Ka ndërruar jetë veterani i Gjeodezisë së Kosovës Gjekë Sinishtaj

gjek sinishtajKa ndërruar jetë veterani i Gjeodezisë së Kosovës Gjekë Sinishtaj, në New York më 18 maj. Sot Shqiptarët janë më të varfër për një expert të shquar të Gjeodezisë, pa një koleg të çmuar, pa një prind, shok dhe mik, pa Gjekë Sinishtën, i cili papritmas ndërroi jetë në New York. Gjeka rrjedh nga një familje bujare e Këshevës së Malësis së Tuzit. Ky është i vetmi Shqiptar që muar titullin e inxhinierit të diplomuar te Gjeodezisë në Universitetin e Beogradit. Ishte drejtori i parë Shqiptar i cili drejtoi më sukses ish Drejtorinë Komunale te Gjeodezisë dhe Kadastrin të Prishtinës për dy mandate, deri në vittin1984, kur u emërua zavendës drejtor në ish drejtorin Gjeodete të Kosovës ne të cilën punoi gjerë në okupomin serb në vitin 1990.
Kontributi i Gjekës në leminë e Gjeodezisë është i njohur duke filluar, me aplikimin e gjuhës shqipe në planet, regjistrat, dhe dokumentacionin zyrtar, përmirsimin e struktures kadrovike të drejtorisë më ekspertet shqiptar, që në at kohë ishin deficit, me perkushtim në edukimin e brezave të rinjë, dhe ngitje profesionale të gjeodetëve. Më dinjitet rezistoi presionin e përditëshem te politikës hegjemoniste serbomadhe, në tentimin e dhunimit të kulturës dhe te historisë Shqiptare. Nuk lejoi qe Serbija plani perfidë i Serbisë të realizohej në ndryshimin e toponimet shqipe, në plane, harta dhe evidenca tjera kadastrale.Gjeka ne Kosovë gëzonte respekt, kishte autoritet, ishte i dashur, gëzohej kur e quanin Malsor, ishte i dashur për Kosovar, mburrej me trimërin dhe veprat e trimit Ded Gjon Luli, herojin e kombit, nga Malësia e Madhe. Në New York jetoi në dy dekadat e fundit, dhe ishte mjaft aktiv në jetësimin e kauzës Shqiptare. Për shumë shqiptar të cilët patën rast ta takojn Gjekën, ngadhënjyan mbi shumë veshtirësi që kishin, besim e mbi të gjitha.
 Gjeka sa jetoj ishte model për një shqiptar, se të jete shok e veqanërisht prind i rall, që shkolloj te tre fëmijet, deri ne titujt më të lart atë “phd”.
Ne do ta kujtojn personalitetin dhe shembëlltyrën e Gjekës si një model të rrallë.
 Në amëshim!

Gazeta Dielli
Hasan Berisha, Californi