Progresi në Kërkim të Vaksinës jep Shpresë

Nga Dr.Pashko Camaj

Derisa, hemisferen veriore po kalojmë ditët ngrohta pranverës, lajmet rreth betejës kundër Covid-19 vazhdojnë jenë aktuale, gjithë globin. Ditë mas dite, derisa idëgjojmë, i shikojmë, apo i lexojmë ato, ne edhe shpresojmë. betejë kundër infeksioneve virale, si rastin e pandemisëCovid-19, ne kërkojmë mënyra për qëndruar shëndetshëm, bëhemi imun dhe mposhtim këtë armik padukshëm.Imuniteti ndaj infeksioneve mikrobike ndodhë dy mënyra: përmes infektimit natyrshëm ose përmes vaksinimit. mënyrë natyrshme, imuniteti ndaj këtyre mikrobeve mund ndodhë kur mjaft njerëz infektohen, mbijetojnë dhe bëhen imunndaj virusit. Kjo epidemiologji njihet si imuniteti itufës“, dhe ndodhë kur nga virusi infektohen 60-80% e popullsisë, e do thotë rreth 200-280 milion njerëz, vetëm Shtetet e Bashkuara (ShBA). Sa për informatë, me njëshkallëvdekshmëriepër Covid-19 me rreth 1%, kjo do nënkuptonte shumë se dy milion vdekje vetëm ShBA. A mundemi, ne si komb, apo cilido vend botë, shpresojmë ta mposhtimCovid-19 permes imunitetit tufësdhe përmes infeksionit përhapur? Përgjigja tingëlluese është JO, ne nuk mund mbështetemi imunitetin e “tufëssi mekanizëm shërimi përkëtëkolerete shekullit 21. Pra, kemi vetmen nje mundësi, gjejmë vaksinën dhe ta prodhojmë sa shpejt!

Progres   kërkime vaksines

Deri javën e kaluar, mbi 80 kandidatë për vaksina Covid-19, janë duke u studiuar gjithë botën, ku shumica e tyre janëakoma fazat e hershme testimit. Lajm i mirë është se gjashtë prej tyre kanë arritur prova klinike, pra testohen   njerëz. Një numër i vaksinave kandidatëve janë fazën e testimit klinik, përfshijnë dy ShBA, një Britani, një BE dhe katër Kinë. Këto testime janë faza relativisht hershme (numër i vogël i njerëzve) dhe asnjëra nuk ka arriturende fazën e tretë, cilën vaksina testohet te një numër i madh njerëzish. Kjo fazë e provave do na tregojë nëse vaksinafunksionon, dhe ajo është me e rëndësishmja, a është e sigurtpër përdorim njerz, pa efekte negative për shëndetin tonë. NëShBA, ka prova për vaksinat po zhvillohen Shkollën e Mjekësisë NYU Grossman dhe Universitin Maryland, Shkollën e Mjekësisë Universitetit Rochester dhe SpitalinQëndror Cincinnati. Për tepër, është për to cekur njëprovë po zhvillohet nga Pfizer Pharmaceuticals dhe njëkompani gjermane bioteknike BioNTech, me 200 pacientë regjistruar Gjermani. Kto punime po gjenerojnë optimizëm, se vaksina e sigurt dhe efektive kundër Covid-19 do jetë ne perdorim deri fund vitit. Nëse këto prova rezultojnë suksesëshme, Pfizer planifikon përdorë tre vendet e saj, ShBA, për prodhuar masë vaksinën, me qëllim prodhojë miliona doza vaksinave vitin 2020, dhe qindramiliona shumë 2021.

Si funksionon vaksina:

Vaksina ka një funksion thjeshtë: i jep udhëzime trupit tonë se si bëjë proteina do shkaktojnë reagime ndaj mikrobeve, pasi ekspozohen ndaj tyre. Ajo funksionon duke ‘trajnuarsistemin tonë imunitar, për njohur dhe luftuar viruset osebakterjet. Për ta bërë këtë, molekula vogla nga viruset duhetinjektuar trup për shkaktuar një përgjigje imune trupittonë. Këto molekula vogla quhen antigjene, dhe ato janë pranishme gjitha viruset dhe bakterjet. Duke injektuar këtoantigjene trup, sistemi ynë imunitar mëson me siguri t’injohë ata siarmiq pushtues,’ prodhojë antitrupa ndaj tyre dhet’i krijojkujtesëpër ardhmen. Nëse ne expozohemi ndajkëtyre mikrobëve përsëri, sistemi ynë imunitar do t’i njohë ata siarmiq, menjëherë dhe agresivisht do t’i sulmojë ata përpara se përhapen ne trupin tonë dhe shkaktojë sëmundje. Administrata e Ushqimeve dhe Barnave ShBA, e cilambikqyr prodhimin e vaksinave dhe sigurin e tyre përgjithshme, do ketë fjalën e fundit. Ata aktualisht po shqyrtojnë procesin shkencor, si dhe pyetjet etike rrethzhvillimit shpejtë ne prodhimin e vaksinës kundër Covid-19.

Drita fund tunelit te gjatë:
Ndërsa provat zhvillimin e vaksines janë aktuale dhepremtuase gjithë globin, shpresëdhënëse janë dheaktivitetet e shumta shkencore shikojnë kurojnë pacientët e infektuarHulumtimi mbi antitrupat mund përdoren sitrajtim profilaktik për njerëzit kanë qenë ekspozuar ndajCovid-19 janë prëmtues. Përdorimi i antitrupave mund jetëmënyrë efektive dhe e shpejtë ne luften kunder virusit korona, derisa prodhohet vaksina. Kështu, ne vazdojmë presim, shikojmë, dëgjojmë dhe shpresojmë!