Një debat i parë kaotik mes kandidatëve Trump dhe Biden

Presidenti Donald Trump dhe ish-nënpresidenti Joe Biden, u përplasën lidhur me politikat e tyre dhe shkëmbyen fyerje në debatin e tyre të parë të martën në mbrëmje, që shumë shpejt u kthye në kaos dhe shkëmbime ofendimesh. Debati u mbajt vetëm pesë javë para zgjedhjeve të përgjithshme.

Ndërprerjet e vazhdueshme nga ana e zotitTrump ndërsa fliste kandidati demokrat, përcaktuan tonin e debatit martën. ZotiBiden shpesh nuk arrinte mbaronte dot fjalinë.

Moderatori Chris Wallace i televizionit Fox News i kërkoi disa herë zotit Trump lejonte zotin Biden mbaronte, por pa rezultat.

Ishte një skenë që nuk është parë ndonjëherë në historinë moderne të debateve presidenciale, ku një kandidat i thoshte tjetrit “ta mbyllte gojën” dhe të dy akuzuan njëri-tjetrin, si gënjeshtar.

Në pjesën më të madhe debati 90 minutësh, që synonte të trajtonte temat më të rëndësishme në një kohë të pashembullt të historisë amerikane, ishte një varg sharjesh, ndërprerjesh dhe akuzash, ku secili nga kandidatët u përpoq të bindte votuesit se rivali nuk ishte i përshtatshëm për të drejtuar vendin.

Ti je presidenti i keq ka pasurndonjëherë Amerika”, tha zoti Biden.

lër them Joe, se unë kam bërë shumë 47 muaj sesa ke bërë ti 47 vjet”, u kundërpërgjgj zoti Trump.

Moderatori Chris Wallace, u përpoq gjatë gjithë kohës që ta rikthente vëmendjen tek diskutimi thelbësor i çështjeve dhe tek rregullat e debatit për të cilat kishin rënë dakord të dyja palët, por pa shumë sukses.

lejoni mua ta bëj pyetjen zoti President. Zoti President unë jam moderatori i këtijdebati. Dhe do kërkoja lejoni bëjpyetjen dhe pastaj ju mund përgjigjeni”, thaai një moment.

Një nga temat kryesore debat ishteCOVID-19, ka shkaktuar vdekjen e mbi 205 mijë vetëve Shtetet e Bashkuara.

Presidenti nuk ka plan. Nuk kaparaqitur asgjë. Ai e dinte shkurtse sa serioze ishte kriza”, tha zoti Biden.

Zoti Trump tha se ai ka udhëhequr njëpërgjigje efektive.

siguruam veshjet mbrojtëse, maskat, respiratorët. Ti nuk do kishe bërë dot respiratorë. Dhe pas pak javësh do kemi një vaksinë”, tha Presidenti Trump.

Një nga temat e debatit, ishin tensionetracore vend, dhe zoti Trump refuzoi dënonte supremacistët e bardhë e kanëmbështetur atë, duke iu drejtuar një grupi tillë me fjalëtmos veproni, prisni”.

A jeni i gatshëm dënoni supremacistët e bardhë grupet e milicëve?” pyeti moderatori.

Po, do isha por do thoja pothuajse çdogjë shoh është nga e majta, jo e djathta”, tha zoti Trump.

Zoti Biden dënoi përpjekjet e zotit Trump për shfuqizuar legjislacionin përkujdesin shëndetësor administratësObama, nga e cila përfitojnë 20 milionëvetë. Zoti Trump tha se ligji ështëjokushtetues dhe kufizon zgjedhjenpersonale. Zoti Biden tha se votuesitmund mbajnë planin duan, sipaspropozimit tij.

I pyetur për artikullin e gazetës New York Times, se ai kishte paguar vetëm750 dollarë taksa vitin 2016 dhe vitin2017, Presidenti Trump tha se ka paguarmiliona taksa pa dhënë detaje. Ishnënpresidenti Biden, ka bërë publikedokumentat për taksat faqen e fushatës tij.

Një temë tjetër ishin dyshimet kahedhur presidenti Trump për manipulim votimit me postë:

Ato po shiten, po hidhen lumenj. Është e tmerrshme për vendin tonë. Nuk do përfundojë mirë“, tha Presidenti Trump.

“Nuk ka prova për këtë. Pesë shtete kanëpasur votime me postë për një dekadë ose shumë, përfshirë dy shtete republikane”, u kundërpërgjigj zoti Biden.

Duke përdorur argumentin e manipulimeve votës, Presidenti Trump ka shmangur një përgjigje drejtpërdrejtë ndaj pyetjes nëse do pranonte tranizicionin e pushtetit nësehumb zgjedhje.

Një tjetër pikë përplasjeje ishtekandidatja ka zgjedhur zoti Trump për zëvendësuar anëtaren e Gjykatës Lartë, Ruth Bader Ginsburg, një ikonëliberale.

Ai emëroi gjykatësen konservatore Amy Coney Barrett, duke filuar një proceskonfirmimi kur votimet kanë filluar shumë shtete.

Zoti Biden tha se fituesi i zgjedhjeve nëntorit duhet caktojë anëtarin e ri.

Populli amerikan ka drejtën kenë zërin e tyre përzgjedhjen e kandidatit për Gjykatën e Lartë”, tha ai.

Zoti Trump u përgjigj se ishte detyra e tij bënte emërimin.

Ne fituam zgjedhje dhe kështu kemi drejtën ta caktojmë atë”, tha ai.

Analistët e denoncuan debatin e ashpër.

Kur ishte radha e zotit Biden, ai flistepër 10, 20, 30 sekonda me një argument logjik dhe pastaj ndërpritej vazhdimishtnga Presidenti. Prandaj nuk ia vlen pyesësh se cili ishte fituesi i debatit, sepse Presidenti e bëri pamundurdebatin”, thotë Jeremy Mayer, profesor iUniversitetit George Washington.

Temat e debatit u la hije nga përplasjet e vazhdueshme, një farë mënyre ishkojnë për shtat fushate jashtëzakonisht ashpër.

Dy debatet e ardhshme mes kandidatëvedo mbahen tetor.