A jane shqiptaret e Malit te Zi duke shkuar drejt fatit te Camerise – nga Kolë Zagreda (+ reagimi i konsulit te Malit te Zi ne New York Branko Miliq ndaj ketij shkrimi te publikuar ne gazeten Illyria)

Rajoni shqiptar, nen Malin e Zi, eshte vazhdimisht nen goditje dhe i shtypur nga programe te planifikuara dhe te projektura prej Sllavo-Malazezeve.
Pervoja ime ne Plave e Gusi e vecanerishte duke qendruar nje nate ne fshatin e quajtur Doli, nje zone me bukuri te rralle , me la mbresa emocionale te
perziera.
Une s’mund te ndihmoje ne kete, por cuditem sepse ne jemi duke humbur dic qe eshte me mija vjet e Shqiptareve. Duke e vizituar Dolin e Gusise, verejta se pas shtepise se fundit ne fshat, ishte hapur nje restorant prej nje Sllavo-Malazezi, i cili ishte duke pranuar musafire te Europes, te cilet vijne per te pare akullnajat e Bjeshkeve te Nemura; ndersa Shqiptareve ne Gusi dhe te pjeseve tjera te Teritorit Shqiptar, u eshte mohur e drejta e natyreshmerise se tyre per te hapur dhe per te operuar tregeti te vogla ose te medha, dhe t’i punesojne popullaten Shqiptare tepapune.
Dikush mund te cuditet pse? Por, une i pergjigjem shume thjeshte: centralizimi eshte synimi i vetem i Sllavo-Malazezeve pere mbjellur Sllavet thelle mbrenda teritorit shqiptar, qe kufizohet me Shqiperine. Por njeherit duke u mohur Shqiptareve mundesin e lejeve te punes dhe te licencimit per te operuar bizniset e tyre .
Ata (sllavo- malazezet) jane duke e ngurtesuar (forcuar) okupimin e tyre per gjeneratat e tyre te ardhshme .

Ndodhia e Rozhajes eshte ndodhia e Plave e Gusise, Tuzit me Malesi, Tivarit, Ulqnit dhe te te gjitha teritoreve tjera te Shqiptareve, te cilet kufizojne
Shqiperin dhe Kosoven .
Ne qytetin e Ulqinit, ne vendin e quajtur Shas, nje zone arkeologjike qe ne teritorin e saj permban 365 kisha dhe rrenime kishtare, me eshte thene se nje hotel e ka blere nepermes nje tenderit falso dhe qesharak – pra nga i njejti njeri ose grupi, i cili e ka blere fabriken e kripores qe permban miliona metra katrore siperfaqe te tokes – e blere me pennies (pennies = 1 cent = e 100 e dollarit).

Nje rruge kryesore ishte konstruktuar prej qendres te Kater Kollet – Ana e Malit, duke u lidhur per nje hotel, planifikuar per kolonizimin sllav . Ruset jane duke hyre te zona per te hapur pompe te benzines si shperblim per te ashtuqujturen Lufta Ruso – Turke . Per rreth fshatrave te shtepia ime, Recit , te gjitha pasurit natyrore kane qene eksploatuar, grabitur dhe kolonizuar nga Sllavo-Malazezet. Per se cilin visitor te huaj qe do viziton Ulqinin, atje s’ka si te dihet nga asnje drejtim se ne kete qytet jetojne mbi 90% Shqiptar. Per hir te kercnimit dhe te represaleve te ketij racizmi, Shqiptaret s’do ta shprehin krenarisht identitetin e tyre duke i perdorur emrat dhe simbolet e tyre para hapsires se dyqanevedhe te tregetive te tyre. Ata jan sforcuar te jetojne ne frike
konstante, pa siguri ose te mbrojtjes se gjuhes se tyre, kultures dhe asaj me te rendesishmes, tokes se tyre. Perkundrazi shteti i Malit Zi trimeron sllavet per te hyre thelle mbrenda teritoreve Shqiptare. Komplotet e Mbretit Nikolla, Bullatoviqit, dhe per 20 vjet pas te Gjukanoviqit dhe te tjereve, popullata vazhdimisht gezon jeten me mbeshtje dhe ne mbrojtje te shtetit te Malit te Zi. Pra, ne Mal te Zi, ekzistojne dy grupe: populli Shqipetar vendes, i cili ka banuar ate pjese te asaj bote me mija vjete dhe Sllavet okupues; dhe hala qeveria e Malit Zi e portretizon ate per te qene shoqeri multi-etnike ”demokratike”. Ata tregojne ate se Shqiptaret kane perfaqesuesit e tyre si deputet, ministra dhe kryetar qytetesh. Une pyes, nese Shqiptaret i kane perfaqesuesit e tyre, atehere pse ata nuk jane duke folur haptas per nje konfirmim te ketij fakti? Pse ata s’jane duke folur haptazi kunder sistemit te mesimit te falsifikuar per edukim, kundrejt grabitjes se tokes se tyre dhe te burgosjeve te falsifikuara te Shqiptareve? E verteta eshte se shumica e te
ashtuqujtureve “te zghedhurit “ lider Shqiptar jane haptas favorizues te zgjedhur nga mediat eksluzivisht malazeze per te fituar mebeshtetje dhe per t’i sherbyer interesit te popullit Sllavo-Malazez .
Ndryshim i vertet, s’do te vjene prej ketyre politikaneve .

