Plavë-Gucia dje, Ulqini sot dhe Malësia nesër

Sytki NdrecajDuke patur parasysh se në shkrimin e pak ditëve më parë me titull “ Malësia, Komunë e plotë si gjitha Komunat e tjera në Mal të Zi “, kishte zëra kundër me disa ngjarje të fundit në Ulqin por edhe gadishmeria e partive politike sidomos në Malësi për arritjen e marëveshjes me DPS në lidhje me statusin e Komunës së Malësisë dua të jap argumenta të tjera që e përforcojnë bindjen time tashmë të sanksionuar plotësisht se pse duhet me patjetër Malësia të jetë Komunë e Plotë. Ashtu siç edhe në Plavë-Guci ku tashmë nuk mund të flitet më për komunë shqiptare por toka autoktone shqiptare ku jetojnë një komunitet heterogjen me pakicë shqiptarë ( pasi pjesa më e madhe nuk kanë patur deshirë të identifikohen si shqiptarë ), fenomene të tilla tashmë po fillojnë të ndodhin sot edhe në Ulqin ku zgjedhjet e fundit lokale u dhanë përgjigje pushtetarëve e politikanëve shqiptarë në Mal të Zi se çdo të thotë kur interesat e komunitetit autokton shqiptarë i marrin nëpër këmbë e aq më tepër kur bashkëqeverisja mes partive shqiptare shkërmoqet deri aty sa siç thotë një thënie popullore “ për inat të sime vjehrre vete e flej me mullisin “. Po nesër me Malësinë çdo të ndodhë në rast se nuk arrihen të bashkohen partitë shqiptare në Malësi për të mbajtur qendrimin e përbashkët për Komunë të Plotë si gjitha komunat e tjera në Mal të Zi.

Gjatë shkrimit të pak ditëve më parë vërejta se një pjesë e komentuesve me pseudonime më kundërviheshin sikur unë të jem fajtori i mosmarrjes së statusit Komunë e Plotë Malësia, biles arrihej deri atje sa të më largojnë nga rruga tashmë e nisur për ti shërbyer me shumë dashuri trevës sonë të përbashkët Malësi e Madhe pa kufij.

Një pyetje për të gjithë ato gjoja moskuptuesit e shkrimit, për ato dakortësuesit për Komunë sado të Plotë por përsësi nen ombredhën e Potgoricës, për të gjithë ato që veprimtarinë time në Malësi e ngatërrojnë me dashje me qënien time në politikë ( ku edhe pse jam përfaqësues i një force politike unë kurrë veprimtarinë politike nuk e kam ngatërruar me interesat e Malësisë ), për të gjithë ata që kërkojnë të më “largojnë“ nga Malësia për veprimtari “ përçarëse “, për të gjithë ata politikanë që kanë frikë të prononcohen me emra duke aktivizu një thënie popullore “ hedhin gurin e fshehin doren “ etj.etj. Dhe pyetja është: Pse u organizua “ dje “  referendumi në Plavë e Guci dhe pasojat për koto vende autoktone cilësisht shqiptare? Po me Ulqinin çpo ngjet sot pas zgjedhjeve lokale kur tashmë dihet që DPS ka dalë forcë e parë politike në një komunë shumë cilësisht shqiptare? Cili është skenari i radhës që do përdoret nesër në Malësi nga qeveria dhe partitë politike shqiptare?

Natyrisht përgjigjet e këtyre pyetjeve fare kollaj tashmë janë të qarta duke parë politikat që po ndiqen atje e për më tepër duke parë se si politikanët shqiptarë po japin kontributin e tyre në mosarritjen e një vetqeverisje të shëndoshë lokale prej shqiptarëve.

Le ti përforcojmë pyetjet që parashtrova më lart me disa sqarime konkrete që i mora nga libri  “ Në një cep të Ilirisë-Monografi  e shqiptarëve në Mal të Zi, me botues e redaktues Anton Kolë  Berishaj “ e ku po i referohem shkrimit të Nail Dragaj “ Shtrirja territoriale, vendbanimet dhe popullsia e shqiptarëve në Mal të Zi “:

