Doktorantja Arjeta Ferlushkaj pranohet në Shoqatën e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë

Nga Adnan Mehmeti

Presidenti i Shoqatës

Stamford, 16 tetor 2020

Është një traditë e bukur që muaji tetor të quhet ndryshe dhe “Muaji i Letërsisë”, dhe ditët e këtij muaji duhet të kenë mjaft lajme të reja, të bukura.

Në kushte më të mira pa COVID 19 do të ishte të bënim në ndonjë qytet të Amerikës promovime të veprave të botuara. Po prapë na vjen lajm i gëzuar.Fillimi i muajit tetor vjen me një ogur të bardhë për Shoqatën e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë, sepse pranuam si anëtare në radhët e Shoqatës doktoranten e letërsisë Arjeta Ferlushkaj.

Arjeta Ferlushkaj është shpërngulur në SHBA në fund të vitit 2016 dhe jeton mes shteteve Nju Jork dhe Nju Xhersi. Pas bashkëpunimit që kemi pasur në të kaluarën, ajo tani është anëtare e rregullt e Shoqatës së Shkrimtarëve.

Studiuesja Arjeta Ferlushkaj me kohë ka dërguar në bibliotekën e Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë librin e saj “Pasqyrat e postmodernitetit”, botuar nga Shtëpia Botuese “Onufri” si dhe ka plotësuar formularin e anëtarësimit. Është ky një rregull për të qenë e barabartë në komunitetin e poetëve dhe shkrimtarëve anembanë Amerikës në shtëpinë e Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë, një lidhje elitare, e suksesshme dhe modele për krijuesit shqiptaro-amerikanë.

Arjeta Ferlushkaj ka  në proces botimi librin saj të dytë që pritet të dalë  pas pak ditëve.

Kryetari i Shoqatës, Mëhill Velaj, bashkë me kryesinë, e vlerësojnë anëtarësimin e doktorantes Arjeta Ferlushkaj si studiuese serioze e letërsisë, por edhe për aftësitë e saj në fushën e bibliografisë. Le të kujtojmë që gjatë vitit 2020 kemi pranuar edhe katër anëtarë të rinj:  Xhemal Gora, Jani Plasa, Ermira Mitre dhe Frank Shkreli. Kemi botuar librin “Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro Amerikanë -Autorë dhe vepra”, me mbi 103 anëtarë, gjithashtu edhe revistën e vetme letrare në SHBA “PENA”, organ i Shoqatës së Shkrimtarëve.

 

Shënime biografike për doktoranten Ajeta Ferlushkaj

Arjeta Ferlushkaj ka lindur Shkodër 22 shtator1983. Ka studiuar Universitetin e ShkodrësLuigjGurakuqi degën Gjuhë-Letërsi. Universitetin e Tiranës ka kryer studimet Master profilinStudimeLetrare”. Nga viti 2006-2016 ka punuar BibliotekënShkencore Universitetit Shkodrës pozicionin e përgjegjëses Fondit Librit Shqip. Ka qenë anëtaree Institutit Alb-Shkenca nga 2009-2016. Ështëdoktorante profilinShkenca LetrarepranëQendrës Studimeve Albanologjike Tiranë (sot quhet Akademia e Studimeve Albanologjike). Ka marrë pjesë seminare e Konferenca ShkencoreKombëtare dhe ndërkombëtare. Ka botuar artikujpublicistikë dhe studimorë gazeta, revista e buletineshkencore brenda e jashtë Shqipërisë.

Ka botuar studiminPasqyrat e postmodernitetit. Elemente poetikës postmoderne romanet e RidvanDibrës vitin 2012 nga Shtëpia BotueseOnufri”, Tiranë. 

Si studiuese e letërsisë është e specializuar atëbashkëkohore e posaçërisht zhanrin e prozës. Studimet pasuniversitare për Master dhe shkolladoktorale, dyja fokusuara prozënbashkëkohore, e kanë plotësuar dhe, sigurisht, rriturnivelin kërkimor shkencor. Ka ndjekur metodatstudimore bashkëkohore kryesisht, me fokus kryesor shkollat e kritikës letrare kanë vëmendjetekstin e pak autorin. Prirja për ta vlerësuar njëvepër nisur shumë nga emri i autorit nuk është e re. Është një “problem” e ka dëmtuar jo pak artin e vërtetë, letërsinë si art i fjalës. Prandaj ka synuar Shqipëri dhe synon tani edhe këtu SHBA përcjellë frymën e një kritike vërtetë sa i takonvlerësimit i duhet bërë një krijimtarie. çdo rast, studiuesi duhet ketë bazë punës tekstin, pavarësisht autorësisë.

Përvoja e saj dhe e disa anëtarëve merren me studimin e letërisë Shoqatës sonë i hapin horizonte reja. Nëpër disa vite ne kemi organizuar seminareporqë synojmë organizojmë tjera seminare, pse joedhe Konferenca Shkencore për data rëndësishmehistoriko-letrare, për shkrimtarë ndryshëm apo edhepër dukuri letrareNjë temë diskutimi mbase do jetëprirja e letërsisë diasporës. to secili pjesëmarrës seminar/ose konferencë përgatisë shkrime përautorë diasporës, apo bëhen analiza rreth prirjevetematike dhe formës letrare po ndjekin autorët e diasporës. Kjo duhet jetë një domosdoshmëripërderisa Shoqatë kemi krijues e studiues me gradashkencore.

Doktorante Arjeta Ferlushkaj, mirë se erdhe gjirin e ngrohtë Shoqatës!