Për Pashkë dhe Ramazan gjithçka njësoj, por ndryshe

Nga Gjekë Gjonaj

Shqiptarët, shekuj me radhë, kanë kremtuar bashkëfestat fetare njëri-tjetrit. Kjo vlerë   unike e   kaluarës dhe sotmes shqiptarëve këtë vit u shënuapak ndryshe për dallim nga vitet e përparshme.  Situata e jashtëzakonshme e krijuar nga pandemia e koronavirusit ndryshoi ritualet fetare   komunitetitshqiptar katolik, mysliman  e ortodoks.

Prijësit fetarë shqiptarë   Mal Zi pranuan menjëherëudhëzimet e qeverisë malazeze dhe e përshtatën jetën e saj bazë rrethanave aktuale. Ata,  pavarësishtbesimit dhe qëndrimit tyre, treguan përgjegjësimaksimale ndaj tjerëve dhe mirës përbashkët përputhje me situatën. Morën vendim anulohen gjitha aktivitetet kishtare: meshat, ndarja e sakramenteve, mësimi besimi, vizitat familjare, bekimi ifamiljeve, sikurse edhe aktivitetet fetare islame si falja e gjithë namazave nëpër xhamia dhe çdo veprimtari me besimtarë. Por, njëjtën kohë nuk ndërprenë as edhe për një moment shpirtin e fesë, dashurisë e flijimitpër ta. Pra,  jeta e jashtme është ndalur, kurse ajo e brendshme është intensifikuar.

Besimtarët e   tri konfesioneve fetare  festën e Pashkëve dhe muajin e Ramazanit i kremtuan me “ dyer mbyllura”. Katolikët  dhe ortodoksët Mal Zi  përherë parë  meshën për ringjalljen e Jezu Krishtit e ndoqën drejtpërdrejt   shtëpiat e veta, duke e kthyeratë folenë e mirëfilltë ku jetohet feja e Zotit,  pa shkelur brenda ambienteve kishës. gjitha ritualetpër Pashkët janë kryer kisha boshatisura e heshtura,  ku besimtarëve u është bërë thirrje qëndrojnë shtëpitë e tyre dhe mos lejojnë njëvirus shkatërrojë jetët e tyre. Bersimtarët, pasi morën urimet nga anëtarët e drejtuesve   kishës, atmosferëne trishtë  e shprehën  duke uruarGëzuar për shumë vjetPashkët“, por ajo shprehu shumë frymën e periudhës Pashkës ishte  përshëndetjaKrishti u ngjalldhe si përgjigje kishteVërtet u ngjall“.

këtë atmosferë trishtë edhe shqiptarët e besimitislamë filluan   muajin e madhërueshëm Ramazanit.  Agjërimi i Ramazanit është  diçka personale, ndërsaplotësimet e tjera fetare, si  falja e namazeve, lutjet e përbashkëta xhami si dhe iftaret janë rituale,  që do kryhen brenda 30 ditëve   individualisht ose me familjarët e vet shtëpi. Krahas besimtarëvemyslimanë ky muaj gjen përjetim njëjtë edhe tekbektashinjtë me mesazhin e përbashkët Zoti rrisë  shumë dashurinë  për njër-tjetrin, vëllazërinë,  solidaritetin dhe forcojë shumë marrëdhënienmidis  familjes dhe shoqërisë.

E patën shumë rëndë kremtimin e festave izolim, kohën e pandemisë,  sespe kurrë parë nuk jemimësuar  t’i kalojmë këtë mënyrë festattona fetare.Dhe kjo na lëmndoi gjithëve ! Mirëpo, edhe këtorrethana jashtëzakonshme  deshi Zoti njëherë ta kalojnë mirë gjithë këtë situatë, duke respektuar tërësisht traditën e festave tona fetare. Arritëm me njëjtin përkushtim, lutje e pendesë t’i vlerësojmë shumë gjërat shpirtërore, pasi shpeshherë kemivrapuar rreth gjërave cilat tani nuk kanë vlerë. E kjoshpresojmë na ketë ndihmuar zgjohemi e vlerësojmë shumë njëri-tjetrin, veten, familjen dhe tjerët.  

Masat e distancimit fizik prej pandemi Covid-19 nuk arritën na  ndajnë shpirtërisht nga njëri-tjetri, nga vlerat dhe traditat tona kombëtare. Sepse, përqafimishpirtëror i shqiptarëve, është po aq  i fortë  sa edheafrimi   fizik.  Domethënë gjithçka ishte njësoj, porndryshe.