Thirrja e intelektualëve botërorë: Garda e vjetër me mentor Grenellin, rrëzoi qeverinë Kurti

Një letër në mbështetje të qeverisë në detyrë të Albin Kurtit

Intelektualët dhe akademikët qëndrojnë në solidaritet me Albin Kurtin dhe qytetarët e Kosovës në këto periudha të vështira.

Një veprim i pa dëgjuar më parë ka ndodhur javën e kaluar në parlamentin e Republikës së Kosovës.

Ndërsa vendi – si shumë vende të tjera – është goditur nga pandemia, qeveria e re e Kosovës, e cila fitoi pushtetin vetëm në fillim të shkurtit ditë më parë, kishte menaxhuar mirë situatën. Kishte vendosur masa të rrepta parandaluese, ndërsa e mbante popullsinë të qetë dhe pa panik.

Përhapja e virusit ishte përmbajtur në mënyrë më efektive sesa në vendet drejtpërdrejt fqinje, pjesërisht një efekt fatlum i izolimit fatkeq të Kosovës, aktualisht i vetmi vend në Evropë me një regjim vizash për Zonën Shengen.

Megjithëse qeveria e re gëzon mbështetje të konsiderueshme nga një shumicë e votuesve (dhe jo votuesve), ajo ka shqetësuar interesat e elitëve të vjetër, të cilët kanë qeverisur Kosovën për 20 vjet. Meqenëse kjo qeveri kundërshton privatizimin dhe politikën neoliberale, si dhe korrupsionin e thellë, një aleancë joformale kundër saj është arritur midis mbrojtësve të politikës së vjetër dhe korporatave private lokale.

Kjo aleancë “e pabesë” ka gjetur një mentor në Richard Grenell, diplomatin Trumpian ortodoks, në kërkimin e sukseseve të lehta të politikës së jashtme që mund të krijojnë përfitime shtesë për fushatën e tanishme të Trump dhe qëndrimin politik. Teknika të famshme të thyerjes së krahut të Grenellit u përdorën për të shtyrë qeverinë e Kosovës të pranonte një marrëveshje të padrejtë dhe të rrezikshme me Serbinë, e cila përfshin ndryshime në kufijtë e tanishëm dhe në këtë mënyrë shpërngulje të njerëzve. Sipas shumë analistëve të Ballkanit, ndryshime të tilla kufitare do të përfshijnë shkëmbime të popullsisë – dhe shumë vuajtje.

Kjo marrëveshje nuk u pranua nga Albin Kurti, kryeministri i ri i majtë i Kosovës. Por presioni i Grenellit, i kombinuar me taktikat e Hashim Thaçit, presidenti i gardës së vjetër, rezultoi në një ndarje brenda qeverisë së koalicionit. Partia konservatore qendrore e djathtë, LDK, paraqiti një votë mosbesimi kundër qeverisë. LDK ishte partner pakicë në qeverinë e re dhe, ndërsa ata “vlerësuan shumë” punën e bërë nga ministrat në parandalimin e pandemisë virale, si dhe masat kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, ata pretenduan se ishin të detyruar të rrëzojnë qeverinë. Qeveria u akuzua se po rrezikonte aleancën e Kosovës me Perëndimin dhe BE-në.

Siç tregojnë shumë politikanë dhe specialistë të Ballkanit nga SH.B.A. dhe BE, nuk mund të jetë kështu. Si rezultat, këta politikanë, figura publike dhe specialistë mbështetën publikisht qeverinë Kurti, dhe denoncuan taktikat e Grenell dhe tërë marrëveshjen (përfshirë shkëmbimin e territorit) për të cilin qëndroi ai. Megjithatë, mocioni i mosbesimit fitoi një shumicë në parlamentin e Kosovës. Si rezultat, qeveria e Kurtit është tani vetëm një “qeveri e kujdesshme”. Do të jetë në detyrë vetëm derisa të mbahen zgjedhjet e reja pas pandemisë.

