A ndikon moti i ngrohtë në koronavirus?

Shkruan: Dr. Pashko R. Camaj, Doktor i Shkencave të Shëndetit Publik **

Kjo javë shënoi katër muaj nga fillimi i përhapjes pandemisëCovid-19 në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa rajonet e goditurafillimisht, siç janë shtetet verilindore te vendit, janëmes rikthimitnjëfarë normaliteti, rritja e numrit rasteve rejashtetet jugore dhe jugperëndimore, është një kujtesë Covid-19 paraqet kërcënim te vazhduashëm për shëndetin tonë. Ndërsangritja e fundit është për shkak një kombinimi faktorëve përfshijnë transmetimin lehtë viruseve dhe ngritjen ne testime, shpresohej se kushtet e verës mund ndihmojnëngadalsimin e transmetimit koronavirusit. Studimet kanë treguar se rrezet e diellit mund çaktivizojnë virusinsipërfaqe dhe në ajër, pasi virusi dobësohet shumëshpejttemperatura ngrohta sesatemperaturat e ftohta. Viruse tjerë, përfshirëketu dhe llojet e koronavirusëve, kanë qarkulluarbotë më pare, kanë tendencë kulmojnëmuajt ftohtë dhe zbutenmuajt e verës, sikurse është rasti me viruse shkaktojnë ftohje apo grip zakonshëm sezonal. Behet pyetja, pse po shohim numrat janërritje, sidomosrajone ngrohta (Arizona, Florida, Texas, California, etj.)?

Këtu, po jap disa shpjegime mundshme. Bazuarstudimetparaprake, janë tre arsye kryesore për rritjen e numrave. Ato kanë bëjnë me nivelet e ulëta aktuale imunitetit popullatës, lehtësinë e transmetimit te ketij virusi dhe ma ne fund, sjelljentonë.

pari, imuniteti ndaj Covid-19popullatë është akomajashtëzakonisht i ulët, duke i dhënë viruseve mundësinë e përhapjes. Sipas vleresimëve, vetëm  rreth 10-15 përqind e popullsisë amerikane është konfirmuar pozitive për Covid-19.  Përshkak dhënave kufizuara disponueshme për këtë virus, pra Covid-19, studiuesit u bazuan ne modele me viruse kanqarkulluarparë, duke përfshirë dy koronaviruse dihen se shkaktojnë ftohje zakonshme. Studiuesit zbuluan se ndryshimetsezonaleklimë u bënë një faktor i rëndësishëmkufizimin e përhapjes viruseve vetëm pasi një pjesë e madhe e popullsisëishte imune ndaj virusit. Duket se, paktën tani, mungesa e imunitetit popullatës tejkalon çdo efekt një klimë e ngrohtëperndryshe mund ketëinfeksionet virale

dyti, studimet kanë treguar rrezet e diellit dhe nxehtësiamund çaktivizojnë virusinsipërfaqet e kontaminuararelativisht shpejt. Sidoqoftë, kemi mësuar se mënyra kryesore e transmetimit për Covid-19 nuk është përmes prekjes sipërfaqeve ndotura. Përkundrazi, piklat qe dalin kur dikushkollitet, teshtin apo madje dhe flet, është mënyra kryesore e transmetimit. Për shtuar shqetësimet, disa studime kanësugjeruar koronavirusi gjithashtu mund transmetohet përmesaerosoleve, ose piklave minuskulave qendrojnëajërgjatë se pikat e mëdha. Ky lloj transmetimi ka mundësi ndodhëhapësira brendshme ajrosur dobët përgjithësi nukmarrin shumë dritë dielli

E treta dhe më e rëndësishmja, kur bëhet fjalë për këtë virus, sjellja njerëzore. Ajo zëvendëson faktorët e mëparshme. Virusi ka tendencë përhapet miri gjatë kontaktëve afërta, person-me-person për periudha zgjatura, veçanërishthapësira mbushura me njerëz dhe zona me ajër dobët dhe në vendet kunjerëzit flasin me lartë, duke bërtitur, apo edhe duke kënduar. Një gjë ne priremi bëjmë gjatë motit nxehtë është futemibrenda hapësirave me ajër kondicionuar dhe ftohur, duke e bërë atë shumë lehtë për përhapjen e virusit.

Pra, ndërsa ne nuk mund kontrollojmë dy faktorët e parë, për kufizuar transmetimin, duhet përpiqemi shmangim kalimin e periudhave zgjatura kohorevende tilla. Nëse kemi nevojëpër hyrëkëto vende, perdorimi i mbulesave fytyrës dhe maskave; mbajtja e një distancë mirë, dhe praktikimi i higjenës duarve janë akoma mënyra efektive për mbrojtur nga infeksionet. Mbi te gjitha, distanca fizike do mbetet arma jonëmë e mirë gjatë verës, për ngadalësuar ose parandaluarpërhapjen e Covid-19. Pra, vazhdoni me mbulesat e fytyres osemaskat dhe nëse është e mundur, mbani distance 2 oseshumëmetra!

Nënkryetari i Federatës Pan-Shqiptare të Amerikës -VATRA