Një shqiptarë zëvendës ambasadorë i SHBA-ve në Podgoricë

Bix AliuB. Bix Aliu, është i pari dhe i vetmi deri tani – që emërohet në detyrën më të lart në diplomacinë e Shteteve të Bashkuara – Ai është lindur dhe rritur në Çikago, Illinois. Prindërit e tij, janë shqiptarë nga një prej trevave shqiptare Zajasi – Kërçovë, në Maqedoni, familje që emigroi në Shtetet e Bashkuara në vitin 1960.

Diplomati i parë shqiptaro-amerikan që punon në departamentin e Shtetit Amerikan.

WASHINGTON D.C: B. Bix Aliu, është i pari dhe i vetmi deri tani – që emërohet në detyrën më të lart në diplomacinë e Shteteve të Bashkuara. Ai mori mandatin si Zëvendës Shef i Misionit në Ambasadën e SHBA në Podgoricë, Mali i Zi. Ai është lindur dhe rritur në Çikago, Illinois. Prindërit e tij, janë shqiptarë nga një prej trevave shqiptare Zajasi – Kërçovë, në Maqedoni, familje që emigroi në Shtetet e Bashkuara në vitin 1960.
B. Bix Aliu arriti në Mal të Zi për të shërbyer si zëvendësshef i Misionit të Ambasadës së SHBA në fund të muajit gusht, 2014.
Departamenti i Shtetit thotë se para se të shërbejë në Podgoricë, Bix shërbeu si Koordinator i Diplomacisë kulturore – kursit në Departamentin Punëve të Jashtme Qendra Kombëtare e Trajnimit Shtetror . Në vitin 2009, Bix është detajuar në Kongres si një Kongresit Fellow Pearson, ku shërbeu si këshilltar special dhe ka punuar për politikën e brendshme për Qarkun Virxhinia zona e dytë të Kongresit.
Bix filloi karrierën e tij të Shërbimit të Jashtm në Shkup, Maqedoni, ku ai shërbeu si zëvendës i shefit të Punëve Publike dhe më vonë si ndihmës special i ambasadorit. Gjatë kësaj kohe, Bix ishte i përfshirë në Marrëveshjet e Paqes të Rambujesë si anëtar i të dërguarit të posaçëm amerikan në delegacionin e Kosovës dhe më vonë ka punuar me të dërguarit special të SHBA gjatë krizës në Maqedoni.
Bix u bë një anëtar karriere i Shërbimit të Jashtëm në vitin 2001, dhe që atëherë ka shërbyer si Zëvendës Konsulli dhe Zyrtari i Punëve Publike Dega në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe, si zëvendës Atashe Kulturor në Varshavë, Poloni, si Zëvendës Koordinator për Zyrtarët e shërbimit të jashtëm në Institutin e Shërbimit të Huaj të Departamentit të Shtetit, dhe si Zyrtar i Çështjeve Publike në Ambasadën e SHBA në Tiranë, Shqipëri.
Ai është marrësi i çmimeve të shumta nga Departamenti i Shtetit, duke përfshirë gjashtë çmimet e nderit “Awards Superior” dhe gjashtë çmimet nderi “Merituar Awards. Në vitin 2005, Bix u zgjodh si anëtar i klasës inauguruese të Kolin Pauell, një program për të zgjedhur zyrtarët e shërbimit të jashtëm të cilët demonstrojnë cilësitë frymëzues dhe të përsosmërisë dhe të udhëheqjes. Në vitin 2008, komuniteti shqiptaro-amerikan i Çikagos, e zgjodhi Bix si “Person i Vitit.”
Në vitin 2014, Bix u zgjodh nga shqiptarët e Amerikës në Nju Jork- në një mbrëmje Gala si një nga 150 shqiptaro – amerikanët më të suksesshëm në mesin e komunitetit shqiptaro-amerikan në SHBA
Bix mban një diplomë në mjekësi të marrë në Universitetin e Prishtinës Fakulteti i Mjekësisë së Kosovës dhe një Diplomë dhe Master në Akademinë e Studimeve Strategjik nga Kolegji i Luftës të Ushtrisë amerikane.
Ai flet shumë mirë shqip, dhe rrjedhshëm gjuhën malazeze, maqedonase, serbe dhe polake. Bix dhe gruaja e tij Dr Nora Zajazi, kanë dy fëmijë, vajzën Tean dhe djalin Bledin .

