Nga Gonxha e vogël deri te Nëna e Njerëzimit

dsc_0429Shkruan: Dom Gabriel Grabanica

Gjatë ketijë viti kemi thenë disa here se per popullin tonë shqiptar është vit Hiri. Sepse populli ynë është fisnik, por është edhe bujarë. Gjatë historiesë i kemi dhënë shoqërisë dhe mbarë njerëzimit njerëz të medhenjë. E këtë vit i kemi dhënë botës 38 martirë dhe një Nënë dhe Shenjtëreshë.

Data 4 Shtator tregojë bujarinë e popullit tone. Kisha shpalli një bijë të kombit tone Shenjtereshë të Kishës Katolike.

Dhe pikerisht kjo ngjarje në muajin shtator, e solli në muajin tetor një organizim për Nënë Terezën në Qytetin e Ulqinit.

Dy ansamblet simotra, Trendafilat e shën Terezës nga Ulqini dhe Shqiponja nga Malësia e Madhe-Tuzi, pas suksesit në Bullgari në folklore, këtë here me një performancë artistike shfaqën dramen mbi nobelistën dhe shenjtereshën shqiptare Nënë Tereza Gonxhe Bojaxhiu.

Më bujarinë e udhehqësve të shtepisë per Kultur në Ulqin dhe më angazhimin e Agron Pllumaj, u realizua një mbremje dinjitoze për Nënë Terezën, shenjtereshën e diteve tona.

Programi u hap në sallën e galerisë, më një ekspozitë fotografishë autentike më Nënë Terezën të realizuara nga fotografi shkodran tani i ndjeri Angjelin Nenshati. Dr. Nail Draga e hapi ekspozitën, Z. Gazmend Çitaku na foli per fotografinë dhe shpirtin qe fotografia e jep, në veçanti kur bëhet fjalë per portretin e Nënë Terezës. Me fjalë pershendetes na nderoj edhe Argjipeshkvi i Tivarit Mons; Rrok Gjonlleshaj. Pas ekspozites, në sallën e madhe u bë  shfaqja e dramës.

Nga Gonxha e vogël deri te Nëna e Njerëzimit. Ishte një natë e veçantë, sepse dy ansamblet që fushë veprimi e kanë folklorin, tani kanë marrë pergjegjësi edhe më të madhe, duke treguar talentin e tyre në teater. Kjo punë dhe ky orgaizim është edhe falë koreografit dhe talentit të madhë nga Malësia Z. Agron Pllumaj. Një popull që ka dhënë një Nënë Tereze nuk mund të jetë popull i vogël, edhe një trevë që ka një talent të tillë si Agronin, nuk mundët me qënë trevë pa suksese më renome botërore. Ne do vazhdojmë me një bashkëpunim vllazëror. Dhe supriza tjetër do të jetë pjesmarrja në Austri në gara të niveleve botërore, duke shpresuar që ti sjellim edhe më shumë tituj sesa nga suksesi në Bullgari.