me  emrine Gjergj KastriotitSkënderbeut, sot pluralizëm,   sistemin demokratik, Malin e Zi pavarur, nuk   besoj se  pushtetarët kompetentë  për këtë çështjedo refuzonin kërkesën (eventuale)  kolektivit sotëm shkollës vitinjubilar Gjergj Kastriotit Skënderbeut ngritet busti i tij oborrin e kësajshkolle.  

Janë shumë arsye, shtyjnë ta mbështesë idenë e  mërgimtarëvetrieshjanë, Triesh ngritet busti iheroit tonë kombëtar.

rralla janë personalitetet boëtërore siSkënderbeu e  Shën Tereza ( shenjtëreshae gjithë shqiptarëve)   ka njëpërphapje kaq gjerë, veprat hsitorike të cilëve kanë frymëzuar shumë mjedise ( qytete) ta ngrisin një përmendore a njëbust kushtuar këtyre figurave historike.

Nëse qendrat mëdha shqiptare Tiranë, Prishtinë ,  Shkup e tjerë e  kanë shtatoren e Skënderbeut, pse mos ta ketë edhe Trieshi.

Trieshi do ketë për nder statuja e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut   vendoset Stjepoh (Triesh) , sespe do jetë trevae vetme Malësi Mbishkodrës   gjirin e vet  do ketë  një përmendore tillë.

Trieshi me prezencën e trupores GjergjKastriotit Skënderbeut do shndërrohet idhudh shqiptarizmës, dhe do bëhet edhe i dashur për gjithë atanjerëz do ta vizitojnë.

Kjo shtatore do ta radhiste krahinën e Trieshit mesin e qyteteve njohuraevropiane e botërore, siç janë Gjeneva,Brukseli, Roma, Londra, Parisi, Nju-Jorkuetj.

fundmi shtatorja  e Gjergj Kastriotit Skënderbeut do ta madhëronte edhe shumë historinë e Trieshit.  Do ta bënte madh Trieshin gjithadimensionet.

E nëse është kështu atëherë çfarë keqeka nëse kjo krahinë e Malësisë Mbishkodrës bëhet me shtatoren e Gjergj Kastriotit Skënderbeut.

E, pra, busti i këtij personaliteti madh , i cili  kalon kufijtë e heroit përmasavekombëtare e rajonale duke u bërëpersonalitet ushtarak e burrështetas ipërmasave ndërkombëtare,  i  bënë nderëTrieshit. Shtatorja e tij na nderon gjithëve.