PDS nuk e pranon fshirjen e shqiptarëve nga kushtetuta malazeze – Asgjë nga reciprociteti

Staniq deklaron se, Partia Demokratike e malazezëve në Kosovë (CDS) janë dakord me autoritet e Malit të Zi që të kenë një alibi për të vonuar ambasadorët të këmbimit me Prishtinën.
Partia Demokratike e Socialistëve (DPS), pranoi kërkesën e Partis Demokratike të malazezëve në Kosovë (CDS) se malazezët Kosovë të i marrin të gjitha të drejtat dhe të hyjnë në preambulën e Kushtetutës së Kosovës, por jo në atë mënyrë si ata dëshirojnë të arrijë, tha funksioneri i kësaj partie Miodrag Vukoviq.
CDS i bëri thirrje autoriteteve të Malit të Zi për të zhdukur shqiptarët etnikë nga Kushtetuta dhe për ta zbatuar parimin e reciprocitetit.
Kërkesa e malazezëve në Kosovë për realizimin e të drejtave themelore është më se i justifikuar. Gjendja e tyre është e tillë që nuk ka garanci të tilla kushtetuese të cilat egzistojnë për komunitete të tjera kombëtare në Kosovë. Unë kam një kuptim të plotë për ta dhe kërkesën e tyre të jenë në preambulën e kushtetutës së Kosovës. Unë jam kundër që një e drejtë dhe interesit ta mbrojnë me fshirjen e tjetrit tha Vukoviq.
Vlerësoj se kërkesa për të fshirë shqiptarët nga Kushtetuta e Malit të Zi, përderisa malazezët nuk janë në Kushtetuten e Kosovës është më tepër shprehje e një nervozizmi të justifikueshëm se sa një rrugë e cila do të jetë e arsyeshme.
Pikërisht Vukoviq vetëm pesëmbëdhjetë ditë para e ka filluar tregimin mbi nevojën për heqjen graduale nga Kushtetuta e Malit të Zi, parimet e veprimit afirmativ, që në Mal të Zi është aplikuar aktualisht vetëm për shqiptarët. Në këtë llojë qëndrimi të tij ka hasur në kritika të ashpra pikërisht nga përfaqësuesit e shqiptarëve por edhe komuniteteve të tjera pakicë.
Dje Vukoviq e ka kritikuar reagimin e Lidhjes Demokratike, Mehmet Bardhi ndaj kërkesave të CDS.
Qartas shihet se Bardhi këtë gjë me zi e ka pritur për të deklaruar se malazezët janë kolonista në Kosovë konsideron Vukoviq.

Funksioneri i Serbis së re Demokratike Novica Staniq beson se kërkesa e CDS në fakt është dakord me Qeverinë e Malit të Zi. Ai thotë se, një marrëveshje e tillë Qeveria e Mal të Zi është blerje e kohës, duke u përpjekur të shtyjë vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Prishtinën.
Atyre nuk u ka ra ndërmend për të drejtat e malazezëve në Kosovë dhe Metohi, por kuptojnë se do të shkëmbejnë ambasadorët me Prishtinën në këtë kohë përsëri do ti çojnë në përkeqësimin e marrëdhënieve me Serbinë. Kjo nuk është në interesin e tyre, veçanërisht në prag të sezonit turistik, kur serbët janë të mirëpritur në bregdetin e Malit të Zi. Kështu që them se një kërkesë e tillë e CDS është në marrëveshe me Qeverinë e Malit të Zi se si ajo do të ketë një alibi për të vendosur marrëdhënie diplomatike me Kosovën për një periudhë të caktuar-tha Staniq.
Edhe Staniq e ka kritikua pozicionin e Bardhit që nuk mund të zbatohet reciprociteti, sepse shqiptarët në Malit të Zi janë popull autokton e malazezët në Kosovë kolonistë.
Sipas fjalëve të tij vetëm shqiptarët janë autokton dhe vëndas të kahershëm dhe territoret e tyre të shënuara. Nuk mund të flitet për serbët dhe malazezët në Kosovë si kolonistët. Në qoftë se ne fillojmë që ajo të jetë çelës për realizimin e të drejtave, sigurisht në të vetmën kosmetë i kishim gjetur disa koloni të cilët nuk janë atje nga kohra të lashta – përfundoi Staniq.

Funksioneri i Kolaicionit shqiptar “Përspektiva” Vasel Sinishtaj ka thënë se pajtohet që malazezët në Kosovë të marrin të gjitha të drejtat. Ai pretendon se, megjithatë, që malazezët e Kosovës dikush i shtynë të bëjnë diçka që nuk është korekte, dhe jo për të treguar pjekuri politike në një situatë të dhënë.
Shqiptarët në Mal të Zi janë popull autokton, jemi nga keto vatra dhe ne këtu jemi që nga kohët e lashta.
Për ju disa, malazezët kanë lëvizur në Kosovë pas vitit 1945. Do të doja që dikush të më thotë se sa malazezë ka pasur në Kosovë para vitit 1945 dhe sa kohë shqiptarët që jetojnë në Mal të Zi. Unë jam për ata që malazezët në Kosovë të marrin të drejtat, por jo duke luajtur lojë në dëm të shqiptarëve në Mal të Zi-tha ai.
Thekson se shqiptarët në Mal të Zi tashmë kanë fituar disa të drejta dhe nuk është e mire që në këtë mënyrë të kërkojë fshirjen e tyre.

Despotoviq: Bardhi stimulojë dhunën

Nënkryetari i CDS Predrag Despotoviq mendon se deklaratat e Mehmet Bardhi shihet qartë se të folurit e tij te urrejtjes e cila stimulon vazhdimin e dhunës brutale kundër malazezëve të Kosovës, e cila ka zgjatur intenzivisht në kohën eviteve të 11-ta.
– Sepse nuk besojmë në inteligjencën e Bardhit dhe se nuk është i vetëdijshëm se çfarë pasojave të rrezikshme mund të shkaktojë një deklaratë e tillë, duke i kërkuar atij që haptas të rishikojë sepse do ta konsiderojmë si përgjegjësin për çdo akt të dhunës kundër popullit tone të cilët ende jetojnë në Kosovë,-tha ai.
Ai tha se propozimi i CDS është që të drejtata e malazezëve në Kosovë ti barazojnë me statusin e komunitetit shqiptar në Mal të Zi. Ai akuzon Bardhin se deklarata e tij se ne jemi të ardhun, kolonistë,krijon një klimë të rrezikshme ku malazezët në Kosovë po përgatiten për vëndbanim përfundimtar.
Sikurse Bardhi ta kishte pas për qëllim mirëdashëse dhe të bëjë gjykim të drejtë, mund të llogarite se sa bashkëkombas të tij u vendosën pas Luftës së Dytë Botërore, dhe sa pas dëbimit të malazezëve në vitin 1999 . Ai ka muj edhe nga organizatat ndërkombëtare të kërkojnë të dhëna në dispozicion se sa prona të malazezëve në Kosovë dhe Metohi janë uzurpuar nga bashkatdhetarët e tij nga Shqipëria. Ai ka mujt të llogaris për krimet e kryera kundër popullatës sonë, të rrëmbyer, dhe të vrarë … Por atij i intereson vetëm deklaratat e dhëna se malazezët në Kosovë janë të ardhur dhe kolonista përfundoi nënkryetari i Partis Demokratike të malazezëve në Kosovë (CDS).

Përkhyer nga e përditshmja DAN.

KOMENTOJE