Pse heshtin organet shtetërore?

Gazetarëve tonë investigues u ra në dorë shkresa të cilën po e botojmë tërësisht.

___________________________________________________________________________

Shkresë

Tuz, 28. 10. 2010.

Unë, Vera Berishaj, Magjistër i kulturës fizike, e punësuar si profesor i kulturës fizike në Gjimnazin “25 Maji” në Tuz, dëshiroj që të gjithë juve, të adresuarëve të kësaj shkresë, të ju lajmëroj për incidentin i cili ka ndodhur të hënën, me datë 25.10.2010 gjatë orës së gjashtë (dikun rreth orës 12 e 50) derisa isha duke mbajtë orën mesimore me klasën e III-a.

Pikërisht në këtë kohë, në palestren e edukatës fizike futet mbrenda pa asfarë lajmërimi polici i uniformuar, i cili u sjell në menyrë arrogante në praninë e 30 nxënëseve. Dua të përmendi, se gjatë orës mesimore kam pasur një thirrje të humbur nga një numër i panjohur, nga fakti se gjatë procesit mësimor nuk lajmërohëm në celular.

Pyetja e tij e parë ishte: “A jeni ju Vera Berishaj dhe pse nuk lajmërohëni në thirrjen telefonike të inspektorit Koraq?”

I jam përgjigjur se gjatë orës mesimore nuk pergjigjem në thirrjet e askujt, dhe njëheri kam parë se në celularin tim ishte rregjistruar disa minuta më herët një thirrje e lëshuar. I kam thënë se numri telefonik që më kishte thirrur ishte i panjohur për mua, dhe poashtu arsyeja e thirrjes. Në atë çast është lidhur me toki-vokit (serisht në praninë e nxënëseve) me njërin nga udhëheqësit e tij.

“Ndodhem në palestrën e edukates fizike dhe e kam gjetur profesoreshën e edukates fizike, ç’farë të bëj?”

Pastaj gojarisht me ka thënë, pra pa asfarë ftese të shkruar, që duhët të lajmërohëm inspektorit Koraq në qendren Policore në Podgoricë.

I kam thënë se mbas perfundimit të orëve mesimore do të shkoj të takoj inspektorin e interesuar (doticnog), edhe pse nuk e dij se ku ndodhen këto institucione, ngase deri tani nuk kam pasë as deshirë, e as nëvojë që të dij. Pa më kërkuar të falur mua, e veçanarisht nxënëseve, ai e leshoi palestren. Dua të theksoj se nxënësit kanë qënë tmerrësisht të frikuar me praninë e tij, e veçanarisht me tonin e zërit që ai kishte, ngase bëhët fjalë për fëmij të mitur. Me gjithë tendencën time që të mbaj vehtën, ishte e pamundur të vazhdoj ligjerimin në menyrë normale, për shkak se nxënësit kërkonin sqarim nga unë të ju tregoj arsyet e kësaj “vizite”.

Biseda informative me inspektorin Koraq ishte lidhur me ngjarjet e fundit që kanë ndodhur në gjimnazin e Tuzit, e me të cilat edhe opionioni i gjërë është i informuar.

Kërkoj nga të gjithë ju që këtë leter që ju a kam nisur, që mua dhe opinionit të gjerë, e veçanarisht nxënëseve të mij dhe të këtij shteti ti shpjegoni:

 1. Me ç’farë të drejte një zyrtar i uniformuar (Polic) të futët në orën time, pa asfarë paralajmërimi, sikur të bëhej fjalë për aktivitetin tim kriminel, e jo për të më informuar për një ftesë të thjeshtë, e cila nuk ishte as e shkruar, por gojore.
 2. Kush nga udhëheqësia e shkollës e ka drejtuar policin në oren time, në vend që të më ftojë në menyrë të zakontë në zyrë, dhe atje të më lajmërojnë për atë që kishin.
 3. Kush i ka urdhëruar atij polici që të ketë një sjellje të tillë pranë nxënëseve, duke shkatërruar para së gjithash reputacionin tim para tyre, reputacionin e institucionit në të cilin punoj, reputacionin e Ministrisë së Arsimit, reputacionin e udhëheqësisë Policore të Malit të Zi, Ministrisë së Punëve të Mbrendshme e deri të shtetit të Malit të Zi, e cila, sëpaku deklarohet, që aq shumë lufton për mos prekjen e personave dhe institucioneve.
 4. Nga të gjithë ju kërkoj që në emër të nxënëseve të mij të merrni të gjitha masat që janë në kompetencat tuaja për të shpjeguar situaten e lartëpermendur.


Me nderime,
Mr. Vera Berishaj, profesor i kultures fizike
Gjimnazi “25 Maji” Tuz
Kontakti: 067-542-136
E-mail: veraberishaj82@yahoo.com


derguar:

 1. Udhëheqësisë së gjimnazit në Tuz
 2. Ombudspersonit të Malit të Zi, z. Shuqko Bakoviq
 3. Drejtorit të udhëheqësisë Policore në Mal të Zi, z. Vesellin Veloviq
 4. Ministrit të punëve të mbrëndëshme në MZ, z. Ivan Brajoviq
 5. Ministrit për mbrojtjen e të drejtave njërzore dhe popujve pakicë, z. Ferhat Dinosha
 6. Kryetarit të këshillit parlamentar të kontrollit civil për punën e policisë z. Sasha Zekoviq
 7. Deputetit të FORCËS, Genc Nimanbegu
 8. Partive politike Shqiptare (FORCA, UDSH, PERSPEKTIVA, ALTERNATIVA, LD në MZ)

___________________________________________________________________________

Duhet përmendur së kësaj shkrese i është pergjigjur vetëm udhëheqësia e gjimnazit në Tuz, si dhe ka reaguar në Parlamentin e MZ po të njëjtën ditë në menyrë procedural deputeti Genc Nimanbegu.
Ministri Dinosha mbas kësaj shkresë, është takuar me profesoreshën Berishaj duke i prmetuar se do punoj në zbardhjen e këtij incidenti, ndërsa perfaqësuesit e Perspektivës kanë takuar takim me ministrin e arsimit lidhur me këtë incident.
Edhe në parlamentin e KU të Tuzit, ky incident ka zgjuar debat javën e pare në mes të partive opozitare dhe atyre në pushtet.

Por ajo që duhet cekur është se deri me sot institucionet e tjera në Mal të Zi, kujt kjo shkresë i është derguar, nuk janë pergjigjur ende, por këtë incident janë duke e mbajt peng. /Malesia.Org/

KOMENTOJE