I. Popullsia shqiptare ne vendbanimet, sipas regjistrit të popullsisë në vitin 2003

N.R. KOMUNAT NR.VENDBANIMEVE

%

GJITHSEJ VENDBANIME
1. Ulqini

35

89.74

39

2. Tivari

19

22.89

83

3. Potgorica

38

26.57

143

4. Plava

6

26.06

23

5. Rozhaja

3

11.53

26

  GJITHSEJ

101

    32.1

314

II. Pjesmarrja e shqiptarëve në popullsinë e Malit të Zi ( 1948-2003 )

VITI I REGJISTRIMIT NR. I  PËRGJITHSHËM PJESMARRJE NË %

1948

19425

5.15

1953

23460

5.59

1961

25803

5.47

1971

35761

6.74

1981

37735

6.46

1991

40880

6.64

2003

47682

7.09

III. Pjesmarrja e popullsisë shqiptare në Mal të Zi në kuadër të pesë komunave si popullsi autoktone ( 1991-2003 )

KOMUNAT

1991

%

2003

%

NDRYSH +

%

Ulqini

17469

72.14

20664

78.17

3195

18.28

Tivari

4619

12.05

5450

12.05

831

17.99

Potgorica

12777

8.4

14238

7.94

1461

11.43

Plava

4003

21.7

5673

26.26

1670

41.71

Rozhaja

900

3.9

1190

4.32

190

21.11

 

Është e pafalshme që sot me këtë popullsi shqiptare në disa Komuna të Malit të Zi rrezikohen seriozisht ( nëqoftëse nuk i vihet gishti kokës nga politikanët shqiptarë atje ) të mos përfaqësohen më nga vetqeverisje shqiptare por nga parti joshqiptare ( malazeze, serbe, boshnjake etj. ) e më e shumta nga mercenarë shqiptarë por që përfaqësojnë subjekte politike joshqiptare. Kjo do të ndodhë edhe me përfaqësimin në parlament ku goditja e parë u dha nga zgjedhjet e kaluara parlamentare ku nga 4 deputetë shqiptarët që ishin tani përfaqësohen me 2 deputetë.

Më kujtohet që njëri nga komentuesit e shkrimit tim të pak ditëve më parë më tregoj vendin ku duhej ta shtrij aktivitetin tim ( vetëm në Koplik ) dhe vendosjen e kufirit personit tim në Tuz       ( ndoshta për gjithë Malësinë ) me argumentin se punën për Komunën e bajmë edhe pa ty ( pra pa mua ). Dua tu jap një përgjigje publike këtij dhe gjithë zotërinjve që me shkrimin tim u prisha rehatinë: Po more zotërinj këtë doni ju që sa më pak persona të merren me çeshtjen e statusit të Komunës së Malësisë, sa më pak njerëz tu çojnë pluhur e tu sillen nëpër këmbë sepse mendoni që pushtetin ta ndani nesër me sa më pak njerëz me apo pa meritë e përfitimet ti keni sa më kolosale. Këtë unë nuk do ta pranoja dhe nuk do ta ndërroja me asnjë pushtet apo përfitim timin personal, familjar apo fisnorë. Pavarsisht se Malësia e Madhe është e ndarë në dysh nga historia makabre e vitit 1913 për mua ka egzistuar, egziston e do të egzistojë vetëm një Malësi e Madhe e bashkuar me gjuhë e  shpirtë, gjak e zemër malësorë shqiptarë që kanë ditur që edhe në momente tepër të vështira kur është vënë në rrezik mosegzistenca jonë vetëm bashkimi u ka sjellur rrugen e duhur. Ndaj unë apeloj për bashkim të të gjithë faktorit politik, shoqërorë e pushtetarë në Malësi të jenë sëbashku në këto momente kur luhet fati i Malësisë dhe jam i bindur se gjithë malësorët, intelektualët e burrat e ndershëm të Malësisë do e realizojnë aspiraten shumë të kërkuar që Malësia të marrë statusin e Plotë duke qënë Komunë si gjitha të tjerat në Mal të Zi.

Apeloj edhe te qeveritë shqiptare në Shqipëri e Kosovë që me të drejtën kushtetuese të bashkërendojnë punen me faktorin shqiptarë në Mal të Zi që e drejta ligjore dhe demokratike të vendoset në dobi të shqiptarëve. Tashmë reagimet e qeverive për “ marëdhënie e fqinjësi të mirë me vendet fqinje e konkretisht me Malin e Zi “ të konkretizohen me realizimin e detyrimeve ligjore për vetqeverisje lokale në Malësi si gjitha njësitë e tjera lokale në Mal të Zi.

SYTKI NDRECAJ – Koplik, Malësi e Madhe. Datë 03.02.2014