Mali i Zi dhe retorika klero fashiste serbe

Ngjarjët që ndodhën me rastin e miratimit të Ligjit mbi lirinë fetare në parlamentin e Malit të Zi dhe më pas duke organizuar  shetitje të qytetareve nga Kisha Ortodokse Serbe në shumë qytete si dhe deklaratat publike nga përfaqësues të kishës dhe politikës serbe, na rikthyen në vitët 90-ta të shekullit të kaluar kur filloj fundi i ish Jugosllavisë me retorikën klero-fashiste  të politikës  serbomadhe!

Nga Nail  Draga

Ngjarjet e datës 26 dhjetor të vitit të kaluar në parlamentin e Malit të Zi na rikujtuan tentimin e grushtetit nga tetori i vitit 2016, por duke marrë përmasa tjera, kësaj here në aspektin klerikal si asnjëherë deri më tash.Tensioni i krijuar në sallën e parlamentit ndikoj që nga aty me anë të policisë të largohen deputetet e opozitës serbe, ku shumica parlamentare miratoj Ligjin mbi liritë fetare.

Dhe ishte pikërisht ky ligj që krijuan tensione në mes   raporteve serbo-malazeze, në Mal të Zi por edhe në mes Podgoricës dhe Beogradit si asnjë herë më parë, nga koha e shpalljes së pavarësisë së Malit të Zi në vitin 2006. Në Beograd jo vetëm u përkrahën serbët në Mal të Zi, por u protestua në rrugë duke djegur flamurin malazez para ambasadës së Malit të Zi në Beograd. Me veprimin e tillë vandal del së politika serbomadhe nuk ka marrë mësim nga e kaluara, duke mos mundur të pranojnë identitetin malazez dhe shtetësinë e këtij vendi, nga del se një politikë e tillë vazhdon të jetë faktor destabilizues në këtë regjion si në të kaluarën e deri në ditët tona.

Ligji sipas standardëve europiane

Ndonëse një ligj i tillë është përgatitur nga viti 2014, ai ka kaluar procedurën e rregullt madje ka kaluar edhe Komisionin e Venecias, duke qenë në harmoni me standardët e BE-së,  por subjektët politike serbe në pralament ishin kategorikë për ta penguar ate me të gjitha mjetet.

Ky ligj ka nxitur protesta të dhunshme, zemërim dhe kërcënime të komunitetit serb dhe të KOS-it në Mal të Zi.

Duke marrë parasysh se me këtë ligj do të rregullohen raportët e bashkësive fetare me shtetin, që do të thot se ata duhet të regjistrohen si subjekt juridik  siç janë Bashkësia Islame e Kisha Katolike, diçka e tillë refuzohet nga KOS-i. Nuk ka dilemë se një veprim i tillë është dëshmi e mjaftueshme se kisha serbe nuk pranon shtetin e Malit të Zi e më te edhe pavarësinë ligjore, sikurse veprojnë subjektët tjera fetare në Mal të Zi, por ate e trajton si provincë serbe. Dhe një qendrim i tillë nuk është befasi se ata kanë qenë të priviligjuar deri më tash, pothuaj si shteti në shtet, sepse nuk kanë dhënë llogari për pronat dhe përfitimet financiare, që është shkaku kryesor i kontestimit të ligjit nga ana e tyre, e jo përdorimi i manastireve dhe objektëve fetare ortodokse, që sipas tyre janë serbe.

Koordinimi nga Beogradi

Nuk është fshehtësi se në Beograd subjektët politike serbe në Mal të Zi, marrin këshilla për veprimin e tyre politik, ndërsa tash janë në një mendje me përfaqësuesit e KOS-it. Organizimi i shetitjeve të qytetarëve mbeshetës së KOS-it, në disa qytete të Malit të Zi, dhe pjesëmarrja masive e qytetarëve ortodoks, dëshmon së nuk kemi të bëjmë me shetije spontane por me një organizim të planifikuar. Ndërsa   vazhdimi i tyre dy herë në javë(enjte e dielë), nën organinizimin e KOS-it, paraqet presion në pushtetin e Malit të Zi për të tërhequr ligjin e miratuar, dëshmon së kemi të bëjmë me një strategji perfide për të destabilzuar Malin e Zi.

Ngjarje që të përkujtojnë vitin 1918

Në opinionin promalazez ngjarjet e tilla rikujtojnë vitin 1918, kur Malit të Zi iu eliminu pavarësia, duke humbur shtetësinë, e më këtë edhe identitetin kombëtar si dhe kishën autoqefale malazeze, nën dirigjinim e pushtezit serb të asaj kohe. Pikërisht duke marrë parasysh faktet e tilla historike, në Mal të Zi  vazhdon të ekzistojë një opinion i ndarë në dy pjesë në mënyrë identike si në ditën e referendumit për pavarësi të Malit të Zi mbajtur me 21 maj 2006. Janë pikërisht  forcat politike serbe të cilat i qendrojnë besnik projektit politik të Serbisë së Madhe, ku mbeshtetje kanë edhe të KOS-i, e cila këtu është  filialë e politikës serbomadhe, nga shekulli i kaluar e deri në ditët tona.