Dua t’ua kujtoj lexueseve Kushetuten famoze te SHBA-se, te nenshkruar ne vitin 1787, te e cila eshte deklaruar se te gjithe njerezit jane krijuar te
barabart sipas ligjit. Femrave u eshte dashte te presin 133 vjet qe te jete e mundur te votojne . Afrikano-Amerikaneve u eshte dashur te presin 175 vjet per te fituar te drejten e tyre natyraale dhe lirine qe iu kishte mohuar po nga e njejta Kushtetute. Per te mos qene te mashtruar (te tallur) nga Kushetuta Sllavo-Malazeze, e cila ishte projektuar per t’u sherbyer interesave te vetem Sllavo-Malazezeeve. Ne nuk mund te presim nje dite e le me 100 vjet, sepse koha eshte duke kaluar shpejte derisa ne po flasim.

Per 10 vjet ne do te shuhemi se ekzistuari si nje teritor dhe do te mbyllemi te nje enklave te vogel, ose ne nje rruge te tere.
Sistemi i edukimit te Shqiptareve eshte duke operuar nga qeveria e Malit Zi per t’ua feshire trurin nxeneseve/studenteve Shqipetar me histori te falsifikuar, te “heronjeve” malazez . Ai eshte nje korikulum i shkruar dhe pergaditur nga Sllavet, hala mesohen ne shqip si nje drejtim i prezentimit te ketyre idealeve te falsifikuara sikurse fakte. Te ngjashem si Kral Nikolla (mbreti malazez) , Dr.V Cubrilloviqi (lexo memorandumin e “Debimit te Shqipetareve“), dhe te tjereve qe jane lavderuar sikurse “heronje“ ndersa ata ishin ne fakt pergjegjesit e shfarosjes se popullit Shqipetar .
Pse ata s’ua mesojne historine e vertete: vuajtjet e vazhduara te Shqipetareve anembane historise nen sundimin e Malazezeve.

Gjithashtu, vendi yne eshte perdorur si nje marifet me te vetmin synim madhor per te siguruar pasuri dhe prosperitet per te ardhmen e gjeneratave sllave.
Plazha Shtojet ose Plazha e Madhe eshte bere nxerrja ne ankand, dhene me qira (shitur), ne nje marreveshtje me Qatar-in, investitoret te pasur, per ta
shfrytezuar nje zhvillim multi-miliarda dollar. Ajo marreveshtje ne vetevete permban nje aeroport, rruget, hotelet, motelet, restorantet, dyqane te medha, ndertesa banesore, vendbanime dhe kando etj.
Plani eshte per te marre investitor te pasur te Qatar-it per ta zhvilluar kete toke Shqiptare, te sunduar nga Sllavo-Malazezet dhe automatikisht ta ndrrojne demografine.
Ne fund te fundit, ata do t’i mashtrojne investitoret dhe ne menyre permanente t’ia afrojne kete prone popullit te tyre, qe ta operojne dhe ta gezojne.
C’eshte per t’i ndal ata qe nje dite do trokasin edhe ne portat e Shkodres?

