U zhvillua ekspozita “Paja e Nuses” në Muzeun Etnografik të Malësisë

medium_IMG_3815Në ambientin e hapur pranë Muzeut Etnografik të Malësisë, në Lekaj, të shtunën, më 20 gusht, u zhvillua ekspozita “Paja e Nusesnë Malësi të Madhe.

Është kjo hera e parë e një ekspozite të tillë, dhe e gjitha nga koleksioni që posedon dhe ruhen në Muzeun Etnografik të Malësisë.

Aty ishin të ekspozuara veshje nusërie dhe mjete të tjera të cilat sipas zakonit, i siguronte familja e nuses, si pasuri të cilën nusja do ta merrte me vete tek burri.

Paja e nuses, si zakon, tashmë me kalimin e viteve, dhe me ndërrimin e kushteve socio-ekonomike, pothuajse është zhdukur, ose ka fituar një forme tjetër. Megjithatë, kjo ekspozitë mundësoi që nga afër ta shohim se si dukej paja e nuses në Malësinë e Madhe.

Pronari i Muzeut Etnografik, Shtjefën Ivezaj, sqaroi se këto veshje dhe mjete të tjera të pajës së nuses i ka koleksionuar që nga viti 1966 dhe se si të tilla nuk mund të shihen askund tjetër, megjithatë shprehët i zhgënjyer për interesimin e qytetarëve.

Jam shumë i befasuar për numrin kaq të vogël të të interesuarve që erdhën sot në këtë ekspozitë me kaq vlerë të madhe”, shprehet Ivezaj.

Ai tha se shumë nga këto zakone kanë shkuar në harrese, gjë e cila, sipas tij, shkon drejt ç’kombtarizimit të Malësisë. /MALESIA.ORG/

Më poshtë mund të shikoni disa fotografi nga ekspozita:

medium_IMG_3803 medium_IMG_3805 medium_IMG_3806 medium_IMG_3807 medium_IMG_3808 medium_IMG_3810 medium_IMG_3811 medium_IMG_3812 medium_IMG_3814 medium_IMG_3815 medium_IMG_3817 medium_IMG_3818 medium_IMG_3819 medium_IMG_3820 medium_IMG_3821 medium_IMG_3823 medium_IMG_3824 medium_IMG_3825 medium_IMG_3827 medium_IMG_3829 medium_IMG_3830