I këtij konstatimi  në një intervistë  është  deklaruar presidenti i vendit  M.Gjukanoviqi duke cekur  se “kisha ortodokse serbe ruan infrastrukturën e Serbisë së Madhe”, më një fjalë punon për interesat e Serbisë. Ndonëse një konstatim i tillë vjen pas tridhjetë vitesh, jep për të kuptuar se edhe pushteti aktual në Mal të Zi, përfundimisht e ka kuptuar se politika klero-fashiste serbe paraqet rrezik potencial për identitetin dhe pavarësinë e Malit të Zi.

Shqiptarët dhe Kisha ortodokse serbe

lidhje me këtë çështje shqiptarët Mal Zi janë parët cilët janë ballafaquar me aspiratat uzurpuese e asimiluese KOS-it, por atë kohë pushteti dhe qeveria malazeze kaheshtur sepse ishte mbeshtetje politikës serbomadhe. Kujtojmë këtë rast marshimin e grupit armatosur KOS-it me krye mitropolitin A.Radoviqin për liturgji Manastiri Krajë 4 qershor 1991, duke provokuar e kërcënuarshqiptarët me armë Ostros-Krajë, por edhe banorët e vendbanimeve tjera Anë Malit kthim pas Tivar.

Po ashtu duhet cekur  se KOS-i ka pasur duart e lira ndërtimin e objektëve kishtare ujdhesat e liqenit Shkodrës, duke shkatërruar mjedisin dhe trashëgiminë kulturore, prona cilat janë popullsisë vendase-kranjane.

këtë aspekt ngjarje veçantë paraqet vendosja e objektitmetalik, quajtur si kishë majen e malit Rumisë me 18 qershor 2005, me mbeshtetje pushtetit malazez kohës.Ndonëse ndaj një veprimi tillë provokues kanë reaguarpushteti qendror, duke e vlerësuar vendosjen e teneqeskishë si pa ligjshme dhe si e tillë duhet hiqet nga aty, por deri tash nuk është vepruar konkretisht këtë drejtim.

Ndërsa provokim i veçantë paraqet tentimi i ndërtimit kishësortodokse serbe fshatin Martinaj Gucisë, mjedis ekskluziv shqiptar(26.5.2013), ku kemi pasur reagim ngashqiptarët e këtij vendbanimi, cilët nga pushteti janë dënuarme burgim dhe me gjoba.  Çështja e til  ka mbetur  ende tentativë, ku pushtetarët kanë reaguar, duke penguar punimet këtë drejtim.

kuadër interesimit tyre klerikal dhe politik qyteti i lashtëi Shasit mbetet qendër interesimit vazhdueshëm KOS-it duke e vizituar raste festave fetare. Kujtoj fundiprotestën e mbajtur Shas me 8  korrik 2018  nga qytetarët e Anës Malit dhe ndalimin e  organizimin e liturgjisë kishate Shasit. Ndonëse pjesëtarët e KOS-it ishin bashku memitropolitin A.Radoviqin, prania e forcave  policore   pëngojkofrontimin  me popullatën vendore. Megjithate mbajtja e liturgjisë u realiziu afërsi Kishës Shën Gjonit e jo brendasaj, si rezultat i protestës popullsisë vendore pati jehonë opinion e gjerë.

Bojkotimi i zgjedhjeve si presion

Janë pikërisht ngjarjet e fundit Mal Zi, ku qytetarët  patenmundësi kuptojnë mënyrë transparente politikën klero-fashiste serbe dhe qellimet e tyre kundër gjithë tjerëve nuk janë mbeshtetës politikës serbomadhe e veshur me kostumin klerikal. Është ky një presion psiqik edhe ndajbashkësive tjera fetare e sidomos pjesëtarëve popujvepakicë, duke harruar se kemi bëjmë me shtet qytetarëve e joteokratik.

Madje duke marrë si shkas miratimin e këtij ligji  si dhe shetitjete qytetarëve ortodoks serb, partitë politike serbe kanë deklaruar se zgjedhjet e ardhshme parlamentare do bojkotohen nëse njëligj i tillë nuk do tërhiqet nga kuvendi. Nuk ka dilemë sedeklaratat e tilla janë presion kundër pushtetit dhe demokracisë parlamentare.

( 27 janar 2020)