Aty ku politika dirigjon kulturën

Nga Qani Osmani

Jetojmë një kohë vështirë, e cila kulturën e ka mbështeturpër muri, kur kultura është bërë prone e estradës politike. Të gjithë na jemi dëshimtarë që kultura sot në shoqërinë tonë është skajshmërisht e politizuar. Është pothuajse e pamundur të shohim një manifestim kulturor ku në rreshtat të parë nuk janë të ulur pushtetar dhe politikan. Është e pamundur të ndjekim një ngjarje kulturore dhe mos vërejmë politikan të cilët mundohen të përfitojnë pikë politike nëpërmjet kulturës.

rrallë janë njerëzit e pushtetit (e kam fjalën për pushtetarëtshqiptarë) u shkon ndërmend se shoqëria ka nevojë për teatër, për libra, për pikturë dhe për muzikë mirë burimore. Ngado sillesh vlon nga politika e cila ka rënë nivel vulgut.Njerëzit i kanë lënë edhe pa atë nevojën fisnike për fjalën e bukur letrare, për qenë pjesë e botës artistike qoftë si lexues, dëgjues, spektatorë ose qoftë si krijues i vlerave. Si pasojë nukka mbështetje e as subvencionim librit shqip, nuk mbështetetndonjë projektt seriaz kulturor përveç nëse është pyetjendonjë autor edhe pse vehten e quan intelektual, fakt ështëservilë dhe puthador i përbetuar i pushtetit dhe i politikës.  

Ai publiku i dikurshëm e mbushte sallën thuajse çdoshfaqje ka mbetur thellë zonën e kujtimeve njësoj si vitrinat e librave dikurshme Rilindjes qytetet shqiptare përgjithësi ku shumë njerëz “e shuanin etjene lexuesit me librin e mirë shqip. Piktorët, shkrimtarët e krijuesit muzikorë sot janë detyruar dhe duhet bëjnë punë tjera për mbijetuar, për ndryshim nga ajo kohë kur paku ia dilnin arnohen me punën e bënin fushën e krijimtarisë.

kohën e diktaturës komuniste kur syri i kujdestarëve kështjellës kuqe ishte i gjithëpranishëm, kishte botuesshqiptarë cilët nuk i  ndalte kush. Këta botues nuk vareshinnga tregu, por i shfrytëzonin mjetet nga buxheti i shtetit e kështurealizonin plane, ambicioze botimeve librave autorëveklasikë dhe angazhoheshin mjaft t’i afirmojë edhe krijuesitvendor. Dhe natyrysht e mbi gjitha, i plotësonin nevojatkulturore njerëzve. Atëherë kujdestarët dhe rojet e pushtetitnuk ishin interesuar aq shumë ta masivizojë politikën, sepsenuk fitonin shumë pike sa merrnin gjetiu, siç ka qenë përgjimidhe ndjekja e njerëzve nëpër kafene, nëpër ndeje, nëpër redaksi ndryshme dhe nëpër shkolla. këto mjedise ka qenëambienti ku janëkrijuar underground tregimete përgjimeve cilët një fjalë nxjerrë nga konteksti i fjalisë e ngrinin një kala shpifjesh e gënjeshtrash.

Pra, këto personazhe tragjikomedis madhe komuniste, e kalonin jetën duke mbushur dosjet me akuza rreme kundërnjerëzve vendosur, nuk i shihje numër madh nëpërshfaqjet kulturore. Nuk kujtohet këta ta zinin gjysmën e sallës emër ndonjë farë protokolli. Këto fytyra nuk i shihjeas nëpër library, e as nëpër ekspozita.

Sot, fatkeqësisht edhe pas tre dekadave demokraci dhe kur duhet jenë punët krejtësisht ndryshe e për mbari, estrada e tashmepolitike i thellon dhe i pasuron metodat e mbrapshta punës estradës atëhershme diktaturës politike. Edhe sot estradapolitike e injoron kulturën dhe artistët dhe krijuesit. As sot nukjemi kursyer nga syri i përgjuesve dhe ka droje jenë shumë se dikur. Nga kjo gjendjeje kemi ardhur një situate kukultura e ka humbur sensin e saj e cila vetë nënkuptonpavarësi, mendim kritik, dialog ose gjithë atë ështëdijametrikisht ndryshe nga partia dhe politika. këto kushte jemi fatkeqësisht, është thjesht e pamundur kultivohet njëskenë e pavarur kulturore.

një tubim partiak apo politik nuk është e hijshme rreshtat e pare ulen dhe përshëndeten intelektualët e pavarurprej partive politike, ngaqë është tubim partiak politik dhe ata duhet ulen rreshtat e parë dhe përshëndeten si të veçantëjanë politikanët gëzojnë funcione si partin përkatëse ashtuedhe pushtet.

Megjithatë, kështu nuk po ndodh përgjatë përurimit librave. vend intelektualët ulen rreshtat e para dhe përshëndeten konkretisht e veçanarisht, ato duhet ulen rreshtat e fundit dhe zakonishtë përshëndeten me emertimin tjerë”, kurse politikanët i ulin rreshtat e para edhe pseshumica prej tyre kurrë jetën e tyre se kanë lexuar as edhe njëlibër dhe i përshëndesin me emra dhe mbiemra përveçëm, njëherësh duke ia theksuar pozitat politike dhe funkcionin pushtet, madje aty-këtu ua japin edhe fjalën.

Këto dukuri janë tmershme për shëndetin e mendimit shëndoshë. Kjo sjellje është dëshpëruese për ata duan ta ruajnë sovranitetin e plotë mendimit. Kjo është e lemerishmepër shpirtin e zhvillimit një populli. Kjo është e turpshme përorganizatorët e këtyre përurimeve, po ashtu edhe për autorët e librave, cilët permes nënçmimit kolegëve tyre, po e nënçmojnë rëndë vetveten.

Përfundimishtë duhet thënë se krijuesit letrar, shkrimtarët,piktorët, skulptorët, krijuesit muzikor (me përjashtim estradës), sot kanë mbetur mëshirën e pa pasigurisë, tregutdhe kësaj estrade politike, e cila i mjafton vetvetes dhe as e ka ndërmend kërkoj zgjidhje për gjallërimin e kulturesduke mbështetur dhe subvencionuar krijimin e vlerave kulturore.