Ndryshimi i kufijve, Meta: Marrëveshja Kosovë-Serbi që jam gati të pranoj

Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta deklaroi sot mbrëmje në emisionin “A Show”  gazetarit Adi Krasta se është gati pranojë një marrëveshje Kosovë-Serbi, sipas tijarrihet me konsensusin e klasës politike Kosovë e përputhje me Kushtetutën e Kosovës”.

Ndërkohë lidhur me idenë e ndryshimit kufijve mes Kosovës dhe Serbisë, Kreu i Shtetit shqiptar ka theksuar sërish se “Ballkani do bëhet si gjithë Europa vetëm përmes bashkëjetesës dhe jo përmes ndryshimit  kufijve”.

Sipas Metësçdo ide për shkëmbim territoresh ngado vjen, sido të vijë, krijon vetëm shqetësime dhe rreziqe reja Ballkan”.

PJESË NGA INTERVISTA

Gazetari: A keni informacion apo qëndronpandehma paralele, ka një dakordësi hëpërhë të folur pak me kujdes midis Kryeministrit të Shqipërisë, Presidentit Kosovës dhe Presidentit  Serbisë dinamika e marrëdhënieve Shqipëri-Kosovë shkojë drejt shkëmbimit  territoreve si një shprehje sipas tyre  problemi Ballkan zgjidhet përfundimisht dhe secili marrë atë do? Pra, kjo marrëdhënie ekziston apo kjo është një legjendë urbane?

Presidenti Meta: Unë mund t’ju jap përgjigjen nga ana ime. Qysh kur jam angazhuar politikë me thirrjen “Ta bëjmë Shqipërinë si gjithë Europa” e kur kam filluar kuptoj nga politika e jashtme fillim viteve ‘90, gjithnjë kam qenë i bindur Ballkani do të bëhet si gjithë Europa vetëm përmes bashkëjetesës dhe jo përmes ndryshimit të kufijve. Aktualisht janë vënë diskutim edhe tema  tilla, janë menduar tabu të kaluarën.

Sikurse e tha tu Presidenti Mesiq, kur u bë gjithë ajo luftë ish-Jugosllavi, sepse mund të ishin ndarë paqësisht, pasi edhe Jugosllavi ekzistonin kufijtë midis republikave dhe krahinave, por e gjithë kjo u Serbia të përfitonte territore reja dhe fund fare u vranë qindra mijëra njerëz dhe nuk u ndryshua asnjë centimetër kufi.

Aktualisht është lëvizje një ide e tillë e cila ka qenë prej kohësh nga ana e Serbisë. Unë nuk besoj te shkëmbimi i territoreve, nuk besoj se ndryshimi i kufijve është një zgjidhje. Unë mendoj se Serbia e ka marrë përgjigjen nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, ku vetë Serbia ka shkuar për verifikuar nëse Pavarësia e Kosovës ka qenë apo jo konform ligjeve ndërkombëtare dhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë ka dhënë një përgjigje shumë të pastër. Cila do jetë marrëveshja? Marrëveshja është, Serbia do bëhet anëtare e Bashkimit Europian kur zgjidhë problemet me gjithë fqinjët dhe problemi me Kosovën është kryesoridhe Kosova njëkohësisht marrë vendin itakon OKB e njëkohësisht gjitha organizatat e tjera. Duam ta bëjmë të vështirë këtë gjë? Kjo është një çështje e të tjerëve si thuash, por unë personalisht mendoj  çdo ide për shkëmbim territoresh ngado që vjen, sido vijë, krijon vetëm shqetësime dhe rreziqe reja Ballkan.

Gazetari: A keni folur Ju personalisht me Kryeministrin për këtë çështje rëndësishme që konsiderohet sipatate e nxehtë”, e keni përmendur apo folur ndonjëherë?

Presidenti Meta: Kemi pasur edhe ndonjë rast  kemi folur për këtë çështje, por besoj që mesazhet e mia kanë qenë dhe janë tepër të qarta. Mendoj kjo është edhe politika zyrtare e Shqipërisë, kjo është politika për cilën kjo qeveri është votuar Parlament dhe Ministri Jashtëm, zoti Bushati besoj këtë çështje ka mbajtur qëndrime mjaft parimore dhe mbetet e rëndësishme punojmë për bashkëjetesën midis shqiptarëve dhe serbëve. Sepse ndryshimii kufirit përmes vijave etnike duket një operacion i pamundur aq tepër po kemi parasyshunë para pak ditësh vizitova dhe Patriarkanën e Pejës, vizitova dhe Manastirin e Deçanit, ato janë kufi me Shqipërinë, nuk janë kufi me Serbinë dhe janë trashëgimi kyçe, kryesore, për ortodoksinë serbe.

Kështu nuk e di se çfarë do zgjidhte një ndryshim apo një zhvendosje, kur ne e dimë shumë mirë se Kosova dhe Mali i Zi për disa pyje midis Pejës dhe Malit Zi, ku nuk banon askush për vite tëra edhe pse u arrit një marrëveshje, nuk u zbatua dhe Kosova u penalizua për liberalizimin e vizave. Nuk mund  besoj te ndryshimi i kufijve, por absolutisht në çdo rast do pranoja një marrëveshje që arrihet me konsensusin e klasës politike në Kosovë e përputhje me Kushtetutën e Kosovës.