Më shumë se 1 milion e amerikanëve, kanë infeksion e virusit H1N1 i thirrur gripi i derrit, vlersojnë zyrtarët e Departamentit Amerikan të Shëndetësisë

Rreth 60 milion rasteve, 15 milion e amerikanëve kanë kapur gripin stinore për çdo vit

ATLANTA GEORGIA : Lyn Finelli, një zyrtarë i lartë nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve Infektive në SHBA-ës, u shpreh gjatë një takimi të enjten në Atlanta se autoritetet amerikane të shëndetësisë, llogarisin se me një vaksinë paralandaluese të gripit të derrave dhe të mbikqyrjes janë prekur më shumë se një milion amerikanë.
Vlerësimi , tha Lyn Finelli është i bazuar në modelimin matematikor. Gati 28.000 raste janë raportuar tek qëndra kombëtare e shëndetësisë CDC, ku kontabilitet tregojnë se vetëm në SHBA-ës, për pothuajse gjysmën e rasteve të prekurra me virusin H1N1 në të gjithë botën janë evidetuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Kjo-“akuzë” e rëndë tha ai përfshin 3065 raste në SHBA-ës, ku pacientët janë nënshtruar shërbimit spitalor dhe 127 të tjerë janë tashmë të vdekur.

Ai shtojë prej rreth 60 milion rasteve, 15 milion e amerikanëve kanë kapur gripin stinore për çdo vit.

Përqindja e rasteve të marra nënkontrolin shëndetësor – pra rregjim spitalor, ka qenë në rritje, por që mund të jenë më të ngushtë për shkak të shqyrtimit të shumë pacientëve të sëmurë. Megjithëse, duhen rreth tre ditë nga fillimin e simptomeve, për t’u marrë nën kontrollin spitalor dhe shtrimin në spital të infektuarve, tha Finelli, dhe mesatarja e qëndrimit spital ka qenë po tre ditë, kur infektimi është kapur në momentin e duhur.
Të tjera probleme shëndetësore, të infekuarve me H1N1 janë një faktor të tjerë në të shumtën e rasteve, Sipas saj ; Një në tre raste të hospitalizuar kishte asthma, 16 për qind e tyre me diabet, 12 për qind kanë sistemin imun dhe 11 për qind e problemeve kronike të sëmundjes së zemrës.

Numrat e të infektuarve përsëri vënë në pah se si të rinjtë duket të jenë veçanërisht jashtë rrezikut të kapjes së virusit H1N1. Por të dhënat tregojnë gjithashtu se gripi është më i rrezikshëm për të rriturit e të moshuarit që ka kapur më së shumti ata.
Mosha mesatare e gripit të derrit gripit është ajo e pacientëve nga 1 deri në 12 vjeç, mosha mesatare për pacientët që kanë shumë më pak probleme shëndëtsore, është 20 vjeç, dhe për një pjesë të popullsisë që ka probleme dhe atyre që kan vdekur, ajo është 47 vjeç e lartë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë, shpalli rrezikun e kësaj epidemie, të quajtur në gjuhën popullore gripi i derrit – H1N1, tre muaj më parë se të nxirreshin këto rezultate. Deri në javën e kaluar, Lyn Fillin tha se më shumë se 39.000 raste ishin raportuar në mbarë botën, të prekur me gripin e derrave – H1N1 dhe 167 pre tyre janë të vdekur.

BEQIR SINA, New York

KOMENTOJE