Parlamenti malazez voton sërish ligjet e kthyera nga Gjukanoviqi

Parlamenti i Malit të Zi ka miratuar ndryshimet në Ligjin për liritë fetare më 29 dhjetor 2020. Ndryshimet e miratuara fshin nenet nga versioni i mëparshëm i Ligjit për liritë fetare në të cilat përcaktohej se “të gjitha ndërtesat fetare që përfaqësojnë trashëgiminë kulturore dhe ishin pronë e shtetit të Malit të Zi para humbjes së pavarësisë së tij më 1918 dhe që më vonë nuk janë bërë pronë e një komuniteti fetar në mënyrë të përshtatshme ligjore, do të njihen si pronë e shtetit”.
Ky nen ishte i papranueshëm për Kishën Ortodokse Serbe, e cila menjëherë pas miratimit të versionit të parë të ligjit, në dhjetor 2019, nisi protesta të gjera, me mbështetjen e shumicës së opozitës së atëhershme, duke besuar se Partia Demokratike e Socialistëve që atëbotë ishte në pushtet, po përpiqej të “vidhte pronën e kishës” me ligj.
Kisha Ortodokse Serbe dhe mbështetësit e saj si dhe partitë pro-serbe, pretendonin se ky ligj i lejonte Qeverisë malazeze t’i marrë pronat e kishës, edhe pse zyrtarët mohonin se synojnë të bëjnë një gjë të tillë.

Serbia dhe Mali i Zi kanë qenë pjesë e një federate deri më 2006, kur Mali i Zi shpalli pavarësinë.

Mali i Zi është pjesë e NATO-s dhe aspiron që të bëhet anëtar i Bashkimit Evropian.
Bazuar në Kushtetutën e Malit të Zi, presidenti ka të drejtë të mos nënshkruajë ligjet e miratuara, dhe t’i kthejë ato në Parlament për rishqyrtim. Por, pas miratimit të dytë të të njëjtave ligje në Kuvend, presidenti është i detyruar që t’i nënshkruajë ato.