Gjonaj: Mjedisi kërkon punë të përditshme e të përvitshme

Nga Gjekë Gjonaj

Një mjedis më i pastër sot,  një mjedis më i shëndetshëm nesër. Këtë fjali na e kanë mësuar mësuesit e biologjisë qysh në bankat e shkollës fillore. Por, a mjafton vetëm kaq? Them pa mëdyshje, jo!  Pse? Sepse pak kush  nga ne veprojmë dhe sillemi  në përputhje me  domethënien e plotë të kësaj fjali.  E ajo është   të ruajmë nga ndotja dhe të  pastrojmë  më shumë mjedisin publik  përreth nesh. Në këtë mënyrë ne  nuk i vijmë në ndihmë  vetëm Tokës, por edhe vetes tonë, mbase,  siç dihet, Toka është shtëpia jonë, është oborri ynë, është kopshti ynë.

Pa një mjedis të pastër e ardhmja jonë nuk mund të jetë e sigurt dhe e shëndetshme. Prandaj,  detyra jonë, e të gjithëve, është të ndalojmë shkatërrimin në çdo komponent të mjedisit nga dora  e keqe e njeriut, në mënyrë që ndotja e tokës të jetë e kontrolluar, e mirë menaxhuar dhe brenda standardeve të BE-së. Duhet të bëhemi pjesë e aksioneve vullnetare, siç ishte  për shembull ajo  në  Ulqin,  e cila u organizua më 22 prill  me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Tokës.  Pikërisht  me këtë datë shumë qytetarë, fëmijë, të rinj e të moshuar kudo në botë ndajnë pak kohë për të mbjellë një pemë, pastruar një territor publik, përuruar një lulishte apo për të marrë pjesë në aktivitete  që synojnë të rrisin ndërgjegjësimin qytetar ndaj çështjeve mjedisore.

Edhe për Ulqinin kjo ishte një ditë e veçantë për t’i shprehur mirënjohjen tonë Planetit Tokë, i cili mbështetet në të gjitha format e jetës.  Tri  gjëra  veçmas më bënë përshtypje. Në njërën anë shqetësimi për ndotjen e  mjedisit ku jetojmë. Në anën tjetër  ndërgjegjësimi i grupmoshave të reja  dashamirës të natyrës  për të pastruar  Plazhin e Madh  nga mbeturinat urbane dhe  mosinteresimi për angazhimin  e duhur të popullatës vendase  në mbrojtje të mjedisit të tyre, të cilët për fat të keq  ende nuk e kanë kuptuar se sa i rëndësishëm është mjedisi dhe për të menduar “ekologjikisht”.

Gjëja më pozitive  e këtij aktiviteti gjithsesi ishte dhënia e një porosie ndërgjegjësimi, se të gjithë duhet të kontribuojmë për të mbrojtur dhe mbajtur pastër tokën dhe mjedisin, meqë   janë shumë të dobishme për shëndetin tonë.  Sigurisht se nuk mjafton vetëm një ditë  të kontribuojmë në ruajtjen e mjedisit. Mjedisi  kërkon punë të përditshme e të përvitshme. Për t’u kujdesur për planetin tonë, ne kemi nevojë për çdo orë e çdo ditë! Mos harrojmë se tokën nuk e kemi trashëguar nga babai, por e kemi hua nga djali, thotë një proverb amerikan.