Si nje shmangie te ketyre fakteve, Shqiptaret hipokrizisht jan ngarkuar me akuza te trilluara, ne Tuz, Malesi, ku Sllavo-Malazezet vrane 4 malesor dhe
burgosen 18 te tjeret (ku 11 prej tyre jane ende ne burgje). Levizje politike eshte perdorur per te ndryshuar drejtimin e vemendjes se nje gjenoocidi te ngadalshem ne levizje dhe te frikesoj Shqipetaret qe te mos organizohen ose te flasin haptas kunder Malazezeve.

Manifestimi i frikesimit shprehet vetvetiu me heshtjen e lidereve tane fetar ne qytete tona te lindjes, neper fshatra dhe te disa edhe ne Amerike (US).
Shqiptaret vendes ze behen lypes per ate cka eshte drejtesisht e tyre dhe jane plotesisht ne nje meshire te shtetit Sllavo-Malazez dhe te bashkepuntoreve te tij .. Duke u fshehur pas nje “Mali te Zi demokratik“, Gjukanoviqi me aleatet e tij ne Podgorice dhe Cetinje jane duke bere punen me ledhatim te penes, per cka Millosheviqi nuk qe ne gjendje ta beje me arme ne Kosove: duke shkatrruar popullin Shqiptar vendas me qellim te rrembimit te tokes per ekspansion Sllav .

Si nje deshmitar i ksaj tragjedie te madhe te regjionit shqiptar te Malit Zi, une e shoh ate se rrezistenca paqesore eshte nje mjet per te arritur m
brojtjen dhe
sigurin per Shqiptaret, por kur sjellja e fshehur per shkatrrim total te popullit vendas vazhdon pa u zvogluar atje, atehere patjeter duhe bere nje zgjidhje tjeter. Tashi ne e dijme ate se Sllavo-Malaazezet s’jane te zotet ose s’kan vullnet te pranojne racizem, asimilim, konfiskim toke dhe riparime.
Nese lehtesimi nuk vjen shpejte, Shqiptaret kane te konsiderojne seriozisht ndarjen komplete prej Sllavo-Malazezeve per ta mbrojtur gjuhen e tyre,
kulturen dhe ate me te rendesishmen – token e tyre.

Qeveria malazeze eshte nje shtet qe sponzorizon terror kunderpopullit shqiptar, nganjehere msheftas dhe nganjehere haptas, ata po i shtyjne
Shqiptaret te jetojne si skllav te diteve moderne, ne token e te pareve te tyre qe panderprere po shkon duke u zvogluar. Bujqit e farmave dhe pjesa e qyteteve jane nen atak.
Sllavet jane duke nuhatur gjak ne uje dhe jane duke levizur mbrenda per te vrar perpara se te hyjne ne NATO dhe ne EU.

Une jam i sigurt se cdo shqiptar krenar, qofte ne vendlindje ose ne diaspore, eshte nje deshmitar i krimeve te medha te kryera nga Sllavo-Malazezet . Obligimi mbetet substancialisht ne popullin Shqipetar per t’u organizuar dhe te merren veprime .
Deshtimi i veprimit patjeter garanton shkatrrimin tone dhe gjeneraatat e ardhshme do ta paguajne shtrejte si ne shtepi, ashtu dhe jashte vendit. Kur merrni
prej Shqiparit krenarin per te qene shqiptar, pasataj ai s’ mbetet asgje. Ismail Qemali thote: “nje popull qe fle, vdes !“

Kolë Zagreda

———————————

Nje kercenim per shtetin e Malit te Zi dhe per shqiptaret kudo

I nderuar Z. Avxhiu

Ne gazeten tuaj te dates 5-8 shkurtit ishte publikuar artikulli i Mr. Kole Zagreda me titull, “A thua Shqiptaret e Malit Zi po ballafaqohen me fatin e Camerise?”

