Kthimi ne “normalitet” nuk do të jetë “normal”

Nga Dr. Pashko Camaj

Para disa ditësh, kalendarin vjetor shënuam kalimin muajin maj, e bashku me edhe një fazë  re pandemisë koronavirusit, Shtetet e Bashkuara dhe botë. gjithë vendin, dyqanet e vogla, restorantet dhe bizneset e tjera ngadalë kanë filluar   rihapen. se gjysma e shteteve kanë lehtësuar kufizimet e tyre shëndetin publik, një mënyrë apo tjetër, kurse shumë shtete tjera janë në pregaditje, për ndjekur këtë proces, shpejti.

Fillimi i kësaj faze re, nuk do thotë se rreziqet e pandemisë janë evituar, apo ndryshuar rrënjësisht. Shumë, por jo gjitha pjesët e vendit, paktën janë larguar nga njëfazë akute e urgjencëspër momentin. Tani ne shohim një angazhim drejt përpjekjes për të dalë me strategji lejonë njerëzit rifillojnë pjesërisht mënyren e tyre vjetër dhe normale, duke minimalizur rrezikun. vazhdimësi kerkohet një mënyrë për ngadalësuar përhapjen e virusit, që gjithashtu na lejon ruajmë shëndetin përgjithësi, por dhe atë mendor edhe financiar. Gjëja e sigurt për bërë, nëse mund ta menaxhojmë, mbetet gjithnjë qëndrimi shtëpi, por tani është koha kurndryshe nga 6-7 javët e kaluara, njerëzit, disa pjesë vendit mund konsiderojnë me kujdes, duke rivendosur disaaktivitete jo-thelbësore, pasi vlersojmë mirë rrezikun e ekspozimit, për veten dhe tjerët.

Një nga çelësat kryesor për relaksuar disa nga kufizimet është testimi i saktë diagnostik për smundjen, por sasia e testimit duhet bëhet vazhdon jetë një sfidë për shumë shtete. Do nevojitet një zgjerim konsiderueshëm i testeve, pajisjeve mbrojtëse personale dhe furnizimeve tjera mjekësore, pë rpunonjësit e shëndetit publik, për arritur nivelin e testimit dhe mbikëqyrjes, nevojshme për rihapur vendin. Përveç testimit, gjurmimi i kontaktit të individëve pozitiv, do jetë thelbësor për ngadalësimin e përhapjes se virusit.

Qeveritë lokale dhe shtetërore tani po fillojnë na paraqesin një listë gjërave përsëri mund bëjmë. Por pyetja është a duhet t’i bëjmë? Për shkak se pjesë  ndryshme vendit, do vazhdojë jenë, faza të ndryshme shpërthimeve Covid-19, përgjithësi nuk ka po-ose-jo përgjigje vlejnë per mbare vendin. përgjithësi, është mirë nëse gabohet me kujdesin e tepruar. Por ka udhëzime mund na ndihmojnë të mendojmë për sigurinë e aktiviteteve përditshme. Rihapja nuk do thotë gjithë duhet jemi përsëri afër njëri tjetrit. Gjashtë gjurma nuk janë një distancë magjike përtej cilës gjithçka është e sigurt, prandaj, sa larg, aq mirë.

mënyrë ngjashme, masat fillestare për cilat është folë nga fillimi, zvogëlojnë rrezikun e përhapjes virusit, janë ende shumë nevojshme. Pra, vazhdohet me larjen e duarve rregullisht dhe tërësisht. vazhdohet me trajtimin e duarëve me mjete dezinfektuese, me mos-prekjen e fytyrës, me perdorimin i maskave, nëse distancimi shoqëror mund  mos jetë një opsion, dhe qëndrimin shtëpi për të sëmurë, kur nuk ka nevojë për kujdes mjekësor

Përdorimi e një lloj mbrojtjeje fytyrës (maskë) kur distancimi social mund mos jetë e mundur, është diçka duhet llogaritur për një kohë gjate. Edhe pse maska mund mos e parandalojë plotësisht ekspozimin, veçanërisht nëse virusi pulverizohet pas teshtitjes ose kollës, ajo do parandalojë piklat e mëdha ( mund përmbajnë viruse) nga hyrja në zonën tonë frymëmarrjes.

Ndërsa liderët tanë politikë gjithë vendin japin mesazhe ndryshme lidhje me rrezikun paraqet koronavirusi, paktën është e qartë se këto masa paraprake do mbeten te rëndësishme për një kohë të gjatë – me siguri deri sa zbulohet një vaksinë, ose derisa infektohen mjaft njerëz zhvillojnë imuniten ndaj Covid-19. Pra, kur i konsiderojmë  aktivitetet tona, veçanërisht ato ambiente të mbyllura, siç janë zyrat, duhet jemi vigjilentë dhe të bëjmë çmos për ruajtur distancat dhe praktikojmë një higjenë mirë. Kur janë pyetje aktivitetet në natyrë dhe tubimet e ndryshme, është mirë mos afrohemi shumë me persona nuk jetojmë. Mbajtja e një distance duhet te jet njëligji parë dhe i mirë për  praktikuar. Tani për tani, kjo do jetënormale e re”. Ndoshta është e panevojshme thuhet, rregullat e distancës sociale do jenë norma për një kohë të gjate

Duhet ta dijmë se ne nuk do jemi gjendje ta eleminojmë rrezikun ne tërsi, por mund bëjmë shumë për ta ulur atë një nivel pranueshëm. Flluska cilën kemi jetuar javët e kaluara, do të zgjerohet dhe ajo do perfshijë dhe njerëz me cilët nuk kemi jetuar, prnadaj vazhdojmë kemi kujdes!

Pak lajme mira mbyllje: Përpjekjet globale për të zbuluar një vaksinë kundër sëmundjes koronavirus kanë përparuar me një ritëm paparë, duke synuar të ndalojnë përhapjen e pandemisë. Sot, e gjithë elita shkencore botë janë përpjekje mëdha për të zbuluar një vaksine për imunizuar njerëzit kundër Covid-19. Këto përpjekje shumta janë duke dhënë rezultate shpresëdhënëse. Ne mundemi dhe duhet ta kontribuojmë pjesën tonë, për qëndruar të shëndetshëm, ndërsa me padurim presimndërruesin e lojës luftë kundër këtij armiku padukshëm, vaksinen kundër Covid-19, do përfundojë në mënyrë efektive këtë pandemi botërore dhe do na sjellë përsëri botën tonë normale!