Diplomati amerikan i SHBA, B. Bix Aliu (Begzat Azem Aliu) që është i përfshirë në marrëveshjet e paqes, krizat, dhe zhvillimin e demokracisë, dhe tani aspiron të jetë, ndoshta edhe ambasadori i parë shqiptar i Amerikës në SHBA, në mbrëmjen Gala – ku ai ishte zgjedhur si një nga 150 shqiptaro – amerikanët më të suksesshëm, në mesin e komunitetit shqiptaro-amerikan në SHBA, foli me shumë kënaqësi me gazetën tonë – për të cilën ai tha se e kishte lexuar shpesh herë dhe e njihte shumë mirë.

Jam shumë i lumtur dhe të jem prezent e të shohë një pjesëmarrje kaq të madhe -, tha ai në fillim të bisedës, duke shtuar se po shoh njërëz që kan punuar kaq shumë në SHBA . Duke patur pas vetes edhe gjeneratat e reja, të cilët, edhe ata mundet të ëndërrojnë dhe të arrijnë ëndrrën amerikane këtu në Amerikë.

A mendoni se ky është një sukses dhe një mirënjohje për SHBA – çka bënë Shtetet e Bashkuara për Shqipërinë dhe Shqiptarët?

Sigurisht po! dhe është shumë me rëndësi të kuptohet kjo! që Shtetet e Bashkuara të Amerikës të japin shumë mundësi dhe ofrojnë gjithëçka- Si përshembull historia ime është pjesë e këtij suksesi prej se kur Babai im erdhi si emigrant dhe punoi shumë – dhe arriti çfarë arriti deri teksa djali i tij sot është zëvendës ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe aspiron të jetë edhe ambasador. Çka do të thotë shumë jo vetëm për mua por dhe të gjithë shqiptaro amerikanët.

Meqenëse përmendet suksesin tuaj si zëvendës amabasador, ku dhe kur jeni emërur në këtë detyrë ?
Kam disa muaj që e kam marrë emrimin tim si zëvendës ambasador i SHBA në Podgoricë kryeqytetin e Malit të Zi – dhe në fundin e muajit gusht marrë mandatin zyrtarisht.
Mirëpo çfarë dini ju ose çfarë keni mësuar për shqiptarët që jetojnë në Mal të Zi ?
Unë mendojë se si shqiptarët dhe malazezët duhet të punojnë së bashku drejt përparimit të këtij shteti për të shkuar në Europë dhe Mali Zi të anëtarësohet në Nato
Po për shqiptarët e Amerikës – kontributin dhe integrimin e tyre në shoqërinë amerikane ?
Mendojë se shqiptarët janë plotësisht të integruar në shoqërinë amerikane, dhe kan dhënë një kontribut të madh në fusha të ndryshme të jetës. Megjithëse, ata kan ende për të bërë edhe më shumë dhe u urojë suksese.
Bix Aliu kur shërbente në Ambasadën e SHBA në Tiranë u shfaq drejtpërdrejt në TV kombëtar Klan për të ndarë me audiencën shqiptare emocionet e inaugurimit në ceremoninë presidenciale në Washington. Bix thuhet se shpjegoi me një shqipe të rrjedhshme atë çfarë simbolizmin Lincolni lidhur me ceremonitë inauguruese presidenciale në SHBA. Kur u pyetën në lidhje me politikën e administratës së re drejt Ballkanit Perëndimor dhe Shqipërinë në veçanti, Bix vuri në dukje se SHBA do të vazhdojnë të mbështesën dhe zhvillojnë marrëdhëniet historike, të forta dypalëshe midis SHBA dhe Shqipërisë. Ai në atë intervistë ( janar 2008) përsëriti rëndësinë e zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme në Shqipëri, pasi vendi sipas tij vazhdon rrugën e saj drejt integrimit të plotë euro-atlantik.
Ndërsa, një revistë e Tiranës, Bix Aliun e pati zgjedhur si “Diplomatin më popullor,” /Bota Sot/