Gjonaj: Malësia përherë do ta kujtojë mjekun e saj të përkushtuar Abedin Axhoviqin

Nga Gjekë Gjonaj

21 janar këtij viti, pas një sëmundje rëndë, dr. Abedin Axhoviqi udhëtoi drejt një toke të panjohur  do ta prekim gjithë një ditë. Ky mjek i përkushtuar fjalë pak  e punëmadh u nisë  fluturimin e fundit drejt engjëjve! Engjëj të bardhë, engjëll mantelbardhë. U nisë këtë udhë kohën kur  ende kishte për bërë.  Rrugë mbarë dokor! Do takohemi   gjithë një ditë.  

Për shkruar për dr. Abedin Axhoviqin nuk e zgjodha  unë, por atë ma preferoi puna e tij e palodhshme. Mirësjellja e tij. Buzëqeshja, gjeturia dhe profesionalizmi i tij ndaj pacientit. Unë e kam njohur për afërmi dr. Axhoviqin e mbaj mend  gjithëherë pedant. Fjalë ëmbël. Të sjellshëm. afërt për bisedë e korrekt. Gjithësesi ishte dhe mbeti edhe shembull ndër kolegë ashtu siç e kërkon nevoja. E sidomos profesioni human i mjekut. Ishte vërtetë një “ “Yll msein e “ Yjeve mantelbardhë. I rregullt punë. I përpiktë dhe gjithëherë i gatshëm t’i ndihmojë pacientët. T’i orientojë   sëmurit vendin e caktuar dhe t’ikëshillojë për çdo gjë, për përdorimin e barënave(medikamenteve) dhe për kujdesin duhet treguar ndaj sëmurëve.

Profesionalizmi, aftësia, mirësjellja dhe butësia e tij kanë bërë  dr. Axhoviqi kërkohet nga pacientët për t’u kontrolluar kur ata i drejtoheshin Spitalit Podgoricës. Ishte njeri që e donte profesionin dhe e respektonte atë. Profesionin e mjekut e ushtroi si i kishte hije. Ai gjithëherë, edhe kur kishte shumë punë (pacientë) ishte krye detyrës me mirësjellje, shpjegim e këshilla për secilin pacient  përfundim  çdo kontrollimi mjekësor.

një takim  Tuz, pas orarit punës, e pyeta:

Si e kalon me pacientët?

Zakonisht e kalojmë mirë. Shpresoj se edhe ata ndahen  kënaqur me sjelljen, punën, kontrollin dhe mjekimin ne ua bëjmë.

A keni probleme  punën  dhe profesionin Tuaj prej mjeku vendin e punës?

“ Jo, tha. Probleme nuk kam pasur. Dhe nëse ato janë paraqitur ne i kemi zgjidhur aty për aty, nga se ne mjekët jemi për qetësuar e shëruar të sëmurët. Dhe  jo vetëmn ata, por kontaktet dhe bisedat me  përcjellësit dhe afërmit e tyre   të shumtën e rasteve e kanë bërë vetën”.

Si silllen pacientët apo përcjellësit e tyre kur vijnë në kontroll tek Ju?

Ne jemi këtu për t’i ndihmuar dhe shëruar të sëmurët. Ndaj tyre sillemi mënyrën më mirë të mundshme, pasi kjo është detyra jonë e kemi zgjedhur vetë.   Ndërsa pacientët dhe përcjellësit e tyre e vlerësojnë shumë këtë veprim, andaj edhe janë mirënjohës dhe falënderues.  Kjo na bënë të ndjehemi mirë dhe na jep shtysë vazhdojmë punën tonëmjekimin e sëmurëve.

Puna e mjekut është pa orar, pasi e tillë është edhe sëmundja tek njeriu. Ju duhet jeni në gatishmëri edhe ditët e pushimit pasi rastet janë nga ndryshmet. Si ia dilni jeni njerëzor me pacientët?

Ana profesionale fushën e mjekësisë është e lidhur ngushtë edhe me ndiesinë njerëzore. Nëse nuk e ke dytën nuk mund jeshë i sukseshëmas tek e para, mu përgjigj ai. fund kësaj bisede  shkurtër e sinqertë me thjeshtësinë që e ka karakterizuar  ngahera doktor Abedini kujton në fillimet e punës tij  se “nuk ishte aq e thjeshtë përballej me sëmurin për një mjek pa shumë përvojë si ai, por gëzohej kur njerëzit i thonin: “ Je doktor i mirë!”

Falë punës me përkushtim  dr. Abedin Axhoviqit Shtëpinë e Shëndetit Tuz, ku ka punuar shumë vite ishte dhe mbeti  një nga ata mjekë, bashkë me kolegun e tij ndjerë dr. Lukë Gjokajn nuk e ka humbur  besimin ndajp parimeve Hipokratit, për cilat është betuar para  se tri dekada shkuara kur përfundoi me sukses  Faklutetin e Mjekësisë Sarajevë.  Një besnikëri tregon shumë për vlerat e karakterit të tij, duke qenë se profesionin e mjekut  dhe specializimin si mjek i mjekësisë përgjithshme erdhën si rrjedhojë e zgjedhjes personale.

Doktor Axhoviqi fitoi autoritet dhe besueshmëri të gjerë Malësi për karakteristikat e tij humane e njerëzore, cilat nuk i ka humbur me kalimin e kohës deri vdekje. Ai dinte shpjegojë me një gjuhë  thjeshtë –me folmen e  Malësisë,  gjendjen  shëndetësore pacientit, duke fituar kështu bashkëpunimin dhe besimin e sëmurit, cilido prefesionist me përvojë e di se është thelbësisht e rëndësishme për fituar betejën me çdo sëmundje.   Ky njeri i mirë dhe humanist është një nga ata mjekë , duke gërshetuar përvojën me bamirësinë, ia doli ngrisë popullaritetin e tij Malësi dhe kudo tjetër ku ka punuar. Ndihmesa e pakursyer dhë në njerëzve si mjek i palodhur shënon kontributin e tij të veçantë përkujdesjen e pacientëve. Figura e tij është vlerësuar lartë Malësi, si një figurë e mjekut profesionist, palodhur dhe humanist i shquar, i cili gjithmonë ka  përcjell vetëm mirësi e buzëqeshje tek njerëzit e kanë rrethuar dhe me  cilët është shoqëruar.

Vdekjen e tij Malësia e cilësoi si një humbje jo vetëm për familjen, por për tërë qytetarët e kësaj trevë.  Malësia humbi doktorin  ishte i të gjithëve, i gatshëm  l çdo rast dhe çdokohë   jetë  shërbim secilit njeri kishte nevojë. Doktori i nderuar krahas mjekësisë  është marrë edhe me politikë, ku u aktivizua nga viti 2009. Ka qenë kryetar i Komunës Urbane Tuzit në periudhën  2014-2019. Malësia, e them me bindje, se përherë do ta nderojë doktorin e saj  përkushtuar.  Nder dhe respekt për jetën dhe veprën  e doktor Abedin Axhoviqit !