Situata në Republikën e Kosovës me pandeminë është nën kontroll dhe e menaxhueshme. Kosova është një nga vendet që ka ndërmarrë masa të hershme në luftimin e përhapjes së virusit, dhe gjithashtu duke shpallur gjendje emergjente mjekësore. Qeveria jo vetëm që është plotësisht përgjegjëse për aftësitë dhe kapacitetet e saj për të siguruar shëndet dhe siguri, por i ka vendosur ato me aq sukses sa që asnjë masë e emergjencës nuk është bërë ende e nevojshme. Përkundër kësaj, për shkak se Kosova është një nga vendet më të varfra në Evropë, ajo ende ka nevojë për solidaritet ndërkombëtar dhe mbështetje për të përballuar COVID-19.

Me këtë letër ne, intelektualët dhe akademikët e nënshkruar më poshtë, qëndrojmë në solidaritet me qeverinë në detyrë të Albin Kurtit në këto periudha të vështira për të, popullin e Kosovës, dhe kundër pranisë së përhapur të korrupsionit në politikë.

Nenshkruesit

Frank Ruda, senior lecturer in philosophy at the University of Dundee, Scotland

Gabriel Tupinambá, psychoanalysts, member of Circle of Studies of Idea and Ideology, post doctorate researcher at Philosophy Department at UFR

Slavoj Žižek, International Director of the Birkbeck Institute for the Humanities

Natalia Romé, Chair Professor and Researcher. Instituto de Investigaciones Gino Germani, Facultad de Ciencias Sociales.

Vittorio Morfino, associate professor of History of Philosophy at the University of Milan-Bicocca

Ted Stolze, professor of philosophy, Cerritor College, L.A.

Catherine Malabou, Professor at the Centre for Research in Modern European Philosophy at Kingston University

Nick Nesbitt, Professor of French and Italian at Princeton University

Rodrigo Nunes, professor of modern and contemporary philosophy at the Catholic University of Rio de Janeiro (PUC-Rio)

Michael Hardt, professor of literature, Duke University

Warren Montag, Brown Family Professor of Literature at Occidental College in Los Angeles

Alenka Zupančič, research advisor at the Institute of Philosophy, Scientific Research Center of the Slovene Academy of Sciences

Mladen Dolar, Professor and Senior Research Fellow at the Department of Philosophy, University of Ljubljana.

Riccardo Bellofiore, professor of Political Economy, University of Bergamo

Ceren Özselçuk, Associate Professor of Sociology, Boğaziçi University, Turkey

Robert Pfaller, professor of philosophy, University of Art and Industrial Design, Linz, Austria

Michael Roberts, economist UK

Saskia Sassen, Columbia University, New York

Todd McGowan, Associate Professor of English at the University of Vermont

Justin Clemens, Associate Professor at The University of Melbourne, Australia

Sophie Wahnich, historian, director of research CNRS, Paris
Eric Alliez, philosopher, University Paris 8

Simon Hajdini, University of Ljubljana

Gregor Moder, University of Ljubljana

Kohei Saito, associate professor of political economy at Osaka City University.

Mark De Kesel, Titus Brandsma Institute, Radboud University Nijmegen, The Netherlands.

Adrian Johnston, Distinguished Professor and Chair Department of Philosophy, University of New Mexico

Lidija Šumah, University of Ljubljana

Nick Srnicek, King’s College, London

Matthew Abbott, Federation University Australia

Christian Ingo Lenz Dunker, Professor at Psychology Institute of Universidade de São Paulo
Laurent de Sutter, Professor of Legal Theory, Brussels

Gavin Walker, Associate Professor at McGill University, History and Classical Studies

Bruno Bosteels, Professor at Latin and Iberian Studies, Columbia University

G.M.Tamás, Professor at Central European University

Sheila Kunkle, Associate Professor, Metroplitan State University, Minnesota

Matthew Flisfeder, Associate Professor of Rhetoric and Communications, The University of Winnipeg

Jela Krečič, University of Ljubljana