Ne kete artikull autori ka shprehur nje genjeshter flagrante duke perdorur retorik primitive dhe nacionaliste si dhe krahasime te pabazuara midis Malit
Zi dhe Camerise qe krijon nje pamje te Malit Zi ne nje drejtim qe apsolutikisht kontradikton realitetin e situates.

Ajo s’ eshte e ardhur vecanerisht vetem prej autorit, i cili, me retorik te njejte dhe observime te pabazuara per statusin e Shqiptareve ne Mal te Zi, tashme ka shprehur pervetsim te ngjashem dhe pretendon ne artikull ate qe ka dal ne numrin 31 janar 2009 te gazeta Illyria. Artikulli me se shumti ka irituar dhe provokuar Shqiptaret e Diaspores qe vijne nga Mali i Zi. Sic shihet prej nesh cdo lloj polemike me autorin e ketij teksti eshte e pavlere dhe e panevojshme. Patjeter shpreh habin time qe ju dhe stafi juaj, i cili duhet te jete me mire i informuar sesa te tjeret rreth statusit te Shqiptareve ne Mal te Zi, gjykuar per te percaktuar vend te nje artikulli te tille.

A thua duke perdorur fjalor te fjaleve te perfshira sikurse, ”okupacion“, “kolonizim”, “eksploatim“, “plackitje”, “represalje”, “debim”, “gjenocid te ngadalshem“, “shfarosje“, “terror i sponzorizuar kunder Shqiptareve, “ne s’ presim diten tjeter”, etj. Nuk flasin mjafte per ju? Mos po mendoni se ky fjalor
s’eshte i lidhur me ekstremizem te pacivilizuar dhe i paprecedent per shekullin e 21-te? A thua ju, te shumten duke u njohur nga permbajtja e artikullit beni mohimin e shtetit te Malit te Zi, dhe mbrojtjen e disharmonise nderetnike dhe te konflikteve?

Apsolutikisht s’eshte qelimi imi, as tendenca te perzihem me punet editoriale te “Illyria“. Cka eshte shkruar dhe publikuar eshte e drejte ekskluzive dhe pergjegjesi e juaja. Sidoqofte, si nje gazete Shqiptaro-Amerikane, ngritur mbi principet e standardeve te gazetarise profesionale, ju sigurisht do te barteni pergjegjesi per cfare eshte shprehur dhe publikuar ne gazeten tuaj.

Pajtoheni ju ose jo mr. Avxhiu, keto lloje te mesazheve jane shume te rrezikshme, sepse nuk jane vetem kercnim per shtetin e Malit Zi dhe te qytetareve te tij, por gjithashtu edhe per stabilitetin dhe harmonin regjionale, madje me shume te Shqiptaret ne Mal te Zi dhe gjetiu. Atje s’ka nevoje per te theksuar faktin qe retorika dhe shoqeria civile dhe harmonia e saj multietnike, per cka Mali i Zi eshte pranuar si nje shembulle ne regjion. Konfirmimi me i mire i
ksaj ka qene demonstruar gjate vizites se kryeministrit Gjukanoviq ne SHBA.

Bazuara ne njohurit dhe eksperiencen tuaj, ne besojme se ky artikull eshte nje opinion i vetem i nje njeriu qe ne idet ekstreme te tij nuk jane pjesemarres Diaspora nga Mali I Zi ne SHBA. Domethene, shumica e tyre duke perfshire edhe Shqqiptaret prej Malit te Zi, qartas konfirmuan zotimin per shtetin e Malazezeve gjate referendumit historik me 21 maj te vitit 2006.

Me qellimin te informimit publik objektivisht dhe te Diaspores, dashamiresisht ju pyesim qe ta publikoni kete qendrim te adresuar ne tersi ne numrin e ardhshem te gazetes suaj. Ne gjithashtu besojme ne ate se ju do t’i jepni shans popullit te Diaspores, dhe ne vecanti Shqipetareve te shprehin opinionet e tyre ne lidhje me kete tekst te rrespektuar, ne gazeten tuaj.

Branko Milic, konsul i pergjithshem i Malit te Zi, ne New York

KOMENTOJE