Xhubleta të merret në mbrojtje nga UNESCO

Në Koplik është zhvilluar takim koordinues për të “bindur” UNESCO-n (Organizata e Edukimit, Shkencës dhe e Kulturës së Kombeve të Bashkuara) për Xhubletën.

Në takimin e organizuar nga  grupi kordinues i punës për pregaditjen e dosjes, rreth xhubletës  Malësore, nder të tjera është evidentuar fakti se kjo tashgimi etno-kulturore   është padiskutim   nje krenari  kombëtare, çka kerkohët  nga të gjithë   jo vretem perkushtim por edhe  profesionalizëm për të  bindur UNESCO-n, rreth kësaj trashgime.

Është organizuar   në qytetin e Kopikut  takimi koordinues për xhubletën. Ky takim  i zhvilluar në mjediset e Bashkisë Malësi e Madhe, ka patur pjesëmarrës  personalitete  të artit, kulturës, njohës dhe admirues  të etno- kulturës  nga Ministria e Kulturës, por edhe  ekspërt nga Malësia e Madhe.

Në fokus të  bisedimeve  ka qënë puna që  është  bërë , dhe ajo që duhët bërë  nga të gjithë së bashku për të plotësuar dosjën  e duhur, bindëse  dhe  natyrisht reale  rreth historikut të Xhubletës   sonë mbi 3 mijë vjeçare.

Në këtë takim i cili  koordinohej nga  nënkryetari i Bashkisë Malësi e Madhe Sytki Ndrecaj, përfaqësuesit e grupit të punës  nga kryeqyteti Dorian Çene dhe Dorina Arapi   kanë diskutuar dhe degjuar  mëndimet e    njohësve dhe adhuruesve të  Xhubletës,  intelektual këta   Malësor  ka ne dakorëdësuar mëndimet për të përcjellë në UNESCO  këtë trashgimi kombëtare.

Rreth këtij  takimi  për revistën “Fjala”  është  prononcuar   nënkryetari i Bashkisë Malësia e Madhe  Sytki Ndrecaj, i cili ka   treguar  rëndësinë  që po i kushtohet  pregaditjes së  dosjes  rreth Xhubletës, kjo në  funksion të ”bindjes”  së UNESCO-s  për ti dhënë  vëndin e duhur xhubletës  sonë.